at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Der bydes velkommen til mødet.
Dagsordenen er også vedhæftet som pdf-fil med henblik på udprint.
Mødeleder: PKL Camilla Molich Hoff
Referent: Mette Dahl Jacobsen, VUS
Der blev budt velkommen til mødet.
Dagsordenen blev godkendt.
at | referatet godkendes. |
Referatet fra seneste møde d. 24. august 2022 er vedlagt som bilag.
Er der emner, som der bør følges op på fra seneste referat?
Der var emner til opfølgning fra seneste møde: Uddannelsesprogrammer og HU-opslag i fremtiden. Det blev aftalt at indflette punkterne i dagsordenen.
Referatet blev godkendt.
at | orienteringen tages til efterretning og relevante emner drøftes i plenum herefter til eventuel videndeling og inspiration. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Det foreslås at der i orienteringen også fokuseres på at fortælle om eventuelle uddannelsesmæssige tiltag, som forholdsvist let kan overføres til andre afdelinger.
Hver afdeling orienterede om egen status på uddannelsesmæssige tiltag og aktiviteter.
Aarhus:
Fordele og ulemper ved at have lægelig superbruger til it-systemerne blev drøftet. Det kan nogle gange opleves som nødvendigt at bruge en del lægelige ressourcer på etableringen af nye systemer.
Aalborg:
Det blev drøftet, om der med fordel kan indføres et årshjul over temaer til undervisning.
AUH fortalte, at afdelingen har haft meget gavn af morgenmøder ift. at samle hele lægegruppen kort hver dag, hvilket opleves godt for samlingskraften og for uddannelseslægerne ift. overblik.
Viborg:
at orienteringen om nyt siden sidst tages til efterretning og evt. drøftes i plenum. |
Camilla vil som PKL orientere om evt. relevante uddannelsesemner.
Efterfølgende drøftes emnerne evt. i plenum, såfremt det vurderes relevant/gavnligt.
Derudover:
En opdatering af uddannelsesprogrammerne blev behandlet på seneste møde i uddannelsesudvalget og der blev aftalt proces for opdatering af de sidste programmer. Der er under indeværende dagsordenspunkt mulighed for kort at vende nuværende status med hensyn til uddannelsesprogrammerne.
Inspektorbesøg
Viborg havde inspektorbesøg før årsskiftet med deltagelse af UKO og lægefaglig direktør. Besøget og den efterfølgende rapport blev drøftet.
Det drejer sig om en flot rapport, hvoraf der blev udledt få fokusområder:
Det blev oplevet som gavnligt at have en inspektor med fra et andet speciale, som kan medbringe andre uddannelsesmæssige erfaringer fra eget speciale/afdeling.
Uddannelsesprogrammer
Status på uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen blev også drøftet:
Næste møde i UGUP er d. 8. marts 2023 med deadline til VUS d. 8. februar. Der arbejdes ud fra denne deadline.
at | hver afdeling orienterer om pågående forskningstræningsprojekter. |
Der er mulighed for at give en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.
Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.
Status over aktuelle forskningstræningsprojekter blev gennemgået.
Aalborg har en HU-læge med på et projekt, som kan udvikle sig til et forskningstræningsprojekt. Derudover er der flere læger, som færdiggør Ph.d. og derfor ikke gennemgår forskningstræning.
Flere HU-læger har også allerede færdiggjort forskningstræningsprojektet.
at | udvalget behandler udkast til ny lægefaglig indstilling. |
Udvalget bedes drøfte udkast til ny lægefaglig indstilling for hoveduddannelse.
Det er blevet bemærket, at den nuværende lægefaglige indstilling definerer, at klinisk ansættelse efter aftale skal finde sted på en intern medicinsk afdeling for alle hoveduddannelsesforløb. Der opleves dog som et ønske fra flere hoveduddannelseslæger at aftale klinisk ansættelse på andre afdelinger fx onkologisk afdeling, hvilket PKL også vurderer som fagligt givende som sideuddannelse.
Det foreslås derfor, at der med vedhæftet udkast åbnes op for klinisk ansættelse efter aftale indenfor følgende specialer:
Ovenstående er eneste ændring ift. nuværende lægefaglig indstilling. Udvalget kan dog med fordel også drøfte, om indstillingen ellers er tidssvarende på alle områder. Eksempelvis kan den nuværende forløbskadance med fordel drøftes.
Derudover ønskes en faglig drøftelse af, hvilke specifikke afdelinger, som udvalget finder, at det vil være særligt meningsfyldt for uddannelseslægerne at have sideuddannelse hos. Det er vurderingen, at afdelingerne ikke bør stå specifikt i den lægefaglige indstilling, da uddannelsesmæssige vilkår og forhold kan ændre sig løbende, men at det stadigt vil være gavnligt at have en faglig drøftelse heraf bl.a. med henblik på rådgivning af uddannelseslægerne om valg af sideuddannelse.
Såfremt udkastet kan godkendes vil en høring af alle involverede afdelinger også være påkrævet. Den kliniske ansættelse vil stadigt bero på individuelle aftaler imellem uddannelseslægerne og de enkelte afdelinger.
I Region Midtjylland vil den sædvanlige medfinansiering medfølge i forbindelse med indgåelse af aftale om klinisk ansættelse. Finansieringsmodellen for uddannelsesstillinger i Region Midtjylland er vedhæftet. Der gøres opmærksom på, at medlemmerne af udvalget skal sikre ledelsesmæssig opbakning til den lægefaglige indstilling.
Lægefaglig indstilling
Udkastet til ny lægefaglig indstilling blev gennemgået. Der er tale om mindre rettelser for at åbne lidt mere op for supplerende specialer ift. klinisk ansættelse efter aftale. Akutmedicin blev også nævnt som en potentiel mulighed frem for onkologi.
Følgende rettelser blev aftalt:
Det blev anført, at Viborg kan acceptere en tilretning af den lægefaglige indstilling under en opmærksomhed på, at intern medicin stadig foretrækkes som de mest meningsfyldte specialer til klinisk ansættelse efter aftale.
Det blev aftalt, at UAO'erne gennemgår samarbejdede afdelinger ved egne hospitalsenheder ift., hvor det opleves som fagligt meningsfyldt at anbefale klinisk ansættelse til HU-lægerne.
Fleksforløb, hoveduddannelse
Aalborg udtrykte ønske om at ansøge om et fleksforløb til næste ansættelsesrunde 2023-2, evt. i forløbskombination med Viborg (med ansættelse i Viborg fra efteråret 2025 og ét år frem) dvs. Aalborg – kl. ansættelse – Viborg – Aalborg. Der medfølger ikke økonomi til fleksforløb.
Viborg vil afklare evt. muligheder for egenfinansiering af et fleksforløb.
Procesplan for ansøgning og godkendelse af fleksforløb er vedhæftet som bilag.
Introduktionsstillinger
Principperne for ansøgning om introduktionsstillinger udover maksimum blev drøftet. Der kan ansøges til VUS om ekstra I-stilling udover maks. for egenfinansiering.
Processen er som følgende:
at | orienteringen tages til efterretning. |
NYT FRA VUS
Mette vil orienterede kort om nedenstående.
Baggrundsnotat (September 2022)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Genetik |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Oftalmologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kl. Mikrobiologi |
MUK 2023 (December 2022)
I Videreuddannelsesregion Nord er vi igen gået gang med at arrangere den store danske fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen (MUK2023) for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse. MUK2023 afholdes d. 24.-26. september 2023 i Aarhus.
Tilmelding åbner den 1. februar 2023 via www.rm.plan2learn.dk, hvor man skal søge på "MUK2023"
Formålet med MUK2023 er at inspirere til videreudvikling og nytænkning af den lægelige uddannelse fra studie over videreuddannelse til efteruddannelse.
Konferencens overordnede tema er: ”Hvordan skaber vi lægers uddannelse i fremtiden - sammen?”. Invitation til MUK2023 er vedhæftet som bilag.
Orienteringen blev taget til efterretning.
at | dato for næste møde i uddannelsesudvalget aftales. |
Der kan indmeldes evt. punkter, temaer og emner til næste møde i Uddannelsesudvalget. Såfremt der kommer specifikke ønsker til temaer eller dagsordenspunkter til næste møde, kan disse også løbende sendes til Mette. Ellers indhenter Mette også dagsordenspunkter tættere på mødedatoen.
På seneste møde i uddannelsesudvalget blev det aftalt at igangsætte en runde med afholdelse af uddannelsesudvalgsmøde på de forskellige hospitalsmatrikler som en måde at gå på "faglige besøg" i de respektive afdelinger. Udvalget bedes drøfte, hvilken afdeling som evt. kan afholde næste uddannelsesudvalgsmøde i kombination med næste ansættelsesudvalgsmøde primo/medio august 2023.
Det blev aftalt at afholde næste uddannelsesudvalgsmøde i Aalborg d. 21. august 2023.
Charlotte sender lokalenummeret til Mette, som booker mødet i outlook.
Punkterne under eventuelt blev behandlet løbende igennem dagsordenen.
Deltagere:
Anne Kirstine Arveschoug
Camilla Molich Hoff
Charlotte Elberling Almasi
Jan Abrahamsen
Naja Enevold Olsen
Mette Dahl Jacobsen
Afbud:
Henrik Christian Bertelsen
Adrienn Kovacsne
Christian Høyer
Jesper Mortensen
Såfremt tiden tillader det, kan mødet afrundes med en rundvisning på afdelingen inden frokost og ansættelsesudvalgsmøde.
Der blev vist rundt på afdelingen efter uddannelses- og ansættelsesudvalgsmøde.