at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Er der punkter til eventuelt?
Deltagere:
Arne Lücke, PKL (formand)
Bodil Ginnerup, AUH
Annette Obel, UAO, AUH Neuroradiologisk afdeling
Jeppe Bruun-Torjusen, UAO, RH Randers
Jette Madsen, UAO, HE Midt, RH Viborg
Iryna Baravitskaya, UAO, HE Vest, RH Holstebro
Dritan Shallo, UAO, HE Vest, RH Herning
Kirsten Enø Pedersen, UAO, RH Horsens
Pia Ipsen, UAO, AUH UH
Edith Nielsen, UAO, AUH Neuroradiologisk Afdeling
Elise Klæstrup, Yngre radiologer Region Midtjylland
Sidse Bregendahl, UKYL, AUH UH
Mads Greibe Nielsen, UKYL, HE Midt, RH Viborg
Tobias Kielsgaard Kristensen, UKYL, HE Midt, RH Silkeborg
Sara Arif, UKYL, RH Herning
Mette Dahl Jacobsen, Videreuddannelsessekretariatet (referent)
Afbud:
Graziella Andersen, UAO, Aalborg UH
Agnieszka Delekta, UAO, Aalborg UH
Dennis Vagn Lindgaard, UKYL, RH Randers
Kim Sivesgaard, UKYL, HE Vest, RH Herning
Milda Dedelaite, UKYL, Aalborg UH
Behrouz Almasi, midlertidig UAO, RH Silkeborg
Forplejning: morgenbrød med kaffe/the og frokostsandwich og vand ved mødets afslutning
Ikke fremmødt:
Osama Hussein Al-Kafaji, UAO, RH Nordjylland, Hjørring
Parul Gupta, UKYL, RH Nordjylland, Hjørring
Pouneh Kalantari, UKYL, Aalborg UH
Dagsordenen blev godkendt.
at | uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning. |
PKL vil orientere om relevante uddannelsesemner bl.a. ift. hvad der sker i DRS koordinerende uddannelses udvalg.
Derudover har der også været specialevalgsdag d. 24. oktober 2019 i Aalborg og der orienteres nærmere herom.
Efterfølgende en evt. drøftelse om emnerne i plenum.
Arne fortalte om nyt siden seneste uddannelsesudvalgsmøde i januar 2019.
Der var specialevalgsdag d. 24. oktober 2019 med god deltagelse fra radiologi. Der var flere seriøst interesserede forbi radiologi-standen. Der var dog også en oplevelse af, at der var skarp konkurrence med andre specialer om at fange interessen hos de besøgende.
Herefter fulgte et oplæg vedr. en undersøgelse af uddannelseslægernes brug af bøger versus internet, når det kommer til faglig videnssøgning. Arne har det seneste stykke tid også beskæftiget sig meget med rådgivning vedr. tilrettelse af Ph.d.-forløb og hoveduddannelse.
Der blev rettet en opfordring til at være opmærksomme på uddannelseslægernes brug af beskrivende radiografer. Der har været tilfælde i Aalborg, hvor uddannelseslæger i første omgang ikke kunne få godkendt deres kompetencer indenfor knogleradiologi, da de ikke har set nok heraf. Der har også i Aarhus UH været behov for en ekstra indsats (dog endnu uden forlængelse af uddannelsestiden i ortosektoren) for uddannelseslæger, der kommer fra en introduktionsstiling i en afdeling med beskrivende radiografer. Der bør være en opmærksomhed på at styrke uddannelseslægernes kompetencer ift. knogleradiologi tilstrækkeligt under de relevante delansættelser inden overgang til nyt hospital.
Arne har derudover deltaget i DSMU 2019 og vil berette herom på næste møde i uddannelsesudvalget.
at | orienteringen tages til efterretning. |
at | uddannelsesudvalget drøfter relevante aspekter ved inspektorbesøgene, som evt. kan være til fælles inspiration. |
AUH og RH Silkeborg har siden seneste møde i uddannelsesudvalget haft inspektorbesøg og vil orientere nærmere herom.
Uddannelsesudvalget opsamler og drøfter, om nogle tiltag/aspekter ved inspektorbesøget kan være relevante for andre afdelinger og hvordan.
Er der nogle områder, hvor det er muligt at drage fælles inspiration af hinanden?
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer til inspektorbesøget på Røntgen og Skanning, AUH:
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer til inspektorbesøget på Røntgen og Skanning: RH Silkeborg:
at | udvalget tager oplægget til orientering og efterfølgende drøfter centrale aspekter af dette. |
Karriere, køn og ligestilling i lægelivet
Oplæg v/Bodil Ginnerup
Dagsordenspunktet består af et oplæg på 30 min., hvorefter udvalget inddeles i mindre grupper til drøftelse i 15 min. Derefter vil der være en opsamling i plenum med en varighed af ca. 15 min.
at | de uddannelsesansvarlige orienterer om evt. nyt fra afdelingerne. |
Der sker en orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag.
at | uddannelsesudvalget drøfter status for CT og telemedicinsk klinik i Hjørring. |
Der redegøres for status for CT og telemedicinsk klinik i Hjørring.
Punktet udspringer af spørgsmålet om, hvorvidt uddannelseslægerne på RH Nordjylland ser nok CT til, at det er fyldestgørende for deres uddannelse.
Punktet udsættes til næste møde i uddannelsesudvalget, da der på indeværende møde ikke er repræsentation fra RH Nordjylland.
at | udvalget tager orienteringen om høringsproces for dimensionering af speciallægeuddannelsen 2021-2025 til orientering, og |
at | udvalget såfremt det er relevant drøfter faglige aspekter for fagets udvikling samt evt. specialespecifikke udfordringer set i forhold til en kommende dimensioneringsplan. |
Sundhedsstyrelsen har 1. oktober igangsat høringsproces i forhold til den kommende dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2021-2025.
PKL og de specialespecifikke uddannelsesudvalg er ikke høringspart, men der lægges op til, at der er en kort orientering om processen og en kort drøftelse af speciealespecifikke udfordringer set i forhold til den kommende dimensioneringsplan.
Det generelle og det specialespecifikke høringsmateriale fra Sundhedsstyrelsen kan findes via dette link: https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/63255
Nedenstående tekst er sendt til alle PKL i Videreuddannelsesregion Nord.
Orientering vedr. høringsproces for dimensionering af speciallægeuddannelsen 2021-2025
Denne mail får du, fordi du er Postgraduat Klinisk Lektor (PKL). Som tidligere orienteret om på blandt andet PKL-UKO-VUS temadagene og i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) har videreuddannelsessekretariatet valgt ikke at lave en formel høring af PKL’erne i forbindelse med DRRLV's proces omkring Sundhedsstyrelsens høring af dimensionering af speciallægeuddannelsen 2021-2025. Denne mail og vedlagte materiale kan dermed betragtes som en orientering.
Hvis du som PKL har nogle særlige opmærksomhedspunkter, som du finder vigtige i forhold til den videre proces modtager videreuddannelsessekretariatet dem inden mandag den 28. oktober 2019 kl. 12.00 til vus@stab.rm.dk.
Proces
Sundhedsstyrelsen har 1. oktober 2019 fremsendt høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelse af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2021-2022. DRRLV i Videreuddannelsesregion Nord er høringspart, ligesom Danske Regioner, Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber er blandt høringsparterne.
I processen under DRRLV i Videreuddannelsesregion Nord bidrager blandt andet hospitalsledelserne i Region Nordjylland og Region Midtjylland og specialerådene i Region Midtjylland til høringssvaret.
Høringssvarene fra specialerådene og hospitalsledelserne vil indgå i det materiale, som DRRLV Videreuddannelsesregion Nord får forelagt, når rådet den 5. december skal drøfte sit samlede høringssvar til Sundhedsstyrelsen.
Du kan som det fremgår af ovenstående altså møde spørgsmålet om den fremtidige dimensionering i flere forskellige sammenhænge.
Giv din faglige vurdering til kende via ledelsessystemet og de lægevidenskabelige selskaber
Vi opfordrer dig til, at bringe din faglige viden i spil, ved at indgå aktivt i de drøftelser og processer der ligger i henholdsvis ledelsessystemet og i det lægevidenskabelige selskab.
Derudover finder videreuddannelsessekretariatet det relevant, at dimensioneringsplanen drøftes i det specialespecifikke uddannelsesudvalg. Udvalgene er som PKL’erne ikke høringsparter, men udvalgets medlemmer har mulighed for at bringe opmærksomhedspunkter til eksempelvis deres respektive hospitalsledelser.
Vedlagt som bilag er hele Sundhedsstyrelsens høringsmateriale inklusiv det specialespecifikke materiale. Desuden vedlægges en opgørelse over udgifterne ved en udvidelse i antal hoveduddannelsesforløb, og et baggrundsnotat med uddybende bilag med opgørelse over fordelingen af speciallæger i Region Midtjylland.
Vedlagt find venligst følgende materiale:
· Samlede høringsdokumenter fra Sundhedsstyrelsen
· Baggrundsnotat 2019
· Bilag til Baggrundsnotat 2019
· Økonomi ift. at uddanne en speciallæge
Hvis du har spørgsmål til proces eller materiale, kan du kontakte Bertil Selde Krogh (bertil.krogh@rm.dk, tlf: 30520517).
Med venlig hilsen
Mads Skipper
Sekretariatschef, Videreuddannelsesregion Nord
Det blev drøftet, at der blev indsendt et samlet høringssvar igennem PKL, hvori det blev anbefalet at øge dimensioneringen med en HU-stilling i Videreuddannelsesregion Nord. Det er endnu for tidligt at sige, om dimensioneringen bliver øget og i så tilfæde, hvor stillingen skal placeres henne.
Det blev derudover italesat, at DRS-KUR er i færd med at undersøge det forventet behov for radiologier fra 2030 og frem.
at | udvalget drøfter evt. erfaringer og tiltag for at mindske sprogbarrierer i introstillingerne. |
Hvad kan vi gøre for at undgå uhensigtsmæssige forløb?
Der ønskes en erfaringsudveksling og videndeling ift. sprogbarrierer i introstilingerne med henblik på at tydeliggøre mulighederne for så vidt muligt i fremtiden at undgå uhensigtsmæssige forløb grundet sprogvanskeligheder.
at | udvalget tager orienteringen til efterretning. |
NYT FRA VUS
Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.
Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Twopagers - Generelle kurser (juni 2018)
Der er udarbejdet en række twopagers med informationer om de generelle kurser.
Twopagerne indeholder:
Twopagerne er udarbejdet for at forberede kursusdeltagerne bedre på kurset samt en opfordring til opfølgende aktiviteter efter kursusafholdelsen.
Twopagerne vedlægges dagsordenen og vil ligeledes kunne findes på VUS-hjemmesiden på
(se følge 5 Bilag: Vejledningskursus, SOL 3, Læringskursus, Kommunikation for basislæger og Akut
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (august 2019)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord, første halvår 2019 (Se bilag: Opslåede og besatte HU-stillinger 1. halvår 2019 VUR Nord). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Sammenhængende uddannelsesforløb (april 2019)
Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde kommende KBU læger sammenhængende uddannelsesforløb i Kirurgi, Almen medicin og Psykiatri, i Region Nordjylland. De sammenhængende forløb består af KBU og introstilling samt KBU, introstilling og hoveduddannelsesforløb.
I de to seneste runder(2. halvår 2018 og 1. halvår 2019) er der i alt besat 8 sammenhængende uddannelsesforløb i Region Nordjylland fordelt på de tre specialer.
Psykiatri og neurologi har også fået dispensation til at opslå sammenhængende introstilling og hoveduddannelsesforløb, hvor både Region Midtjylland og Region Nordjylland indgår i et eller flere af forløbene. De to specialer har fået besat henholdsvis ét sammenhængende forløb hver i 1. halvår 2019. Fra 1. halvår 2020 har almen medicin i Region Midtjylland fået dispensation til i en femårig periode at opslå op til 4 sammenhængende uddannelsesforløb om året bestående af KBU, Introstilling og hoveduddannelsesforløb. Forløbene vil være forankret i den vestlige del af Region Midtjylland.
Nye KBU tal (opdateret oktober 2019)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 204 | 134 | 61 |
*Antal tilmeldte til KBU |
|
|
| |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
|
|
Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (februar 2019)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/
http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/
Region Nordjylland her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.
MUK 2020
Videreuddannelsesregion Nord arrangerer sammen med Region Midtjylland og Region Nordjylland, Aarhus og Aalborg Universitet, DSMU og Lægeforeningen endnu en gang en dansk fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse.
Konferencen afholdes fra den 7. til den 9. juni 2020 i Aarhus. Tilmedlingen åbner via Plan2learn den 1. november 2019.
Se vedlagte flyer.
Indberetningen af besatte/ubesatte uddannelsesforløb til Sundhedsstyrelsen blev kort drøftet. I 2019 blev alle HU-forløb besat, men data er trukket i Videreuddannelsen.dk inden sidste ansættelsesrunde for 2019 blev afsluttet, hvilket er grunden til, at der i indberetningen står til at være 7 ubesatte forløb i radiologi. Disse blev senere besatte i september 2019.
Herunder planlægning af næste møde
Konkrete forslag til mødedatoer kan være:
Første halvdel af 2020:
Torsdag d. 11. juni kl. 09.00-12.00
Fredag d. 12. juni kl. 09.00-12.00
Torsdag d. 25. juni kl. 09.00-12.00
Fredag d. 26. juni kl. 09.00-12.00
Anden halvdel af 2020:
Torsdag d. 12. november kl. 09.00-12.00
Fredag d. 13. november kl. 09.00-12.00
Fredag d. 20. november kl. 09.00-12.00
Det blev aftalt at afholde næste uddannelsesudvalgsmøde torsdag d. 25. juni kl. 09.00-12.00, formodentligt i Viborg.
Af hensyn til vagtplanlægningen blev den evt. mulighed for at indkalde UAO'erne til fast undervisning min. tre måneder i forvejen kort drøftet. Det er muligt at kontakte Mette for mailadresser på UAO'erne i Videreuddannelsesregion Nord.