at | uddannelsesudvalget godkender dagsordenen. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | uddannelsesudvalget godkender dagsordenen. |
Dagsordenen er vedlagt som bilag.
Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.
Dagsordenen blev godkendt
at | uddannelsesudvalget godkender referatet. |
Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.
Referatet blev godkendt.
at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Overordnet er det vigtigt at uddannelseskvaliteten ikke nedprioriteres ift. driften. Etableringen af I- og HU-læge amb, må ikke have en negativ påvirkning på uddannelseskvaliteten. Det er vigtigt med en bæredygtig model, hvor uddannelse og drift er forenelig.
at | uddannelsesudvalget tager orientering fra PKL til efterretning, og |
at | uddannelsesudvalget drøfter evt. aspekter af den nyeste lægeprognose, som vurderes relevante for specialet. |
PKL vil orientere kort om den nyeste udgave af Lægeprognosen 2021-2045, som blev udgivet i juni 2022.
Nogle af hovedkonklusionerne om det fremtidige udbud af læger og speciallæger er, at udbuddet af læger i arbejdsstyrken inklusiv orlov i grundscenariet vil stige med cirka 60 pct. fra 28.181 læger i 2021 til 45.486 læger i 2045 svarende til en gennemsnitlig årlig vækst på 2,0 pct.
Herudover viser prognoserne, at udbuddet af speciallæger forventes at være stigende i hele perioden fra 16.808 i 2021 til 29.188 i 2045. Samlet set svarer stigningen til, at der i 2045 forventes cirka 74 pct. flere speciallæger end i 2021 med en årlig gennemsnitlig stigning på 2,3 pct. Stigningen i antallet af læger og speciallæger er højere i den nye prognose sammenlignet med den tidligere (2018-2035), hvilket formentlig skyldes højere besættelsesgrad og øget dimensionering.
Ifølge Sundhedsstyrelsens foreløbige procesplan påbegyndes høringsproces blandt specialerne til september 2022 inden udarbejdelse af ny dimensioneringsplan (jf. vedhæftet præsentation, sidste side). Høringen forventes afsluttet i januar 2023. Udvalget bedes drøfte evt. opmærksomhedspunkter i forbindelse med kommende høringsperiode.
Sundhedsstyrelsens lægeprognose 2021-2045 er vedlagt som bilag. Derudover er der vedlagt en kort præsentation af lægeprognosen 2021-2045 samt den samlet lægeprognose for Hæmatologi mellem 2021-2045. PKL vil gennemgå disse bilag.
Uddannelsesudvalget ser positivt på væksten af speciallæger indenfor IM: Hæmatologi. Udvalget ser gerne at antallet af hoveduddannelsesstillinger forbliver på det nuværende niveau, mens antallet af introduktionsstillinger opnormeres frem mod 2045. I-lægerne vil få en større rolle i fremtiden.
at | uddannelsesudvalget til fælles inspiration orienterer om igangværende forskningstræningsprojekter på de respektive afdelinger. |
Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.
Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.
Uddannelsesudvalget besluttede at HU-lægerne fremadrettet skal tilbydes at afrapportere forskningstræningsprojekter foran udvalget eller DHS.
at | uddannelsesudvalget tager præsentationen til efterretning. |
PKL vil præsentere key points fra de oplæg, som hun deltog i ved Amee 2022.
Handler om at forstå patienterne og deres behov bedre. Patienten skal ses hele mennesker via litteratur eller kunst.
at | uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Den postgraduate klinisk lektor fremlægger væsentlige nyheder.
Trine Silkjær spurgte ind til afdelingernes status på implementering af simulation i klinikken. Aalborg er stadig i overvejelsesfasen, men forventer en afklaring i løbet af det næste år. RH Gødstrup har allerede indført det i klinikken og prioriterer tiden til initiativet. AUH har pt. stilstand, da man er i gang med at uddanne en simulator instruktør, som kan varetage indsatsen
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
NYT FRA VUS
Baggrundsnotat (September 2022)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Genetol |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Oftalmologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kl. Mikrobiologi |
Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Den 26. april kl. 16-18 OPA 15, Aarhus. 2023
Næste møde i uddannelsesudvalget er den 26. april 2023 kl. 16-18 OPA 15, Regionshuset Aarhus
Tilstede:
- Trine Silkjær, PKL og UAO. Aarhus Universitetshospital
- Rie Sander Bech, UAO. Aalborg Universitetshospital. Virtuelt
- Jørn Starklint, UAO. RH Gødstrup
- Kasper Røikjær Jensen, UAO. RH Gødstrup
- Karine Moeslund Egeberg, HU-læge.
- Ahmed Ludvigsen, HU-læge.
Afbud: