at | uddannelsesudvalget godkender dagsordenen. |
Im Lungesygdomme - Uddannelsesudvalg 17. januar 2023 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Lungesygdomme - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 17. januar, 2023 kl. 12:45
- Mødested: Skottenborg 26, Regionshuset Viborg. Lokale A1
Pkt. tekst
- 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
- 2. Opfølgning på referat fra seneste møde
- 3. Lægeprognose 2021-2045 - Sundhedsstyrelsen
- 4. Rekruttering til specialet
- 5. Status på revisionen af den lægelige videreuddannelse
- 6. Forskningstræning - Afrapportering
- 7. Opdatering af lægefaglig indstilling for forskningstræning
- 8. Nyt fra afdelingerne
- 9. Nyt fra VUS
- 10. Næste møde
- 11. Eventuelt
- 12. Deltagere
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
VUS indstiller,
Sagsfremstilling
Dagsordenen er vedlagt som bilag.
Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget godkender referatet. |
Sagsfremstilling
Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.
Beslutning
Referatet blev godkendt.
Bilag
3. Lægeprognose 2021-2045 - Sundhedsstyrelsen
Det indstilles,
at | udvalget tager orientering fra PKL til efterretning, og |
at | udvalget drøfter evt. aspekter af den nyeste lægeprognose, som vurderes relevante for specialet. |
Sagsfremstilling
PKL vil orientere kort om den nyeste udgave af Lægeprognosen 2021-2045, som blev udgivet i juni 2022.
Nogle af hovedkonklusionerne om det fremtidige udbud af læger og speciallæger er, at udbuddet af læger i arbejdsstyrken inklusiv orlov i grundscenariet vil stige med cirka 60 pct. fra 28.181 læger i 2021 til 45.486 læger i 2045 svarende til en gennemsnitlig årlig vækst på 2,0 pct.
Herudover viser prognoserne, at udbuddet af speciallæger forventes at være stigende i hele perioden fra 16.808 i 2021 til 29.188 i 2045. Samlet set svarer stigningen til, at der i 2045 forventes cirka 74 pct. flere speciallæger end i 2021 med en årlig gennemsnitlig stigning på 2,3 pct. Stigningen i antallet af læger og speciallæger er højere i den nye prognose sammenlignet med den tidligere (2018-2035), hvilket formentlig skyldes højere besættelsesgrad og øget dimensionering.
Ifølge Sundhedsstyrelsens foreløbige procesplan påbegyndes høringsproces blandt specialerne til september 2022 inden udarbejdelse af ny dimensioneringsplan (jf. vedhæftet præsentation, sidste side). Høringen forventes afsluttet i januar 2023. Udvalget bedes drøfte evt. opmærksomhedspunkter i forbindelse med kommende høringsperiode.
Sundhedsstyrelsens lægeprognose 2021-2045 er vedlagt som bilag. Derudover er der vedlagt en kort præsentation af lægeprognosen 2021-2045 samt den samlet lægeprognose for Lungemedicin mellem 2021-2045. PKL vil gennemgå disse bilag.
Beslutning
Ulla Møller Weinreich orienterede om den indvirkning, som lægeprognosen 2021-2045 forventes at få på specialet. Lægeprognosen 2021-2045 har netop været i høring ved specialeselskabet. Selskabet indstiller at dimensioneringen øges med et hoveduddannelsesforløb i hver af de tre videreuddannelsesregioner. Det er svært at spå fremtiden, men der ses et behov for flere lungemedicinere. Uddannelsesudvalget bakker op om specialeselskabets indstilling.
Bilag
4. Rekruttering til specialet
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget drøfter rekrutteringen til specialet samt evt. udfordringer. |
Sagsfremstilling
Drøftelserne kan tage udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvad er status på rekrutteringen til specialet?
- Hvilke udfordringer oplever afdelingerne ift. rekruttering?
- Hvordan kan vi løse eller mindske evt. udfordringer?
Beslutning
Afdelingerne er enige om, at det overordnet går godt med at få besat I og HU-forløbene. Der er specielt stor interesse for I-forløbene. De uddannelsesansvarlige overlæger fokusere derfor på at guide I-lægerne mod specialet, idet at behovet for lungemedicinere er stigende. Afdelingerne oplever dog, at I-lægerne opstiller flere og flere krav til uddannelsesforløbene. F.eks. ift. work-life balance.
RH Horsens ser pt. ind i en svær fremtid, da det er svært at få besat alle HU-forløbene. For at optimere rekrutteringsmulighederne foreslås det at I-lægerne tilbydes besøgsdage. Derved får I-lægerne indblik i afdelingernes forskellige uddannelsestilbud. Derudover er der enighed om, at afdelingerne skal have et større fokus på at tilbyde mindre forskningsprojekter til I-lægerne. I-lægerne bør også inviteres med til temadage for HU-lægerne.
RH Gødstrup afholder f.eks. en temaaften hvert 3. måned. Afdelingen inviterer bl.a. andre specialer med snitfalde til lungemedicin.
Ulla Møller Weinreich er ved at planlægge en ny ” PKL rundtur”. Afdelingerne modtager mere info, når besøgene er fastlagt.
5. Status på revisionen af den lægelige videreuddannelse
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
PKL og VUS giver en kort status på revisionen af den lægelige videreuddannelsen samt et fremtidsperspektiv.
Beslutning
Ulla Møller Weinreich og Videreuddannelsessekretariatet orienterede om seneste nyt inden for revisionen af den lægeligere videreuddannelse. Revision udkast behandles ved DNRLV i marts.
Specialeselskabet er påbegyndt drøftelser om hvordan anbefalinger mv. kan implementeres i specialet. Herunder mere fælles uddannelsesindhold.
6. Forskningstræning - Afrapportering
Det indstilles,
at | udvalget til fælles inspiration orienterer om igangværende forskningstræningsprojekter på de respektive afdelinger. |
Sagsfremstilling
Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.
Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.
Beslutning
Uddannelsesudvalget drøftede hvordan forskningstræningsprojektet fremadrettet skal afrapporteres. Der var enighed om, at HU-lægerne bør præsentere deres projekt ved årskonference i DLS. Derudover forventes det at HU-lægerne præsenterer projektet i afdelingen. Projektet skal afspejle den tidsramme, som er afsat til forskningstræningsmodulet.
Ulla Møller Weinreich italesatte at afdelingerne gerne må have fokus på, at vejlede og igangsætte HU-lægerne med forskningstræningsprojektet under fase 2. Færdige forskningstræningsprojekter skal fremsendes til PKL.
7. Opdatering af lægefaglig indstilling for forskningstræning
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget godkender den opdaterede lægefaglige indstilling for forskningstræning. |
Sagsfremstilling
Videreuddannelsessekretariatet har opd. den lægefaglige indstilling for forskningstræning til en nyere skabelon. Der er ikke ændret i det nuværende indhold, da det forventes at den lægefaglige indstilling for forskningstræning skal genbesøges, når revisionen af den lægelige videreuddannelse er slut.
Den opd. lægefaglige indstilling for forskningstræning er vedhæftet.
Beslutning
Der var ingen bemærkninger fra uddannelsesudvalget. Den opdaterede lægefaglige indstilling for forskningstræning er godkendt. Det forventes at den lægefaglige indstilling for forskningstræning skal genbesøges, når rapporten fra revisionen af den lægelige videreuddannelse forelægger.
Bilag
8. Nyt fra afdelingerne
VUS indstiller,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
Horsens
Afdelingen har fået en ny cheflæge, hvilket har skabt en smule ro. To speciallæger i lungemedicin har sagt op, hvorfor der kun er to tilbage på afdelingen. Der er pt. to HU-læger op afdelingen. Driften er derfor en smule udfordret.
HE Midt, Silkeborg
Pt. en HU-læge, men får en ny til marts. Har fået en ny vagtlags struktur, hvilket skal gøre det lettere for uddannelseslægerne at flytte sig mellem vagtlagene.
Aalborg UH
Afdelingen har haft en god rekruttering af I-læger, hvilket har haft en positiv indvirkning. Der er kommet en ny ledelsesstruktur i Aalborg UH, hvilket anses som udfordrende. Cheflæge har sagt op. Uddannelseslægerne har udtrykt bekymring over manglende afdelingsledelse. Ulla Møller Weinreich er midlertidigt konstitueret som ny cheflæge.
Aarhus UH
Pt. er der ikke rekrutteringsudfordringer. Uddannelse- og trivselsmæssigt går det godt på afdelingen. Personalesituationen tillader at uddannelseslægerne har lidt mere frie rammer pt. Har iværksat flere spændende uddannelsestiltag.
Nordjylland
Afdelingen er stærkt udfordret af manglen på sygeplejersker. Det lunge medicinske afsnit er lukket, hvorfor sengepladserne er flyttet ned på kardiologisk afdeling. Der er kun 9 sengepladser allokeret til lungepatienter. Der er dog god stemning blandt HU-lægerne.
Randers
Der er blevet ansat en ny afdelingslæge i lungemedicin. Derudover er afdelingen ved at forberede sig på et inspektorbesøg. Der er ikke indført nye uddannelsestiltag siden sidst. Det går nogenlunde med at besætte I og HU-læger.
HE Midt, Viborg
Afdelingen har haft inspektorbesøg siden sidst. Vagtlaget har været udfordret over sommerferien, men er normalt igen nu. Afdelingen har fået tildelt midler til simulationstræning, hvorfor de er i gang med at iværksætte et coaching forløb blandt uddannelseslægerne. De nuværende HU-læger fungerer godt på afdelingen.
Gødstrup
Afdelingen er stadig udfordret ift. uddannelseskvaliteten efter flytningen til Gødstrup. Pt. har afdelingen syv uddannelseslæger, hvilket er udover det normale. Pia stopper som specialeansvarlige overlæge, hvorfor der skal ansættes en ny. Der er flere gode uddannelsestiltag på vej.
9. Nyt fra VUS
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Baggrundsnotat (September 2022)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Genetik |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Oftalmologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kl. Mikrobiologi |
MUK 2023 (December 2022)
I Videreuddannelsesregion Nord er vi igen gået gang med at arrangere den store danske fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen (MUK2023) for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse.
MUK2023 afholdes
24.-26. september 2023
i Aarhus. Tilmelding åbner den 1. februar 2023 via www.rm.plan2learn.dk, hvor man skal søge på "MUK2023"
Formålet med MUK2023 er at inspirere til videreudvikling og nytænkning af den lægelige uddannelse fra studie over videreuddannelse til efteruddannelse.
Konferencens overordnede tema er:
”Hvordan skaber vi lægers uddannelse i fremtiden - sammen?”
Beslutning
Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Bilag
10. Næste møde
VUS indstiller,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Beslutning
Den 6. juni 2023 efter ansættelsesrunden 2. halvår 2023 I regionshuset Viborg.
11. Eventuelt
VUS indstiller,
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Beslutning
Tina Nørregaard Gissel præsenterede konklusionerne fra inspektorrapporten ved Medicinsk afdeling, HE Midt, Viborg. Det har ifølge Tina været en positiv oplevelse, men det har også krævet et større forarbejde. Afdelingen er i det store hele tilfreds med inspektorrapporten.
12. Deltagere
Sagsfremstilling
Tilstede:
- Jens Bak, RH Randers
- Tina Nørregaard Gissel, HE Midt Viborg
- Ayfer Topcu, RH Horsens
- Karin D. Assing, Aalborg UH
- Nina Voldby, Aarhus UH
- Bente Grønlund, RH Nordjylland
- Charlotte Hyldgaard, HE Midt Silkeborg
- Pia Gjørup, HE Vest Herning
- Ole Sandahl, yngre læge AUH
Afbud:
Nanna Østergaard, yngre læge AUH