Dagsordenen blev godkendt.
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
Dagsordenen blev godkendt.
Referatet blev godkendt.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Aarhus
Man har endelig fået lov til at slå en fagområdeuddannelsesstilling op. Afdelingen mangler 1,5 speciallæger, og samtidig har man fået alle funktioner fra Holstebro uden medfølgende ressourcer. Der har været huller i flowet af uddannelseslæger, men der er startet 3 i november. Folk er lidt pressede i forhold til at få HU-lægerne med. Man kører med elektiv aktivitet som sædvanligt. Man har desværre ikke modtaget overleveringer i henhold til aftalen i forhold til de sidste fire læger, man har fået. Marika opfordrede til at bruge det skema, hun bruger. Det bliver sendt ud sammen med referatet.
Marika:
Generelt arbejdes der med kvalitetsforbedring, især i forhold til skemaplanlægningen og rollen som medicinsk ekspert. Der er fokus på, hvordan de yngre læger får øget deres kompetencer. Marika har lavet en optælling på hvor mange dage
uddannelseslægerne har været i ambulatoriet i løbet af to måneder. Det var ca. to gange om dagen, hvilket er en stigning og alle uddannelseslæger har haft de planlagt ambulatorier i subspecialer. Hun har også talt med de specialeansvarlige læger om hvordan vi uddanner.
Afdelingen er udfordret af en høj belastning, der er 50 ekstra indlæggelser om måneden. Der har været en del omorganisering af bagvagten, da gravide læger og ægtefæller til gravide ikke må tage imod febrile patienter.
I forhold til kompetenceudvikling er der vejlederforum hver tredje måned, hvor uddannelseslægerne gennemgås uden deres tilstedeværelse og med feedback til de yngre læger. Der er samtidig inverse feedback, inkl. de ældste HU-læger. Der er en del medicinstuderende på afdelingen, der kunne blive et rekrutteringsgrundlag, det er udfordrende at have dem med, men de yngre læger har en positiv indstilling til de studerende.
Der er et underskud af HU-læger, der er 6, men de burde have 9. Lægerne opnår deres kompetencer, selvom de går en del i vagt.
Der har været en del arbejde i forbindelse med den nye delte introstilling mellem AUH og Hammel.
Aalborg
Der er kommet ny ledende overlæge, Claudia Hilt. I forhold til introlæger er der en del ansøgere og det begynder at køre bedre. KBU-lægerne kommer nu som en del af det akutte og det går også udmærket.
Det er svært at få introlægerne videre til hoveduddannelse, to er taget tilbage til Sverige og andre vil have en anden intro inden HU. Det går fint med de HU-læger, der er på afdelingen nu. I forhold til de to læger, der er blevet stoppet i Aarhus, havde man håbet på at de kunne udvikle sig i den ønskede retning, men der var desværre ikke nogen progression. Der er en del medicinstuderende i deres forskningssemester og de er et godt rekrutteringsgrundlag.
Afdelingens feedback har over et længere stykke tid været rigtigt god. Særligt i forhold til den daglige times undervisning og den neuroradiologiske konference.
I forhold til neurofysiologien er der en HU-læge der styrer den daglige drift på neurofysiologisk afd. under supervision af Anne Juhl, denne læge er også sideløbende på neurologisk afdeling for at afslutte sin HU. Der er slået en stilling op med uddannelse inden for neurofysiologien, hvor der også skal være uddannelse i Aarhus.
Fagområdeuddannelsen i neurofysiologi blev drøftet, og det blev foreslået, at PKL tager fat i de ledende overlæger fra Aarhus og Aalborg og får dem til at sætte sig sammen og finde en status og en vej til at komme videre. Birger nævnte, at fagområdeforløb skal godkendes i uddannelsesudvalget under selskabet, og han kunne godt blive bekymret for om dette kan lade sig gøre for Aalborgs vedkommende, når der kun er ½ speciallæge uddannet inden for neurofysiologi ansat. Maja nævnte, at sekretariatet har modtaget en henvendelse vedr. fagområde uddannelsen fra AUH. Hun videresender denne henvendelse til Erik.
Viborg
For første gang har man haft 13 uddannelseslæger på en gang, det har været et stærkt hold af engagerede læger. Der har været udfordringer under COVID-19 i forhold til uddannelsen- Al undervisning er konverteret til virtuelt, og man har prioriteret at de yngre læger skal deltage fysisk. Man har et stort konferencelokale, så det har været muligt med patientdemonstrationer som undervisning. Der er indført et vagtkørekort med gode tilbagemeldinger, og de yngre læger føler sig godt rustede til at komme i vagt. Man skal snart i gang med inverse feedback, hvor yngre læger melder tilbage til vejledere/uddannelsesansvarlige. Der har været 3 timers møde, hvor bemærkningerne mest handlede om COVID-19 restriktioner og aflyst uddannelse i den forbindelse. Der er lavet en handlingsplan. Fra 1. juli har man haft medicinstuderende fra 4. semester på afdelingen. Der har været udmærket, men har også været en udfordring under COVID-19. På Vestdansk Center for Rygmarvsskade har man ansat to speciallæger i neurologi.
Der er ansat en forskningsansvarlig overlæge fra juli, han er ansat i klassisk neurologi. Vestdansk Center for Rygmarvsskade har sin egen forskningsenhed i samarbejde med Hammel Neurocenter.
Der har været afholdt tværregional fælles gennemgang inden for epilepsi, sklerose og nu hovedpine sammen med Holstebro og Aarhus. Det er besluttet, at der regelmæssigt afholdes MDT i specialet og drøftes cases, de yngre læger kan også være med og det har stor uddannelsesværdi.
Holstebro
Der er fokus på travle perioder på sengeafsnittene, da det kniber med supervisionen ved stuegang. Det er et indsatsområde, der vender tilbage. Man har stadig superviserede ambulatorier, og det fungerer godt. Søren oplever, at man skal tage sig tid til supervision og kompetenceevaluering, og også præge kollegaerne hertil. Der er lidt uro i øvrige personalegrupper i forhold til flytningen til Gødstrup.
Der er journal club en gang hver anden uge og de andre uger diskuterer man en intern medicinsk problemstilling. Alle kan deltage, også de yngre læger.
Erik orienterede om PKL-UKO-VUS temadag online, det fungerede godt med fælles møde og grupper. Temaet var arbejdet med revision af LVU. Der blev bl.a. stor interesse for fleksibilitet i ansættelse af HU-læger på tværs af specialer, og der blev talt om en længere basisuddannelse.
Der har været møde i dansk neurologisk selskabs uddannelsesudvalg, hvor man bl.a. talte om at man havde forsøgt at afvikle a-kurserne på virtuel vis. Erfaringerne var, at det var dels meget ressourcekrævende og undervisningen var også af blandet kvalitet. Særligt patientdemonstrationer og gruppearbejde har været svært. Noget undervisning har været et langt foredrag, og ikke så lærerigt.
Det aflyste uddannelsesseminar er flyttet til den 6. maj i Viborg, det er det samme program med Mads Skipper, som først lagt op til. Man må meget gerne tage sin UKYL med.
Derudover har man i selskabs regi drøftet muligheden for ophold for HU-læger hos de praktiserende neurologer. Det vil i givet fald blive i HU-lægernes fritid. Praksis vil sætte ressourcer af til supervision. Det kræver en med HU-lægens afdeling om en fast dag til dette. Erik spurgte om man ude på afdelingerne vil høre de yngre læger, om der kunne være interesse for dette. Det blev drøftet om muligheden herfor eventuelt skulle fremgå af Yngre Neurologers hjemmeside.
På det seneste møde i DRRLV blev der vedtaget en ny LFI for introstillinger i neurologi, sådan at Hammel nu indgår som en del af uddannelsen til neurolog. Der er tale om et helt årsværk, der bliver fordelt med to halve stillinger, der deles med AUH. Årsværket er taget fra Viborgs maksimum. Den nye lægefaglige indstilling vedhæftes til orientering.
Den første stilling er besat, lægen starter 1. maj i Aarhus. Uddannelsesprogrammet er på vej.
Elias var i tvivl om man på Neurologi, Viborg fast har afgivet en stilling til Hammel. Han ville tale med Dorte Trærup Knude om det.
Hjerne- og rygkirurgi på AUH ønsker at forløbene i neurologi bliver planlagt på en sådan måde, at de kun modtager en HU-læge i neurologi ad gangen. Den nemmeste måde at få det til at gå op på, er at forløbene ikke længere slås op forskudt som i dag, men med den samme startdato, sådan at forløb i Holstebro starter samtid med forløb i Viborg. Det kan også løses, hvis forløbene i stedet udbydes endnu mere forskudt, så Holstebro forløb starter 1. december og 1. juni og Viborg forløbene slås op med psykiatri/neurokirurgi skiftevis.
Maja orienterede om sagen. Der var enighed om, at forløbene ikke skal lægges om af hensyn til sideuddannelsen i neurokirurgi, men at Maja kan skrive til ledende overlæge og orientere om forløbenes nuværende placering, hvor det kun er få måneder om året, der er et overlap.
På AUH har man et stort ønske om, at slå HU-stillinger op på deltid, sådan at de 4 år bliver til 5 år. Begrundelsen herfor, er at tiden til at komme rundt de mange forskellige steder i løbet af et HU-forløb konkurrerer med tiden til familie mm.
Lorenz delte gode erfaringer fra Aalborg med en læge på deltid, hvor forløbet har modnet lægen og ikke fagligt set har været en ulempe.
Erik pointerede at deltid kan være en stor belastning for arbejdsgiveren, og de yngre læger kan let støde imod en barriere. De yngre læger vælger nogen gange faget fra, fordi det er for hårdt og med meget akut arbejde.
Birger foreslog mere fleksibilitet i de enkelte tilfælde.
Maja oplyste, at det ikke jf. bekendtgørelsen er muligt at slå forløb op deltid, det skal aftales individuelt.
Der var enighed om at forsøge at påvirke baglandet til at være åbne over for ønsker om deltid. Marika opfordrede til at finde ud af holdningen til deltid hos de enkelte ledere.
Arbejdet med revisionen af den lægelige videreuddannelse er begyndt. Der er etableret 4 arbejdsgrupper: Indhold, Struktur, Dimensionering og Governance. Der har været afholdt møde i 2 af de arbejdsgrupper, de næste møder er i december. Region Midtjylland har etableret fire baggrundsgrupper svarende til hver af de fire arbejdsgrupper og deres opgave er at klæde repræsentanterne i arbejdsgruppen godt på inden møderne og sikre en bred forankring i videreuddannelsesregionen.
Maja orienterede om processen hidtil.
Der ønskes en status for arbejdet med uddannelsesprogrammerne for introduktionsstillingerne.
Programmet for Hammel-Aarhus er sendt ind til UGUP.
Der mangler programmer for intro for Holstebro, Aalborg, Viborg og Aarhus(delestilling med neurofysiologi). Elias er næsten færdigt med programmet for Viborg. Der var en opfordring til at lade sig inspirere af Aarhus' godkendte program. Maja sender skabelonen for uddannelsesprogrammer med ud sammen med referatet og Aarhus' program i word, hvis muligt.
NYT FRA VUS
Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)
I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.
Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.
Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.
Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret november 2020)
Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til særlig opmærksomhed på funktionstidsbestemmelsen i foråret 2021.
Fra og med 1. april 2021 frafalder den eksisterende dispensation for funktionstidsbestemmelsen for følgende to lægegrupper:
Dermed gælder funktionstidsbestemmelsen fra 1. april 2021 for alle uddannelseslæger.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (november 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Dermato-venerologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Infektionsmedicin |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Thoraxkirurgi |
Nye KBU tal (opdateret maj 2020)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
Baggrundsnotat (november 2019)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").
Holdningspapir vedr. evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Papiret er vedhæftet.
Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.
Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:
Maja orienterede kort.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Det blev besluttet at afholde næste møde i forlængelse af ansættelsessamtalerne til juni.
Søren fortalte, at man i Holstebro havde undervisning i neurofysiologi fra en erfaren neurofysiolog fra Aarhus, det fungerer rigtigt godt.
Erik delte en erfaring fra et møde i uddannelsesudvalget i selskabets regi, hvor han var eneste online deltager. Det var umuligt at følge med i mødet.
Marika har deltaget i ansættelsessamtaler i psykiatrien, det var meget givtigt at være med som neurolog. Det var blandet online og fremmøde. Det var VUS medarbejderen der forestod præsentationen, og det fungerede rigtigt godt. Det blev aftalt at gøre sådan ved ansættelsessamtalerne til januar.
Tilstede:
Erik Hvid Danielsen, PKL
Boris Modrau, Aalborg
Lorenz Oppel, Aalborg
Søren Kjær, Holstebro
Elias Zakharia, Viborg
Marika Poulsen, Aarhus
Birger Johnsen, Aarhus(neurofýsiologi)
Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet (referent)
Afbud:
Anne Juhl, Aalborg(neurofysiologi)