at | udvalget godkender dagsordenen |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | udvalget godkender dagsordenen |
Dagsordenen blev godkendt. Annette Schlemmer gennemgik historikken fra uddannelsesudvalget startede arbejdet med revidering af den lægefaglige indstilling og til det medsendte udkast. Baggrunden for ønsket om ændring af den lægefaglige indstilling er, at de medicinske afdelinger i henholdsvis Horsens, Gødstrup og Randers nu har et veletableret uddannelsesmiljø, der stiller dem i stand til at varetage den reumatologiske del af hoveduddannelsen.
Mette Holland-Fischer fra Aalborg Universitetshospital gjorde opmærksom på, at afdelingerne i Region Nordjylland har oplevet processen som værende ubehagelig, og at der ikke har været tilstrækkelig klarhed omkring konsekvenserne ved tidligere forslag til ny lægefaglig indstilling. Afdelingerne i Region Nordjylland opfordrer til, at der fremadrettet gøres mere ud af at tydeliggøre konsekvenser af ændringer, både i forhold til antal stillingsopslag og årsværk på de enkelte afdelinger.
PKL og VUS kvitterede for inputtet og er fremadrettet opmærksomme på behovet for mere tydelighed omkring konsekvenser ifm. ændringer i lægefaglige indstillinger.
I udvalget var der desuden enighed om, at det er vigtigt at værne om det gode samarbejde og en god tone i drøftelserne.
Deltagere:
Annette Schlemmer (PKL)
Mette Holland Fischer, ledende overlæge, Aalborg Universitetshospital
Christian Møller Sørensen, uddannelsesansvarlig overlæge, Regionshospitalet Horsens
Nikolai Hoffmann-Petersen, ledende overlæge, Hospitalsenheden Vest
Jolanta Grydehøj, uddannelsesansvarlig overlæge, Hospitalsenheden Vest
Peter Mosborg Petersen, uddannelsesansvarlig overlæge, Regionshospitalet Randers
Mads Nyhuus Bendix Rasch, uddannelsesansvarlig overlæge, Aarhus Universitetshospital
Marcin Kowalski, specialeansvarlig overlæge, Regionshospital Nordjylland
Mikkel Callsen, specialeansvarlig overlæge, Hospitalsenhed Midt
Tina Gissel, uddannelsesansvarlig overlæge, Hospitalsenhed Midt
Jesper Blegvad-Nissen, uddannelsesansvarlig overlæge, Hospitalsenhed Midt
Emil Barner Dalsgaard, repræsentant for yngre læger i specialet
Mads Skipper, sekretariatschef i Videreuddannelsessekretariatet
Trine Kirkegaard Petersen, Videreuddannelsessekretariatet
Sanne Steenfeldt Tipsmark, Videreuddannelsessekretariatet
at | udvalget tager orienteringen til efterretning og afklarer eventuelle tvivlsspørgsmål med VUS |
Videreuddannelsessekretariatet gennemgår for en god ordens skyld følgende:
Med formålet om at etablere en fælles forståelse og tilgang gennemgik Sanne og Trine fra Videreuddannelsessekretariatet sammenhængen mellem begreberne: lægefaglig indstilling, dimensioneringsplan, forløbstyper (herunder 2-stedskrav og 6-månedersregel) og forløbskadence. Derudover blev det demonstreret, hvordan Videreuddannelsessekretariatet udregner årsværk og præciseret, at der imellem driftsregionerne er aftalt en 1/3-2/3 fordeling mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland. Mads Skipper præciserede desuden yderligere, at de 15 måneder på Aarhus Universitetshospital i de to forløb som primært er forankret i Region Nordjylland, tæller som årsværk i Region Midtjylland, eftersom lægerne under delansættelsen er ansat i Region Midtjylland.
Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning med kommentarer om, at gennemgangen var hjælpsom. Det blev tydeligt, at der er forskel på at tage udgangspunkt i årsværk og antal stillingsopslag (hoveder).
at | udvalget drøfter og godkender udkastet til ny lægefaglig indstilling |
Baggrund for indstillingen
Den lægefaglige indstilling revideres, da Regionshospitalet Randers, Medicinsk afdeling, Hospitalsenheden Vest, Medicinsk afdeling Holstebro og Regionshospitalet Horsens, Medicinsk afdeling inkluderes i den reumatologiske del af hoveduddannelsen.
Hoveduddannelsesårsværkene i det nye udkast er fordelt med 1/3 i Region Nordjylland og 2/3 del i Region Midtjylland jf. den gældende fordelingsnøgle mellem de to driftsregioner.
Det betyder at 4 ud af 9 hoveduddannelsesforløb hovedsageligt er placeret i Region Nordjylland, men hver inkluderer 15 måneder på Aarhus Universitetshospital.
Ifølge den gældende dimensioneringsplan fra Sundhedsstyrelsen skal der opslås 9 hoveduddannelsesforløb årligt i Videreuddannelsesregion Nord.
Tidligere proces
Der blev i forbindelse med høring vedr. uddannelsesudvalgets første forslag til en ny lægefaglig indstilling i reumatologi indgivet dissens fra Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland, fordi den lægefaglige indstilling tildelte færre end 1/3 af årsværkene til Region Nordjylland.
Fremadrettet proces
Det er aftalt med de respektive ledelser i Region Nordjylland, at uddannelsesudvalget hurtigst muligt drøfter en ny model for fordeling af hoveduddannelsesstillinger med 1/3 af hoveduddannelsesårsværkene til Region Nordjylland og 2/3 af hoveduddannelsesårsværkene til Region Midtjylland. PKL har i samarbejde med sekretariatet lavet vedhæftede udkast, som uddannelsesudvalget kan drøfte ud fra – udkastet opfylder aftalen om fordelingen af 1/3 af hoveduddannelsesårsværkene til Region Nordjylland og 2/3 af hoveduddannelsesårsværkene til Region Midtjylland.
Ændringen fra uddannelsesudvalgets første udkast til en lægefaglig indstilling består i, at der er flyttet ét hoveduddannelsesforløb om året fra Region Midtjylland til Region Nordjylland, således 4 ud af 9 årlige hoveduddannelsesforløb hovedsageligt er placeret i Region Nordjylland. Eftersom Region Nordjylland-forløbene inkluderer 15 måneders uddannelsesansættelse på AUH i Region Midtjylland svarer de 4 ud af 9 hoveduddannelsesforløb til 1/3 af det samlede antal hoveduddannelsesårsværk i Videreuddannelsesregion Nord.
For at kunne lave en ligelig fordeling mellem de fire Region Midtjylland forløbstyper, har det været nødvendigt at ændre forløbskadencen fra en 2-årig kadence til en 4-årig kadence.
Hospitalsenhed Midt havde forud for mødet gjort opmærksom på, at de ikke kan acceptere det udsendte udkast til ny lægefaglig indstilling, fordi de reduceres yderligere i årsværk og desuden får h-lægerne tidligere i forløbet, hvilket har betydning for deres driftsværdi.
Udvalget drøftede mulige forslag og afdelingerne fremlagde deres forudsætninger. Følgende blev konkluderet:
Der var størst tilslutning til en model, hvor forløbstyperne fastholdes, men Hospitalsenhed Midt tilgodeses ved at forløbskadencen ændres - Hospitalsenhed Midt, Silkeborg får dog med modellen h-lægerne tidligere i forløbet sammenlignet med den gældende lægefaglige indstilling. Ændringen fra det det udsendte udkast er, at det 5. årlige Region Midtjylland-forløb, der i det udsendte udkast gik på tur mellem de fire forløbstyper i Region Midtjylland, tildeles Hospitalsenhed Midt hvert år. Den foreslåede ændring betyder, at de medicinske afdelinger i henholdsvis Randers, Gødstrup og Horsens reduceres i antal årsværk i forhold til det første udkast jf. det udsendte udkast. I forhold til den gældende lægefaglige indstilling øges de i antal årsværk.
Forslaget som de enkelte enheder bedes drøfte medfører følgende ændringer i årsværk ift. den gældende lægefaglige indstillinger:
at | udvalget tager den fremadrettede proces for godkendelse af den lægefaglige indstilling til orientering |
at | udvalget aftaler en proces for udarbejdelse af nye uddannelsesprogrammer |
Godkendelse af lægefaglig indstilling
Tids- og procesplan forudsat at uddannelsesudvalget når til enighed ved dagens møde:
Afdelingerne skal efterfølgende arbejde med nye uddannelsesprogrammer (der kommer en særskilt invitation til skrivemøde), hvorefter de nye forløbstyper er klar til opslag 2. halvår 2022 (ansættelsesstart den 1. september 2022) forudsat at specialets nye målbeskrivelse er godkendt.
Tids- og procesplan forudsat at uddannelsesudvalget IKKE når til enighed ved dagens møde:
Senest primo januar: Uddannelsesudvalget indstiller et udkast til ny lægefaglige indstilling.
Ultimo januar: Udkastet sendes i høring blandt hospitalsledelserne
2. marts 2022: Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse godkender den lægefaglige indstilling
Afdelingerne skal efterfølgende arbejde med nye uddannelsesprogrammer (der kommer en særskilt invitation til skrivemøde), som skal være godkendt forud for opslag af de nye forløbstyper. Opslag af stillinger til 2. halvår (1. sept 2022) forventes primo maj 2022.
Uddannelsesprogrammer/skrivemøder
Der skal for alle forløbstyper udarbejdes uddannelsesprogrammer. Disse skal være godkendt af udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer (UGUP) før opslag af forløbstypen.
UGUP mødes 5 gange årligt.
PKL foreslår, at uddannelsesudvalget modtager invitation til skrivemøder i januar/februar, forudsat at udvalget er nået til enighed.
Det blev aftalt, at Videreuddannelsessekretariatet sender et nyt udkast til en lægefaglig indstilling på baggrund af udvalgets drøftelser.
Ændringen fra det forudgående udkast bliver, at det 5. årlige Region Midtjylland-forløb, der i det udsendte udkast gik på tur mellem de fire forløbstyper i Region Midtjylland, nu fast tildeles Hospitalsenhed Midt.
Det blev aftalt, at ledelsesrepræsentanterne inden for én uge efter modtagelse af referat og forslag orienterer Videreuddannelsessekretariatet om, hvorvidt der er opbakning fra egen afdelingsledelse. Hvis der kan opnås enighed i uddannelsesudvalget, sendes den nye lægefaglige indstilling i høring blandt hospitalsledelserne. Hvis ikke der kan opnås enighed i forhold til fordelingen i Region Midtjylland udarbejder Videreuddannelsessekretariatet et udkast til en ny lægefaglig indstilling, som forelægges Klinikforum i Region Midtjylland. I så fald vil det være op til ledelsesrepræsentanterne i uddannelsesudvalget, at klæde deres lægefaglige direktør på til drøftelsen.
Der var ingen bemærkninger under eventuelt.