at | dagsordenen godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes |
PKL byder velkommen og dagsordenen godkendes.
Dagsorden blev godkendt
at | der følges op på dagsorden fra sidste møde 19. august 2020 |
Dagsorden er vedlagt denne dagsorden. Det beklages, at det det ikke er udsendt tidligere.
Som opfølgning på referatet fra seneste møde blev formatet for ansættelsessamtalerne kort drøftet. Der har tidligere været flere ansøgere end forløb, hvilket afføder behov for scoring af ansøgernes CV samt anvendelsen af en case.
Anne Kirstine Arveschoug har fremsendt et forslag med standardspørgsmål, der kan arbejdes videre med. Spørgsmålene udgør en mængde, der kan plukkes i. Rækkefølgen er ikke vigtig.
Christian Høyer har fremsendt et vurderingsskema til CV.
Begge dokumenter vedlægges som bilag
at | orienteringerne tages til efterretning. |
Hver afdeling orienterer om eventuelle uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag.
Desværre har omrokeringen af enkelte A-kurser samt isolationskrav/barsel givet problemer for kursister fra andre regioner, der ikke når at få gennemført alle inden afslutning af HU forløbet. Der er ofte store krav til erstatningskurser som samtidigt bliver meget tidskrævende – både for kursisten og afdelingen. Så vidt vi ved, er der ikke nogen i VU Nord, der er i klemme i den forbindelse(?).
Hver afdeling gav kort status på uddannelsessituationen. Vedlagt punktet findes en oversigt over uddannelsesforløb, som de er registreret i Evaluer.dk
AUH
Det fungerer fint på afdelingen.
Pga. barsler er der meget få forløb uden ændringer. Uddannelsesmæssigt arbejdes der meget med overdragelse mellem afdelinger samt at få opbygget den optimale tilpasning mellem arbejdsgange og uddannelse.
Det forventes, at der opslås en introstilling til efteråret.
Herning
Det fungerer fint på afdelingen.
Der er en opmærksomhed på vejledningen af uddannelseslæger på deltid. Aftaler kan være svære at overholde og det opleves også, at der kan gå information tabt på afdelingen, men der er opmærksomhed på problemstillingerne og der arbejdes med det.
Det forventes, at der opslås en introstilling snarest.
Aalborg UH
Det fungerer fint på afdelingen
COVID-situationen har betydet, at staff-meetings ikke afholdes. Det bliver forsøgt at arbejde med webinarer som erstatning. Det er svært, men er jo desværre betingelserne i øjeblikket.
Man forsøger at give kontordage til lægerne, så de kan komme ud af afdelingen. Det har betydet stor aktivitet på forskningsområdet og der er således mange projekter i gang
Viborg
Det fungerer fint på afdelingen
Der er godt fyldt op på afdelingen. Der bliver afholdt morgenmøder, hvor 1-2 cases gennemgås - typisk en PET-scanning og en nuklearmedicinsk/fysiologisk case. Det bliver koblet op på teori. Vurderingen er, at udbyttet er godt.
Det forventes, at der opslås en introstilling til efteråret.
Generel drøftelse
Udvalget havde en drøftelse af håndtering PET i forhold til I-læger og H-læger. Der er forskellige måder at håndtere det på enhederne, men der er alle steder fokus på at inddrage i-lægerne. Dog kan der være udfordringer, hvis man har mange H-læger. Her er der enighed om, at de H-læger, der kun har 12 måneders forløb har fortrinsret.
Udvalget havde en drøftelse af den kliniske ansættelse. Den kliniske ansættelse skal gerne være aftalt i løbet af hoveduddannelsens første år. Er den ikke det, skal der rykkes for det. Et problem med at få aftalen på plads er, at afdelingerne kan sige nej. Løsningen er ikke umiddelbart at aftale faste forløb, da det kan give udfordringer, hvis uddannelseslægen søger om merit for den kliniske ansættelse.
at | orienteringen tages til efterretning. |
PKL orientere om nyt siden sidste møde på uddannelsesområdet.
PKL gav en orientering om de udfordringer COVID har givet for afviklingen af A-kurser. Nogle af kurserne har været afviklet under utraditionelle former.
Der kan være en udfordring i, at A-kurserne kun afvikles hvert 3. år, hvilket kan give problemer i forhold til barsel og andre typer af orlov. Der kan oprettes erstatningskurser, men opgaven er tung, så uddannelseslægerne skal gøre alt, hvad der er muligt for at komme med på kurserne.
I forhold til barsel er det muligt at deltage i kurser. Det er dog vigtigt at VUS underrettes. Af VUS' hjemmeside fremgår:
Deltagelse i kurser under barsel
Der er mulighed for at deltage i kurser under barsel. Deltagelsen skal aftales med den afdeling, du ville være ansat på, hvis du ikke var på barsel.
Hvis afdelingen accepterer kursusdeltagelsen skal du orientere Videreuddannelsessekretariatet, der laver en opdateret uddannelsesaftale til dig.
Deltagelse i kursus under barsel anses som en midlertidig genoptagelse af arbejdet.
Generelt er der en skævvridning af kursusudbudet, der primært foregår på Sjælland. Det opfordres til, at flere byder ind på afholde kurserne. Det giver en god mulighed for at reklamere for sin afdeling.
Under punktet vil Kasper Bjerregaard fra videreuddannelsessekretariatet deltage og komme med et kort oplæg om muligheder og typiske udfordringer, når uddannelsesprogrammerne skal opdateres.
I forlængelse af drøftelserne på sidste uddannelsesudvalgsmøde drøftes status på arbejdet med opdatering af uddannelsesprogrammerne.
Udvalget drøftede en model for revidering af uddannelsesprogrammerne.
Camilla Molich Hoff (AUH) har udarbejdet et udkast til i-program for AUH.
Det blev besluttet, at uddannelsesprogrammerne revideres efter følgende plan:
Det planlægges, at Introprogrammerne kan være færdige og godkendt før sommerferien, hvorefter arbejdet med revidering af HU-programmerne kan igangsættes i efteråret
at | orienteringen tages til efterretning. |
I forbindelse med dimensioneringsplanen 2021 for speciallægeuddannelsen er der på forsøgsbasis etableret en mulighed for at konvertere et antal ubesatte hoveduddannelsesforløb fra et speciale til ekstra hoveduddannelsesforløb i et andet speciale. De ekstra forløb kaldes for fleksforløb. I Videreuddannelsesregion Nord kan der i 2021 maksimalt konverteres 17 ubesatte hoveduddannelsesforløb (svarende til 5 % af det samlede antal hoveduddannelsesforløb) til fleksforløb.
Det ser ud til at forsøgsordningen med fleksforløb også bliver en del af dimensioneringsplanen 2022-2025.
VUS orienterede kort om Fleksforløbene og arbejdsgangen i forbindelse med anvendelsen af Fleksforløb. Endelig blev det drøftet at vores speciale også har mulighed for at byde ind på fleksforløb.
at | emnet drøftes |
Som det er nu, er der planlagt med følgende forløb i 2021:
Opslagsrunde 1 med start 1. maj 2021: Aalborg (2½ år) - med. afd. (½ år) - Viborg (1 år)
Opslagsrunde 1 med start 1. juni 2021: Aarhus (2½ år) - med. afd. (½ år) - Herning (1 år)
Opslagsrunde 2 med start 1. oktober 2021: Viborg (2½ år) - med. afd. (½ år) - Aarhus (1 år)
Der kan eventuelt rykkes et 2022 forløb (Herning - med. afd. - Aarhus) frem til opslagsrunde 2, hvis det vurderes hensigtsmæssigt. Jævnfør sidste uddannelsesudvalgsmøde drøftes dette.
Der er umiddelbart ingen ændringer i forhold til dimensionering og opslagskadence. Der skal således fortsat opslås 15 forløb over de kommende 3 år.
Fordelingen er tidligere aftalt og vil blive udsendt fra PKL.
Der har været en usikkerhed om, hvorvidt forløb kan indeholde to universitetsenheder i henhold til princippet om decentralisering. PKL oplyste, at denne kombination har været drøftet med Mads Skipper og bør kunne fortsætte med den begrundelse, at Aalborg dækker hele Region Nord som eneste afdeling, og dermed både dækker funktioner svarende til regionssygehus og universitetssygehus.
Når den endelig dimensioneringsplan er fastlagt (forventes forår 2021) for næste periode 2022-2026, vil der blive lavet en ny lægefaglig indstilling for opslag af hoveduddannelsesforløb.
at | orienteringen tages til efterretning og eventuelle implikationer for specialet drøftes. |
Sundhedsstyrelsen har efter ønske fra sundhedsministeren i 2. halvår 2020 igangsat en revision af den lægelige videreuddannelse i et 10-årigt perspektiv.
Der arbejdes med 4 følgende temaer
Siden sidst på efteråret 2020 er fremdriften imidlertid blevet vanskeliggjort af covid-19 epidemien, som Sundhedsstyrelsen og sundhedsvæsenet i øvrigt har skullet give stor opmærksomhed. Det samme har gjort sig gældende henover vinteren og må forventes at begrænse omfanget og intensiteten i projektaktiviteterne også i de kommende måneder.
Derfor er den oprindelige tidsplanen for projektet justeret, så rammerne bevares for det forventede grundige arbejde, det vil betyde, at den samlede hovedrapport med anbefalinger kan foreligge i juni 2022. Undervejs i forløbet vil der dog være mulighed for, at Sundhedsstyrelsen kan foretage afgrænsede opsamlinger på principielle temaer.
Der blev orienterede kort om arbejdet med revisionen af den lægelige videreuddannelse.
Arbejdet er blevet vanskeliggjort af COVID-19, så tidsplanen for projektet er justeret, så der forventes et resultat i juni 2022
at | orienteringen tages til efterretning. |
NYT FRA VUS
Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)
I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.
Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.
Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.
Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret november 2020)
Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til særlig opmærksomhed på funktionstidsbestemmelsen i foråret 2021.
Fra og med 1. april 2021 frafalder den eksisterende dispensation for funktionstidsbestemmelsen for følgende to lægegrupper:
Dermed gælder funktionstidsbestemmelsen fra 1. april 2021 for alle uddannelseslæger.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2020 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Dermato-venerologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Infektionsmedicin |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Thoraxkirurgi |
Nye KBU tal (opdateret maj 2020)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)
Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.
Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.
Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.
Baggrundsnotat (december 2020)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret december 2020 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2020" og "bilag til baggrundsnotat 2020").
Holdningspapir vedr. evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Papiret er vedhæftet.
Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.
Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:
Kasper Bjerregaard gennemgik punkterne under Nyt fra VUS
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste møde blev fastsat til den 25. august i samme lokale.
Tilstede:
Christian Høyer, formand, PKL
Charlotte Elberling Almasi, uddannelsesansvarlig overlæge, Aalborg Universitetshospital
Henrik Christian Bertelsen, ledende overlæge, Aalborg Universitetshospital
Jan Abrahamsen, ledende overlæge og uddannelsesansvarlig overlæge, Hospitalsenhed Midt
Gitte Lund Nielsen, uddannelsesansvarlig overlæge, Hospitalsenhed Vest
Anne Arveschoug, uddannelsesansvarlig overlæge, Aarhus Universitetshospital
Jeannette Demant Andersen, yngre læge, Aalborg Universitetshospital
Camilla Molich Hoff, Yngre læge Aarhus Universitetshospital
Kasper Juncher Bjerregaard, Videreuddannelsessekretariatet (referent)
Simon Maretti Tornbjerg, yngre læge, Hospitalsenhed Vest
Jesper Mortensen, ledende overlæge, Hospitalsenheden Vest
Afbud:
Ata Haraldsen, ledende overlæge, Aarhus Universitetshospital