at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Der bydes velkommen til mødet og indmeldes evt. punkter til Eventuelt.
Dagsordenen er vedhæftet som bilag i pdf fil.
Mødet afholdes med fysisk fremmøde i mødelokal B4 på 1. sal, Regionshuset Viborg. Ved evt. udfordringer med at finde mødelokalet kan der ringes til Mette Dahl på tlf. 9243 9037 ved ankomst.
Der vil også være mulighed for videoopkobling, såfremt der er behov herfor (vejledning vedhæftet).
Virtuelt mødelokale: meet.rm05@rooms.rm.dk
Af hensyn til forplejning og praktik bedes I give besked til mette.dahl@stab.rm.dk senest d. 11. juni 2021, såfremt I deltager via video eller har afbud til mødet.
Forplejning: Brød og kaffe ved ankomst samt frokost inden afgang.
Der blev budt velkommen og informeret om, at Arne fortsætter som PKL.
Mødet blev herefter indledt med en kort præsentationsrunde.
Dagsordenen blev godkendt.
at | referatet godkendes. |
Referatet fra seneste møde d. 27. november 2020 er vedhæftet som bilag.
Der er på forhånd ikke indkommet skriftlige kommentarer til referatet.
Referatet blev godkendt.
at | der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Der foreslås en gensidig orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag i forhold til to forskellige perspektiver:
Afdelingerne skiftede til at fortælle om uddannelsesmæssige tiltag og nyheder :
Aalborg UH:
RH Horsens:
HE Vest:
Aarhus UH:
RH Silkeborg:
RH Randers:
RH Viborg:
Der blev delt en anbefaling af youtube profilen strong medicine.
Der blev ønsket et dagsordenspunkt vedr. evt. revidering af vejledning til mini IPX (så denne passer bedre til bedømmelse af uddannelseslæger frem for bedømmelse på speciallægeniveau) på det næstkommende uddannelsesudvalgsmøde.
at | uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning. |
Arne vil som PKL orientere om evt. relevante uddannelsesemner, herunder bl.a.:
Under punkter deltager af Ejvind Andersen, Midt-Sim, samt evt. Natallia Lapitskaya og Nina Madsen, AUH i forbindelse med emnet vedr. UL simulation.
Ejvind vil fortælle om det organisatoriske, finansiering og om apparaturet tilknyttet UL simulation, mens Natallia og Nina kan fortælle om det praktiske i UL-simulations kurset.
Efterfølgende en evt. drøftelse om emnerne i plenum.
Punktet blev indledt med præsentation af mulighederne for simulationstræning i ultralyd:
Teoretisk materiale til forberedelse: Cames har lavet noget teoretisk materiale, som MidtSim også benytter under hensyntagen til evt. lokale retningslinjer. Selve kurset kan tilrettelægges over 1-3 dage afhængigt af fx transporttid. Kursusdeltagelse over flere dage kan fremme læringsprocessen, så denne bliver mere effektiv.
Det blev drøftet, at der er erfaringer for, at det gav et godt udbytte først at afholde den normale klinikbaserede oplæring i ultralyd og derefter deltage i simulationstræning for at finde de patologier, som uddannelseslægerne normalt ikke ser til dagligt i klinikken. Dertil lød der et forslag om, at UAO kan afprøve simulatoren for bedre at kunne lære fra sig og vide, hvad uddannelseslægerne opnår af læring. UAO'er kan kontakte Ejvind og Arne om at besøge MidtSIm, så de kan arrangere tider til at afprøve simulatoren fx i mindre hold af 3-4 personer samtidigt.
Ved ønsker om simulationstræning til introduktionslæger, kontaktes kursuskoordinator per mail for at afklare tidspunktet for kurset og herefter sendes kursusmateriale retur.
Det blev også drøftet, at der i øjeblikket arbejdes på en opdateret målbeskrivelse for hoveduddannelsen i radiologi:
at | emnet 'psykologisk sikkerhed' drøftes til fælles inspiration og erfaringsudveksling. |
Punktet er indmeldt af PKL. På seneste møde i uddannelsesudvalget blev det besluttet at udskyde punktet til indeværende møde.
Punktet startes med en video vedr. psykologisk sikkerhed: https://www.youtube.com/watch?v=LhoLuui9gX8
Herefter drøftes videoen i plenum:
Der kan med fordel også perspektiveres lidt bredere ud, når det kommer til psykologisk sikkerhed:
Psykologisk sikkerhed har været et centralt emne på de seneste PKL møder.
Punktet blev indledt med visning af et videoklip omkring psykologisk sikkerhed, hvorefter emnet blev drøftes i plenum. Arne fortalte bl.a. om egne erfaringer og beskrev, hvordan UAO og uddannelsesteam arbejder med at sikre psykologisk sikkerhed for uddannelseslægerne, så det føles nemmere at stille spørgsmål.
Fra Aalborg UH blev der delt erfaringer med udfordringer forbundet med at danne et sammentømret uddannelsesteam pga. mange forskellige nationaliteter med forskellige baggrund og kultur for, hvad der kendetegner god læring. Det kan være svært at nå det niveau, hvor alle arbejder i samme retning med en bestemt læringsstrategi. Aarhus UH har et ret sammensat afsnit og har i denne forbindelse arbejdet meget med forventningsafstemning som begreb. Uddannelseslægen opsøger supervisor ved dagens start for at lave en forventningsafstemning eksempelvis omkring hvilke patienter, som supervisor skal ind over og hvad uddannelseslæge selv kan stå for. Dette opleves også som godt for speciallægerne, da det giver dem et bedre kendskab til uddannelseslægen og vedkommendes kompetenceniveau.
Muligheden for at dykke ned i Evaluer.dk for at undersøge, om evalueringerne giver et indtryk af afdelingens psykologiske sikkerhed, blev også drøftet. Psykologisk sikkerhed kan også være betinget af speciallægernes omgangstone/måde at formulere sig på – enkelte gange kan det være nødvendigt at kontakte vedkommende direkte herom.
I Randers tilstræbes det også i høj grad at have et socialt samvær i afdelingen, hvilket danner grundsten for at kunne tale mere frit sammen og bliver tryg ved at spørge fagligt ind.
Der blev også delt et tip om at tydeliggøre, at speciallægerne også kan have behov for at spørge en kollega.
Derudover blev der delt erfaringer med, at debriefing efter en vagt kan øge den psykologiske sikkerhed. Her kan man fx drøfte evt. svære beslutninger og analysere dem.
at | de eventuelle muligheder for en fremtidig ændring af HU-forløbene indlendende drøftes i udvalget. |
Punktet er indstillet af Regionshospitalet Horsens.
I Horsens opleves det, HU-lægerne udtrykker glæde ved at være på afdelingen, og gerne vil tilbage, når de er færdige med deres uddannelse. Efterfølgende får de i deres sidste ophold på AUH tilbudt stilling der, som de tager imod.
Der stilles foreslag fra Horsens om, at der igen indføres ændringer i HU-forløbene således, at opholdet på regionshospitalerne ligger til sidst i hoveduddannelsen. Der opleves rekrutteringsvanskeligheder på de fleste regionshospitaler, som samtidigt kan have svært ved at følge med, når det kommer til de stigende produktionskrav. Foreslaget om forløbsændring kan evt. gøre det lettere at fastholde de yngre læger på regionshospitalerne, hvis de afsluttede deres uddannelse perifert. Herudover vil det være en stor hjælp i dagligdagens produktion, at det er erfarne læger der kan biddrage i højere grad, og skal superviseres mindre.
Der ønskes en indledende faglig drøftelse af foreslaget herunder evt. fordele og ulemper ved forløbsændringen. Det er ikke sikkert, at der på selve mødet kan tages en endelig beslutning om den evt. videre proces.
Dagsordenspunktet blev indledt med en redegørelse af baggrunden for indstillingen af punktet.
Det blev drøftet, at der eksisterer forskellige modeller for hoveduddannelse i radiologi i de tre videreuddannelsesregioner. Videreuddannelsesregion Øst har erfaringer med blandede forløb, hvor delansættelsen på regionshospitalet er placeret enten i midten eller slutningen af forløbet.
Der blev argumenteret for, at leder/administrator rollen skal opnås på regionshospitalet og det kan evt. give bagslag i sidste ende, når uddannelseslægerne har trænet disse kompetencer ved regionshospitalet og så kommer tilbage til bagvagt-ordningen ved universitetshospitalet efterfølgende. Ved Aarhus UH opleves forvagten som meget selvkørende. Randers oplever det som vanskeligt for uddannelseslægerne at tage selvstændige beslutninger og dette tillæres mere fyldestgørende, hvis den sidste delansættelse foregår på et regionshospital.
Aalborg UH finder, at der vil gå uddannelse tabt ved at omstrukturere hoveduddannelsen. Der kan være faglige emner som fx mamma, som ikke findes på alle regionshospitaler og her fungerer universitetshospitalet som en læringsmæssig "opsamlingsmulighed" i sidste delansættelse.
Det blev aftalt ikke at beslutte noget endeligt på indeværende møde men derimod lave en opsamling på argumenter for og imod en omstrukturering af hoveduddannelsen på næste uddannelsesudvalgsmøde. UAO'erne blev opfordret til at beskrive fordele og ulemper herved og sende beskrivelserne til Arne på mail, hvorefter emnet drøftes igen på næste uddannelsesudvalgsmøde. De ledende overlæger bør også involveres, da der også er et stort driftsmæssigt spørgsmål forbundet med en evt. omstrukturering. Arne har opsamlet input fra andre PKL'er og vil lade disse indgå som en del af drøftelsen, der gerne skal udmunde i en anbefaling fra uddannelsesudvalget. Hvis der skal omstruktureres i forløbene, skal uddannelsesprogrammerne og den lægefaglige indstilling også tilpasses og godkendes herefter.
at | udvalget drøfter sikring af muskuloskeletal kompetencer blandt uddannelseslægerne i radiologi. |
Punktet er indmeldt af PKL.
Der ønskes en faglig drøftelse af hvordan uddannelseslægerne i radiologi bedst muligt sikres opnåelse af muskuloskeletal kompetencer i afdelinger med beskrivende radiografer.
Afdelingernes forskellige erfaringer og oplevelser hermed kan med fordel medtages i drøftelsen til fælles inspiration.
Punktet blev udsat til næste møde i uddannelsesudvalget.
at | udvalget drøfter de forskellige muligheder for og perspektiver på at øge interessen for hoveduddannelsesforløb i Aalborg og Region Nordjylland. |
Punktet er indmeldt af PKL.
Ved de seneste tre ansættelsesrunder til hoveduddannelsesstillinger er der i alt blevet besat 3 ud af 11 opslåede uddannelsesforløb indeholdende delansættelse ved Aalborg Universitetshospital.
Der ønskes en drøftelse af, hvad der evt. kan gøres for at øge interessen for at søge hoveduddannelsesforløb tilknyttet Aalborg Universitetshospital og formodentligt også Regionshospitalet Nordjylland.
Kan det eksempelvis være en mulighed med fokuserede ophold under introduktionsstillingerne, kombinerede forløb eller kan der ansættes flere introduktionslæger i regionen indenfor dimensioneringen?
Det blev drøftet at det betragtes som vigtigt at besætte de tilgængelige introduktionsstillinger, evt. også op til maksimum dimensionering selvom der ikke medfinansieres hertil.
Geografiens betydning ift. søgningen til Region Nordjylland blev også drøftet og der var en opmærksomhed på risikoen for, at afviste ansøgere til introduktionsstillinger søger over i andet speciale frem for at flytte efter andre introduktionsstillinger indenfor radiologien. Det kan evt. være formålstjenstligt at fokusere på at få ansøgere til specialet blandt de lokale kandidater.
En mulighed for at alle induktionslæger fra Region Midtjylland får et lille fokuseret ophold ved Aalborg UH blev også vendt. Der lød en opfordring til at overveje, om Aalborg UH kan tilbyde uddannelseslægerne en helt speciel læring i afdelingen og italesætte dette. Måske kan radiologien også introduceres i højere grad til lokale medicinstuderende og KBU-læger?
Arne takkede udvalget for de forskellige inputs, som der kan arbejdes videre med.
at | udvalget tager orienteringen til efterretning, og |
at | udvalget drøfter egne erfaringer med Evaluer.dk og Logbog.net samt eventuelle ønsker til videreudvikling af systemerne for at sikre relevante input til det videre udviklingsarbejde. |
NYT FRA VUS
Specialevalgsdag 2021 (maj 2021)
Årets specialevalgsdag forventes at bliver afholdt den 14. oktober 2021 i Region Nordjylland. Region Nordjylland forventer at afholde en traditionel specialevalgsdag med fysisk tilstedeværelse og stande.
Specialerne opfordres til at påbegynde planlægning af specialets stand.
Når der er yderligere fra arrangørerne får I besked.
Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)
Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)
Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2020 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Nye KBU tal (opdateret marts 2021)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
1. halvår 2021 | 534 | 180 | 120 | 57 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland |
Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)
Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.
Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.
Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.
Baggrundsnotat (december 2020)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret december 2020 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2020" og "bilag til baggrundsnotat 2020").
Punktet blev ikke gennemgået pga. tidspres. På næste møde kan udvalget drøfte egne erfaringer med Evaluer.dk og Logbog.net samt eventuelle ønsker til videreudvikling af systemerne i forbindelse med det faste punkt 'Nyt fra VUS', såfremt det vurderes relevant.
at | udvalget drøfter evt. ønsker til næste møde i uddannelsesudvalget. |
Det foreslås at næste møde i uddannelsesudvalget afholdes ca. ultimo november 2021. Mette udsender en mødeinvitation, formodentligt primo juli 2021. Der kan også findes en konkret dato på indeværende uddannelsesudvalgsmøde, hvis der er specifikke ønsker til datoer.
Udvalget bedes under punktet gøre opmærksom på, hvis der er bestemte datoer i efteråret 2021, som vi skal gå udenom ift. uddannelsesudvalgsmøde.
Det blev aftalt at afholde næste uddannelsesudvalgsmøde d. 12. oktober 2021 kl. 09.00-12.00 i Regionshuset Viborg. Mette udsender en foreløbig booking og barselsvikar Casper Larsen vil senere udsende en endelig mødeindkaldelse med lokalenummer samt opkaldsnummer til virtuelt mødelokale, såfremt der vil blive behov for at deltage via video.
Tilstede:
PKL Arne Lücke, AUH (mødeleder)
Udviklingssygeplejerske Ejvind Andersen, Koncern HR, Midt-Sim (deltog via video)
UAO Pia Ipsen, AUH
UKYL Sidse Bregendahl, AUH
UAO Kirsten Enø Pedersen, RH Horsens
UKYL Francis Barrios, RH Horsens
UAO Jeppe Bruun-Torjusen, RH Randers
UAO Agnieszka Monika Delekta, Aalborg UH
UKYL Lars Schellerup, Aalborg UH
UAO Iryna Baravitskaya, HE Vest
UKYL Martin Kildahl Daather Gaardsvig, HE Vest
UAO Claus Tvedesøe, HE Midt, RH Silkeborg
UKYL Maria Päivinen Ullersted, HE Midt, RH Silkeborg
UAO Jette Madsen, HE Midt, RH Viborg
UKYL Peter Kortbæk-Bertelsen, HE Midt, RH Viborg (deltog via video)
Malene Aastrup, YL
AC-Fuldmægtig Mette Dahl Jacobsen, VUS (referent)
Afbud:
Annette Obel, AUH
UKYL Anders Bisgaard Jensen, AUH
UKYL Erik Wrange, HE Midt, RH Silkeborg
UAO Edith Nielsen, AUH
UKYL Kasper Alexander Nielsen, Aalborg UH
Ikke til stede:
UAO Osama Hussein Al-Kafaji, RH Nordjylland
UKYL Parul Gupta, RH Nordjylland
UKYL Zeina Hadad, HE Vest
UKYL Nis Elbrønd Larsen, AUH