Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Region Midtjylland
Overordnet set går det godt og der er god stemning blandt uddannelseslægerne. Der kan være udfordringer med adgang til speciallægesupervision.
Arbejdsmiljøet er blevet bedre efter flytningen er overstået.
Der har været arbejdet med opstart af nye UKYL'er. Og Christine Ebbesen er startet som UAO.
Supervisionsindsatsen har været status quo i en periode, men nu nytænker man supervisionsgrupperne, så de passer til uddannelsestrin og kompetenceudviklingen på intro- og hoveduddannelsen.
Udflytning til Skejby har givet anledning til at arbejde med tilknytningen til kollegagruppen og følelsen af at være én afdeling.
Nu er det arrangeret, at når en uddannelseslæge starter på afdelingen så indlemmes vedkommende i en supervisionsgruppe. Der er forudbestemte emner for supervisionsgruppens møder og der veksles mellem undervisning/oplæg og supervision. Gruppen mødes 1,5 time hver uge. Der er ca. 15 I-læger i introgruppen ca. 11 læger i HU-gruppen. Foreløbig er det H1- og H2-læger der deltager. Det overvejedes at udvide med en gruppen til H3- og H4-læger.
Hver onsdag morgen er der møde for alle læger. En del af disse møder er forbeholdt undervisning. Det er H-læger, der skal undervise på onsdagsmøder.
For yngre H-læger og I-læger arbejdes der med ny tilrettelæggelse af undervisning på afdelingen. Der bliver fokus på mere basal undervisning med trygge rammer, hvor I-lægerne skal undervise i et nyt forum på tværs af afsnit. Der er derudover også undervisning i deres egne afsnit.
AU har indført kompetencekort for de medicinstuderende med henblik på at sikre, at de studerende lærer mere effektivt i deres kliniske ophold. Hensigten er, at de medicinstuderende kommer mere i spil og at I-lægerne får mere ansvar for oplæring af medicinstuderende.
Børne- og Ungdomspsykiatrien, Psykiatrien, Region Nordjylland
Der er nu to UAO'er og to UKYL'er. Der bliver udskiftning på UAO posten. Den tidligere UAO bliver professor og erstattes som UAO af Line Nordahl Larsen.
Vejledermøder er organiseret på en ny måde. Tidligere var der hyppige vejledermøder. Nu afprøver man, at afdelingens ca. 15-20 vejledere mødes fire gange årligt med temaer hver gang om vejledning. Temaer er fx.: Intro/opstart, brug af logbog og kompetencevurdering, uddannelsesprogrammet, kompetencevurdering og evaluering. Ved hvert møde er der sat tid af til at drøfte problematikker som vejlederne støder på fx uhensigtsmæssige uddannelsesforløb eller feedback. Man tilsigter, at udbyttet fra vejledermøderne munder ud i en vejledermanual.
Der er desværre ikke startet I-læger i september, nu prøver man at rekruttere I-læger med start den 1. december.
Der bliver spurgt om evalueringerne af uddannelsesopholdene bliver brugt aktivt. Svaret er at det gør de ikke konsekvent, men at man arbejder på det. Man vil gerne se på om der er tendenser i evalueringerne som man kan lære af.
Nye dynamiske individuelle uddannelsesplaner er implementeret. Den umiddelbare indtryk er at det giver et godt overblik.
Det bliver mere tydeligt, hvor den enkelte uddannelseslæge er i deres udvikling og hvad der arbejdes med. Uddannelsesplanen er et word-dokument og kan opdateres undervejs. Den bliver brugt flittigt, hvilket i sig selv er en succes. Der er mere at udfylde for uddannelseslægen men det er godt givet ud, fordi det giver bedre læring hen ad vejen. Det er primært H-lægerne der bruger den.
Den nye dynamiske uddannelsesplan indeholder en inspirationsliste til godt udbytte af fokuserede ophold. Listen sendes til uddannelsesudvalget med referatet.
Nyt fra specialeselskabet
Der er fortsat opmærksomhed på at fremme kendskabet til B- og U-psykiatri, og at det er et selvstændigt speciale.
Specialeselskabet har via SATSpuljemidler lavet en podcast, hvor Anders Lund Madsen interviewer læger om deres arbejde i B- og U-psykiatri.
Der er også udarbejdet en spørgeskemaskemaundersøgelse om medicinstuderende og unge lægers opfattelse af specialet. Materialet vil være tilgængeligt på specialeselskabets hjemmeside.