Mange af de nye uddannelsesprogrammer fra 2019 er kommet på hjemmesiden. Hvad er status for de sidste?
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
Mange af de nye uddannelsesprogrammer fra 2019 er kommet på hjemmesiden. Hvad er status for de sidste?
De fleste er allerede på hjemmesiden – de sidste er på vej gennem systemet og kommer på hjemmesiden i løbet af de næste par uger. Det har været en god proces og godt med en skrivedag og støtte fra VUS. Status pr. 9. december er, at alle programmer er lagt på hjemmesiden.
Hanne orienterer om at der findes apps til telefoner til brug indenfor den lægelige videreuddannelse. Der er mange funktioner, men det er ikke alt, der virker endnu. Der arbejdes på at få løst nogle af de tekniske udfordringer. Umiddelbart er det ikke noget HU-lægerene vurderer, at der er et stort behov for. Måske kan det være gode redskaber for HU-læger, når de selv bliver vejledere, og det er lang tid siden man har været på vejlederkursus.
RMUK
RMUK data fjernes fra systemet, når ansættelsesforholdet ophører i Region Midtjylland. Det er en udfordring i Randers, hvor hu-lægerne også har delforløb i Aalborg. Indtil videre er løsningen, at lægen selv gemmer oplysningerne.
HEV har et papirsystem, så det bliver tydeligt for alle, hvilke læger, der skal opnå hvilke kompetencer. Det bliver fremover suppleret med RMUK.
HU-lægerne er glade for, at der i Region Midtjylland er et system til booking, vejledersamtaler.
Forskningstræning er obligatorisk for alle HU-læger, dog kan læger der har lavet en phd, få dispensation. Forskningstræningen skal påbegyndes indenfor de første to år af uddannelsen og foregår primært på universitetshospitalerne. Dokumentet på hjemmesiden om forskningstræning indenfor det endokrinologiske speciale er fra 2006 og trænger til at blive opdateret. Trine, Steen og Morten kommer med forslag til en ny beskrivelse i løbet af de næste par måneder.
Der skal fremover være en løbende opfølgning af, om de nye hu-læger er kommet i gang med deres forskningstræning. I Aalborg er der udpeget to vejledere til forskningstræning – det er der ikke på AUH, da langt de fleste har en phd. Det skal fremover systematiseres på AUH – det er både HU-lægen og afdelingens ansvar. AUH laver en strategi for, hvordan man sikrer at alle har gennemført deres forskningstræning.
Det er vigtigt at de får lavet den skriftlige aftale, så både den teoretiske og den praktiske del bliver planlagt ordentligt. Det giver den bedste forberedelse til kurserne.
Forskningstræningen består af små afgrænsede projekter (ca. 10 dages kursus og 10 dages projekt).
Nyt fra afdelingerne i forhold til uddannelse
Horsens
Har gode HU-læger, der er gode til at passe de endokrinologiske patienter.
Der er generelle uddannelsesstiltag på medicinsk afdeling, en proces der har varet et stykke tid. En endokrinolog er valgt til UKYL, men det er en udfordring, når de kun er på afdelingen et år ad gangen.
Aalborg
Der er på afdelingen 2 store udfordringer.
Ubesatte HU-forløb - betyder at det bliver vanskeligt at få ambulatorierne til at hænge sammen, da der ikke nok læger til at dække alle rul.
Der er en beslutning på vej: Klinik medicin bliver adskilt fra akutafdelingen for at sikre en bedre tilstedeværelsesvagt hele døgnet. Det giver færre speciallæger i dagtid. Det kan blive vanskeligt for hu-læger at få en bagvagtsfunktion udenfor dagtid, hvilket er dårligt for uddannelsen
Silkeborg
Rakel (HU-læge i endokrinologi) er UKYL. Der er mange forskydninger af uddannelsesforløb, og der er mange hu-læger på afdelingen for tiden. Det går godt med uddannelsen, og der er mange uddannelsestiltag.
AUH
På AUH er der underskud af HU-læger for tiden. Der har været store besparelser på afdelingen – det har været hårdt.
Steno – fra januar giver en speciallæge i supervision hver formiddag. Der er mange patienter, der flyttet fra Steno til almen praksis, så der er ikke så mange patienter længere.
Der laves en fælles uddannelsesdag mellem Steno AUH- Steno Aalborg om forskning i diabetes og nyt indenfor den kliniske behandling af diabetes. Dagen er primært for HU-læger, men speciallæger er også velkomne.
DOH fokuserer på at HU-lægerne får kontinuitet i uddannelsen på Steno med faste patienter. Der arbejdes på samarbejdet med akutafdelingen om uddannelse.
Viborg
Der er kommet en ny uddannelsesansvarlig overlæge på medicinsk afdeling. Der er lige nu meget få læger, men der er udsigt til, at der snart kommer mange.
HEV
Afdelingen er godt besat med HU-læger. Der er 2 nye UKYL'er med masser af nye gode ideer. Der afsættes ressourcer til supervision af læger under uddannelse.
Udflytning til Gødstrup fylder også en del i forhold til planlægning.
Kardiologisk afdeling bliver adskilt fra de øvrige medicinske afdelinger fra 1. januar 2020 – det er alle glade for.
Randers
Det går fint! Der er nu 2 uddannelsesansvarlige overlæger på medicinsk afdeling. Det giver mere tid til uddannelse fremover. Der er ingen hu-læger i endokrinologi på afdelingen lige nu, men man glæder sig til snart at få nogen. Til gengæld er der ansat mange andre læger i vintermånederne.
Der er oprettet "paraplyambulatorier", hvor man prøver at samle faggrupperne på forskellige dage, for at få den bedste supervision.
Hospitalet oplever, at der er mange ansøgere til intro-stillinger.
Hjørring
Email fra Bettina Havekrog:
Det er netop besluttet at pr 1 januar bliver endokrinologien skilt ud fra medicinsk afdeling og administrativt/økonomisk koblet sammen med kardiologisk afd. Vi bliver så en selvstændig afdeling under ledelse af ledende overlæge i kardiologi Gitte Nielsen. Kim Christiansen bliver specialeansvarlig overlæge i endokrinologi. Resten af de medicinske afdelinger forbliver samlet under ledelse af Mette Esbjørn som kommer til fra 1. januar Det er en beslutning som er truffet på sygehusledelsesniveau.
Det forlyder at vi skal fortsætte det gode samarbejde med resten af de medicinske afdelinger ikke mindst omkring vores uddannelseslæger. Jeg håber at kunne fortsætte som UAO for begge afdelinger, og dermed arbejde for at uddannelsen fortsætter uændret. Her tænker jeg bla på 1. års HU-læger i endokrinologi. Som jeg forstår det skulle der ikke være ansættelsesmæssige eller administrative problemer i at HU-lægen fortsat kan have commun trunk i Hjørring, selvom endokrinologien nu udskilles af med afd. HU lægen vil fortsat komme rundt på de forskellige afsnit.
Jeg vil arbejde på at endokrinologien fortsat vil være synlig på de medicinske afsnit og at specialerne fortsat samarbejder og bl.a. deles om de lægelige ressourcer ift. fordeling af mandskab til stuegang, vagter mm..
Skulle udd. udvalget eller VUS have bekymringer må i meget gerne skrive til mig. Gode råd modtages med kyshånd.
Jeg finder det vigtigt især på et regionshospital at de medicinske specialer ikke bliver for opsplittede. Vi skal kunne drage fordel af at være sammen. Derfor vil jeg også arbejde på at endokrinologien deltager i fælles morgenkonferencer.
Grundet økonomien ser sygehusledelsen på vagtstrukturerne. Der skal nedlægges et vagtlag men samtidig sikres, at der er speciallæge med i front både i modtagelsen, men også på sengeafsnit. Det er et puslespil hvor flere modeller er præsenteret. Vi vil få en udmelding inden jul.
Hanne Storm orienterer om:
Hanne har været på besøg for at se, hvordan uddannelsen fungerer på de enkelte hospitaler.
Hun har deltaget i morgenkonference og talt med overlæger og uddannelseslæger på afdelingen. Dagen blev afsluttet med deltagelse i middagskonferencen. Det er en god mulighed for PKL for at få indblik i alle de gode ideer, der er på afdelingerne. Hanne forventer at komme rundt på alle afdelinger i løbet af 2020.
Alle kunne have glæde af at besøge hinandens afdelinger. Det er en ide, vi kan arbejde videre med.
DSMU - Dansk center for medicinsk uddannelse. Det er spændende møder, hvor man møder kollegaer på tværs af landet. Det er et godt sted at udveksle erfaringer, og Hanne opfordrer alle med interesse for uddannelse til at orientere sig om de tiltag, der bliver gjort.
AMEE – Association for Medical Education
Hanne har deltaget i AMEE konference i Wien i august 2019, og fortæller om de emner og oplæg hun er blevet inspireret af.
Transition – overgange fra lægestudiet til lægelivet. Vi skal forberede vores uddannelseslæger, at fremtiden er usikker, og at der helt sikker vil ske ændringer. For nogen tager det lidt længere tid end for andre. Det skal der være plads til.
Flipped classroom – hvor man udsender materialet på forhånd, så man kan bruge tiden i klassen på diskussion, grupper mm. Fremfor foredrag af en underviser.
Feedback drivers learning – det er vigtigt at der er styr på rammerne og rollerne. Husk at afklare, hvad formålet med feedback er.
NYT FRA VUS
Funktionstidsbestemmelse
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.
Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord, første halvår 2019 (Se bilag: Opslåede og besatte HU-stillinger 1. halvår 2019 VUR Nord). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Nye KBU tal (opdateret oktober 2019)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 204 | 134 | 61 |
*Antal tilmeldte til KBU |
|
|
| |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
|
|
MUK 2020
Videreuddannelsesregion Nord arrangerer sammen med Region Midtjylland og Region Nordjylland, Aarhus og Aalborg Universitet, DSMU og Lægeforeningen endnu en gang en dansk fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse.
Konferencen afholdes fra den 7. til den 9. juni 2020 i Aarhus. Tilmedlingen åbner via Plan2learn den 1. november 2019.
Se vedlagte flyer.
Hanne opfordrer alle til at byde ind med punkter til dagsorden til møderne i uddannelsesudvalget. Det kan være, at man har læst en god bog, været til et inspirerende foredrag eller har lavet spændende uddannelsesmæssige tiltag på afdelingen.
Det aftales, at der forud for næste møde udsendes en mail for at få input fra alle medelemmer af uddannelsesudvalget.
Dagsordener og referater fra uddannelsesudvalgsmøder findes på Videreuddannelsessekretariatets hjemmeside.