Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: IM Hæmatologi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 29. april, 2025 kl. 16:00
  • Mødested: Regionshuset Aarhus, Lokale 17

 


Sagnr.: 1-30-72-239-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender dagsordenen.


Sagsfremstilling


Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.


Sagnr.: 1-30-72-239-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender referatet.


Sagsfremstilling

Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.


Sagnr.: 1-30-72-239-22

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning.


Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Sagnr.: 1-30-72-239-22

4. Inspektorrapport - Aalborg UH

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagsfremstilling

Rie vil fremlægge konklusionerne fra inspektorrapporten.


Inspektorrapporten er vedlagt som bilag.


Inspektorerne havde følgende bemærkninger:


Det drejer sig om et rutinebesøg på Hæmatologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.


Der er tale om en afdeling, der deltager i uddannelse af læger i KBU, introduktionsforløb i Intern Medicin samt hoveduddannelsesforløb i Intern Medicin: Hæmatologi samt Klinisk Onkologi.


Der var ved selvevalueringen ansat en læge i KBU, 3 læger i introduktionsforløb i Intern Medicin samt 6 læger i hoveduddannelse i Intern Medicin: Hæmatologi og Klinisk Onkologi.


Der var bred repræsentation ved selvevalueringen, hvor både cheflæge, speciallæger og uddannelseslæger på alle tre niveauer deltog. Ved inspektorbesøget deltog et udvalg af alle relevante parter.


Inspektorerne var på flere områder mere positive i deres vurdering af temascoringerne end afdelingen selv. Imidlertid havde afdelingen forud for besøget scoret 6 temaer utilstrækkelige, herunder ”læring og kompetencevurdering” samt ”konferencernes læringsværdi”, hvilke inspektorerne også vurderede som værende utilstrækkelige. Udover disse to temaer scorede inspektorerne også temaet ”uddannelsesplan” utilstrækkelig, hvilket afdelingen selv havde scoret tilstrækkelig. Inspektorerne scorede de resterende temaer enten tilstrækkelige eller særdeles gode med en overvægt i førstnævnte kategori.


Det var inspektorernes vurdering, at der er tale om en afdeling, som har været ramt af underbemanding i en periode, men som er ved at genetablere en fast lægestab, der giver en robusthed i forhold til afdelingens uddannelse. Inspektorerne beskriver en afdeling med et godt og trygt uddannelsesmiljø, hvor uddannelseslæger deltager i mange forskellige funktioner med passende kompleksitet. Inspektorerne beskriver imidlertid også en række udfordringer i form af manglende systematiseret anvendelse af uddannelsesplaner, supervision og kompetencevurderingsmetoder samt et mangelfuldt uddannelsesprogram for hoveduddannelseslæger i Klinisk Onkologi. Udfordringerne uddybes i rapporten.


Indsatsområderne fra sidste besøg i 2020 er desværre kun delvist indfriet, idet to af de fem tidligere indsatsområder fortsat er aftalt som indsatsområder under dette besøg (læringsværdi i middagskonferencer og revision af uddannelsesprogram for HU læger i onkologi). Under besøget har afdelingen og inspektorerne aftalt følgende 6 indsatsområder, som uddybes i rapporten:


1. Uddannelsesplaner

2. Struktureret kompetencevurdering

3. Systematisk supervision i ambulatoriet

4. Middagskonference med bedre læringsværdi

5. Revision af uddannelsesprogram for HU læger i onkologi

6. Dedikeret tid til uddannelsesarbejdet


Sundhedsstyrelsen kommenterer ikke på antal administrationsdage til uddannelsesteamet, da dette er af mere strukturel karakter og derfor ligger uden for rammerne af inspektorordningen. Sundhedsstyrelsen støtter dog generelt indsatser, der fremmer uddannelse og tilslutter sig de øvrige indsatsområder, som findes relevante.


Idet udfærdigelse af uddannelsesplaner er obligatorisk for alle uddannelseslæger, har Sundhedsstyrelsen en forventning om, at alle uddannelseslægerne snarest muligt og senest indenfor 3 måneder får udarbejdet en skriftlig, individuel uddannelsesplan. Sundhedsstyrelsen har taget kontakt til Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse Nord vedrørende indsatsområde 5, som sekretariatet nu er opmærksom på og vil gå videre med at undersøge.


Der er således tale om en uddannelsesafdeling, der på flere områder har et godt uddannelsesmiljø, men hvor der alligevel findes udfordringer i væsentlige dele af uddannelsen som beskrevet ovenfor. Sundhedsstyrelsen vurderer dog ud fra inspektorernes beskrivelse, at afdelingen har ressourcerne til at løse disse problemstillinger indenfor den afsatte tidsramme i indsatsområderne.


For at støtte afdelingen i dette arbejde, vil Sundhedsstyrelsen bede afdelingen om at udforme en skriftlig status senest ved udgangen af september 2025. Her bedes beskrevet hvordan man har håndteret indsatsområde 1 og 2 samt en status på håndteringen af område 3. Når den skriftlige status foreligger, vil Sundhedsstyrelsen tage stilling til, hvornår næste inspektorbesøg skal finde sted. Det forventes, såfremt ovenstående indsatsområder da vil være indfriet, at næste besøg skal planlægges som et rutinebesøg.


Ovenstående er sendt til afdelingen, sygehusledelsen, sygehusregionen, videreuddannelsesregionen, det videnskabelige selskab og Følgegruppen for Inspektorordningen.


Sagnr.: 1-30-72-236-22

5. Uddannelse og udvikling af uddannelseslæger der performer højt

Det indstilles,

at udvalget drøfter, hvordan man kan arbejde med kontinuerlig udvikling af uddannelseslæger, der performer højt.
at udvalget videndeler om, hvordan man allerede i dag arbejder med den kontinuerlige udvikling af uddannelseslæger, der performer højt.


Sagsfremstilling

Udvalget for udvikling af uddannelsesgivende (UUU) i VUR Nord drøftede på deres møde den 1. november 2024, hvorvidt og hvordan man på kurserne under UUU kan arbejde med at uddanne uddannelsesgiverne ift. at understøtte kontinuerlig udvikling af uddannelseslæger, der performer højt.


Der var i UUU enighed om, at man gerne vil arbejde med at italesætte området på kurserne under UUU, men samtidig en bevidsthed om, at der i UUU alene ikke er tilstrækkelig med viden om, hvordan man kan arbejde med det og hvordan specialerne allerede arbejder med dette.


UUU vil derfor meget gerne have hjælp fra de specialespecifikke uddannelsesudvalg.


Konkret efterspørger UUU inspiration fra uddannelsesudvalgene ift.:


  1. Ideer til hvordan uddannelsesstederne kan arbejde med kontinuerlig udvikling af uddannelseslæger, der performer højt. Der gælder i særlig grad de komplekse roller som samarbejder, kommunikator, leder og professionel, men kan vedrøre hvilken som helst af de 7 lægeroller.
  2. Eksempler på hvordan enkelte specialer/afdelinger allerede i dag arbejder med den kontinuerlige udvikling af uddannelseslæger, der performer højt.


Drøftelserne i udvalget tages med videre til UUU i efteråret 2025, hvorefter UUU vil arbejde videre med emnet. Evt. med en form for inspirationsark.


Sagnr.: 1-30-72-239-22

6. Introduktion til ARTS

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning samt drøfter den videre brug af ARTS-modellen i specialet.


Sagsfremstilling

Den postgraduate kliniske lektor vil uddybe punktet. Herunder ARTS-modellen til understøttelse af uhensigtsmæssige forløb mv.

Sagnr.: 1-30-72-239-22

7. Forskningstræning og kurser - Status

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter status på forskningstræningsmodulet samt kurser i hoveduddannelses regi.


Sagsfremstilling

Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter og kurser, de nuværende HU-læger er i gang med.


Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.


Sagnr.: 1-30-72-239-22

8. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning.


Sagsfremstilling

Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Middel til lav

Retsmedicin

Lav til middel

Intern Medicin: Infektions


Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (december 2024)

Sundhedsstyrelsens høring vedrørende dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030 er nu afsluttet. Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i VUR Nord har bidraget med høringssvar. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres i forsommeren 2025.
Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser


Sagnr.: 1-30-72-239-22

9. Næste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Sagnr.: 1-30-72-239-22

10. Eventuelt

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagnr.: 1-30-72-239-22

11. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

- Trine Silkjær, PKL og UAO. Aarhus Universitetshospital

- Rie Sander Bech, UAO. Aalborg Universitetshospital

- Jørn Starklint, UAO. RH Gødstrup


Afbud: