Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: Oftalmologi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 28. marts, 2025 kl. 09:00
  • Mødested: Øjensygdomme, AUH

 


Sagnr.: 1-30-72-212-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden (09:00-9:05)

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde (09:05-09:10)

Sagsfremstilling

Referatet fra seneste møde er vedlagt som bilag.

Beslutning

 Intet at bemærke.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

3. Nyt fra PKL (09:10-09:15)

Sagsfremstilling

PKL orienterer om nyt

Beslutning

  • Ansættelsen af tutorer har stået på det seneste halve år og er nu stort set afsluttet.
  • Revisionen af speciallægeuddannelsen er i gang. De første fire specialer har netop afsluttet arbejdet med specialebeskrivelsen, og de næste fire vil blive igangsat i den nærmeste fremtid. Det er DOS’ uddannelsesudvalg, der kommer til at stå for den videre proces for oftalmologi, man ved dog ikke hvornår dette skal igangsættes.
  • Nyt fra UKO-PKL-VUS temadagen: Emnet var AI i en klinisk setting (se pkt. 17) Der er fortsat ikke godkendt en dimensioneringsplan.
  • Antallet af medicinstuderende stiger løbende, hvilket lægger et betydeligt pres på afdelingen i forhold til uddannelseskapaciteten.
Sagnr.: 1-31-77-504-22

4. Nyt fra VUS (09:15-09:20)

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Middel til lav

Retsmedicin

Lav til middel

Intern Medicin: Infektions


Beslutning

Udvalget tog orienteringen til efterretning.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

5. Uddannelsesnyt fra afdelingerne (09:20-09:50)

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

AUH

AUH har netop ændret praksis i forbindelse med vejledersamtaler på baggrund af erfaringsudveksling i uddannelsesudvalget. Der er opstartet simulationstræning med fokus på sjældne og akutte situationer, hvor formålet er at styrke kompetencerne i de cases, man ikke så ofte møder i hverdagen.
Der er desuden stor opmærksomhed på det tværfaglige uddannelsesråd og på at fremme en stærkere feedback-kultur. Et nyt akutteam er blevet etableret med en ny organisering, og der arbejdes løbende med at sikre psykologisk tryghed – især ved morgenkonferencerne.
Invers feedback er i øjeblikket sat på pause, men forventes genoptaget. Endelig bliver Silkeborg fremover en del af uddannelsestilbuddet, særligt med fokus på de mere almindelige kataraktforløb.


AROS

AROS har efterlyst en kontaktperson på AUH i forhold til uhensigtsmæssige eller irrelevante kontroller – Rune bliver kontaktpunktet her.
Derudover har den seneste uddannelseslæge vist stor interesse for kirurgi, hvilket har ført til etableringen af et katarakt wet-lab og indkøb af kunstige øjne til træning.


Aalborg

Flytteprocessen fylder meget i Aalborg. Afdelingen flytter til nye lokaler på den eksisterende matrikel i det kommende år og vil fremover skulle tage vagter på det nye NAU, hvilket både rummer udfordringer og spændende muligheder.
Der afholdes tre-timers møder med fokus på flytningen, hvor yngre læger inddrages aktivt i planlægningen. Søren påbegynder snart første runde af den nye 360-graders ledelsesevaluering.
Inspektorbesøg er planlagt til den 8. oktober 2025, og forberedelserne er allerede i gang. Derudover arbejdes der med en satellitfunktion i Thisted, hvor injektionsbehandlinger kan varetages – med håb om at frigive kapacitet andre steder.


Ikast

Ikast har aktuelt én uddannelseslæge i praksis og efterspørger gode idéer til, hvad man kan bruge til at øve suturering uden for klinisk sammenhæng.


Gødstrup

Gødstrup oplever store udsving i antallet af uddannelseslæger, hvilket gør det nødvendigt med en meget håndholdt tilgang. Der er fortsat et stort ønske om en ½ introduktionsstilling til at understøtte uddannelsesindsatsen.
Afdelingen holder wet-lab for hele afdelingen den 1. maj, hvor der vil blive brugt kunstige øjne til træning.
Udvalget drøfter muligheder for et samarbejde med AUH omkring simulationstræning. Desuden er man i gang med at se på ambulatorieplanerne i de eksisterende uddannelsesprogrammer med henblik på at tilpasse dem – og man efterspørger input fra både andre afdelinger og praksis.


Øvrige punkter

De to nye tutorpraksis deltager fra næste møde i uddannelsesudvalget.
Den fagspecifikke forskningstræning bliver afholdt den 21. august, med AUH som arrangør og Aalborg som medansvarlig.
Afslutningsvis blev det drøftet, om der i målbeskrivelsen bør defineres et minimumsniveau for aktivitet, for at sikre at uddannelseslægerne kan bevare et godt fagligt flow.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

6. Sammensætning af uddannelsesudvalg (9:50-10:00)

Det indstilles,

at udvalget drøfter sammensætningen af uddannelsesudvalget

Sagsfremstilling

I efteråret 2024 modtog PKL en henvendelse fra DOS, som angiveligt skulle have udpeget en uddannelsessøgende læge i hver region til at indgå i de regionale uddannelsesudvalg. Den uddannelsessøgende læge har dog ikke tidligere været en del af uddannelsesudvalget i Oftalmologi.

Modsat har de kliniske lærestolsprofessorer tidligere været en del af udvalget, hvorfor sammensætningen af uddannelsesudvalget med fordel kan drøftes på dagens møde.


Kommisorium til sammensætning af uddannelsesudvalg kan findes her: nyt-kommissorium-for-uddannelsesudvalg-2015.pdf

Beslutning

Udvalget besluttede følgende for deltagelse i uddannelsesudvalgsmøderne.


  • Ledelsen indgår forsat hver anden gang.
  • Jesper Hjort ønsker ikke længere at indgå på maillisten.
  • Der er ikke ønske om, at der indgår en uddannelsessøgende læge udpeget af DOS, da UKYL’erne i forvejen repræsenterer de uddannelsessøgende.
  • Ad hoc deltagelse af gæster planlægges fra gang til gang.
Sagnr.: 1-30-72-280-18

7. Dimensioneringsplan opfølgning og fremadrettet proces (10:00 -10:20)

Det indstilles,

at udvalget drøfter punktet

Sagsfremstilling

På sidste møde drøftede udvalget ønsket fra Gødstrup om yderligere en ½ i-stilling. Man aftalte her, at UAO’erne i Aalborg vil vende muligheden med afdelings- og hospitalsledelsen. Der følges op under punktet.

Der er en forventning om at den nye dimensioneringsplan for 2026-2030 offentliggøres i marts 2025, og håbet er derfor, at man på mødet vil vide, hvorvidt Oftalmologi opdimensioneres eller ej i den kommende dimensioneringsperiode. Det vil således have betydning for, hvordan der kan tilføres en ½ i-stilling til Gødstrup.

Den videre proces for arbejdet med den eventuelle opdimensionering bør ligeledes drøftes under punktet.


Beslutning

Der var umiddelbart opbakning til, at Aalborg kan overføre en ½ introduktionsstilling til Gødstrup. Da Bhuvanapriya ikke deltog i mødet, medbragte Søren beskeden herom på vegne af ledelsen i Aalborg. Det afventes dog, om det bliver aktuelt, afhængigt af den kommende dimensioneringsplan.


Planen er, at uddannelsesudvalget bliver kontaktet, så snart der foreligger nyt fra VUS vedrørende dimensioneringen. Hvis der sker en opdimensionering af specialet, vil udvalget blive indkaldt til et virtuelt møde inden sommerferien med henblik på at igangsætte processen frem mod godkendelse af en ny LFI.

Skulle specialet ikke blive opdimensioneret i den kommende dimensioneringsplan (2026–2033), forventes det, at cheflægerne fra hhv. Aalborg og Gødstrup går i dialog og udarbejder en skriftlig aftale om overførsel af ½ i-stilling.


Rune rejste desuden spørgsmålet om, hvordan ansættelsessituationen ser ud på de forskellige afdelinger. Der blev givet udtryk for, at det generelt er svært at opslå uklassificerede stillinger og vikariater, mens der ikke er økonomi til fastansættelse af speciallæger. Udvalget drøfter oplevelsen af dette, og beslutter at genbesøge emnet på kommende møder i udvalget.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

8. Pause (10:20-10:30)

Sagnr.: 1-30-72-212-22

9. Ansættelse af tutorlæger i VUR Nord - orientering (10:30-10:40)

Sagsfremstilling

Under punktet orienteres om den netop afsluttede proces med ansættelse af nye tutorlæger i Videreuddannelsesregion Nord.

Beslutning

De to nye tutorlæger er Peter Jeppesen fra Aarhus Øjenklinik og Mikkel Lyngholm fra Vendsyssel Øjenklinik. Ansættelsesprocessen er foregået uden problemer, og det var en god oplevelse at have så mange velkvalificerede ansøgere til stillingerne.


Peter og Mikkel er ansat pr. 1.4.2025, og er dermed medlem af uddannelsesudvalget fremover. Der arbejdes pt. på at placere de sidste uddannelseslæger i delforløb i tutorpraksis.

Sagnr.: 1-30-72-45-22

10. Status på uddannelsesprogrammer (10:40-10:50)

Sagsfremstilling

Status på uddannelsesprogrammer

Der skal være godkendte uddannelsesprogrammer for alle opslåede uddannelsesforløb.
Alle uddannelsesprogrammer skal godkendes af Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP) og skal revideres ved behov (fx ved omstrukturering, sammenlægninger o. lign.), og som minimum hvert 3. år.


Tidsplan for videre proces

Såfremt der skal opdateres et eller flere af uddannelsesprogrammerne i specialet, opfordrer Videreuddannelsessekretariatet (VUS) til, at uddannelsesudvalget opstarter proces for udarbejdelse/revidering af uddannelsesprogrammer, fastsætter deadlines og aftaler, hvorvidt de har behov for skrivemøder, hvor de kan få rådgivning fra VUS.


PKL og UAO/UALO'er er velkommen til at kontakte VUS ved behov for sparring ift. udfærdigelse af uddannelsesprogrammerne.

Link til skabelon for uddannelsesprogrammer
https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/


Status:

Der mangler godkendte uddannelsesprogrammer for introduktionsuddannelsen i hhv. Gødstrup og Aalborg UH. Ligeledes mangler der uddannelsesprogram fra AROS (senest opdateret i 2019) og så skal de nye tutorpraksis også udarbejde uddannelsesprogrammer til forløbene hos dem. Næste mulighed for at få godkendt uddannelsesprogrammer er 20. juni - med en frist for at sende til VUS d. 20. maj.

Beslutning

Gødstrup og AROS havde allerede sendt en opdateret version til VUS forud for dagens møde, og derved mangler der kun en opdateret version for introduktionsuddannelsen i Aalborg. VUS sørger for processen frem mod godkendelse i UGUP i juni måned.

De resterende uddannelsesprogrammer er fra 2023, og skal derved opdateres i løbet af 2026.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

11. Uddannelse og produktion (inklusiv anti-VEGF) – drøftelse af udfordringer (10:50-11:00)

Sagsfremstilling

Udvalget har de seneste møder drøftet omfanget af injektioner på afdelingerne, og hvordan det kan påvirke opgaverne på afdelingerne og dermed uddannelseslægernes opgaver herunder AMD. Under punktet drøftes eventuelle udfordringer vedr. uddannelse og produktion (inklusiv anti-VEGF).

Beslutning

AUH: Der er usikkerhed omkring, om det fortsat er uddannelseslægerne, der varetager injektionerne. Det blev understreget, at det er vigtigt for kompetenceopnåelsen, at de fortsat deltager aktivt i disse procedurer.

Aalborg: Uddannelseslægerne har stadig et højt antal injektioner. Som udgangspunkt er én uddannelseslæge dagligt afsat til opgaven.

Gødstrup: Uddannelseslægerne får i begyndelsen af introforløbet mulighed for at opnå erfaring med injektioner. Efter cirka tre måneder reduceres dette til én fast dag om ugen.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

12. Opfølgning/feedback på Uddannelseslæge.dk (11:00-11:10)

Sagsfremstilling

Implementeringen af Uddannelseslæge.dk giver indimellem udfordringer for brugerne. Dette punkt kan bruges til at udveksle erfaringer mellem udvalgets medlemmer fra arbejdet med Uddannelseslæge.dk, mhp. at lære af hinandens bud på problemløsninger.

Oplever man aktuelle udfordringer, som ikke kan løses med hjælp fra hinanden, henvises der altid til at kontakte supportteamet for Videreuddannelsesregion Nord​ på telefon: +45 78 41 08 00 eller på email: vus@stab.rm.dk / uddannelseslaege@rm.dk


Beslutning

Punktet affødte en drøftelse af deltid og erfaringen i specialet.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

13. Opfølgning på overlevering mellem afdelinger/praksis – uddannelseslægernes oplevelser (11:10-11:20)

Sagsfremstilling

På sidste møde aftalte udvalget at beholde punktet
ang. ordningen med overlevering mellem afdelinger og praksis med fokus på uddannelseslægernes oplevelser, på dagsordenen, så der en gang halvårligt er mulighed for at evaluere på ordningen. Akkurat som på sidste møde, bedes afdelinger og tutorlæger have talt med deres uddannelseslæge om, hvordan de oplever overleveringen inden mødet.


Forud for mødet har Dorte og Ligor udarbejdet en skabelon for udfyldelse til overleveringssamtalen. Denne er vedhæftet og Dorte gennemgår den under punktet.

Beslutning

Der var opbakning til at afprøve overdragelsesskemaet som et forsøg. Det blev foreslået, at der tilføjes et punkt om særlige interesseområder.


Overdragelsessamtalen planlægges til at finde sted cirka tre måneder før skift fra hospitalsafdelinger.

Uddannelseslægerne er altid velkomne til at besøge den praksis, de skal ud i.


Emnet tages op igen ved næste møde, når de to nye tutorlæger er kommet i gang. Evaluering af skemaet sættes ligeledes på næste møde.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

14. Eventuelt (11.20-11.30)

Sagnr.: 1-30-72-212-22

15. Frokost (11:30-12:00)

Sagnr.: 1-30-72-212-22

16. Rundvisning "walk and talk" Øjensygdomme, AUH (12:00-12:45)

Sagnr.: 1-30-72-212-22

17. Tema: Anvendelse af AI i Klinisk Undervisning og Uddannelse (12:45-13:45)

Sagsfremstilling

PKL Chris Bath vil stå for punktet med udgangspunkt i seneste temadag i PKL-UKO-VUS-kredsen

Beslutning


Chris gav en præsentation af AI & Uddannelse. Præsentationen er vedlagt.


Punkter som blev drøftet:


  • Kan bruges som en ekstra læsemakker
  • Kan bruges til at forklare sjældne sygdomme på andre sprog
  • Man kan også anvende videogenerede oplæg
  • Hvordan skal det bruges strukturelt på tværs af regionerne?
  • Kan bruges understøttende til forberedelse af undervisning
  • I fremtiden kan den måske bruges til at optimere egne teknikker
  • Kan bruges til at lette de administrative opgaver
  • Kan bruges til at skrive opsamlinger (vis en app, der optager oplæg og skriver opsamlinger)


AI i en klinisk setting kan genbesøges på et senere møde i udvalget.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

18. 360 graders evaluering - ledelsesspørgeramme (13.45-13.55)

Sagsfremstilling

Dorte Ancher har ønsket punktet drøftet på dagens møde.

360 grader evaluering - skal vi bruge den ledelsesbaserede spørgeramme endnu mere?

Beslutning

Udvalget er i gang med at opbygge erfaring med anvendelsen af ledelsesrammen. Indtil videre er det besluttet at fastholde den nuværende kadence, hvor der gennemføres én 360-graders evaluering med basisramme og én med ledelsesramme.


Der er enighed om, at dette kan evalueres og justeres løbende.


Handleplanen bringes med videre til Regionshospitalet.


Mini-CEX anvendes allerede, men ikke altid systematisk. Der opfordres til en mere konsekvent brug, da det giver en værdifuld mulighed for at give og modtage feedback.

Sagnr.: 1-30-72-212-22

19. Næste møde og opfølgning (13.55-14.00)

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.


På seneste møde var der forslag om kommende emner:

- AI (temadrøftelse på dagens møde)

- Work-lige balance (forslag til oplægsholder modtages gerne)

- Kompetencevurderingsredskaber

Beslutning

Fredag d. 10. okt. 2025 kl. 9.00 – 14.00 ved Peter Jeppsen i Aarhus.


Forslag til temaer:

AI – en workshop med hands on træning. Hvem kan vi finde til oplægsholder?

Work-life balance – Forslag om at spørge en phd-studerende fra Gødstrup, som arbejder med emnet eller Trine Guldberg UKO i Aalborg, som også er involveret i et projekt om emnet. Evt. via
Teams, hvis muligt.


Øvrige punkter:

Update på ansættelsessituationen

Status på den ½ i-stilling til Gødstrup.

Opfølgning på overlevering mellem afdelinger/praksis – evaluering af skema

Uddannelse og produktion (inklusiv anti-VEGF) – drøftelse af udfordringer

Sagnr.: 1-30-72-212-22

20. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Chris Bath Søndergaard(PKL)

Søren Malling (UAO Aalborg UH)

Thomas Lohne (UKYL Aalborg)

Jesper Erich Emanuel Wesierski (UKYL Aalborg)

Dorte Ancher Larsen (UAO AUH)

Rikke Kongshaug Stoltz (UKYL RH Gødstrup)

Christian Lahrmann (Tutorlæge Ikast)

Mathias Tønder Hyldgaard, (UKYL, AUH)

Charlotte (UKYL AUH)

Niklas Telinius (UKYL, AUH)

Michael Lindholt (Tutorlæge, Aarhus)

Veronica Holm (UAO RH Gødstrup)

Rune Salling Holmbjørn (Cheflæge, AUH)

Mette Slot Nielsen (Cheflæge, Gødstrup)

Helle Østergaard (VUS, referent)


Afbud:

Ligor Pradeep Kiruparajan (UAO, Aalborg UH)

Bhuvanapriya Shanmugam Pedersen (Cheflæge, Aalborg UH)


Beslutning

Tilstede:

Chris Bath Søndergaard(PKL)

Søren Malling (UAO Aalborg UH)

Thomas Lohne (UKYL Aalborg)

Jesper Erich Emanuel Wesierski (UKYL Aalborg)

Dorte Ancher Larsen (UAO AUH)

Rikke Kongshaug Stoltz (UKYL RH Gødstrup)

Christian Lahrmann (Tutorlæge Ikast)

Charlotte Ernst (UKYL AUH)

Niklas Telinius (UKYL, AUH)

Michael Lindholt (Tutorlæge, Aarhus)

Veronica Holm (UAO RH Gødstrup)

Rune Salling Holmbjørn (Cheflæge, AUH)

Helle Østergaard (VUS, referent)


Afbud:

Ligor Pradeep Kiruparajan (UAO, Aalborg UH)

Bhuvanapriya Shanmugam Pedersen (Cheflæge, Aalborg UH)

Mette Slot Nielsen (Cheflæge, Gødstrup)

Mathias Tønder Hyldgaard, (UKYL, AUH)