at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Der bydes velkommen til mødet og indmeldes evt. punkter til eventuelt.
Dagsordenen er vedhæftet som bilag i pdf fil.
Mødet afholdes fysisk, men der vil også være mulighed for videoopkobling (vejledning vedhæftet).
Virtuelt mødelokale: meet.rm11@rooms.rm.dk
Af hensyn til forplejning og praktik bedes I give besked til Casper Larsen (caplar@rm.dk) senest d. 10. oktober 2021, hvis I deltager via video eller har afbud til mødet.
Forplejning: Brød og kaffe ved ankomst samt frokost inden afgang.
Dagsordenen blev godkendt, og der blev givet en præsentationsrunde.
at | referatet godkendes. |
Referatet fra seneste møde den 17. juni 2021 er vedhæftet som bilag.
Der er ikke modtaget skriftlige bemærkninger til referatet.
Referatet blev godkendt.
at der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelses-tiltag fra afdelingen.
Der foreslås en gensidig orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag i forhold til to forskellige perspektiver:
1. En generel orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning.
2. En mere specifik orientering under overskriften 'stjæl vores gode ide'.
RH Horsens
HE Vest
RH Viborg
RH Randers
RH Silkeborg
Aarhus UH
Aalborg UH
at uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning. |
Arne vil som PKL orientere om evt. relevante uddannelsesemner, herunder bl.a.:
Debriefing efter vagt
Nogle af afdelingerne har morgenmøder, hvor nattens vagt kan evalueres. Det kan både være tale om faglige spørgsmål og oplevelser i vagten, der kan være behov for at dele. For nogle af afdelingerne er det vanskeligt at planlægge et møde fra morgenen, hvor der kan ske debriefing fra vagten. Det blev understreget, at det er relevant at skelne mellem faglige spørgsmål fra vagtfunktion og ubehagelige situationer i vagten, som uddannelseslægen kan have behov for at vende. Undersøgelser fra vagtarbejdet bliver kvalitetsikret fagligt dagen efter, men der kan være behov for et mere formaliseret setup, hvor situationer fra vagten kan deles. Der blev foreslået, at oplevelser fra vagtarbejdet kan indgå i vejledersamtaler eller samtaler med mentor. I Aalborg har 3-timersmødet belyst et psykologisk pres i vagten. Det blev bemærket, at afdelingerne kan sikre, at der er en kultur, hvor det er naturligt at dele fejl og svære situationer fra vagten.
Abdomen-ultralyd simulationskursus
Der vil næste år blive udbudt et simulationskursus i abdomen-ultralyd målrettet introduktionslæger i hele videreuddannelsesregionen. Der arbejdes i øjeblikket på booking, uddannelsesprogram og formatet af kurset, som forventes færdigt til årsskiftet. Interesserede introduktionslæger kan skrive til Arne, så de får besked, når det er muligt at tilmelde sig. Det er en god idé, at uddannelseslægen har en smule erfaring med ultralyd inden kurset. I Region Midtjylland vil kurset være gratis, og der pågår forhandlinger med Region Nordjylland om pris på kurset. Ved udrulningen af kurset vil der starte et forskningsprojekt, der undersøger udbyttet af kurset. Et lignende kursus eksisterer i Videreuddannelsesregion Øst, og er ved at blive opstartet i Videreuddannelsesregion Syd.
at | udvalget drøfter sikring af muskuloskeletale kompetencer blandt uddannelseslægerne i radiologi. |
Punktet er indmeldt af PKL.
Der ønskes en faglig drøftelse af, hvordan uddannelseslægerne i radiologi bedst muligt sikres opnåelse af muskuloskeletal kompetencer i afdelinger med beskrivende radiografer.
Afdelingernes forskellige erfaringer og oplevelser hermed kan med fordel medtages i drøftelsen til fælles inspiration.
Der er gode erfaringer med undervisning og supervision i muskuloskeletale kompetencer ved beskrivende radiografer. Men der er fortsat opgaver, hvor der er behov for undervisning og supervision af speciallæge.
at | udvalget beslutter, om vejledning til mini IPX skal revideres. |
Ved det seneste møde var der et ønske om at drøfte en eventuel revidering af vejledning til mini IPX. Vejledningen skal tilpasses, så den passer til bedømmelse af uddannelseslæger frem for bedømmelse på speciallægeniveau. Hvis der fortsat er opbakning til opdateringen af vejledningen, kan der aftales arbejdsdeling og proces.
Vejledningerne findes i DRS-uddannelse hjemmesiden i højre sidebar.
Udvalget var enige i, at vurderingen bør tage udgangspunkt i det forventede niveau efter uddannelsestrin og ikke med udgangspunktet som færdig speciallæge. Der blev stillet spørgsmål til ved, om en meget lav score hos eksempelvis en introduktionslæge virker motiverende, og det blev bemærket, at det på denne måde kan være vanskeligt at se variationerne af kompetenceniveauet i de forskellige målepunkter. Der er mellem de tre videreuddannelsesregioner uenighed om, hvordan vurderingen skal foretages. Det blev pointeret, at det er vigtigt at notere specifikke kommenterer, så uddannelseslægen ved, hvad der konkret kan forbedres. Der blev foreslået, at vurderingen kan tage udgangspunkt i det forventede kompetenceniveau ved afslutningen af uddannelsestrinet (fx introduktionsstillingen).
Arne tager udvalgets bemærkninger med i den kommende revidering af vejledningen.
at | udvalget drøfter en mulig ændring af hoveduddannelsesforløbene. |
Der var efter ønske fra Regionshospitalet Horsens en indledende drøftelse af forløbssammensætningen af hoveduddannelsen ved det seneste møde i uddannelsesudvalget. Regionshospitalet Horsens udtrykte et ønske om, at forløbene kunne afsluttes på et regionshospital frem for et universitetshospital.
Det blev aftalt ikke at beslutte noget endeligt men derimod lave en opsamling på argumenter for og imod en omstrukturering af hoveduddannelsen på dette uddannelsesudvalgsmøde. UAO'erne blev opfordret til at beskrive fordele og ulemper herved og sende beskrivelserne til Arne på mail. De ledende overlæger bør også involveres, da der også er et stort driftsmæssigt spørgsmål forbundet med en evt. omstrukturering. Arne har opsamlet input fra andre PKL'er og vil lade disse indgå som en del af drøftelsen. Hvis der skal omstruktureres i forløbene, skal uddannelsesprogrammerne og den lægefaglige indstilling også tilpasses og godkendes herefter.
Formålet med en eventuel ændring af forløbssammensætningen, hvor uddannelsen afsluttes på et regionshospital, er at øge rekrutteringen af speciallæger til regionshospitalerne. Forløbssammensætningen er forskellig i de tre videreuddannelsesregioner. I Syd er forløbene regionshospital-OUH (24 måneder)-regionshospital, mens der i Øst findes forskellige forløbssammensætninger, hvor der afsluttes på hhv. universitetshospital og regionshospital. Det blev fremhævet, at det primære formål med forløbssammensætningen er at sikre den bedste hoveduddannelse, og at driftsmæssige hensyn og rekruttering i denne sammenhæng er sekundære. Udvalget er tidligere nået frem til, at det er mest hensigtsmæssigt, at universitetshospitalet er til sidst for at sikre, at manglende kompetencer kan opnås. Det blev dog bemærket, at start på regionshospital kan sikre en god basal viden, som kan danne et godt grundlag for et efterfølgende forløb på et universitetshospital.
Det blev besluttet, at der for nu ikke arbejdes videre med en eventuel ændring af forløbssammensætningen. Ved godkendelse af den nye målbeskrivelse for hoveduddannelsen i radiologi kan spørgsmålet om forløbssammensætning tages op til drøftelse igen.
at | udvalget drøfter og godkender udkast til opdateret lægefaglig indstilling for hoveduddannelsesforløb. |
I Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan for 2022 og 2023 blev besluttet at øge antallet af hoveduddannelsesstillinger i radiologi fra 15 til 16 fra 2022. Med den øgede dimensionering øges frekvensen af forløbstype nr. 6 (Aarhus-Silkeborg-Aarhus), så der opslås to forløb per år mod tidligere ét forløb per år. Det skyldes et ønske om at sikre flere samtidige hoveduddannelseslæger på samme afdeling. Det vurderes, at afdelingerne har tilstrækkelig uddannelseskapacitet til det ekstra forløb.
Udkast til den lægefaglige indstilling findes som et bilag til punktet, og udkastet er sendt til udvalget for bemærkninger inden mødet. Der er ikke modtaget skriftlige bemærkninger til den lægefaglige indstilling ved udsendelsen af dagsordenen. Hvis der er opbakning til den lægefaglige indstilling, skal indstillingen godkendes af Det Regionale for Lægers Videreuddannelse den 2. december 2021. Dette vil gøre det muligt at følge den lægefaglige indstilling for ansættelsesrunder i 2022.
Der gøres opmærksom på, at udvalget bør sikre ledelsesmæssig opbakning til den lægefaglige indstilling.
Udvalget bakkede op om forslaget til ny lægefaglig indstilling, og de berørte afdelinger bekræftede, at der er uddannelseskapacitet. Det blev fremhævet, at der oprettes et hoveduddannelsesforløb, som kan besættes, for at sikre en reel øgning af antallet af kommende speciallæger. Det har ved de seneste ansættelsesrunde været vanskeligt at besætte Aalborg-forløb i specialet, men der arbejdes på en række initiativer for at øge søgningen til forløbene. Når søgningen til Aalborg-forløbene øges, er der interesse for en eventuel ekstra hoveduddannelsesstilling.
Udkastet til den lægefaglige indstilling vil blive sendt i høring på afdelingerne og vil blive indstillet til godkendelse af Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i december. Den lægefaglige indstilling forventes at kunne være gældende for ansættelsesrunder i 2022.
at | udvalget drøfter og godkender udkast til opdateret lægefaglig indstilling for introduktionsforløb. |
I Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan for 2022 og 2023 blev besluttet at øge antallet af hoveduddannelsesstillinger i radiologi fra 15 til 16 fra 2022. Dette giver en ændret dimensionering af introduktionsforløb, så der for 2022 og 2023 skal opslås minimum 24 og maksimalt 40 forløb i Videreuddannelsesregion Nord. Dimensionering for 2021 var 22,5-37,5, og intro-ratioen på 1,5-2,5 fastholdes.
Udkast til den lægefaglige indstilling findes som et bilag til punktet. Der er lagt op til en øgning med én årlig stilling på Aarhus Universitetshospital for at sikre samtidige introlæger på afdelingen. Desuden foreslås en øgning med én halvårlig stilling på Aalborg Universitetshospital for øge mulighederne for rekruttering til nordjyske hoveduddannelsesforløb. Hvis der er opbakning til den lægefaglige indstilling, skal indstillingen godkendes af Det Regionale for Lægers Videreuddannelse den 2. december 2021. Dette vil gøre det muligt at følge den lægefaglige indstilling for ansættelse af læger i introduktionsforløb i 2022.
Der gøres opmærksom på, at udvalget bør sikre ledelsesmæssig opbakning til den lægefaglige indstilling.
Udvalget bakkede op om indstillingen. Det blev fremhævet, at der ikke forventes udfordringer med at besætte introduktionsstillingerne. Udkastet til den lægefaglige indstilling vil blive sendt i høring på afdelingerne og vil blive indstillet til godkendelse af Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i december.
at | udvalget drøfter sammenhængende uddannelsesforløb i radiologi. |
Der er forslag om at oprette et eller flere sammenhængende uddannelsesforløb i radiologi som et værktøj til at rekruttere til nordjyske hoveduddannelsesforløb. Det foreslås, at de sammenhængende forløb består af introduktions- og hoveduddannelsesstilling. Aalborg Universitetshospital (AaUH) anbefaler 1-2 stillinger per år med følgende kombinationer:
Hvis der er opbakning til de sammenhængende forløb fra uddannelsesudvalget og involverede afdelingsledelser, vil den videre proces være følgende:
Hvis Sundhedsministeriet giver dispensation til sammenhængende forløb, er dette en mulighed, men ikke krav. Der vil derfor ikke medfølge en decideret forpligtelse til at opslå sammenhængende forløb fx en gang årligt, hvis det alligevel ikke findes formålstjenstligt i den sidste ende.
Der har fra AaUH desuden været drøftelser om at oprette et sammenhængende forløb bestående af både KBU, intro og hoveduddannelse. Der kan på mødet deles overordnede overvejelser af denne idé.
Der var opbakning til at oprette de foreslåede sammenhængende forløb af introduktions- og hoveduddannelsesstilling for at øge rekrutteringen til nordjyske forløb. Udvalget fandt ikke et sammenhængende forløb, hvori KBU indgår, hensigtsmæssig, da introduktionen til radiologi først sker i løbet af KBU-tiden. Der blev udtrykt bekymring for, at muligheden for at prioritere mellem kandidater til hoveduddannelsesstillinger mistes ved det sammenhængende forløb. Hertil blev det forklaret, at der sker en prioritering ved ansættelsen til det sammenhængende forløb, og at fortsættelse i hoveduddannelse forudsætter, at kompetencerne i introduktionsstilingen er opnået.
Videreuddannelsessekretariatet arbejder videre med processen beskrevet ovenfor.
at | udvalget tager orienteringen til efterretning. |
NYT FRA VUS
Dimensioneringsplan 2022-2023 (juni 2021)
Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.
Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.
Nye KBU tal (opdateret juni 2021)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
1. halvår 2021 | 534 | 180 | 120 | 57 |
2. halvår 2021 | 745 | 245 | 162 | 83 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland |
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
at | udvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sundhedsstyrelsen har følgende bemærkninger:
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
at udvalget drøfter evt. ønsker til næste møde i uddannelsesudvalget. |
Det foreslås at næste møde i uddannelsesudvalget afholdes ca. maj 2022. Der kan findes en konkret dato på dette uddannelsesudvalgsmøde, hvis der er specifikke ønsker til datoer.
Udvalget bedes under punktet gøre opmærksom på, hvis der er bestemte datoer i foråret 2022, som vi skal gå udenom ift. uddannelsesudvalgsmøde.
Det næste møde afholdes den 3. maj 2022 i Regionshuset i Viborg.
Der blev foreslået, at der kan indgå et fokuseret ophold på en klinisk afdeling i den kommende målbeskrivelse. Hvis det fokuserede ophold skal fremgå af målbeskrivelsen stiller det nogle formelle krav til kompetenceopnåelse under ophold. Det blev derfor konkluderet, at det er uhensigtsmæssigt, hvis opholdet skal indgå i målbeskrivelsen. Idéen med det fokuserede ophold på en klinisk afdeling er god, men det kan i stedet for være en del af uddannelsesprogrammer eller individuelle uddannelsesplaner.
Til stede:
PKL Arne Lücke, AUH (formand)
UAO Pia Ipsen, AUH
UAO Sidse Bregendahl, AUH
UAO Olga Tcacenco, Aalborg UH
UKYL Kasper Alexander Nielsen, Aalborg UH
UAO Jeppe Bruun-Torjusen, RH Randers
UKYL Hanne L. Voltelen, RH Randers
UAO Kirsten Enø Pedersen, RH Horsens
UKYL Francis Barrios, RH Horsens
UAO Jette Madsen, HE Midt, Viborg
UAO Claus Tvedsøe, Silkeborg
UKYL Kristian Horsager, Silkeborg
UAO Iryna Baravitskaya, HE Vest, Holstebro
UKYL Martin Kildahl Daather Gaardsvig, HE Vest
Malene Aastrup, Yngre Radiologer
AC-fuldmægtig Casper Larsen (referent)
Afbud:
UKYL Peter Kortbæk-Bertelsen, HE Midt, Viborg
UKYL Nina Madsen, AUH
Ikke til stede
UAO Agnieszka Delekta, Aalborg UH
UAO Edith Nielsen, AUH
UKYL Maria Päivinen Ullersted, Silkeborg
UKYL Zeina Hadad, HE Vest, Herning
UAO Osama Hussein Al-Kafaji, RH Nordjylland, Hjørring
UKYL Parul Gupta, RH Nordjylland, Hjørring
UKYL Lars Schellerup, Aalborg UH
UAO Annette Obel, AUH Neuroradiologisk afdeling