at | uddannelsesudvalget godkender dagsordenen. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | uddannelsesudvalget godkender dagsordenen. |
Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.
at | uddannelsesudvalget godkender referatet. |
Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.
at | udvalget drøfter, hvordan man kan arbejde med kontinuerlig udvikling af uddannelseslæger, der performer højt. |
at | udvalget videndeler om, hvordan man allerede i dag arbejder med den kontinuerlige udvikling af uddannelseslæger, der performer højt. |
Der var i UUU enighed om, at man gerne vil arbejde med at italesætte området på kurserne under UUU, men samtidig en bevidsthed om, at der i UUU alene ikke er tilstrækkelig med viden om, hvordan man kan arbejde med det og hvordan specialerne allerede arbejder med dette.
UUU vil derfor meget gerne have hjælp fra de specialespecifikke uddannelsesudvalg.
Konkret efterspørger UUU inspiration fra uddannelsesudvalgene ift.:
Drøftelserne i udvalget tages med videre til UUU i efteråret 2025, hvorefter UUU vil arbejde videre med emnet. Evt. med en form for inspirationsark.
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Christian vil fremlægge konklusionerne fra inspektorrapporten.
Inspektorrapporten er vedlagt som bilag.
Inspektorerne havde følgende bemærkninger:
Det drejer sig om et rutinebesøg på Hjertesygdomme på Regionshospitalet Gødstrup. Besøget er det første siden det blev en selvstændig hjerteafdeling for 7 år siden. Forrige inspektorbesøg var i 2014.
Der er tale om en afdeling, der deltager i uddannelse af introduktionslæger og hoveduddannelseslæger i Intern medicin, samt hoveduddannelseslæger i Almen medicin og Akutmedicin. Der var ved selvevalueringen ansat 7 læger i introduktionsforløb i Intern medicin og 29 hoveduddannelseslæger, herunder 4 i Intern medicin: kardiologi, 23 i Almen medicin, 1 i Akutmedicin samt 1 i et andet internt medicinsk speciale.
Der var bred repræsentation ved selvevalueringen. Ved inspektorbesøget deltog et udvalg af alle relevante parter fraset læger i hoveduddannelse i Akutmedicin. Hoveduddannelseslægerne i Almen medicin var desuden sparsomt repræsenteret. Sundhedsstyrelsen anbefaler til næste gang, at flest mulige uddannelseslæger fra afdelingen deltager i besøget, og at alle typer uddannelsesstillinger er repræsenteret.
Afdelingen var lidt mere positiv i temascoringen end inspektorerne. Parterne var dog overordnet set enige og scorede samtlige temaer som enten tilstrækkelige eller særdeles gode.
Inspektorerne beskriver en velfungerende uddannelsesafdeling med et trygt læringsmiljø, gode muligheder for at konferere med afdelingens speciallæger og et stærkt tværfagligt miljø. Inspektorerne fremhæver blandt andet, at afdelingen har udførlige uddannelsestavler, der skaber struktur og ramme om uddannelse samt skemalagt oplæring i TTE (ekko), som giver introduktionslægerne mulighed for at kunne varetage flere funktioner i vagten. Afdelingen har desuden en aktiv forskningsafdeling, som giver gode muligheder for yngre læger med interesse herfor.
Inspektorerne beskriver også nogle udfordringer for uddannelsesmiljøet, som ses afspejlet i indsatsområderne.
Inspektorerne og afdelingen opstiller en række indsatsområder, som beskrives med konkrete forslag til løsningsmuligheder i rapporten. Sundhedsstyrelsen kommenterer ikke på den strukturelle tilrettelæggelse af uddannelsesforløb for hoveduddannelseslæger i Almen medicin, da dette ligger uden for rammerne af inspektorordningen. Sundhedsstyrelsen støtter dog generelt indsatser, der fremmer uddannelse og tilslutter sig de øvrige indsatsområder, som findes relevante, og som vurderes at ville kunne optimere afdelingens uddannelse.
Der er således tale om en velfungerende uddannelsesafdeling med glade og tilfredse uddannelseslæger, en flad struktur og et godt læringsmiljø. Ovenstående indsatsområder skal derfor ses som trin i at løfte et allerede godt uddannelsesniveau endnu højere.
Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutinebesøg om fire år eller snarest muligt derefter.
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Videreuddannelsessekretariatet bruger i flere tilfælde PKL'en til at indhente lægefaglige vurderinger i meritsager, personsager om deltid, udvidelse af intro-stillinger osv.
I perioder uden en PKL vil Videreuddannelsessekretariatet bede uddannelsesudvalget hjælpe med at løse følgende opgaver i specialet:
Endelige afgørelser træffes som vanligt i Videreuddannelsessekretariatet på vegne af Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Status på uddannelsesprogrammer
Der skal være godkendte uddannelsesprogrammer for alle opslåede uddannelsesforløb.
Alle uddannelsesprogrammer skal godkendes af Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP) og skal revideres ved behov (f.eks. ved omstrukturering, sammenlægninger o. lign.), og som minimum hvert 3. år.
Følgende uddannelsesprogrammer er udløbet eller udløber i 2025:
Tidsplan for videre proces
Såfremt der skal opdateres et eller flere af uddannelsesprogrammerne i specialet, opfordrer Videreuddannelsessekretariatet (VUS) til, at uddannelsesudvalget opstarter proces for udarbejdelse/revidering af uddannelsesprogrammer, fastsætter deadlines og aftaler, hvorvidt de har behov for skrivemøder, hvor de kan få rådgivning fra VUS.
PKL og UAO/UALO'er er velkommen til at kontakte VUS ved behov for sparring ift. udfærdigelse af uddannelsesprogrammerne.
Link til skabelon for uddannelsesprogrammer
https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/
at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektions |
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (december 2024)
Sundhedsstyrelsens høring vedrørende dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030 er nu afsluttet. Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i VUR Nord har bidraget med høringssvar. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres i forsommeren 2025.
Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Gerne i oktober eller november.
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Tilstede:
- Anne Pauline Schroeder (Overlæge, HE Midt).
- Carsten Stengaard (Cheflæge, RH Horsens)
- Katja Fiedler Holm (UAO, Aalborg Universitetshospital)
- Christian Møller Pedersen (UAO, RH Gødstrup)
- Bo Løfgren (Overlæge, RH Randers).
- ??? (Overlæge, RH Nordjylland).
- John Bro Jeppsen (UALO, Aarhus UH)
- Sara Gaur (UKYL, HE Midt)
- Jan Jóanesarson (UAO, Landssygehuset)
- Helle Østergaard (VUS)
Afbud: