at | dagsorden godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsorden godkendes |
Der laves en kort præsentationsrunde, da Anne Skovbo og Christian Petri Foged fra VUS er med for første gang.
Dagsordenen blev godkendt.
at | udvalget følger op på relevante punkter fra referatet |
Referat fra uddannelsesudvalgsmøde i retsmedicin d. 15. juni 2022 er vedhæftet som bilag.
Marianne gennemgik kort, hvad der var fokus på ved sidste møde, herunder særligt revision af den lægelige videreuddannelse. Derudover blev der nævnt tanker om at anvende appen "emento" i forbindelse med uddannelsesforløbene og behov for at opdatere afdelingernes hjemmesider.
at | orientering tages til efterretning |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Aarhus Universitetshospital: Stine Horskær Madsen er blevet uddannelsesansvarlig ledende overlæge på patologisk afdeling. Pr. 1. januar 2023 er der startet en hoveduddannelseslæge.
Syddansk Universitet: Der er på nuværende tidspunkt ansat to hoveduddannelseslæger på Retsmedicinsk Institut. Den ene er netop blevet færdig på Sygehus Lillebælt Vejle, Klinisk Patologi og den anden har et års orlov. Det går godt på afdelingen, hvor de er gode til at planlægge. Der mangler dog uddannelsesplaner. PKL påpeger, at der skal laves uddannelsesplaner.
Rigshospitalet: Der er ansat en hoveduddannelseslæge, som skal forlængels pga. orlov. Afdelingen finder det vanskeligt at forene tid og kompetencer.
Herlev Hospital: Det går fantastisk på afdelingen for Patologi, hvor der er ansat en dygtig hoveduddannelseslæge. Uddannelseslægen er engageret, holder oplæg og uddanner andre Yngre Læger.
Aarhus Universitet: Der skal være inspektorbesøg på retsmedicinsk afdeling for første gang nogensinde.
Københavns Universitet: Anne Bugge, OL, Københavns Universitet, skal på sigt overtage som UAO for Christina Jacobsen.
at | indholdet i den lægefaglige indstilling drøftes og evt. godkendes |
Den eksisterende lægefaglig indstilling for hoveduddannelsen i retsmedicin i VUR Nord er fra 2014, og skal derfor opdateres. Den lægefaglige indstilling er flyttet over i en ny skabelon med navngivning af nye PKL'er. Der er ikke lavet ændringer i forløbstyper eller i fordelingen af årsværk. Det specialespecifikke uddannelsesudvalg bedes drøfte de eksisterende forløbstyper og fordeling af hoveduddannelsesårsværk.
Hvis LFI'en kan godkendes af det specialespecifikke uddannelsesudvalg indstilles den til godkendelse i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse på møde den 24. maj 2023.
LFI'en er godkendt og skal dermed blot underskrives af Marianne Cathrine Rohde, hvorefter Christian Petri Foged kan sende den til godkendelse i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) d. 24. maj 2023.
at | der laves en status og opfølgning på specialets uddannelsesprogrammer |
Status på uddannelsesprogrammer
Der skal være godkendte uddannelsesprogrammer for alle opslåede uddannelsesforløb.
Alle uddannelsesprogrammer skal godkendes af Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP) og skal revideres ved behov (fx ved omstrukturering, sammenlægninger o. lign.), og som minimum hvert 3. år.
Tidsplan for videre proces
Såfremt der skal opdateres et eller flere af uddannelsesprogrammerne i specialet, opfordrer Videreuddannelsessekretariatet (VUS) til, at uddannelsesudvalget opstarter proces for udarbejdelse/revidering af uddannelsesprogrammer, fastsætter deadlines og aftaler, hvorvidt de har behov for skrivemøder, hvor de kan få rådgivning fra VUS.
PKL og UAO'er er velkommen til at kontakte VUS ved behov for sparring ift. udfærdigelse af uddannelsesprogrammerne.
Link til skabelon for uddannelsesprogrammer
https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/
Der skal fortsat være fokus på at få opdateret specialets uddannelsesprogrammer.
at | orienteringen tages til efterretning |
Der orienteres fra DSFR.
Uddannelsesudvalget i Dansk Selskab for Retsmedicin (DSFR) er ved at udarbejde en ny målbeskrivelse til retsmedicin. Det er et omfattende arbejde, som kræver tæt samarbejde med de patologiske afdelinger. Det forventes, at alle specialer skal revidere deres målbeskrivelse i forbindelse med revision af den lægelige videreuddannelse.
at | udkast til rapporten om revision af den lægelige videreuddannelse drøftes |
Der er udsendt et udkast til rapporten om revision af den lægelige videreuddannelse, hvor der bl.a er fremtidige perspektiver i forhold til revision af målbeskrivelser.
Trine, Steen og Marianne har været en del af underarbejdsgrupperne i revisionen af den lægelige videreuddannelse, hvor der bl.a. har været fokus på at argumentere for specialets eksistens.
Hensigten med de nye anbefalinger i rapporten "Fremtidens speciallæge - ændring af den lægelige videreuddannelse" er at bidrage til, at sundhedsvæsenet imødekommer de behov, som befolkningen vil have i et tyveårigt perspektiv.
Revisionen skal sætte rammer og retning for den lægelige videreuddannelse, så den lægelige videreuddannelse bidrager til:
at | orienteringen tages til efterretning |
Orientering fra PKL Marianne Cathrine Rohde.
Marianne orienterede om, hvilke tanker der gøres i forhold til det retsmedicinske speciale i revisionen af den lægelige videreuddannelse. Her passer hverken patologi eller retsmedicin ind i tankegangen om at uddanne generalister fremfor specialister.
I forbindelse med anbefalingen om, at der skal udarbejdes nye målbeskrivelser, ønsker uddannelsesudvalget, at der laves nogle generelle skabeloner og vejledninger til indhold og form. Ligeledes efterspørges der hjælp til selve udarbejdelsen og involvering af Sundhedsstyrelsen, da det er et stort og langvarigt arbejde for de specialebærende selskaber at revidere måbeskrivelserne.
Der vurderes ikke at være grundlag for en ændring af specialestrukturen for Patologisk anatomi og cytologi og Retsmedicin. Det anbefales dog, at der laves mere samarbejde med nærliggende, relevante kliniske specialer herunder f.eks. Gynækologi og Obstetrik, Pædiatri og Radiologi.
Der er anbefaling om at de specialespecifikke og generelle kurser tilpasse, således at de afholdes på tværs af specialer og dermed understøtter et bredere fokus på patienten og de fremtidige behov. Der vil i fremtiden eventuelt være flere speciallæger med flere specialer i løbet af sit lægeliv, da der søges større mulighed for at flytte mellem specialerne alt efter patienterne behov.
at | orienteringen tages til efterretning |
MUK 2023
I Videreuddannelsesregion Nord er vi igen gået gang med at arrangere den store danske fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen (MUK2023) for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse. MUK2023 afholdes d. 24.-26. september 2023 i Aarhus.
Tilmelding sker via www.rm.plan2learn.dk, hvor man skal søge på "MUK2023".
Formålet med MUK2023 er at inspirere til videreudvikling og nytænkning af den lægelige uddannelse fra studie over videreuddannelse til efteruddannelse.
Konferencens overordnede tema er: ”Hvordan skaber vi lægers uddannelse i fremtiden - sammen?” Invitation til MUK2023 er vedhæftet som bilag.
Der er tilmeldingsfrist d. 31.03.2023. Flere af uddannelsesudvalgets medlemmer har allerede tilmeldt sig og deltager i MUK 2023.
at | uddannelsesudvalget beslutter hvor og hvornår næste møde afholdes |
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Det næste møde i uddannelsesudvalget er planlagt til onsdag d. 8. november 2023, kl. 10:00-12:00. Der er sendt en kalenderinvitation til uddannelsesudvalget. Mødet er virtuelt via rooms.rm.dk, men flere medlemmer udtrykte ønske om en anden platform, da der ofte er deltagere, der har problemer med at tilgå rooms.rm.dk.
at | tilstedeværelse og afbud registreres |
Tilstede:
Marianne Cathrine Rohde, Aarhus Universitet (PKL)
Lise Frost, uddannelsesansvarlig, Aarhus Universitet
Martin Roest Christensen, UKYL, Aarhus Universitet
Stine Horskær Madsen, UAO patologi, Aarhus Universitetshospital
Katrine Bisgaard UAO, patologisk afd., Roskilde
Trine Lindhardt Plesner, UAO, patologisk afd., Rigshospitalet
Birgitte Bols UAO, patologisk afd, Herlev
Birgitte Schmidt Astrup, hovedkursusleder
Peter Dilling Rørdam, UKYL, Københavns Universitet
Anne Bugge, OL, Københavns Universitet (stedfortræder for Christina Jacobsen)
Steen Holger Hansen, formand for uddannelsesudvalget i Dansk Retsmedicinsk Selskab
Peter Mygind Leth, UAO, Syd Dansk Universitet
Anne Krog Skovbo, Videreuddannelsessekretariatet VUR (referent)
Christian Petri Foged, Videreuddannelsessekretariatet VUR
Afbud:
Christina Jacobsen, UAO, Københavns Universitet
Søren Christoffersen, UKYL Odense
Ann Brinck Madelung , UAO patologi, Roskilde
Tina Green, ledende overlæge patologi, Odense Universitetshospital
Sanne Kjær-Frifeldt, UAO patologi, Vejle