at | dagsordenen godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes |
Dagsordenen er vedlagt.
PKL bød velkommen.
Dagsordenen blev godkendt uden bemærkninger.
at | udvalget følger op på relevante punkter |
Vedr. inspektorbesøg på AUH
Der er ikke aftalt en dato for et nye inspektorbesøg på AUH. Afdelingen afventer yderligere fra Sundhedsstyrelsen. Ift. til udfordringen med uddannelsesmuligheder vedr. hals er håndteret ved at oprette et parallel-ambulatorium og ekstra supervision i ambulatorierne. Afdelingens UKYL forventer at tiltagene er tilstrækkelige til at løse udfordringen. Afdelingen har senest sendt en skriftlig afrapportering til SST som opfølgning på sidste inspektorbesøg.
at | udvalget drøfter/afklare eventuelle uklarheder ift. uddannelsesprogrammerne. |
Er der dukket spørgsmål op siden sidst?
Er der usikkerheder eller andet vi skal have afklaret?
Er der noget fra sessionen på årsmødet vedr. den nye målbeskrivelse der skal orienteres om eller drøftes?
Udkast til referat og fordeling af kompetencer fra skrivemødet er vedlagt
40 bilaterale tonsillektomi'er (niveau B)
5 tracheotomi'er (niveau D)
Uddannelsesdage i praksis introduktionsuddannelsen. Udvalget og tutorlægerne vil gerne, at alle specialpraktiserende læger kan fungere i dette ophold. Specialerådene drøfter rammerne på deres møder. I Region Midtjylland er dette i slutningen af maj 2022, herunder hvilket praktiserende speciallæger de enkelte hospitaler kan tage kontakt til med henblik på uddannelsesdage i praksis.
at | udvalget deler erfaringer og drøfter eventuelle tilpasninger af modellen |
På de seneste møder har udvalget drøftet muligheder for overlevering mellem delansættelser.
På sidste møde den 13. oktober 2021 forslog PKL følgende forslag til fremgangsmåde, hvilket der var opbakning til i udvalget:
"PKL foreslår at hovedvejleder og uddannelseslægen ifm. afslutningssamtalen udarbejder en kort status for den enkelte uddannelseslæge, som videregives til den kommende afdeling/praksis. Modtager af notatet er UAO og/eller tutorlægen. Notatet skal indeholde information om opmærksomhedspunkter for den enkelte uddannelseslæge, som er relevant for den kommende delansættelse.
PKL foreslår desuden at alle overleveringsnotater fremgår af samme dokument, således progressionen kan følges på tværs af hele uddannelsesforløbet."
I referatet fremgår desuden
"Mathilde Lonka udarbejder et udkast til en skabelon for overleveringen.
Udkastet sendes til PKL og VUS til kvalificering.
Udvalget vil gerne at overleveringen registreres i logbog.net. Det kan uploades under uddannelsesplaner hos den enkelte uddannelseslæge.
VUS tager ideen om implementering af overlevering i den nye logbog.net til projekt gruppen.
For nu kan de enkelte uddannelseslæger anvende deres logbog net. Herunder fanen uddannelsesplaner. Det er uddannelseslægen opgave at uploade i logbog.net og dermed sende videre til næste afdeling."
Mathildes forslag er vedlagt.
Ideen vedr. overlevering der registreres i logbogen er givet videre til projektgruppen der sidder med det nye system.
Udvalget bedes dele erfaringer siden sidst og drøfte om der skal gøres andre tiltag.
Afdelingerne har ikke nået at få erfaring med modellen endnu. Udvalget tilstræber dog at udfylde overleveringsskemaet for alle hoveduddannelseslæger. Der er dog fortsat en opgave med at uddanne hovedvejledere i at anvende skemaet i forbindelse med slutsamtalen. Skemaet uploades af uddannelseslægen i logbogen således det kan tages med videre til de efterfølgende delansættelser.
at | udvalget drøfter, hvordan kompetencekortene implementeres i uddannelsen |
Med den nye målbeskrivelse har selskabet fastsat, at stort set alle kompetencer bl.a. skal kompetencevurderes vha. kompetencekort. Dertil har selskabet udviklet 23 kompetencekort, der er tilgængelige på selskabets hjemmeside under "blanketter".
Kompetencevurderingsmetoder som anføres i en målbeskrivelse er per definition obligatoriske. Det er derfor en bunden opgave, at kompetencekortene skal anvendes i forbindelse med kompetencevurdering og kompetencegodkendelse.
Der lægges derfor op til en drøftelse af:
Hvordan skal kortene konkret skal bruges i forbindelse med den kliniske uddannelse?
Hvem har ansvar for at bruge dem/huske dem?
Hvordan uddanner vi bedst vores vejledere og uddannelseslæger til at anvende dem?
Udvalget er enigt om, at de enkelte kompetencekort løbende kan delvist udfyldes og udarbejdes. Forud for godendelse af kompetence skal et helt kompetencekort dog udfyldes på én gang. Kompetencer godkendes ikke før end de tilhørende kompetencekort er underskrevet.
Der er 23 kompetencekort og ikke 25 som står i målbeskrivelsen.
Udvalget ønsker at omdanne alle kompetencekort til rediger bare pdf-filer, der kan uploades som specialespecifikke filer i logbog.net. Udvalget forventer desuden af kompetencekort bliver en del af den nyudviklet logbog.
Kompetencekortene skal anvendes i den kliniske hverdag som et redskab for kliniske vejledere og uddannelseslæger. Værktøjet skal bruges kontinuert og løbende i uddannelsen af både vejledere og uddannelseslægerne.
Afdelingerne har en stor opgave med at uddanne deres vejledere i brugen af kompetencekort og tænke kompetencekort ind i den kliniske hverdag. Det samme gælder uddannelse af uddannelseslægerne, der har ansvaret for egen uddannelse og dermed også ansvar for at få udfyldt kompetencekort.
at | udvalget bakker op om pejlemærkerne |
I september 2019 drøftede udvalget en ny tilgang til ændret uddannelsesforløb ifm. ansættelse i praksis. Tutorlægerne foreslog at udgangspunktet, i forbindelse med opbrudte forløb, fremadrettet skulle være, at uddannelseslægen fortsatte hos den oprindelige tutorlæge.
Uddannelsesudvalget drøftede forslaget ift. de uddannelsesmæssige perspektiver i forslaget.
Referat fra punktet fremgår herunder:
"Udvalget drøftede de uddannelsesmæssige perspektiver af forslaget.
Udvalget bakker op om, at udgangspunktet for brudte forløb er, at uddannelseslægen kommer retur til den praksis uddannelseslægen har været i forud for afbrydelsen.
Udvalget bakker op om at hele forløb der rykkes fortsat forsøges placeret i en praksis med vakant forløb.
I alle tilfælde vil der dog altid være tale om en konkrete individuel vurdering. Afgørelsen træffes af Videreuddannelsessekretariatet (VUS). Dette sker efter lægefaglig rådgivning ved specialets PKL og i dialog med de berørte afdelinger og praksis.
Bemærk desuden, at udvalget anbefaler, at 70 % af et uddannelseselement skal være gennemført forud for, at uddannelseslægen, i forbindelse med et ændret uddannelsesforløb, kan gå videre til næste ansættelse. Dette mod at placere den restende uddannelsestid på et andet tidspunkt i uddannelsesforløbet.
VUS undersøger, hvorvidt forslaget vil give økonomiske konsekvenser for de to politiske regioner. Herefter giver VUS en melding til uddannelsesudvalget."
VUS har efterfølgende været i dialog med de to driftsregioner, der ikke har bemærkninger til forslaget.
Forslaget er vedlagt.
VUS orienterede om forslaget.
Der var ikke bemærkninger til forslaget.
VUS og PKL administrerer fremadrettet efter plejemærkerne.
Pejlemærkerne er vedlagt.
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
HR og personalechefkredsen i Region Midtjylland godkendte den 30. november 2019 en regional retningslinje for "Indberetning af fravær og opfølgning på sygefravær for uddannelseslæger ansat med delforløb i almen praksis og speciallægepraksis"
Retningslinjen fokuserer på, hvordan fravær for uddannelseslæger i praksis skal indberettes og hvordan.
Afdelinger og tutorlæger bedes gøre uddannelseslægerne opmærksom på retningslinjen, og hvordan de skal registrere fravær, mens de er i praksis.
VUS gennemgår kort retningslinjen på mødet.
Retningslinjen er vedlagt.
Tutorlæger bedes hjælpe uddannelseslæger med at huske på at fravær skal meldes til regionen.
I Region Midtjylland skal dette ske via app'en "Min tid". Uddannelseslægen får ifb. med deres ansættelsesbrev en vejledning, til hvordan dette foregår.
I Region Nordjylland udsendes ligeledes en vejledning for uddannelseslæger i praksis.
Hver afdeling/tutorlæge orienterer om nye uddannelsestiltag fra afdelingen og uddannelsesmæssige problemstillinger.
Tutorlægerne
Der er primært opmærksomhed på uddannelsesdagen i praksis under introduktionsuddannelsen, herunder om der er truffet en aftale på forhånd om, at de privatpraktiserende læger er interesseret i at indgå i dette. Punktet tages op i specialerådene.
Aarhus
Uddannelsen går udmærket. Der arbejdes meget med parallel-ambulatorier. Afdelingen arbejder fortsat på baggrund af den seneste inspektorrapport.
Aalborg
Afdelingen har haft en oplevelse med en meget kritisk evaluering, som afdelingen har oplevet som værende meget ukonstruktiv. Der er i udvalget en udbredt utilfreds med konceptet evaluer.dk, da det ikke tillid til at indholdet i evalueringerne afspejler det reelle uddannelsesmiljø.
VUS opfordrer til at alle afdelinger gør deres uddannelseslæger opmærksom på DRRLV's holdningspapir vedr. evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord.
VUS tager kritikken med videre i drøftelserne vedr. evaluer.dk fremadrettet.
Gødstrup
Afdelingen er fortsat i gang med at komme på plads i Gødstrup, herunder planlægning af OP.
Afdelingen planlægger med at arbejde med uddannelseslejer, hvor uddannelseslægerne står i front og booket lejer.
Audiologien er fortsat placeret i Viborg.
NYT FRA VUS
Dimensioneringsplan 2022-2023
Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.
Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2021)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2021 og hele 2021 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger Nord 2. halvår 2021 + 2021 samlet). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2021)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2021 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger 2021). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2021)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2021, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2021). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Pædiatri |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Anæstesiologi |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kirurgi |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Gynækologi-obstetrik |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Dermato-venerologi |
Nye KBU tal (opdateret november 2021)
Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
1. halvår 2021 | 534 | 180 | 120 | 57 |
2. halvår 2021 | 745 | 245 | 162 | 83 |
1. halvår 2022 | 584 | 193 | 128 | 65 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland |
Baggrundsnotat (november 2021)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2021 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2021" og "Bilag til baggrundsnotat 2021").
Uddannelseslæge.dk (ny logbog.net og evaluer.dk) (marts 2022)
Ultimo 2022 kommer der et nyt system "Uddannelseslæge.dk", der erstatter de to tidligere systemer www.evaluer.dk og www.logbog.net, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark. Der er lavet en projektorganisering omkring udviklingen af det nye system inklusiv inddragelse af forskellige brugergrupper. På Videreuddannelsesregion Østs hjemmeside kan der findes opdateret information om projektet. Se yderligere via dette link: www.laegeuddannelsen.dk/logbognet/logbognet-nyheder/projekt-'nyt-logbognet-og-evaluerdk'.aspx
Spørgsmål til projektet kan rettes til:
Projektleder Barbara Bøgsted Knudsen, bbk@regionh.dk telefon: 3866 9938, Region Hovedstaden
Projektleder Bertil Selde Krogh, berkro@rm.dk telefon: 3052 0517, Region Midtjylland
Vejledningsappen har ændret navn til Godvejledning.dk (marts 2022)
Mange uddannelseslæger og vejledere har haft glæde af appen "Vejledning", hvor vigtige dokumenter og links med betydning for den postgraduate videreuddannelse er samlet. Denne app erstattes nu af hjemmesiden godvejledning.dk. Første gang du går ind på hjemmesiden på din mobil, får du mulighed for at tilføje til din hjemmeskærm – hvorefter den fungerer fuldstændig som en app.
Hjemmesiden er opbygget som den gamle app, og du kan her finde oplysninger om samtaler, dokumenter, undervisning, kompetencevurdering og karrierevejledning af betydning for KBU, intro- eller hoveduddannelse.
Der er vedhæftet en one pager, der kan udskrives eller videregives til vejledere og uddannelseslæger.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Udvalget foreslår, at der planlæges uddannelse af brugere ifm. ibrugtagningen af det nye it-system.
at | orienteringen tages til efterretning |
Som følge af ansættelse af nye tutorlæger for de kommende 5 år har Videreuddannelsessekretariatet udarbejdet en opslagskadence for tutorlægerne.
Eftersom der er otte årlige HU-forløb, og vi har ansat fem tutorlæger, vil der i hver runde være et tutorlæge, der ikke har et opslag. Dette går på runde.
For de kommende fem år, forudsat, at der ikke ændres i dimensioneringen indgår tutorlægerne i forløb som vist i vedlagt bilag.
Bemærk at der er tale om de planlagte opslag. Der kan og vil komme ændringer i forbindelse med, at de enkelte forløb ændres som følge af bl.a. barsel og andre former for orlov.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste mødes afholdes den 6. oktober 2022 kl 09.00-13.00
Mødes afholdes på RH Gødstrup – Gødstrup står for at booke lokale og forplejning.
Emner:
Brug af kompetencekort – evt. inspirationsoplæg fra kollegaer, der anvender kompetencekort.
Til stede
Jens-Jacob (PKL)
Matilde Lonka (UKYL, AUH)
Dan Hougaard (UAO Aalborg)
Ditte Hermansen (UAO, RH Gødstrup)
Frank Mirz (UAO, RH Gødstrup)
Kirsten Hald (UAO, Audiologi Aalborg)
Hanne Owen (UAO, Audiologi, Gødstrup)
Anders Jørgensen (Tutorlæge, Hobro) (På vegne af alle tutorlæger)
Jacob Miehe (UKYL, Gødstrup)
Trine Kirkegaard Petersen (VUS)
Afbud
Michael Lüscher (Tutorlæge, Aarhus)
Jonas Rickers (Tutorlæge, Silkeborg)
Thomas Barrett (Tutorlæge, Randers)
Peder Frandsen (Tutorlæge, Aalborg)
Bo Karlsmose (Tutorlæge, Aarhus)
Jens Faunø (UKYL, AUH)
Caroline Feekings (UKYL, Aalborg)
Christian Emil Rex (UKYL, Aalborg)
Kristian Bruun Petersen (UAO, AUH)