Dagsordenen blev godkendt.
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
Dagsordenen blev godkendt.
Referatet blev godkendt.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Viborg: Der er en god rekruttering, de får ansat flere speciallæger og der er en del flere ansøgere til introstillinger, det er vendt i det sidste halve år. Der er også nye meritlæger
Herning: Alle introstillinger er besat. Der er 2 HU-læger og 2 i merit. På morgenkonferencen er der talt om at uddannelseslægerne er meget tilfredse med uddannelsen, og de roser især miljøet.
Charlotte: Der har været en lille bølge af meritansøgninger, men man må gerne gøre reklame i afdelingerne for, at man, hvis man har en anden intro i f.eks. intern, ortopædkirurgi, anæstesi eller almen kan få forkortet sin intro, så man kan søge HU tidligere. Der er tidligere givet 6 mdr. for intro og 3 mdr. for ortopædkirurgi og anæstesi. Der skal søges om merit nu i forhold til den kommende runde.
Man kunne også overveje at gøre reklame hos de ledende overlæger i forhold til muligheden for at søge merit for nuværende speciallæger på akutafdelingerne, da den særlige mulighed for merit udløber i 2024. Måske kunne det komme med i fremtidige stillingsopslag.
Charlotte stopper som PKL og starter i en ny stilling hos Styrelsen for Patientsikkerhed 1. jan. 2021. Stillingen er slået op.
Vi fortsætter rekrutteringsdrøftelsen fra sidst. Charlotte har siden sidst været i Det regionale råd. Fra referatet fra dette møde fremgår følgende:
Charlotte pointerede, at speciallægerne er nødt til at være gode rollemodeller for de unge læger. Specialerådet i Region Midtjylland arbejder med en skrivelse i håb om, at det kan rette op på noget, og man kan opfordre Region Nordjylland til på lignende vis at få det politiske system i tale for at få lidt rygdækning.
Eliza påpegede, at det også handler om hvordan kollegaer taler til akutlæger og hvilken respekt man behandles med i resten af huset. De unge læger skræmmes af de konflikter, der er med andre læger på hospitalet. Akutlæger bliver skældt ud. Det værste for de unge læger er ikke de mange patienter, men måden man behandles på som akutlæge.
Dea fortalte, at i Randers er der et rimeligt godt samarbejde, Det er vigtigt at få samarbejdsaftaler på plads og så bliver det vigtigt med vidensdeling. Der er mange medicinske læger, der ikke kender aftalerne i forhold til, hvem der tager patienten.
I Horsens skriver de på en tavle hvilken type patient akutlægen vurderer der er tale om, og så er det som udgangspunkt ikke til diskussion. Det er dog også afhængigt at tidspunktet på døgnet. Det er en kombination af samarbejdsaftaler og gode relationer, der gør at man er nået dertil. Der er nok færre kommunikationsproblemer på et mindre sygehus.
I Aalborg, Aarhus og Herning har man veldefinerede samarbejdsaftaler med de forskellige specialer. I Herning har man akutkort som en app, der kan bruges i kirurgiske tilfælde. Det fremgår præcis hvad det videre forløb skal være af disse kort. Man undgår unødvendige kontakter til andre specialer.
Dea spurgte om, der er brug for en fælles strategi for samarbejdsaftaler? Charlotte bemærkede, at diskussionen overvejende hører til i specialerådet.
Punktet kan tages på igen til foråret.
Trine har den 3. november sendt en mail til jer alle med link til undersøgelsen, så I nu har haft mulighed for at sende den ud til nuværende og tidligere introlæger.
Trine har samlet fritekst både for dem, der har søgt/er interesseret i specialet og dem, der ikke vil søge HU i akutmedicin. Det vedlægges referatet som bilag, men er også sendt til udvalgets medlemmer.
Der var enighed om, at der ikke var nogen overraskelser i forhold til dem, der ikke har valgt specialet. Marc og Charlotte vil gerne skrive det sammen. Marc nævnte, at det er relevant for Det regionale råd at se resultatet i forlængelse af drøftelsen på mødet den 24. september. Der er planlagte en opfølgning af temadrøftelsen, der kunne sammenskrivningen være et meget relevant bilag.
Den vedhæftede nye lægefaglige indstilling er i høring ved hospitalerne i videreuddannelsesregionen. Den forventes vedtaget på møde i Det regionale Råd den 7. december 2020. Den omhandler alene en fordeling af det forhøjede antal maksimumsstillinger der er kommet med den nye dimensioneringsplan for 2021.
Der har ikke været nogen protester fra de involverede hospitaler, hvorfor indstillingen forventes vedtaget på mødet i DRRLV den 7. december 2020.
I Region Midtjylland er det besluttet at finansiere 8 ekstra introduktionsstillinger alene i 2021. Forslaget til fordeling er i høring, men ser således ud:
Akutafdeling | Nuværende antal medfinansierede introduktionsstillinger (minimum) | Antal ekstra medfinansierede introduktionsstillinger | I alt antal medfinansierede introduktionsstillinger for 2021 |
AUH | 3 | 3 | 6 |
Randers | 2 | 1,5 | 3,5 |
Horsens | 2 | 1,5 | 3,5 |
HE Vest, Herning | 3 | 0,5 | 3,5 |
HE Midt, Viborg | 2 | 1,5 | 3,5 |
I alt | 12 | 8 | 20 |
VUS har spurgt i Nordjylland om de påtænker en lignende løsning, men vi har fået svaret, at da de ikke har samme finansieringsmodel som i Midtjylland er det ikke muligt. Det ligger altså lokalt ved hospitalerne.
Der har ikke været protester i forbindelse med høringen, hvorfor projektet nu kan sættes i værk.
Ledende overlæge i Randers og Horsens har spurgt om muligheden for at lave et HU kombinationsforløb med Forsvaret. Man kunne f.eks. forestille sig, at andet år af hoveduddannelsen ( tid på Regionshospital) erstattes af forsvarets uddannelse kombineret med en kort udsendelse eller måske helikoptertjeneste. Man kunne starte med et pilotforløb ud af de nuværende ubesatte forløb for at se om der er interesse herfor og hvordan det fungerer. Udvalget bedes drøfte om der overhovedet er interesse herfor, før vi går videre i forhold til at undersøge, om det er muligt.
Charlotte fortalte om henvendelsen. Kan et 12 eller 18 mdr.s forløb arbejdes ind som en del af hoveduddannelsen. Det kunne måske rekruttere læger, der er interesseret i en karriere ved forsvaret. Kunne måske også udvide specialets karrieremuligheder på sigt og skabe nye samarbejdsrelationer. 12 mdr ville være passende, idet forsvarets reservelægeuddannelse tager 6 mdr. og herefter kunne der være 6 mdr.'s arbejde f.eks. i form af en udsendelse eller helikoptertjeneste. Det kunne give god erfaring med akutte skader(ortopædkirurgi) og traumatologi, der kunne bruges i specialet.
Christina pointerede, at forsvarets reservelægeuddannelse foregår i Gentofte på Jægersborg Kaserne, og det kunne være svært at rekruttere yngre læger fra VUR Nord til dette.
Der var enighed om at arbejde videre med projektet og lave en indstilling til DRRLV. Der skal være tale om et pilotprojekt, hvor man bruger to vakante forløb, et fra Randers og et fra Herning eller Viborg. Der arbejdes hen imod at slå stillingerne op i 2021. Det skal være en 6 måneders forlængelse oveni uddannelsen, der skal ligge på 2. år. Charlotte arbejder med at at kigge på, hvilke kompetencer, der skal opnås.
Måske skal det færdige projekt for udvalget igen inden det bliver endeligt vedtaget i DRRLV.
Christina pointerede, at der er krav til helbredet i forsvaret, og så skal det undersøges hvilke erfaringskrav forsvaret har til vagter på SAR helikopteren, da det ellers kan blive for tidligt i hoveduddannelsen.
NYT FRA VUS
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret nov. 2020)
Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til særlig opmærksomhed på funktionstidsbestemmelsen i foråret 2021.
Fra og med 1. april 2021 frafalder den eksisterende dispensation for funktionstidsbestemmelsen for følgende to lægegrupper:
Dermed gælder funktionstidsbestemmelsen fra 1. april 2021 for alle uddannelseslæger.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (november 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Dermato-venerologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Infektionsmedicin |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Thoraxkirurgi |
Nye KBU tal (opdateret maj 2020)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
Baggrundsnotat (november 2019)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").
Holdningspapir vedr evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Papiret er vedhæftet.
Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.
Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:
Maja orienterede.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
De næste møder bliver: 23. marts i Viborg, 8. juni i Randers, 7. september i Aalborg og 16. november i Aarhus. På mødet i marts skal der følges op på rekrutteringssituationen og pilotprojektet med forsvaret. På mødet i september skal der følges op på den ekstraordinære medfinansiering til introstillinger.
Der skal lyde en stor tak til Charlotte for hendes store og kvalificerede arbejde som PKL. Charlotte vil blive savnet.
Tilstede:
Charlotte Green, PKL
Marc Ludwig, PKL
Elisa Worthington, Aalborg
Trine Gade Dyrberg, Horsens
Karen Raben Kudsk, Viborg
Dea Kehler, Randers
Christina Katrin Lehmann, Herning
Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet
Afbud: