Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 19. august, 2020 kl. 10:00
  • Mødested: Regionshospitalet Viborg

 


Sagnr.: 1-30-72-263-18

1. Deltagere

Beslutning

Tilstede:

Christian Høyer, formand, PKL

Charlotte Elberling Almasi, uddannelsesansvarlig overlæge, Aalborg Universitetshospital

Henrik Christian Bertelsen, ledende overlæge, Aalborg Universitetshospital

Jan Abrahamsen, ledende overlæge og uddannelsesansvarlig overlæge, Hospitalsenhed Midt

Gitte Lund Nielsen, uddannelsesansvarlig overlæge, Hospitalsenhed Vest

Anne Arveschoug, uddannelsesansvarlig overlæge, Aarhus Universitetshospital
Jeannette Demant Andersen, yngre læge, Aalborg Universitetshospital

Camilla Molich Hoff, Yngre læge Aarhus Universitetshospital

Simon Maretti Tornbjerg, yngre læge, Hospitalsenhed Vest

Ata Haraldsen, ledende overlæge, Aarhus Universitetshospital

Jesper Mortensen, ledende overlæge, Hospitalsenheden Vest

Bertil Selde Krogh, Videreuddannelsessekretariatet (referent)


Sagnr.: 1-30-72-263-18

2. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Beslutning

PKL Christian Høyer bød velkommen og gennemgik kort dagsordenen, som herefter blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-263-18

3. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at referatet tages til efterretning.

Beslutning

Der var ingen bemærkninger til referatet fra 4. marts 2020.

Sagnr.: 1-30-72-263-18

4. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Aarhus Universitetshospital

Der er pt. tre i introstillinger, der ansættes en mere og lidt senere kommer en yderligere. Ved seneste opslag af en introstillling var der 14 ansøgere, hvoraf mange var meget kvalificerede. Der er ikke så mange i HU-stillinger i afdelingen for øjeblikket. Generelt kører uddannelsesstillingerne godt, flere i introstillingerne laver efterfølgende Ph.d., der er stor interesse for specialet og mange fortsætter i hoveduddannelsesforløb.


Hospitalsenhed Vest

Der er for øjeblikket én intro, som virker meget interesseret i specialet. Der er tre læger i HU-stillinger, som er færdige om et års tid, så er de på vej videre, og en er næsten færdig.


Aalborg Universitetshospital

Der er pt. tre læger i introstillinger og tre i hoveduddannelsesstillinger. Der er mange ansøgere til I-stillingerne, og det er nogle meget kvalificerede ansøgere, der skal vælges mellem.


Regionshospitalet Viborg

Der er 2 læger i HU stillinger og lige nu ingen i introstillinger. Der er netop en introstilling i opslag, og der er her nogle dage før ansøgningsfristen 6 ansøgere.


Der var en drøftelse af, hvordan der kan karriererådgives, dels når specialet står med flere kvalificerede ansøgere til introduktionsstillinger og dels når uddannelseslæger spørger til karrierevejledning i forhold til at kvalificere sig til hoveduddannelsesforløb. Der var her enighed om, at der ikke er én rigtig karrierevejledning, da den altid er konkret og individuel. Alle enheder søger at henvise til og anbefale stillinger ved de andre hospitaler. Det anbefales endvidere, at potentielle ansøgere arbejder med forskning, ligesom det kan være hensigtsmæssigt, at tage uddannelsesstillinger i et sidespeciale hvilket både styrker fagligheden og kan give merit senere i uddannelsesforløbet.


Mange ansøgere efterspørger begrundelser, hvis de ikke får den stilling de søger.

Sagnr.: 1-30-72-263-18

5. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

PKL Christian Høyer spurgte til, hvordan Covid-19 pandemien havde påvirket uddannelsen på afdelingerne.


Der blev fortalt om, at der i perioder ikke havde været samme antal henvisninger, og at der ikke havde været den "normale" variation eller aktivitet i specialet. Der har også været mindre udveksling uddannelsesmæssigt mellem de forskellige specialer. Der har været færre fokuserede ophold og kliniske ophold fra andre specialer. I perioder har der således været en oplevelse af, at der har været mindre uddannelsesmæssig udveksling på tværs af afdelinger og specialer.


Uddannelsesmæssigt har der været den nødvendige aktivitet i specialet, så uddannelseskvalitet vurderes til at være truet.


Bertil Selde Krogh nævnt, at videreuddannelsessekretariatet oplever, at nogle uddannelseslæger er ramt af, at kurser har været aflyst og skubbet, så de måske ikke kan nås indenfor den planlagte uddannelsestid. Der er gode køreplaner for disse og også vejledninger for, hvordan der kan søges dispensation hvis nødvendigt.

Sagnr.: 1-30-72-263-18

6. Format for ansættelsessamtaler

Det indstilles,

at emnet drøftes.

Sagsfremstilling

Der lægges op til en drøftelse af format for ansættelsessamtalerne til hoveduddannelsesstillingerne, herunder vurdering af CV og fremlæggelse afcase.


Der henvises til sidste møde i uddannelsesudvalget, hvor Uddannelseskoordinerende overlæge Jens Peter Nielsen deltog og holdt et oplæg, hvorefter emnet blev drøftet.

Beslutning

PKL Christian Høyer indledte med en kort opsamling og status. Herefter var der en kort drøftelse.


Ansøgerne til hoveduddannelsesforløb har til denne runde vedlagt en egenvalgt case, som de bedes tage udgangspunkt i ved en kort præsentation til samtalen. Der var enighed om, at det kunne være svært både for ansøgere og deltagerne i ansættelsesudvalget, da denne metode ikke har været benyttet før. Der var dog også enighed om, at det forventes, at metoden giver nogle bedre ansættelsessamtaler i forhold til tidligere, og at der over tid forventeligt opbygges en viden blandt alle parter om, hvilke cases og elementer ved casene der virker bedst.


Der var enighed om, at der skulle være én primær interviewer ved samtalerne, og at der arbejdes med, at intervieweren som udgangspunkt ikke kender ansøgeren fra introstillingen.


Der var en kort drøftelse, af hvordan erfaring (CV) scores. I den forbindelse blev der drøfte, hvorledes en ansøgers målrettethed skulle honoreres. Der var enighed om, at der både kunne være "point for" at have en direkte karrierevej, men at der også kunne være "point for" at have opnået erfaring fra andre specialer. Det var vigtigt i begge tilfælde, at der var en refleksion både hos ansøgeren og hos ansættelsesudvalget over, hvad det konkret betød for ansøgerens profil.


PKL Christian Høyer havde tidligere formidlet nogle standardspørgsmål, som ansættelsesudvalget kan tage udgangspunkt i til samtalerne. Der var bred enighed om, at det var nogle gode spørgsmål at bruge som spørgeramme.


Der blev spurgt til, hvem der kan repræsentere afdelingerne i ansættelsesudvalget til hoveduddannelsesstillinger. Bertil Krogh fra VUS orienterede om, at det er afdelingsledelsen ved de ansættende afdelinger, der beslutter, hvem de vil lade sig repræsentere af. Det kan være ledelsen selv eller af eksempelvis den uddannelseskoordinerende overlæge på afdelingen. Eventuelle ændringer skal være godkendt af den lokale ledelse i afdelingen og meddeles videreuddannelsessekretariatet skriftligt.


Jesper Mortensen, ledende overlæge Hospitalsenhed Vest orienterede om, at de fremadrettet ønskede, at Gitte Lund Nielsen, uddannelsesansvarlig overlæge, skulle repræsentere Hospitalsenhed Vest i ansættelsesudvalget.


Sagnr.: 1-30-72-263-18

7. Hoveduddannelsesforløb i 2021

Det indstilles,

at emnet drøftes.

Beslutning

PKL Christian Høyer præsenterede nogle oversigtsbilleder over fordelingen af hoveduddannelsesforløb, opslagskadancen og forløbsstrukturen.


I forlængelse af tidligere drøftelser i udvalget var der på mødet en drøftelse af, om der fortsat skal arbejdes med den nuværende forløbssammensætning (2½ år - ½ år - 1 år).


Der blev fremført forskellige synspunkter både for den nuværende struktur (2½ år - ½ år - 1 år) og for en anden struktur (2 år - ½ år - 1½ år). I Videreuddannelsesregion Øst er strukturen bygget op omkring 3 tidsmæssigt lige lange ansættelser. Der blev drøftet fordele og ulemper ved at være lang tid det samme sted kontra at være flere steder.


For nuværende blev det besluttet, at fortsætte med den nuværende struktur. Der var enighed om, at det måske med tiden kunne være relevant at se på en anden struktur.


Der var enighed om, at uanset struktur er det vigtigt, at den enkelte afdeling er meget opmærksom på, at uddannelseslægerne møder de forskellige funktioner og kompetenceudfordringer uanset hvilke afdelinger, der indgår i deres uddannelsesforløb. Der er derfor en opmærksomhed på hvordan uddannelseslægerne kan tilegne sig kompetencer enten via andre specialer (afdelinger i egen organisation) eller via de andre afdelinger indenfor eget speciale. Der var enighed i gruppen om, at der skal arbejdes for, at afdelingerne i specialet udnytter hinandens funktioner og kompetenceområder bedre, således at uddannelseslægerne eksempelvis kommer til de andre enheder på fokuserede ophold.


I forhold til de kommende opslag, orienterede PKL Christian Høyer om, at der opslagstidspunkterne godt kan skubbes både over år eller nogle måneder, hvis det vurderes hensigtsmæssigt. Det skal dog altid fremgå af stillingsopslaget, hvornår en stilling har ansættelsesstart.


Som det er nu, er der planlagt med følgende forløb i 2021:

Opslagsrunde 1 med start 1. maj 2021: Aalborg (2½ år) - med. afd. (½ år) - Viborg (1 år)

Opslagsrunde 1 med start 1. juni 2021: Aarhus (2½ år) - med. afd. (½ år) - Herning (1 år)

Opslagsrunde 2 med start 1. oktober 2021: Viborg (2½ år) - med. afd. (½ år) - Aarhus (1 år)


Der kan eventuelt rykkes et 2022 forløb (Herning - med. afd. - Aarhus) frem til opslagsrunde 2, hvis det vurderes hensigtsmæssigt. Dette drøftes på næste uddannelsesudvalgsmøde.


Sagnr.: 1-30-72-263-18

8. Opdatering af uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at emnet drøftes.

Beslutning

PKL Christian Høyer indledte med at orientere om, at uddannelsesprogrammerne altid skal tilrettes, hvis der sker væsentlige ændringer, og ellers som minimum hvert tredje år skal tjekkes igennem for, om de stadig er retvisende. Uddannelsesprogrammerne for både introduktionsstillinger og hoveduddannelsesstillinger i specialet trænger for en stor dels vedkommende til at blive skrevet igennem. 1. januar 2017 er der kommet en ny skabelon fra videreuddannelsessekretariatet til uddannelsesprogrammer.


Der henvises til skabelon og vejledninger via dette link: https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/


Der var på mødet en indledende drøftelse af, hvor meget der skal ændres, hvem der potentielt skal involveres i skriveprocessen og hvordan en proces kan struktureres, så alle kommer i mål med opgaven.


Der var enighed om, at det er de uddannelsesansvarlige på afdelingerne, der har hovedansvaret for processen, og at det vil være hensigtsmæssigt, at inddrage de yngre læger, der senest har været igennem uddannelsesforløbene. Det blev drøftet, om der skulle aftales en skrivedag på tværs af enhederne.


Det blev aftalt, at frem mod næste uddannelsesudvalgsmøde skal de enkelte enheder søge at arbejde med egne uddannelsesprogrammer. Der blev opfordret til at dele programmer med hinanden, så det bliver muligt at hente inspiration fra hinanden og spejle de forskellige programmer med hinanden.


Emnet programsætte til næste uddannelsesudvalgsmøde, hvor der gøres status på arbejdet.

Sagnr.: 1-30-72-263-18

9. Nyt fra VUS

Beslutning

Der var på mødet en kort mundtlig orientering om opstart af revision af den lægelige videreuddannelse og proces for den kommende dimensioneringsplan.


Håndtering af kurser i en Covid-19 tid blev der orienteret om under punkt 5.

Sagnr.: 1-30-72-263-18

10. Eventuelt

Beslutning

Der var ikke noget under dette punkt.

Sagnr.: 1-30-72-263-18

11. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde blev aftalt til 3. februar 2021 kl. 10.00 - 12.00. Dette er senere blevet ændret til onsdag den 10. marts 2021 kl. 10.00 - 12.00.