at | uddannelsesudvalget godkender dagsordenen. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | uddannelsesudvalget godkender dagsordenen. |
Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.
at | uddannelsesudvalget godkender referatet. |
Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.
at | uddannelsesudvalget drøfter simulationstræning i regi af den lægelige videreuddannelse i Infektionsmedicin. |
Den postgraduate kliniske lektor vil uddybe punktet. Drøftelserne vil blandt andet tage udgangspunkt i følgende:
at | udvalget drøfter, hvordan man kan arbejde med kontinuerlig udvikling af uddannelseslæger, der performer højt. |
at | udvalget videndeler om, hvordan man allerede i dag arbejder med den kontinuerlige udvikling af uddannelseslæger, der performer højt. |
Der var i UUU enighed om, at man gerne vil arbejde med at italesætte området på kurserne under UUU, men samtidig en bevidsthed om, at der i UUU alene ikke er tilstrækkelig med viden om, hvordan man kan arbejde med det og hvordan specialerne allerede arbejder med dette.
UUU vil derfor meget gerne have hjælp fra de specialespecifikke uddannelsesudvalg.
Konkret efterspørger UUU inspiration fra uddannelsesudvalgene ift.:
Drøftelserne i udvalget tages med videre til UUU i efteråret 2025, hvorefter UUU vil arbejde videre med emnet. Evt. med en form for inspirationsark.
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Shakil vil fremlægge konklusionerne fra inspektorrapporten.
Inspektorrapporten er vedlagt som bilag.
Inspektorerne havde følgende bemærkninger:
"Det drejer sig om et rutinebesøg på Medicinsk Afdeling på Regionshospital Nordjylland.
Der er tale om en stor uddannelsesgivende afdeling, der deltager i uddannelse af læger i introduktions- og hoveduddannelsesforløb i intern medicin: reumatologi, lungemedicin, gastroenterologi, infektionsmedicin, geriatri, akutmedicin, endokrinologi, kardiologi og almen medicin. Sidste inspektorbesøg var i 2020.
Der var ved selvevalueringen ansat ni læger i introduktionsforløb og 22 læger i hoveduddannelse. Flertallet af disse deltog sammen med afdelingens speciallæger i selvevalueringen, som var baseret på anonyme svar. Ved inspektorbesøget var der bred repræsentation på tværs af specialer og uddannelsestrin samt afdelingsledelsen og UAO, som for nyligt er blevet en del af ledelseskredsen. Sygehusledelsen var ikke repræsenteret. Sundhedsstyrelsen anbefaler at sygehusledelsen er repræsenteret ved inspektorbesøg.
Afdelingen og inspektorerne er enige i deres vurdering af temascoringerne, som alle vurderes som tilstrækkelige med undtagelse af ”forskning”, som scores utilstrækkelig.
Inspektorerne beskriver en velfungerende uddannelsesgivende afdeling. Vejlederforum og systematisk oplæring i endoskopi og ekkokardiografi fremhæves som særligt positivt, og det bemærkes, at afdelingen kontinuerligt arbejder for at forbedre uddannelsesforholdene. Der er ikke vakante speciallægestillinger, men på grund af pensioneringer og stillingsnedlæggelser er nogle specialer belastede i forhold til befolkningsgrundlaget. På nogle afsnit er der ikke speciallæge tilstede alle dage, hvorfor der lægges et stort ansvar på de mest erfarne HU-læger og usikkerhed omkring, hvem der skal supervisere og kompetencevurdere HU-lægerne. Nogle uddannelsesforløb indebærer, at uddannelseslægerne ikke er tilknyttet de enkelte afsnit i mere end én måned ad gangen, og flere oplever at blive flyttet rundt for at dække huller i arbejdsplanen. Der er ønske om rul. Det omtales som en frustration, at der lægges en del arbejdskraft i akutafdelingen uden at man har indflydelse på planlægningen. Forskningsaktiviteten på afdelingen er begrænset. De yngre læger oplever ikke, at de præsenteres for forskning eller at der prioriteres tid til dette.
Både de yngre læger og speciallægerne er under opfattelsen af, at afdelingen var i mål med alle indsatsområderne fra sidste besøg, men at strukturændringer i akutafdelingen har modarbejdet denne indsats. Af den grund ligner de nye indsatsområderne dem, der blev opført under forrige besøg.
Under besøget har afdelingen og inspektorer aftalt fem indsatsområder omhandlende funktionsbeskrivelser, supervision, sammenhængende forløb, feedback og programmer, der passer til uddannelsesniveauet. Indsatsområderne kan ses i inspektorrapporten.
Inspektorerne opstiller en række indsatsområder, som vi er enige i og som vi finder vil optimere afdelingens uddannelsespotentiale. Der er tale om en velfungerende uddannelsesafdeling, der gør et kontinuerligt arbejde for den lægelige videreuddannelse.
Der planlægges jf. inspektorernes anbefaling med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutinebesøg om fire år eller snarest muligt derefter.
Ovenstående er sendt til afdelingen, sygehusledelsen, sygehusregionen, videreuddannelsesregionen, det videnskabelige selskab og Følgegruppen for Inspektorordningen."
at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektions |
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (december 2024)
Sundhedsstyrelsens høring vedrørende dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030 er nu afsluttet. Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i VUR Nord har bidraget med høringssvar. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres i forsommeren 2025.
Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Tilstede:
- Lotte Ebdrup (Overlæge, RH Randers)
- Hanne Arildsen (UAO & PKL, AUH)
- Christina öbrink Hansen (UAO, HE Vest)
- Jacob Bodilsen (UAO, AAUH)
- Gitte Petersen (UAO, AAUH)
- Frauke Rudolf (UKYL, AUH)
- Shakil Shakar (Overlæge, RH Nordjylland)
- Nina Rise (UKYL, AAUH)
- Karina Frahm (Specialerepræsentant).
- Gull-Mai Bergliot Grønbæk, UKYL, RH Nordjylland)
- Rune Knudsen (AC-fuldmægtig VUS)
Afbud: