PKL Christian Høyer indledte punktet med at understrege, at langt de fleste uddannelsesforløb kører uden problemer. Der har dog også været nogle forløb, der er blevet afsluttet på grund af forskellige uhensigtsmæssigheder. At måtte opstige et uddannelsesforløb er ikke noget, der sker nemt eller på grund af mindre uoverensstemmelser. Det er dog afgørende at fange uhensigtsmæssige forløb så tidligt som muligt, dels af hensyn til at kunne understøttet at forløbet forhåbentligt bliver bedre, og dels af hensyn til ikke at skabe et billede hos uddannelseslægen eller andre om, at der ingen udfordringer er.
Christian Høyer henviste til det notat om uhensigtsmæssige forløb, der ligger på VUS Nords hjemmeside. Notatet er rigtig godt som støtteværktøj og giver et godt overblik over processen omkring et uhensigtsmæssigt uddannelsesforløb. Notatet vedlægges referatet, og kan findes via dette link: https://www.videreuddannelsen-nord.dk/det-regionale-rad/retningslinjer-og-notater/
Anne Arveschoug orienterede om, at man på AUH har fået etableret en praksis, hvor der laves faste opfølgningssamtaler med alle uddannelseslæger. Samtlige speciallæger deltager i en drøftelse af de enkelte læringsforløb, hvorefter der gives feedback til den uddannelsessøgende læge. Hvis læger i hoveduddannelsesstillinger har en vejlederfunktioner overfor en introduktionslæge, deltager de også i den overordnede drøftelse. Der har været rigtig gode tilbagemeldinger på denne praksis, da den sikrer en fast opfølgning og feedback. De uddannelsessøgende læger i afdelingen finder det også hensigtsmæssigt, da fokus er på læring, alle bliver sikret feedback og der er åbenhed om processen.
Henrik Christian Bertelsen orienterede om, at de har organiseret en lignende proces på Aalborg Universitetshospital med faste evalueringer af de uddannelsessøgendes læringsforløb og med faste opfølgningssamtaler. Henrik Christian Bertelsen henledte opmærksomheden på, at der altid skal være en særlig opmærksomhed ved ansættelsestidspunktet og at det altid er svært, hvis der ikke er en fælles erkendelse af eventuelle udfordringer.
Der var en drøftelse af, hvor tidligt i et uddannelsesforløb, der kunne identificeres et uhensigtsmæssigt forløb, ligesom det blev drøftet, om man kunne arbejde med at alle ansøgere skulle give to referencer.
Der var enighed om, at det er vigtigt, at tage fat i eventuelle udfordringer så tidligt som muligt, at det er vigtigt at sikre skriftlighed undervejs i et uhensigtsmæssigt forløb samt at det er meget hjælpsomt at inddrage hospitalets uddannelseskoordinerende overlæger ved uhensigtsmæssige forløb.
De afdelinger, der har arbejdet med overdragelsessamtalerne har haft rigtig gode erfaringer hermed. Samtalerne holdes med deltagelse af uddannelsessøgende læge, første afdelings hovedvejleder og hovedvejleder ved sidste afdeling. Der arbejdes ikke med overdragelsessamtaler til den kliniske ansættelse (der udgør 6 måneder). Der har været prøvet lidt forskellige former herunder videomøder og almindelige møder, hvor alle parter er tilstede samme sted. Begge dele har fungeret rigtig fint, der var dog en opmærksomhed på i udvalget, at hvis der er udfordringer, skal det tilstræbes, at man kan mødes det samme sted.
Der var enighed om, at der skal være en opmærksomhed på, at overdragelsessamtalen handler om uddannelsesforløbet (ikke emner vedr. personsager) og at uddannelseslægen er informeret om, hvad man som afgivende afdeling vil sige. Christian Høyer orienterede om, at der har været arbejdet med at lave en tjekliste, der kunne bruges til at styre samtalerne og sikre, at relevante emner blev vendt.
Det blev drøftet, om det skulle være den uddannelsessøgende læge selv, der skulle sikre at overdragelsessamtalen blev afholdt. Der blev givet et eksempel fra det samfundsmedicinske speciale, hvor det er den uddannelsessøgende læge, der har ansvaret for at indkalde til en sådan samtale.
Der var enighed om, at overdragelsessamtalen skulle lægge sidst i første ansættelse (før de seks måneders klinisk ansættelse).
Der var enighed om, at hvis en uddannelsessøgende ikke har opnået sine kompetencer, så skal der ske en forlængelse af uddannelsesforløbet ved den afdeling, hvor kompetencerne skulle være opnået.
Endelig var der enighed om, at det giver rigtig god mening at fastholde overdragelsessamtalerne. Christian Høyer finpudser tjeklisten til at understøtte samtalerne og formidler denne til afdelingerne.