at | dagsorden godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsorden godkendes |
Referatet er vedlagt som pdf. Vær opmærksom på, at der er punkter fra sidste møde, som må udskydes til næste uddannelsesmøde grundet aktuelle punkter på dagens møde.
at | udvalget giver input til principper for yderligere forløb i specialet |
Den kommende dimensioneringsplan for 2026-2030 forventes offentliggjort i løbet af forsommeren. Med udgangspunkt i Regeringens sundhedsreform er der en forventning om at psykiatri igen skal opnormeres. På mødet skal udvalget drøfte og give input til nogle overordnede principper for forløbssammensætning og fordeling, sådan at arbejdet med opnormeringen og fordelingen af forløb kan igangsættes, så snart dimensioneringsplanen offentliggøres.
Vedhæftet som bilag ses en oversigt over, hvilke forløb der har været ubesat i de seneste 2 år (6 runder). Dette kan give et overblik over hvilke forløb, man tidligere har haft sværest ved at besætte.
Vedhæftet findes ligeledes et overblik over eksisterende forløbstyper samt forløbskadence for disse.
Med i overvejelserne kan udvalget have fokus på:
Som udgangspunkt søger man at fordele årsværkene mellem de to driftsregioner med hhv. 1/3 i Region Nordjylland og 3/2 i Region Midtjylland. I den nuværende lægefaglige indstilling (vedhæftet) fordeler det sig med 32,1 % til Region Nordjylland og 67,9 % til Region Midtjylland.
Proces:
På dagens drøftes de overordnede principper og der gives input til, hvordan man kunne fordele den kommende opdimensionering i specialet mellem afdelingerne. Disse input kan dermed ligge til grund for det kommende arbejde med at fordele forløbene, som forventes tilført specialet. Dog med respekt for, at vi på nuværende tidspunkt ikke ved, hvor mange forløb det drejer sig om. Så snart Videreuddannelsessekretariatet har modtaget den nye dimensioneringsplan, gives der besked til uddannelsesudvalget om antal forløb/årsværk, og den kommende proces frem mod at få godkendt en ny lægefaglig indstilling for 2026 planlægges i detaljer, herunder godkendelse af indstillingen af den lægefaglig indstilling, som enten kan ske skriftlig eller ved et fysisk møde.
Bilag tilføjet: viser ubesatte forløb, som er besat via genopslag.
at | udvalget drøfter det uddannelsesmæssige aspekt af oprettelse af introduktionsstillinger ved Rets- og Ældrepsykiatrien i Region Nordjylland |
Region Nordjylland ønsker at oprette to nye introduktionsstillinger med følgende sammensætning:
Uddannelsesudvalget bedes under punktet drøfte de uddannelsesmæssige fordele og ulemper af sådanne forløb, med henblik på at træffe afgørelse om udvalget ønsker at indstille forløbene til en fremtidig forløbssammensætning af introduktionsforløb i Psykiatri og derved en ny lægefaglig indstilling.
Introduktionsstillingerne vil skulle kunne indeholdes i dimensioneringen for introduktionsstillinger, enten indenfor minimum eller maksimum, alt efter hvad Psykiatrien Nordjylland beslutter.
Man bør ligeledes afvente den kommende dimensioneringsplan for 2026-2030, da de to nye stillinger måske ville kunne indeholdes i denne.
at | udvalget erfaringsudveksler |
På baggrund af en forespørgsel fra Region Nordjylland bedes udvalget udveksle erfaringer ift. hvordan man i hoveduddannelsen opnår kompetencer knyttet til ældrepsykiatri.
at | udvalget vidensdeler |
Under punktet er der mulighed for at vidensdele, hvad status er for implementeringen af 360 graders evaluering (ledelsesrammen), samt hvordan afdelingerne arbejder med det i dagligdagen.
Fokus på vidensdelingen kan være:
NYT FRA VUS
Neurologiske delforløb i den psykiatriske hoveduddannelse
På neurologisk afdeling, AUH oplever UAO'erne at uddannelseslægerne i psykiatri ofte ikke er klædt på til arbejdet på en somatisk afdeling. Der er meget vagtarbejde og akutarbejde på afdelingen og derfor oplever uddannelseslægerne i psykiatri sig ofte stressede, dette medfører i nogle tilfælde meget sygdom, behov for skånehensyn mm. I februar deltog PKL, Mads Leth, i et møde med UAO'erne fra neurologisk afd. AUH, PKL fra Neurologi og VUS-repræsentanter. Formålet med mødet var at finde løsninger på de udfordringer der opleves. På mødet blev der drøftet mange gode løsningsmodeller, og man besluttede at arbejde videre med følgende:
Det blev det aftalt, at alle deltagerne mødes igen om et års tid, for at drøfte hvordan tiltagene har fungeret. Herefter vil man overveje om behovet for opstart af overleveringssamtaler er relevant.
Uddannelsesprogrammer
Uddannelsesprogrammerne i psykiatri for Region Midtjyllands forløbene står for tur at blive opdateret i løbet af 2025. det er for nogle afdelinger et større arbejde end for andre, og VUS skal naturligvis forsøge at understøtte dette arbejde bedst muligt.
Som udgangspunkt er planen følgende:
VUS sender de ”gamle” programmer fra 2021 og de nye skabeloner ud til afdelingerne individuelt. Afdelingerne skal herefter selv overføre og rette dem til for deres egen afdeling. herefter skal de sendes retur til VUS. VUS samler og tjekker dem igennem inden de sendes til godkendelse i UGUP.
Som udgangspunkt er det formentlig i få tilfælde, at der skal laves om på selve kompetencefordelingen, og opgaven er derfor primært at være skarpe på, hvad der er ændret siden sidst og så rette til (i den nye skabelon). Kompetencerne er jo de samme, og man har tilbage i 2021 allerede her beskrevet hvornår kompetencerne skal opfyldes.
Forventningen er at afdelingerne ret hurtigt gennemskuer, hvilke programmer, der kan kopieres, da alt tekst går igen i programmerne, så når det først er rettet igennem én gang for et program, så kan man kopiere det til alle de programmer, hvor den pågældende afdeling indgår. det bliver derfor mest kompetenceskemaerne som skal rettes individuelt alt efter, hvilket forløb programmet tilhører.
For de programmer, hvor der ikke pt. har et program sendes skabelonen til afdelingerne, og så vil der formentlig blive lidt koordineringsarbejde ift. fordeling af kompetencerne, hvis man ikke kan lægge sig op af noget der i forvejen er lavet. Der kan vi evt. indkalde til virtuelle møder, hvor der kan laves aftaler om fordelingen, hvis der er behov for det.
Arbejdet er så småt gået i gang for nogle afdelinger og resten følger med i løbet af de næste måneder.
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektions |
PKL informerer om nyt.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Mødet lægges i oktober, da PKL Mads Leth da vil være retur fra barselsorlov.
Tilstede:
Faste deltagere:
Hanna Järnum Lilholt, UKO for Psykiatrien Region Nordjylland
Lene Hoy Christensen, UAO, Retspsykiatrien, Almenpsykiatrien Syd, Aalborg
Lone Jensen, UAO, Ældrepsykiatrien Nord, Brønderslev
Josif Naumovski, UAO, Almenpsykiatrien Nord, Brønderslev
Ida Kattrup, UAO, Almenpsykiatrien Syd, Aalborg
Evelina Jurgelevic, UAO, Almenpsykiatrien Syd, Aalborg
Thea Færch Grønfeldt, UALO, Regionspsykiatrien Horsens
Trine Grue, UALO, Regionspsykiatrien Midt
Kristian Ravlo, UALO, Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrien
Lisbeth Uhrskov Sørensen, UALO, Retspsykiatrisk afdeling, AUH Psykiatrien
Marie Louise Bruun, UALO Regionspsykiatrien Randers
Michael Bo Pedersen, UALO Regionspsykiatrien Gødstrup
Mette Viller Thorgaard, UALO, Afdeling for Depression og Angst, AUH Psykiatrien
Zywia Brouer, UKO for Region Midtjylland - barselsvikar for PKL
Helle Østergaard, Videreuddannelsessekretariatet (referent)
UKYL'er:
Opdateres på dagen
Afbud:
Mads Leth, PKL (på barsel)