at | uddannelsesudvalget drøfter håndtering af evalueringsansættelser på KBU-niveau i almen praksis |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | uddannelsesudvalget drøfter håndtering af evalueringsansættelser på KBU-niveau i almen praksis |
Region Midtjylland har vedtaget, at der årligt kan finansieres, hvad der svarer til 5x6 måneders evalueringsansættelse på KBU-niveau for udenlandsk uddannede læger (uddannet uden for EU/EØS og Norden). Finansieringen svarer til de vanlige KBU-forløb.
Der skal tages stilling til, hvordan det håndteres fremadrettet?
Koordinatorerne skal forholde sig til, om det er muligt at placere evalueringsansættelserne i de lægedækningstruede områder set i forhold til, hvor mange der byder ind på opgaven og hvor mange ressourcer, det kræver for en praksis sammenlignet med at have en almindelig KBU-læge ansat.
Se bilag for tjekliste, som beskriver processen for ansættelse af udenlandsk uddannede læger i evalueringsansættelse på KBU-niveau i almen praksis i RM.
Kasper kunne fortælle, at der i 2024 allerede er 23 ud af 30 måneder, der er gået til evalueringsansættelse i almen praksis i Region Midtjylland. Dermed er der ud fra finansieringen fra Region Midtjylland kun en evalueringsansættelse i almen praksis tilbage i 2024.
Uddannelsesudvalget var enige om, at det skal tilstræbes, at placere evalueringsansættelserne i de lægedækningstruede områder. Dog skal der tages hensyn til, at øvrige KBU, Intro, og hoveduddannelseslæger fortsat kan ansættes i de samme praksisområder. Desuden skal koordinatorerne, som hjælper med at finde praksis til evalueringsansættelse, være opmærksomme på hvilken tutorpraksis, der får tilbudt den udenlandsk uddannede læge, da det som regel kræver mange ressourcer for en tutorpraksis, at varetage en udenlandsk uddannet læge i evalueringsansættelse sammenlignet med at have en ordinær danskuddannet KBU-læge. Dette skyldes blandt andet sprogkundskaber og kulturforskelle. Uddannelsesudvalget understregede derfor vigtigheden ved, at det er frivilligt for praksis, at indgå i en evalueringsansættelse.
Der var opbakning til at fortsætte med en ad-hoc tilgang, hvor de udenlandsk uddannede læger har mulighed for at kontakte Videreuddannelsessekretariatet, når de ønsker at søge/påbegynde en evalueringsansættelse i almen praksis i Region Midtjylland, hvorefter ansøgningen formidles videre til specialets PKL'er.
Line foreslår, at der laves et årshjul for 2024 for almen medicin for at få overskueliggjort planer og projekter inden for uddannelsesområdet.
Der var opbakning fra uddannelsesudvalget til, at Line opretter et fælles dokument, som resten af udvalget kan tilgå, hvori der kan indsættes de forskellige temadage, kurser, møder, MMI m.m. for 2024, herunder hvem der er ansvarlige for hvad.
Heldagsmødet i marts 2024 er et årligt møde, som uddannelseskoordinatorerne afholder med det formål, at udvikle på den almen medicinske uddannelse i Region Midtjylland fx gennem forskellige projekter. VUS er inviteret til at deltage i noget af dagen.
Signe, Line og Anders H er i planlægningsgruppen.
Uddannelsesudvalget bød ind med følgende mulige emner til heldagsmødet:
For 2024 er det Signe Brøndt, Anders Heslop, Maria Ervandian og Søren Svenningsen, der står for at lave cases.
Såfrem nogen af ovenstående ikke kan, så står Julie Bæk-Jensen og/eller Anders Vibæk klar til at hjælpe i stedet for.
Søren Svenningsen har inden mødet tilbudt at stå for nyhedsbrevet til tutorlægerne.
Følgende blev nævnt til at indgå i nyhedsbrevet:
Der har i Lægedækning- og rekrutteringsudvalget været en længere diskussion, som går på at PLO ønsker, at man tilgodeser de læger, der ønsker at søge HU-forløb med praksisansættelse i den vestlige del af regionen, herunder Ringkøbing-Skjern kommune. Joachim kunne fortælle, at Ringkøbing-Skjern har været tilgodeset på den måde, at de i forhold til indbyggertal, har indgået i en række af de opslåede hoveduddannelsesforløb i de seneste runder. Koordinatorerne skal sikre lægedækning i hele regionen og derfor vil det være forskelligt fra gang til gang, hvilke kommuner der indgår i de opslåede uddannelsesforløb.
Der kan ikke ændres på, at alle formelt kvalificerede ansøgere til HU-forløb i almen medicin, skal have mulighed for at søge alle de opslåede forløb på lige vilkår.
Derudover blev der informeret om øvrige rekrutteringsaktiviteter med blandt andet bustur for medicinstuderende til Skive kommune for at høre mere om uddannelsesmulighederne inden for almen medicin.
NYT FRA VUS
Specialevalgsdag 2024
Sæt kryds i kalenderen den 30. oktober 2024, hvor der afholdes Specialevalgsdag i personalekantinen på AUH.
Specialerne vil traditionen tro få mulighed for at have en stand.
De postgraduate kliniske lektorer vil efter sommerferien få mulighed for at tilmelde specialet og angive navnet på en kontaktperson.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2023 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2023). Tallene for 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2023 og hele 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2023). Tallene for 2. halvår 2023 og hele 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
orienteringen blev taget til efterretning
Næste møde i uddannelsesudvalget i almen medicin bliver den 19. marts 2024, hvor der er planlagt heldagsmøde for uddannelseskoordinatorerne.
Kasper orienterede om, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har godkendt forlængelse af ordningen med sammenhængende uddannelsesforløb (KBU-Intro-HU) i almen medicin i den vestlige del af regionen frem til 2029.
Julie Bæk-Jensen har informeret SAMS om de netop opslåede sammenhængende uddannelsesforløb i vest og midt med ansættelsesstart i KBU til den 1. august 2024. Kasper har sikret, at de medicinstuderende, der skal trække KBU-nummer til vinter og påbegynde KBU til sommer 2024, har fået tilsendt stillingsopslagene for de sammenhængende uddannelsesforløb.
Deltagere:
Tilstede:
Søren Prins, PKL
Joachim Frølund, PKL
Signe Brøndt, PKL
Anders Vibæk, AMU
Kate Klostergaard, AMU
Julie Bæk-Jensen, AMU
Lene Maria Ørts Clemmensen, DYNAMU
Thomas Purup, DYNAMU
Line Juul Hulgaard, DYNAMU
Jannie Martensen, Strategisk Styring og Analyse, Region Midtjylland
Anne Krog Skovbo, Koncern HR Sundhedsuddannelser Region Midtjylland
Kasper Clausen (referent), Koncern HR Sundhedsuddannelser, Region Midtjylland
Afbud:
Søren Svenningsen, AMU
Anders Heslop, AMU
Maria Ervandian, DYNAMU
Margit Højbjerg, Koncern HR Sundhedsuddannelser, Region Midtjylland