at | dagsorden godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsorden godkendes |
Dagsorden bliver godkendt
Der har været afholdt en fælles skrivedag for at opstarte processen om revidering af uddannelsesprogrammer. På dagen var der gode drøftelser om indholdet i uddannelsesprogrammerne, og efterfølgende har alle enheder indsendt de reviderede uddannelsesprogrammer.
Der var enighed om at processen var god. Det var godt givet ud at lave en fælles skrivedag, hvor de overordnede linjer kunne diskuteres.
Fremadrettet kan man overveje hvordan YL kan involveres i opdateringen af uddannelsesprogrammerne. Man kunne evenduelt invitere en repræsentant med fra hvert hospital.
Uddannelsesprogrammerne skal opdateres om tre år, eller hvis der sker organisatoriske ændringer, der har betydning for hoveduddannelsesforløbene. På AUH skal man overveje om organiseringen på det tidligere MEA - nu Diabetes og Hormonsygdomme betyder, at hu-lægerne ikke længere får så bred en medicinsk indsigt som tidligere.
Hanne Storm tilbyder at afholde et "Up-to-date"-forløb på ca. 2 timer i forlængelse af at uddannelsesudvalgsmøde for de hu-læger i endokrinologi, der føler sig rustne i vejlederopgaven.
Der er i udvalget enighed om, at hu-læger der har haft forskningsorlov, barsel mm kan have et meget gammelt vejlederkursus. Hanne Storm vil gerne i forlængelse af uddannelsesudvalgsmødet d. 2. december 2019 afholde et "Up-to-date"-forløb for interesserede uddannelseslæger. Alle YL i endokrinologi vil modtage en invitation fra Lene Ring Madsen, med information om tid sted og tilmelding.
Hvad gør man når en uddannelseslæge har et uhensigtsmæssigt forløb? Kan man lave nogle tommelfingerregler for, hvornår man skal inddrage fx Videreuddannelsessekretariatet, PKL, den lokale HR-afdeling?
Punktet blev drøftet på baggrund af en konkret sag fra Aalborg Universitetshospital. Konklusionen er at afdelingen i første omgang skal søge hjælp hos UKO og den lokale HR-afdeling.
Forlængelse af uddannelsesforløb på grund af fravær: (fra Videreuddannelsen Nords hjemmeside)
Hvis du er fraværende i mere end 10 % af tiden i et delforløb, skal din ansættelse forlænges svarende minimum til dit fravær. Fravær er for eksempel sygdom, barsel, omsorgsdage og barnets sygedag.
Møder og kurser som den uddannelsessøgende læge er blevet sendt på efter aftale med ansættelsesstedets ledelse tæller ikke som fravær
Ferie regnes ikke som fravær. Det er dit ansvar, i samarbejde med afdelingen, at dokumentere at dit fravær ikke overstiger 10 %.
Når afdelingen underskriver din attestation for tidsmæssigt gennemført uddannelseselement, bekræfter de, at dit fravær er under 10 %. Hvis du har for meget fravær, skal du kontakte Videreuddannelsessekretariatet, så der kan laves en ny uddannelseskontrakt til dig. Du behøver ikke involvere de efterfølgende afdelinger, da Videreuddannelsessekretariatet orienterer dem.
Retningslinje for Uhensigtsmæssige forløb på videreuddannelsessekretariatets hjemmeside: https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/det-regionale-rad/retningslinjer-og-notater/notat-vedr.-uhensigtsmassige-uddannelsesforlob-d.-9.-oktober-2015.pdf
Fremover vil vi på uddannelsesudvalgsmøderne følge status for forskningstræning.
Hu-læger der har en phd-grad kan få dispensation for forskningstræning.
Alle læger, der tilbydes et hu-forløb modtager en velkomstmail fra Videreuddannelsessekretariatet , hvoraf det fremgår, hvordan de kan søge om dispensation for forskningstræning.
Pkl Hanne Storm følger løbende op på, om alle hu-læger i specialet har fået godkendt forskningstræningen eller har planlagt et forskningsforløb.
Hvad går godt i forhold til uddannelse på afdelignerne?
Er der uddannelsesmæssige udfordringer?
Horsens Det går godt! En endokrinolog er valgt til UKYL, hvilket er godt for uddannelsen.
Der er indført fælles feed-back for alle uddannelseslæger (KBU, intro- og hoveduddannelseslæger). Den nye ordning betyder, at alle får feed-back umiddelbart efter mødet. Det er især en fordel for AP-lægerne, der kommer meget rundt og har kort tid i den enkelte afdeling.
Viborg Der starter snart en ny uddannelsesansvarlig overlæge på afdelingen. Der er udpeget en en senior-UKYL til at supplere den unge-UKYL på afdelingen.
Som noget nyt kommer der igen KBU-læger på afdelingen. Det glæder man sig til.
Aalborg Ca. halvdelen af KBU-lægerne er ansat i akutafdelingen og resten på de medicinske afdelinger. I dagtiden er vagterne ikke så hårdt belastet - der er til gengæld meget at lave i vagterne aften/nat. Det er en udfordring, at det er akutlæger, der skal give supervision til alle KBU-læger - det kunne være ønskeligt, at flere specialer var repræsenteret.
Det går godt med intro-lægerne og alle h-stillinger er besat.
Hjørring Det går fint. For tiden er der kun en hu-læge i endokrinologi. Ambulatoriet er flyttet fra Frederikshavn til Hjørring - det har været godt for afdelingen at blive samlet et sted. Uddannelseslægerne arbejder i ambulatorium et par dage om ugen, og det fungerer godt.
Der er en ny ledelsesstruktur på vej på hospitalet.
DOH Det går godt! Der køres med et fast årshjul i forhold til vejledning, simulationstræning, kompetenceudvikling og fælles eftermiddagsundervisning. I forhold til hu-lægerne er der fokus på at de får kontinuitet i deres ambulatoriefunktion. Det er målet, at der skal være faste dage, hvor lægerne er på Steno Diabetes Center. Lige nu er hoveduddannelsen meget snæver i forhold til interne medicinske kompetencer - det er en balancegang i forhold til akutområdet. For tiden får hu-lægerne måske lidt for meget ambulatorietid.
Herning Der er mange hu-læger på afdelignen for tiden. Til gengæld får de en meget bred endokrinologiske uddannelse, og får lov til at se/prøve mange forskellige ting. Hu-lægerne får i høj grad lov til at følge deres egne patientforløb, hvilket er til stor glæde for både patient og uddannelseslægen.
Silkeborg Der er to hu-læger på afdelingen for tiden, og flere er på vej. Der arbejdes med et superviseret ambulatorium om fredagen, hvor en speciallæge er tilgængelig for supervision ved behov. For at give endnu bedre mulighed for læring, overvejer man at udvide programmet med en halv time morgen og eftermiddag, så patienterne kan gennemgåes og flere kan lære af forløbene.
Hu-læger Det er udfordring at finde en god balance mellem arbejdsopgavener på akutafdelingerne og i de medicinske afdelinger. Derudover kan det være vankeligt at få den gode supervision/vejledning når der ikke er læger fra eget speciale fx. på akutafdelingerne.
Generelt Der er udfordring ved den nye uddannelsesstruktur for AP-læger, idet mange får alt for lidt uddannelsestid indenfor de medicinske specialer. I Silkeborg laver man individuelt tilpassede uddannelssesforløb, så AP-lægerne kan fokusere på de kompetencer de mangler. På flere af de andre hospitaler er uddannelsen af AP-læger ikke systematiseret, og lægerne bruges i høj grad til at fylde op med, på de afdelinger, hvor der er plads. Nogle får måske kun ganske få dage indenfor et speciale, hvor de følges med en senior-læge.
Sammenhængende uddannelsesforløb (april 2019)
Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde kommende KBU læger sammenhængende uddannelsesforløb i Kirurgi, Almen medicin og Psykiatri, i Region Nordjylland. De sammenhængende forløb består af KBU og introstilling samt KBU, introstilling og hoveduddannelsesforløb.
I de to seneste runder(2. halvår 2018 og 1. halvår 2019) er der i alt besat 8 sammenhængende uddannelsesforløb i Region Nordjylland fordelt på de tre specialer.
Psykiatri og neurologi har også fået dispensation til at opslå sammenhængende introstilling og hoveduddannelsesforløb, hvor både Region Midtjylland og Region Nordjylland indgår i et eller flere af forløbene. De to specialer har fået besat henholdsvis ét sammenhængende forløb hver i 1. halvår 2019. Fra 1. halvår 2020 har Region Midtjylland fået dispensation til i en femårig periode at opslå op til 4 sammenhængende uddannelsesforløb om året bestående af KBU, Introstilling og hoveduddannelsesforløb. Forløbene vil være forankret i den vestlige del af Region Midtjylland.
Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (februar 2019)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/
http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/
I Region Nordjylland tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.
Anne Lene Riis, Hanne Storm og lene Ring refererer fra DES-uddannelsesudvalgsmøde
Der belv på mødet talt om de obligatoriske kurser. Overordnet set var indholdet på nogle kurser presset meget sammen, mens andre kurser var mere langtrukne. Der blev efterspurgt et insulin-pumpe kursus, hvilket er på vej. Kurset vil blive organiseret af Steno Diabetes Center. I Aalborg sender man HU-lægerne på insulinpumpekursus en uge sammen med patienter.
En række delkursuslederstilligner har været i udbud. Der er kommet enkelte nye ansigter, men der er også mange gengangere.
Genrelt: Der er ubesatte uddannelsesforløb i endokrinologi i alle tre videreuddannelsesregioner. Udvalget forventer at de læger, der uddannes i Aalborg snart begynder at søge de ledige forløb i Region Nordjylland.
Hanne Storm orienterer om Medicinsk UddannelsesKonference (MUK) d. 7. - 9. juni 2020 i Aarhus, og opfordrer alle til at sætte kryds i kalenderen.