Dagsorden bliver godkendt.
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
Aalborg-Hjørring-programmet er godkendt i februar 2019. Hvad er status på revideringen af de øvrige uddannelsesprogrammer?
Alle afdelinger er igang med uddannelsesprogrammerne. Esther udsender det senest godkendte uddannelsesprogram fra Aalborg-Hjørring til inspiration.
Hvordan overdrager man en HU-læge til den næste afdeling? Skal man lave særlige aftaler, udfylde et skema, udveksle informationer om forhold, der kan have betydning for uddannelsesforløbet?
Der er enighed om, at det kunne være en god ide med en eller anden form for overdragelse af HU-læger, når de skifter til en ny afdeling. Der er umiddelbart ikke basis for at afholde et fysisk møde mellem afgivende og modtagende afdeling, men måske et skema, som HU-lægen har udfyldt i ved afslutningssamtalen på den foregående afdeling.
Derudover kunne der evt. tages udgangspunkt i handleplanen fra seneste 3600-evaluering fra foregående afdeling. Et ønske kunne være, at denne kunne uploades til logbog.net.
Alle tager en drøftelse hjemme i egen afdeling og punktet sættes på dagsorden til næste møde i uddannelsesudvalget.
Hvem kan være hovedvejleder? Kræver det supervision af hovedvejleder?
På alle hospitalsenheder vælges en hovedvejleder, der er 1-2 trin over den uddannelseslæge, der skal vejledes.
Mange vejledere har taget vejlederkursus for mere end 10 år siden og har et ønske om et kort "genopfriskningskursus" og en introduktion til nogle af de nyeste IT-systemer, der bruges på uddannelsesområdet.
Generelt er der for lang ventetid på at komme på vejlederkursus.
Deltagerne deler erfaringer om feedback - herunder: Kunne man forestille sig, at feedback går begge veje?
I forhold til supervision er drømmen, at der kan laves en 3600-evaluering og feed back til hovedvejlederen.
Supervison kan være en tidskrævende opgave, og i praksis kan UKO tilbyde supervision til enkelte vejleder og måske lave stikprøver i forhold til vejlederopgaven.
Punktet sættes på næste møde i uddannelsesudvalget, hvor der deles foreløbige erfaringer med supervison af hovedvejledere.
Med fokus på udfordringer, nye tiltag og succeshistorier. Formålet er videndeling
af tanker, initiativer og løsningsmodeller, der i sidste ende kan skabe værdi for patienten.
AUH
Fra november 2019 ændres vagtrullet, så alle læger får faste "stuegangsuger", hvor de i højere grad får mulighed for at følge patienterne over flere dage. Der etableres et "stuegangs-team" med forskellige lægeprofiler, der følger ca. 12 patienter. Kontinuiteten bliver en stor fordel både for lægerne og patienterne, idet det faglige niveau højnes, patientflowet forbedres, og der forventes bedre supervisonsmuligheder for uddannelseslægerne.
Hjørring
I en periode har produktion været vægtet meget højt på afdelingen, men nu planlægges uddannelse sammen med vagtplanlægningen.
Aalborg
Afdelingen har været udfordret af mange barsler/andet fravær bland uddannelseslægerne.
Der er etableret et nyt intermediær-afsnit, hvilket gerne skulle give et kompetenceløft til lægerne.
Randers
Det går godt!
Der er etableret en systematisk kompetencevurdering af introduktionslægerne. Måske kan man på længere sigt lave noget tilsvarende for læger under hoveduddannelse.
Herning
Den nye ledenede overlæge (fra sep. 2018) er positiv overfor initiativer på uddannelsesområdet, men har ind til videre haft hovedfokus på andre områder.
Generelt bruger uddannelseslægerne megen tid i akutafdelingen. Det er en udfordring at de får mange opgaver udenfor eget speciale og ikke kan få megen supervision indenfor infektionsmedicin.
Fleksibilitet i antal i-stillinger
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2018, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb). Der er sket følgende ændringer:
Nye KBU tal
|
Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/
http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/
Region Nordjylland her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.
Ny kontorchef/sekretariatschef
Mads Skipper tiltrådte 3. januar 2019 stillingen som kontor og sekretariatschef i Koncern HR Sundhedsuddannelser
Fastsættelse af nyt møde.
Næste møde afholdes i Aarhus d. 13. november kl. 14-16.