Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: IM Geriatri - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 10. oktober, 2024 kl. 14:00
  • Mødested: Virtuelt møde

 


Sagnr.: 1-30-72-240-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Sagsfremstilling

Dagsordenen godkendes.


Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.



Deltagere:

Anne Birgitte Langsted, Regionshospitalet Gødstrup

Seham Shahla, Regionshospitalet Randers

Stig Andersen, Aalborg Universitetshospital

Marianne Ørum, Aarhus Universitetshospital

Heidi Helverskov, Regionshospitalet Horsens

Lotte Kirring, Hospitalsenhed Midt, Silkeborg

Helle Østergaard, VUS (referent)


Afbud:

Ausra Cleemann, Aalborg Universitetshospital

Bettina Havekrog, Regionshospital Nordjylland

Niels Valdemar Vestergaard Krabbe, Regionshospitalet Gødstrup

Sagnr.: 1-30-72-240-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Der følges op på punkterne fra sidste møde i udvalget. Referatet er vedlagt som bilag.

Beslutning

Punkterne drøftes undervejs i mødet.

Sagnr.: 1-30-72-240-22

3. Thisted, som en del af den geriatriske hoveduddannelse

Det indstilles,

at udvalget drøfter evt. ændringer i hoveduddannelsen

Sagsfremstilling

Tilbage i foråret 2024 modtog specialet en henvendelse fra Medicinsk Afd. Thisted med et ønske om at lavet et hoveduddannelsesforløb i Geriatri, hvor Medicinsk Afd. Thisted kunne indgå. Delforløbet skulle træde i stedet for en del af common trunk forløbet, som lige nu hører under Hjørring Ældremedicinsk afdeling, Regionshospitalet Nordjylland. Forløbet var tænkt som en flex-forløb eller alternativt et genopslag af et ubesat forløb, og dermed ikke som en fast del af opslagskadencen.

Forslaget lød på: Thisted (24 måneder) - Aalborg (24 måneder) - RHN/Hjørring (12 mdr.)

Formålet med et sådan forløb var at tiltrække ansøgere fra Thisted-området til specialet, sådan som man også gør i f.eks. Endokrinologi.


Efter dialog mellem PKL, Aalborg og Thisted sendte PKL en forespørgsel til RHN/Hjørring om, hvorvidt der kunne have interesse at indgå i et sådant forløb (ved flex eller genopslag af ubesat forløb) i fremtiden. Tilbagemeldingen fra RHN/Hjørring var imidlertid, at man ikke på nuværende tidspunkt ønskede at indgå i forløbet, i det det man herfra vurderede at det nuværende uddannelsesforløb i Intern medicin, Geriatri, var optimalt, både fagligt, uddannelsesmæssigt samt logistisk i forhold til rekruttering og forankring af de ældremedicinske kompetencer i Region Nord. RHN/Hjørring henviste ligeledes til at en videre diskussion om ændringer i det geriatriske uddannelsesforløb måtte foregå i regi af Videreuddannelsesregion Nord, Geriatri.


Uden opbakning til at oprette et Thisted forløb på nuværende tidspunkt, valgte man derfor ikke at arbejde videre med forslaget.


På dagens møde har udvalget mulighed for at drøfte ovenstående. PKL og UAO Bettina Havekrog kan desuden udfolde ovenstående overvejelser gjort ifm. processen.

Beslutning

Stig informerede om på processen.


Udvalget er enige om at det er problematisk at lave forløb grundet én person, men man er generelt åbne for at indgå i en dialog om forløb, der inkluderer andre matrikler end Aalborg og Hjørring, hvor Thisted kan indgå, ligesom fx Hobro. Det forudsætter, at kompetencerne tilhørende common trunk kan opfyldes. Ideen hilses velkommen, idet dette også kan være med til at udvikle geriatrien fremadrettet. Det kunne tage udgangspunkt i flex forløb eller genopslag.


Udvalget beslutter at drøfte punktet igen på næste møde i december, hvor Bettina Havekrog også deltager på mødet, som repræsentant for RHN.

Sagnr.: 1-30-72-240-22

4. Fordeling af tid mellem common trunk og eget speciale i 2. år på regionshospital

Det indstilles,

at udvalget fortsætter drøftelserne fra sidste møde

Sagsfremstilling

Punktet er en genganger fra tidligere, hvor udvalget kun kort nåede at berører emnet, som oprindelig var foreslået af Bettina Havekrog fra Regionshospitalet Hjørring. Hun foreslog, at udvalget drøfter, hvordan afdelingerne i praksis fordeler tiden mellem communtrunk og eget speciale i 2. år på regionshospital.

Beslutning

Punktet udgår, da Bettina ikke er til stede på dagens møde og punktet oprindelig er foreslået af hende. Punktet flyttes til næste møde i december.


Sagnr.: 1-30-72-240-22

5. Formalisering af kompetencevurderingsmetoder

Det indstilles,

at udvalget drøfter punktet

Sagsfremstilling

På et tidligere møde besluttede udvalget at drøfte punktet vedr. formalisering af kompetencevurderingsmetoder, og punktet er derfor sat på dagens møde.

Beslutning

Fælles for alle repræsenterede afdelinger på mødet er at man følger kompetencevurderingsmetoderne, som er beskrevet i målbeskrivelsen.

Der er forskel afdelingerne imellem, hvem der står for godkendelsen af kompetencerne. På AUH er det de samme, som står for godkendelsen mens man på flere af de andre afdelinger har mulige speciallæger at vælge i mellem til kompetencegodkendelse af specifikke kompetencer. Alle afdelinger sikrer naturligvis at speciallægerne er klædt godt på til at kunne kompetencevurdere ud fra de godkendte metoder.

Sagnr.: 1-30-72-233-22

6. Ny ledelsesbaseret spørgeramme for 360 graders evaluering

Sagsfremstilling

På sidste møde startede udvalget drøftelserne af punktet, og aftalte at sætte det på til dagens møde.

Hver afdeling skulle gå hjem og finde ud af, hvad der ligger af aftaler på hospitalerne indtil nu, og hvad der kan give mening fremadrettet bl.a. ift. placering af den nye ledelsesbaseret spørgeramme for 360 grader evalueringen.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________


I løbet at 2023 og 2024 implementeres en ny 360 graders feedback spørgeramme for hoveduddannelseslæger i sen hoveduddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.

Den nye spørgeramme har fokus på ledelse.


Med henblik på den bedst mulige implementering af den nye 360 model i specialet bedes udvalget vidensdele og drøfte, hvordan de forskellige afdelinger planlægger at arbejde med den nye model.

Det kan bl.a. være ift. uddannelse af facilitatorer, ideer til hvordan man får den nye model bedst muligt implementeret på afdelingen, ideer til en eventuel koordineret indsats på tværs af afdelinger eller helt andre ideer eller udfordringer udvalget oplever at stå overfor ifm. den nye model.


Til punktet er vedlagt

- Informationsmateriale om den nye model til uddannnelsesgivere

- Informationsmateriale til hoveduddannelseslægerne

- Skabelon til udviklingsplan

- Den nye spørgeramme


Beslutning

Hver afdeling giver en status på hvor langt man er kommet ift. implementeringen af 360 graders ledelsesrammen.


Region Nordjylland: er i proces ift. implementering.


Gødstrup: er i gang. Anne Birgitte tilføjer desuden et opmærksomhedspunkt vedr. et løntillæg for yngre læger ifm. facilitatorrollen, som er en del af deres overenskomstaftale.


AUH: forbeholder spørgerammen til de sene HU læger, som de får på afdelingen.


Horsens: er i gang. Her har man været afprøvningsafdeling, og er i den forbindelse kommet godt i gang. Man anvender den på sidste års HU-læger i geriatri eller 3. – 4. års HU læger i andre specialer. Heidi er selv blevet evalueret gennem spørgerammen for nogle år siden. Man har pt. to som er uddannet facilitatorer i den nye spørgeramme, for sikre kvaliteten i det der kan gå lang tid i mellem at den skal anvendes. Med den erfaring man har gjort sig i Horsens vurderes ledelsesspørgerammen som værende meningsfuld og giver god mening.


Randers: Her har man også fået uddannet facilitatorer, men har endnu ikke har mulighed for at prøvet det af endnu.


HE Midt: Her er man i fuld gang, og også HU-læger i geriatri bliver evalueret efter den nye ledelsesspørgelsesramme.

Sagnr.: 1-30-72-240-22

7. Godkendt vurderingsskema til ansættelsessamtaler

Sagsfremstilling

Siden sidste møde har CV-vurderingskriterierne og vurderingsskemaet været rundsendt til udvalget for yderligere kommentarer. Der var ingen indsigelser til den rundsendte version, og de er hermed godkendt af udvalget og klar til anvendelse ved kommende ansættelsesrunde. CV-vurderingskriterierne og vurderingsskemaet er vedhæftet som bilag og kan desuden findes i Videreuddannelsen.dk under "Procedure" dokumenter.

Beslutning

Man er klar til at anvende metoden fra den kommende runde, og det bemærkes at processen har været god. Til den kommende ansættelsesrunde er det Heidi og Niels som gennemgår ansøgningerne.

Sagnr.: 1-30-72-240-22

8. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Hver afdeling orienterede om nyt med primært fokus på uddannelse.


Aalborg:

  • Man har været i gang med at etablere nye funktioner, herunder sub akut dagshospital, som afdelingen bød sig ind på. Projekter giver opmærksomhed, og spiller sammen med økonomi til en ekstra speciallæge.
  • Man har flere dygtige HU-læger på afdelingen. Det tegner godt for specialet fremover.


AUH:

  • Man forsøger systematisere, da der skal dækkes mange funktioner
  • Lige pt. er ratio mellem uddannelseslæger og speciallæger udfordret, da man har mange hu-læger og ikke så mange speciallæger, men man forsøger at balancere det f.eks. ved at benytte sig af mini gruppe evalueringer (case baseret gruppe-diskussioner) for at udnytte kompetencerne (ca. 3-4
    uddannelseslæger til 1 speciallæger. Her har uddannelseslægerne selv ansvaret for at initiere og bidrage. (PKL kommenterer, at netop case-based diskussioner er meget velegnet hertil)


Horsens:

  • Siden inspektorbesøger har man arbejdet med at skabe forbedringer
  • Ift.
    geriatrien, så er man ret godt dækket ind med mange uddannelseslæger.
  • De geriatriske uddannelseslæger har stadig forløb i akutafdelingen, og man overvejer om man skal gøre noget for at ændre på dette, eller om man skal vente på den kommende revision.


Randers:

  • Man har lige nu 6 HU -læger, hvilket er supergodt, her er både nogle 1. års og sidste års.
  • Grundet besparelser i Randers skal speciallæger nu tage akutlægevagter.
  • Det bemærkes at man snart ikke har nok speciallæger til at uddanne, hvilket er en udfordring.


Gødstrup:

  • Her har man en meget trængt økonomi, hvilket kan mærkes på afdelingen.
  • Man har generelt flere HU-læger på barsel, og det kan man godt mærke, men man prøver at få det til at hænge sammen, så godt det kan lade sig gøre.
  • Hvis man læger på nedsat tid, betyder det dog ikke reduktion i vagthyppighed.


HE Midt:


  • Man er her ved at lande efter fusionen.
  • Det kan være svært at vide, hvordan det går på daglig basis i Viborg, når man er i Silkeborg og omvendt, men man oplever, at man er ved at have gode rammer for uddannelseslægerne begge steder.
  • Man er ligeledes ved at finde ud af, hvordan man skal kombinere uddannelsen i Silkeborg med Viborg, og det bliver spændende at følge.



Dimensioneringen:

Udvalget drøfter dimensioneringen og hvilken betydning det har for at færdiguddannede speciallæger kan få job i Region Midtjylland. Det opleves at være en udfordring, da ratioen mellem uddannelseslæger og speciallæger er ulige. Man ved samtidig, at der til næste år er 4 speciallæger, som bliver færdige som geriatere, mens man ikke har mulighed for at ansætte dem i nærområdet. PKL bemærker, at der fortsat mangler speciallæger i yderområderne.


Sagnr.: 1-30-72-240-22

9. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

PKL informerer om relevante uddannelsesnyt.

Beslutning


PKL refererer fra deltagelse i AMEE i august 2024.


Det overordnede fokus ved AMEE var på at imødekomme samfundets behov og klimadagsordenen.


To specifikke oplæg om hhv., hvilken læring man bevarer (husker), samt en kommentar om uddannelse i pædiatri under de vilkår, der aktuelt udspiller sig i Ukraine.




Vedr bevaret viden, er dette optimeret af kompleksitet (højt på Blooms taksonomi), altså man husker mere ved at lære i sammenhæng, fra klinisk praksis, til støtte for fx patient baserede diskussioner:




Og en pædiater engageret i uddannelse, der gav et perspektiv med nedenstående:

Sagnr.: 1-31-77-504-22

10. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (maj 2024)

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at det forventes, at arbejdet med den kommende dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen fra 2026 og frem igangsættes i efteråret 2024 og at en ny dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Tidsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i, at den kommende dimensioneringsplan udarbejdes på baggrund af gældende Lægeprognose 2021-2045.


Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (Maj 2024)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2024 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2024). Tallene for 1. halvår 2024 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (Maj 2024)

Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:


Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed


Region Midtjylland

  • KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
  • Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
  • Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk


Region Nordjylland

  • KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
  • Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
  • Link til den regionale kandidatbank - rn.dk/kbu-udenlandsk-uddannet-læge


Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed


Region Midtjylland og Region Nordjylland

  • Evalueringsansættelse af 6 måneder for speciallæger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden, hvis speciale er anerkendt i Danmark og har en minimumvarighed svarende til den danske speciallægeuddannelse.
  • Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk


Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.

Sagnr.: 1-30-72-240-22

11. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.


Det afklares, hvorvidt der er behov for et uddannelsesudvalgsmøde i forbindelse med ansættelsessamtalerne i december.

Beslutning

Der afholdes et kortere uddannelsesudvalgsmøde efter ansættelsessamtalerne torsdag d. 5. december.

Samtaler og møde afholdes på AUH, lokale J501-111.


Punkter til dagsorden er:


Thisted, som en del af den geriatriske hoveduddannelse (fortsat) (fælles)

Fordeling af tid mellem common trunk og eget speciale i 2. år på regionshospital (Bettina)

Læring ved afkortning af ansættelser og indflydelse på beregning af deltid (Stig)

Sagnr.: 1-30-72-240-22

12. Eventuelt

Beslutning

Udvalget aftaler at det fremover skal fremgå ved de enkelte dagsordenspunkter, hvem der har foreslået/ejer punkterne, så man ved hvem der har ansvaret for punktet.

Der er ligeledes et ønske om at dagsordenen vedlægges kalenderindkaldelsen.