at | dagsordenen godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes |
Dagsordenen er vedlagt som pdf.
Der var ikke bemærkninger til dagsordenen.
at | udvalget følger op på relevante punkter fra sidste møde den 25. april 2024 |
Referatet er vedlagt.
Der var ikke bemærkninger til referatet.
at | udvalget byder specialets nye PKL velkommen |
at | udvalget drøfter ønsker og forventninger til rammer og indhold i uddannelsesudvalgsmøder fremadrettet. |
Louise Devantier tiltrådte som PKL i specialet den 1. maj 2024, hvorfor mødet i dag er første møde med specialets nye PKL for forperson for udvalget.
Louise præsenterer sig selv.
Derefter bedes udvalget drøfte ønsker, behov og forventninger til rammer og indhold for uddannelsesudvalget fremadrettet.
Louise præsenterede sig selv.
Herunder med fokus på at hun gerne vil
-
arbejde for at finde de gode pragmatiske løsninger i uddannelsen, både når det godt og når noget går skævt.
-
arbejde på mere simulation i specialet med inspiration fra Rigshospitalet. Økonomien kan være en begrænsning både ift. MidtSim og NordSim hvor der er brugerbetaling på brug af centrene.
-
se mere på forskning inden for uddannelse i ØNH. Gode ideer er meget velkomne.
Udvalget efterspurgte PKL besøg bl.a. ift, at speciallæger og uddannelseslæger ved hvem hun er og får indsigt i uddannelsesopgaven.
at | udvalget drøfter den kirurgiske uddannelseskapacitet, herunder om der er udfordringer med at sikre den nødvendige og tilstrækkelige kapacitet |
I 2023 har Videreuddannelsessekretariatet og Koncern HR Sundhedsuddannelser i Region Midtjylland fulgt den kirurgiske uddannelseskapacitet inden for en række kirurgiske specialer. Det er sket på baggrund af bekymringshenvendelser bl.a. fra Yngre Læger i Region Midtjylland.
Klinikforum i Region Midtjylland meldte i februar 2023, at situationen var stram, men at man fortsat kunne løfte uddannelsesopgaven for alle de kirurgiske specialer. I sommeren 2023 fulgte Koncern HR Sundhedsuddannelser op med en rundspørge på hospitalsenhederne i Region Midtjylland. Tilbagemeldingerne viste, at de fleste afdelinger, ved skarp prioritering og planlægning, fortsat oplevede at kunne sikre den nødvendige og tilstrækkelige kirurgiske kapacitet ift. opnåelse af de målbeskrevne kompetencer i specialerne. Tilbagemeldingerne fra AUH viste imidlertid, at afdelingerne, i varierende grad, oplevede det udfordrende at opretholde den nødvendige uddannelseskapacitet.
På baggrund af de udfordringer enhederne, særligt AUH, gav udtryk for at opleve, vurderede Koncern HR, Sundhedsuddannelser, at der i Region Midtjylland var behov for at få klarhed over udviklingen i den kirurgiske aktivitet inden for de uddannelseskritiske procedurer. Følgende specialer blev udvalgt på baggrund af enhedernes tilbagemeldinger: kirurgi, ortopædisk kirurgi, urologi, gynækologi og obstetrik og ØNH.
Der er efterfølgende trukket BI data i Region Midtjylland på en række uddannelsesrelevante procedurekoder. Hvilket procedurer og hvordan de er grupperet er afgjort i samarbejde med PKL'erne i de relevante specialer. Via BI-portalen er der dannet en rapport med overblik over antal procedurer inden for netop disse grupper i perioden marts 2019 til og med december 2023. Dertil er trukket data på antal procedurer, inden for de samme proceduregrupper, uden for de offentlige hospitaler, hvor Region Midtjylland har finansieret behandlingerne.
Til punktet er vedlagt de data Klinikforum i Region Midtjylland blev forelagt i marts 2024 for alle fem specialer.
Dertil en oversigt over hvilke procedurekoder, der er samlet i hvilke grupperinger for ØNH.
Klinikforum i Region Midtjylland konkluderede i marts 2024 at data afspejler, at der i udgangspunktet er procedurer nok til at sikre den nødvendige og tilstrækkelige speciallægeuddannelse inden for de pågældende specialer.
Der var samtidig enighed om, at hospitalerne har en vigtig opgave i at sikre en arbejdstilrettelæggelse således, at læger under videreuddannelse deltager i de relevante kirurgiske procedurer. Klinikforum opfordrede desuden til at videre drøftelser vedr. den kirurgiske uddannelseskapacitet skulle tages i de specialespecifikke uddannelsesudvalg.
På mødet den 6. nov. 2024 præsenteres data særskilt for ØNH opdelt på enkeltvise procedurer og afdelinger over perioden 2019-okt 2024.
Data, der præsenteres på mødet, indbefatter ligeledes Region Nordjylland.
På baggrund af data ønskes en drøftelse i udvalget af, hvorvidt der er udfordringer med at sikre den nødvendige og tilstrækkelige kirurgiske uddannelse - set ift. specialets målbeskrivelse.
Herunder om der er behov for at se på den lokale arbejdstilrettelæggelse ift. at sikre, at den nødvendige OP-tid hos uddannelseslægerne.
PKL præsenterede punktet der tager udgangspunkt i
Vedr. den sidste dot er oplevelsen, at der mangler slutstillinger for færdiguddannet speciallæger. Dog oplevede AUH ved seneste opslag af to faste speciallægestillinger én ansøger til, hver af stillingerne. De oplever derfor ikke, at der run på de stillinger, der slås op. AUH opfordrer derfor til, at man er påpasselig med, alene, at dele historien om at der ingen slutstillinger er.
Herudover er vurderingen i udvalget, at antallet af speciallægepraksis i Jylland bør være højere, hvis man sammenligner med på antallet af praktiserende speciallæger i hovedstaden ift. befolkningen.
På AUH har man anbefalet, at den nuværende dimensionering af HU-forløb fastholdes som nu, da man forventer, at man i fremtiden får behov for flere speciallæger i ØNH, både på hospitaler og i praksis.
Den kirurgiske aktivitet og uddannelseskapacitet.
Data er på procedurekoder (antal registreringer på procedurekoden).
Udvalgte procedurekoder ift. uddannelse.
Data er behæftet med fejlkilder, da det hele kræver de rette registreringer, herunder hvordan ændringer i OP-program føres ajour. Den faktiske aktivitet er højere end data viser.
Der var undervejs flere drøftelser
A.
Uddannelsespotentiale i Thisted
Er der er uddannelsespotentiale i Thisted? Der pt. foreligger en aftale der bestemmer. at der ikke skal uddannelseslæger med til Thisted. Derudover har det ikke vist sig muligt at få rette data på aktiviteten i Thisted. Det har alt andet lige at gøre med hvordan aktiviteten registreres lokalt. For nu kan udvalget derfor ikke afklare uddannelsespotentialet i Thisted.
B.
Tonsilektomi
I Aalborg har det været et indsatsområde at holde tonsilektomi på afdelingen. Oplevelsen er derfor også at uddannelseslægerne får flere af disse.
C.
Indgreb i det private stiger
Vi kan se at antallet af indgreb i det private stiger. Der er dog ikke den store nedgang i aktivitet i det offentlige. Det er dog en overvejelse om aktiviteten på afdelingerne matcher det faglige niveau og behov ved uddannelseslægerne, særligt hvis de mest simple procedurer flyttes til det private.
D.
Myringoplastik
Der kommer flere, men de matcher ikke altid uddannelseslægerne niveau og behov. Det giver udfordringer med at sikre uddannelsen af uddannelseslægerne til det tilstrækkelige niveau.
Det lave antal myringo på AUH i data skyldes, at der alene er medtaget koder registreret på ØNH afdelingen og ikke alle indgreb de foretager på andre afdelinger. Det er dog alene ØNH-læger, der foretager indgrebene. Data burde derfor trækkes for hele AUH og RH Randers.
Konklusion vedr. kirurgisk uddannelseskapacitet
På trods af udvikling med mere aktivitet i det private er udvalget enigt om, at der fortsat er den nødvendige kapacitet til at sikre uddannelseslægernes kirurgiske uddannelse.
Hvis data skal være mere retvisende er det nødvendigt at man hjælper lægesekretærerne med den rette registrering, særligt i forbindelse med at ændres i OP-programmer.
Hver afdeling orienterer om nye uddannelsestiltag og eventuelle udfordringer der ønskes sparring på.
Gødstrup
Afdelingen har haft inspektorbesøg. Simulation skal opgraderes og gerne ift. luftvej. Det er lidt svært, da anæstesi har svært ved at afsætte tid og ressourcer til at deltage.
Grundet et par uhensigtsmæssige situationer har anæstesien nu meldt tilbage at de gerne vil være med.
Derudover var der ikke bemærkninger fra inspektorerne.
Næste besøg forventes om 4 år.
Uddannelseslægerne skal som et forsøg have mulighed for at ønske op til 60 % af deres arbejdstid, helt ned på funktionsniveau. Der anvendes my-plan til forsøget.
Afdelingen er nu i fuld OP kapacitet efter flytningen fra Holstebro.
Aarhus
Introduktionen for nye uddannelseslæger i audiologien er ændret til en længere periode med gradvist fokus på forskellige områder.
Afdelingen har fået lov til at bruge Emento til onboarding af nye medarbejdere. Der hentes inspiration fra Gødstrup.
Christine Kroer er ny UKYL i audiologien, og der er to nye UKYL'er på ØNH; Katrine Clemmesen og Sebastian Udholm
Aalborg
Thomas i Randers har for andet år i træk vundet prisen som den bedste tutorlæge i ØNH. Udvalget ønsker tillykke.
at | orienteringen tages til efterretning |
Sundhedsstyrelsen har den 30. september 2024 fremsendt høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelse af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030 med frist for fremsendelse af høringssvar den 2. december 2024. Sundhedsstyrelsen har udpeget høringsparter herunder de fem regioner, Danske Regioner, Videreuddannelsesregionerne, Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber.
I Videreuddannelsesregion Nord udarbejdes høringssvaret under Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV).
Høringssvaret udarbejdes på baggrund af input fra hospitalerne og specialerådene i de to regioner.
Uddannelsesudvalget er ikke høringsprat i processen.
I opfordres til gengæld til at bringe jeres faglige viden i spil ved at indgå aktivt i de drøftelser og processer, der ligger i henholdsvis ledelsessystemet (på enhederne) og i de lægevidenskabelige selskaber.
Punktet blev drøftet under punkt 3.
at | orienteringen tages til efterretning |
Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (maj 2024)
Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:
Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed
Region Midtjylland
Region Nordjylland
Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed
Region Midtjylland og Region Nordjylland
Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste møde afholdes den 23. april 2025 på ØNH i Aalborg kl. 09.30-13.00
Herudover opfordring til at få uddannelseslægerne med til årsmøderne. På det seneste årsmøde i en af søjlerne var der meget få uddannelseslæger med på årsmødet
Deltagere
Louise Devantier (PKL)
Matilde Lonka UALO Aarhus)
Kirsten Hald (UAO Aalborg)
Jonas Rickers (Tutorlæge Silkeborg)
Chris ladefoged (UAO Aalborg)
Hamza Mughal (UKYL Aalborg)
Jacob Miehe (UKYL Aalborg)
Sebastian Udholm (UKYL AUH)
Christine Kroer (UKYL AUH)
Ditte Hermansen (UAO Gødstrup)
Frank Mirz (UAO Gødstrup)
Karoline Feeking (UKYL Aalborg)
Trine Kirkegaard (VUS, sekretariat)
Afbud
Sama (UKYL Gødstrup)