at | udvalget godkender dagsordenen |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | udvalget godkender dagsordenen |
Dagsordenen blev godkendt.
Bjarke orienterer om:
Bjarke orienterede om (se vedhæftede slide):
Der er aftalt et møde den 8. marts 2023.
Punktet er til skriftlig orientering. Udvalget er velkommen til at stille opklarende spørgsmål.
Vejledningsappen har ændret navn til Godvejledning.dk (marts 2022)
Mange uddannelseslæger og vejledere har haft glæde af appen "Vejledning", hvor vigtige dokumenter og links med betydning for den postgraduate videreuddannelse er samlet. Denne app erstattes nu af hjemmesiden godvejledning.dk. Første gang du går ind på hjemmesiden på din mobil, får du mulighed for at tilføje til din hjemmeskærm – hvorefter den fungerer fuldstændig som en app.
Hjemmesiden er opbygget som den gamle app, og du kan her finde oplysninger om samtaler, dokumenter, undervisning, kompetencevurdering og karrierevejledning af betydning for KBU, intro- eller hoveduddannelse.
Der er vedhæftet en one pager, der kan udskrives eller videregives til vejledere og uddannelseslæger.
Midler til sprogundervisning til udenlandsk uddannede læger (april 2022)
I Region Midtjylland er det muligt at søge om 10.000 kr. til medfinansiering af et sprogforløb for uddannelseslæger. Afdelingen skal selv betale det resterende beløb. Det er en betingelse, at de kommunale sprogtilbud er opbrugt og at enhedens uddannelseskoordinerende overlæge har godkendt forløbet. Afdelingen vælger selv udbyder. Ved interesse for ordningen kan man kontakte Maja Bertz eller Kasper Hedegaard Clausen i VUS og høre nærmere.
Der findes ikke et lignende tilbud med centrale midler i Region Nordjylland, men der er muligheder for medfinansiering til lignende forløb på de enkelte enheder.
Baggrundsnotat (September 2022)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Sanne orienterede om nyt fra VUS, herunder om den nye hjemmeside uddannelseslæge.dk. Brugerne kan i starten opleve behov for justeringer i systemet. Teamet bag hjemmesiden arbejder på højtryk og vil i opstarten prioritere de væsentligste funktioner og dernæst "skønhedsfejlene".
Udvalget drøftede desuden lukningen af RMUK, hvilket betyder, at handleplanerne fra MUS-samtalerne skal hentes ud og evt. gemmes som et dokument på uddannelseslæge.dk.
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
Afdelingerne har siden seneste møde i uddannelsesudvalget arbejdet med at revidere uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen i specialet.
De fleste afdelinger har sendt et opdateret uddannelsesprogram, som efterfølgende har været til gennemsyn hos Kasper Clausen (VUS) og nu afventer godkendelse i UGUP (udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer).
Kun en enkelt afdeling mangler at få opdateret sit uddannelsesprogram.
Bjarke roste udvalget for hurtig udarbejdelse af uddannelsesprogrammer, der nu er klar til godkendelse hos UGUP i foråret.
Maja Bertz fra VUS holder oplæg om uhensigtsmæssige uddannelsesforløb.
Afdelingerne må gerne medbringe en aktuel eller afsluttet case med et uhensigtsmæssigt uddannelsesforløb (i anonym form), der har givet anledning til refleksion. Casen behøver ikke at være fra eget speciale.
Maja holdt oplæg om uhensigtsmæssige uddannelsesforløb (se vedhæftede slide). Der var enighed om, at uhensigtsmæssige uddannelsesforløb kan være en svær opgave at navigere i. De uddannelsesansvarlige er afhængige af, at kunne trække på viden fra både HR, UKO og VUS. Flere af de uddannelsesansvarlige gav udtryk for, at de har stået i en situation, hvor de har følt sig alene om opgaven, fordi den rådgivning de modtog var for generel og utilstrækkelig til at være brugbar i den konkrete case. Det mest værdifulde værktøj var derfor sparring med UAO-kollegaer i specialet.
Det blev aftalt, at Bjarke sender en vejledning fra Regionshospitalet Randers til inspiration for andre afdelinger.
at | afdelingerne/FYEN orienterer om et konkret uddannelsesinitiativ, der kan være til inspiration for de øvrige afdelinger |
Punktet udviklede sig til en drøftelse af, hvilken effekt opsplitning på flere geografier/etager har på uddannelsen. Her opsummeret for de tre afdelinger, der pt. har eller ser ind i en fysisk opsplitning:
Aarhus Universitetshospital
Morten orienterede om, at det er aftalt, at afdelingens hoveduddannelseslæger fremadrettet skal have en dedikeret introduktion af 2 måneders varighed på Steno Diabetes Center i starten af deres i alt 3 år i Aarhus. Der er håb og forventning om, at introduktionen kan være med til at bringe de to geografier tættere sammen.
Aalborg Universitetshospital
Aalborg har i lang tid været én samlet afdeling, hvor diabetes og endokrinologi har været placeret samlet, men da Diabetes-huset kommer til at står færdigt før det nye hospital, vil afdelingen i 2023 skulle flytte funktioner, hvilket bliver en stor uddannelsesudfordring pga. 8 km. afstand. Eftersom det er svært for nye uddannelseslæger at have to tilhørsforhold samtidigt, vil det muligvis blive nødvendigt kun at have uddannelsestid et sted ad gangen.
Regionshospital Nordjylland
I Hjørring er kardiologisk/endokrinologisk afdeling skilt ud fra medicinsk afdeling og placeret med to etagers afstand. Afdelingerne har to forskellige ledere.
Taget i betragtning at den fysisk flytning af afdelingen kun har drejet sig om to etager, har opsplitningen alligevel været en udfordring og tydeliggjort at tilhørsforhold har stor betydning. Martin opfordrede til at afdelinger, der står overfor lignende opsplitning, er favnende overfor andre specialer og optaget af at skabe samhørighed for at undgå polarisering.
Regionshospitalet Randers
Bjarke orienterede om, at han har lavet en funktionspostkasse og lagt alle uddannelsesaktiviteter ind i kalenderen som begivenheder. De yngre læge kan abonnere på kalenderen og den vej skabe overblik over uddannelsesaktiviteter.
Næste møde er 23. maj 2023.
Emner: