Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: Samfundsmedicin - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 02. december, 2019 kl. 09:00
  • Mødested: Lokale 25, OPA 34, Regionshuset Aarhus Olof Palmes Alle 32-36


Sagnr.: 1-30-72-254-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsordenen

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Deltagere:

Dorte Balle Rubak, Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering, Hospitalsenhed Vest (formand), PKL

Dorte Qvesel, Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers

Jan Greve, Styrelsen for Patientklager

Sanne Lorenzen, yngre lægerepræsentant

Heidi Vosgerau, Sociallægeinstitutionen, Aarhus Kommune

Charlotte Hjort, Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Nord

Jan Mainz, Psykiatriens Stabe, Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien

Marianne Grau Rudbeck, Socialmedicinsk Enhed, Aalborg Universitetshospital

 

Bertil Selde Krogh (referent), Videreuddannelsessekretariat Nord

 

Afbud fra:

 

Beslutning

Deltagere:

Dorte Balle Rubak, Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering, Hospitalsenhed Vest (formand), PKL

Jan Greve, Styrelsen for Patientklager

Sanne Lorenzen, yngre lægerepræsentant

Heidi Vosgerau, Sociallægeinstitutionen, Aarhus Kommune

Charlotte Hjort, Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Nord

Marianne Grau Rudbeck, Socialmedicinsk Enhed, Aalborg Universitetshospital

Dorte Qvesel, Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers

 

Bertil Selde Krogh (referent), Videreuddannelsessekretariat Nord

 

Afbud fra:

Jan Mainz, Psykiatriens Stabe, Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien

Sagnr.: 1-30-72-254-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at udvalget følger op på beslutninger fra sidste møde.

Sagsfremstilling

Referat fra 29. maj 2019 er vedlagt.

 

  • Vedr. Pkt. 4.

Der er netop afholdt uddannelsesdag i DASAMS med tema om evaluering af de specialespecifikke kurser og transfer. Dagen var godt besøgt, og det blev blandt andet drøftet, om der skal indføres et introduktionskursus, som de uddannelsessøgende læger kan deltage i under i-stilling.

Der er udarbejdet en "Two pager" http://www.danskselskabforfolkesundhed.dk/media/Introduktion_til_de_obligatoriske_specialespec.pdf  til brug for forberedelse og refleksion i forbindelse med speciallægekurser.

I selskabets uddannelsesudvalg arbejdes der videre med de ideer, der kom til på dagen.

 

  • Vedr. pkt. 5.

Mangler der en opfølgning?

 

  • Vedr. pkt. 6

Hvordan har vi sikret, at beslutningen fra 29.5.19 er givet videre til alle UAO'er, UKYL´er, vejledere og uddannelseslæger?

 

  • Vedr. pkt. 7.

Invitationen er ikke foretaget. Fremtidig invitation drøftes i tilslutning til dagsordenspunktet Placering af I- numre og H-numre

Beslutning

  • Vedr. Pkt. 4.

Dorte Balle Rubak orienterede om arbejdet. Der var en opmærksomhed i udvalget på, at der altid skal være en hensigtsmæssig balance mellem uddannelsesdage og arbejdsdage.

 

  • Vedr. pkt. 6

Der var enighed om, at der følges op på, at der er de rette skemaer tilstede og at præsentationerne sker på en positiv og konstruktiv måde.

 

  • Vedr. pkt. 7

På grund af skiftet i PKL havde sekretariatet vurderet, at der ikke skulle inviteres yderligere deltagere, som det ellers var besluttet. Uddannelsesudvalget fandt, at det ikke var nødvendigt, at invitere uddannelsesstedet eller den uddannelsessøgende læge til et kommende møde.

 

Referatet var godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

3. Nyt fra PKL og nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at PKL og udvalgets medlemmer orienterer om relevante emner

Sagsfremstilling

PKL orienterer om relevante emner

 

Udvalgets medlemmer orienterer om relevante emner herunder afdelingernes uddannelsestiltag og eventuelle uddannelsesmæssige problemstillinger.

Beslutning

Dorte Balle Rubak præsenterede kort sig selv, som den nye PKL. I den forbindelse gjorde Dorte Balle Rubak opmærksom på, at hun er med i mange forskellige uddannelsesmæssige udvalg og derfor også har mange forskellige "kasketter". Hun har derfor også et ønske og håb om, at uddannelsesudvalget vil blive brugt til at drøfte flere emner, både så beslutninger bliver kvalificeret og så der er en konsensus indenfor specialet.

 

Fra Styrelsen for Patientsikkerhed blev der orienteret, at der er en god gruppe af uddannelseslæger for nuværende. Der vil forventeligt blive slået en I-stilling op i løbet af året. Det har været lidt svært at rekruttere samfundsmedicinske speciallæger til stillinger, men der forsøges fortsat.

 

Fra Socialmedicinsk Enhed i Aalborg blev der orienteret om, at der var kommet en ny UKYL. Uddannelsesmæssigt var der ikke noget særligt at bemærke. Der blev orienteret om, at der er ved at ske en organisatorisk ændring, idet der etableres et afsnit for funktionelle lidelser under Socialmedicinsk Enhed. Som det er organiseret og planlagt, vil etableringen af den denne nye enhed ikke påvirke hverken uddannelsesprogrammer eller lægefaglige indstillinger.

 

Fra Styrelsen for Patientklager blev der orienteret om, at der fortsat er én speciallæge, to læger i uddannelsesstillinger og én læge i en uklassificeret stilling. Der er et godt uddannelsesmiljø.

 

Fra Sociallægeinstitutionen Aarhus Kommune blev der orienteret om, at der var ansat en ny speciallæge færdiguddannet fra Videreuddannelsesregion Nord. Så der er indenfor kort tid to speciallæger, der har færdiggjort deres hoveduddannelsesforløb fra Sociallægeinstitutionen Aarhus Kommune.

 

Fra Afdelingen for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers blev der orienteret om, at der for øjeblikket er to speciallæger og én udannelseslæge. Der er kommet nye AC-medarbejdere til, så der arbejdes for øjeblikket med at introducere til og fordele arbejdsopgaverne.

 

Under orienteringsrunden blev det fra en enhed nævnt, at der har været et spørgsmål fra en uddannelseslæge på, om forskningstræningsopgaven skal være i første ansættelse. Det var der enighed om, at det skal den. Emnet for opgaven behøver ikke være knyttet til den første ansættelse - men er det som oftest.

 

 

Sagnr.: 1-30-72-254-18

4. Dimensioneringsplan for speciallægeuddannelserne 2021-2025

Det indstilles,

at udvalget tager orienteringen til efterretning og drøfter de forskellige input, der er på nuværende tidspunkt.

Sagsfremstilling

Der er udsendt dimensioneringsplan fra SST med høringsfrist 3. februar 2020 https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/63255

 

DASAMS afgiver høringssvar, som bliver tilgængeligt på selskabets hjemmeside. DASAMS uddannelsesudvalg har haft kontakt med alle landets UAO´er med henblik på input til høring.

 

Endvidere afgiver Videreuddannelsesregion Nord, Region Nordjylland og Region Midtjylland høringssvar.

 

På mødet lægges der op til, at alle orienterer om relevante drøftelser og drøfter de forskellige input, der er på nuværende tidspunkt.

Beslutning

Der blev orienteret fra PKL og Videreuddannelsessekretariatet om status for processen. Der blev ligeledes orienteret om specialeselskabets høringssvar til Sundhedsstyrelsen. Der var en drøftelse af, at der af historiske årsager flere steder er ansat læger med andre specialuddannelser i stillinger, der ellers ville være besat med speciallæger i samfundsmedicin. Tallene for og oplevelsen af hvor mange speciallæger i samfundsmedicin der efterspørges - eller mangler, kan derfor være lavere end det reelle billede.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

5. Forretningsorden for udvalget og øvrige dokumenter

Det indstilles,

at udvalget drøfter og eventuelt godkender vedlagte udkast til forretningsorden.

Sagsfremstilling

I kommissoriet mangler der tidsfrister i forhold til dagsordenspunkter, godkendelse af referat og afbud. Der vedlægges derfor et forslag til forretningsorden for vores udvalg.

Beslutning

PKL Dorte Balle Rubak indledte punktet og lagde op til en drøftelse af, hvordan uddannelsesudvalget kan/skal forpligtige hinanden i det fremadrette arbejde.

 

Der var en drøftelse af, om der skal søges at inddrage flere eller andre i møderne. Der var en drøftelse af udkastet til forretningsordenen.

 

Der var enighed om at drøfte forretningsordenen igen på næste møde.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

6. Uddannelsesudvalgets forventninger til hinanden og til udvalgets opgaver

Det indstilles,

at udvalget drøfter gensidige forventninger til hinanden og til udvalgets opgaver.

Sagsfremstilling

PKL opfordrer til, at udvalget drøfter, hvilke forventninger vi har til hinanden i udvalget.

 

Endvidere lægges op til en drøftelse af, hvilke opgaver udvalget skal arbejde med.

 

Endelig lægges op til en drøftelse af, hvordan sikrer vi, at møder i uddannelsesudvalget er relevante for alle uddannelsesafdelinger.

Beslutning

PKL Dorte Balle Rubak indledte punktet og lagde op til en åben indledende drøftelse i udvalget. Det er et ønske, at komme til at tale mere uddannelse, og sikre at indholdet fra møderne bliver mere levende ude på enhederne. Det kan opleves som værende meget svært, at få skabt energi og tale uddannelsesværdi.
 
Der var en drøftelse af, at hvordan der skabes en god balance og synergi mellem uddannelsestiltag og de daglige arbejdsopgaver. I nogle perioder og situationer bliver de modsætninger, hvor det kan være en "belastning" for den daglige drift, at uddannelseslægerne skal deltage i forskellige uddannelsestiltag, kurser mm. Ideelt set supplerer og beriger uddannelsen og de daglige arbejdsopgaver hinanden. Det blev også drøftet, at uddannelse ikke kun er formelle uddannelsesdage eller opnåelse af kompetencer, men en kontinuerlig udvikling, som også sker igennem det daglige arbejde på enhederne.
 
Der blev fremført, at en metode for udvalget kunne være at finde et stort emne, der kan arbejdes med over en længere periode. Det er en balance i forhold til at fokusere på småjusteringer, hvilket der også kan være behov for. Det blev foreslået, at det kunne være rigtig godt, hvis fokus var på, "hvordan får vi bedre uddannelse ude på afdelingerne", "hvordan skaber vi mindre unødvendig bureaukrati i uddannelse" og "hvordan får vi flere yngre læger engageret i arbejdet med udviklingen af uddannelsen". Det blev også forslået, at et emne kunne være, "hvordan sikrer vi kvaliteten i uddannelsen i en hverdag, der er presset af mange opgaver".
 
Det blev fremført, at læger - der starter i et hoveduddannelsesforløb - godt kan opleve en følelse af, at alt det her uddannelse er noget, der kører ved siden af. Det kunne være ønskeligt at fokusere på, hvordan vi skaber transfer, så der er mere sammenhæng mellem uddannelse og praksis. Det blev endvidere nævnt, at det kan være svært at starte i hoveduddannelsesforløb, fordi der er mange ting, der skal være styr på i starten eksempelvis forskningstræning, kliniske ansættelser mm.
 
I forhold til selve mødeafviklingen blev der fremført ønsker, at mødet kunne være delt op i to forskellige overordnede emner dels en form for afrapportering og dels et tema til drøftelse. Det blev i den forbindelse nævnt, at en væsentlig del af mødet er, at der sker en orientering, så såvel enhederne som PKL er up to date med, hvad der sker i og omkring uddannelsesmiljøet. Det blev fremført, at det kunne være konstruktivt for mødeafviklingen - hvis den ikke har karakter af "maratonforløb" med lang dagsorden og mange emner/punkter. Det er vigtigt at prioritere, så udvalget når det vigtigste. Der blev på forskellig vis nævnt ønsker om, at der kunne være mere skriftlig orientering.
Sagnr.: 1-30-72-254-18

7. Afdelingernes repræsentation ved ansættelsessamtalerne

Det indstilles,

at udvalget drøfter, hvad der skal til, for at så mange afdelinger som muligt er repræsenteret ved ansættelsessamtalerne.

Sagsfremstilling

Der lægges op til en åben drøftelse af, hvad der skal til, for at så mange afdelinger som muligt er repræsenteret ved ansættelsessamtalerne.

Beslutning

Emnet blev drøftet og herunder blev det fremført, at ansættelsesudvalget ikke kun ansætter til uddannelsesstilling til afdelingen, men en speciallæge til specialet.
 
Der var enighed om, at som minimum deltager repræsentanter for de afdelinger, der er en del af opslaget. Skulle den normale ledelsesrepræsentant være forhindret prioriteres det, at der møder en suppleant op.
 
Der var enighed om, at repræsentanter fra afdelinger, der ikke er en del af de aktuelle opslag i en runde, i videst muligt omfang bør deltage. Det vil eksempelvis være mest hensigtsmæssigt, at de tre ansættelsesformer (Stat, Region og Kommune) altid er repræsenteret.
 
Det blev drøftet, hvorvidt det gav mening, at formanden for ansættelsesudvalget var en fast valgt eller skulle vælges fra gang til gang, og i det sidste tilfælde hvorvidt det skulle være en med del i opslaget eller en "uvildig".
Sagnr.: 1-30-72-254-18

8. Ændrede uddannelsesforløb

Det indstilles,

at udvalget drøfter emnet.

Sagsfremstilling

Som det er nu kan et hoveduddannelsesforløb ændres under forudsætning af, at afgivende enhed giver lov, en modtagende enhed siger ja til at ansætte og der kan udarbejdes en uddannelsesplan, som PKL godkender. Det er uddannelseslægens eget ansvar at få ja fra afgivende og modtagende enhed, mens det er modtagende enheds (og uddannelseslægens) ansvar at få udarbejdet en ny uddannelsesplan, der kan godkendes af PKL.

 

Der lægges op til en åben drøftelse af fordele og ulemper ved at søge en mere restriktiv kontra en mere fleksibel tilgang til at uddannelsessøgende læger skifter ansættelser undervejs i deres hoveduddannelse.

Beslutning

PKL Dorte Balle Rubak indledte punktet med at orientere om, at PKL og videreuddannelsessekretariatet i ret stort omfang bliver kontaktet af HU læger, der ønsker noget andet, end det de har søgt. Der blev på den baggrund lagt op til en åben drøftelse af, hvordan enhederne oplever ændringerne herunder mulighederne for at planlægge og forberede de kommende år.
 
Der var i udvalget enighed om, at uddannelseslæger kommer og går, og at planerne kun holder i en vis udstrækning. Der er som udgangspunkt hele tiden noget, der gør, at tingene skubber sig. Det er en normal og integreret del af den lægelige uddannelse.
 
Der var en opmærksomhed på, at der er både det uddannelsesmæssige og det ansættelsesmæssige. I forhold til det uddannelsesmæssige var der en forståelse for, at der kan ske ændringer i ønsker undervejs, men der var enighed i udvalget om, at man som udgangspunkt holdt fast i de to faste dele i et uddannelsesforløb. I forhold til det ansættelsesmæssige var der en opmærksomhed på, at en potentiel afgivende enhed er i sin gode ret til at sige nej til at ændre et uddannelsesforløb. En ændring skal således ikke kun bygge på et ønske fra en uddannelsessøgende læge om en forandring, men også på at enhederne kan løse deres opgaver. Der var enighed om, at uddannelseslægen starter sine forespørgelser ved den afdeling, læge er ansat i, før der tages kontakt til den afdeling, man ønskes flyttet til. Afdelingerne bør også understøtte denne praksis.
 
Det blev drøftet, at der er nogle udfordringer med kliniske ansættelser, måske særligt med den tværsektorielle. Der vil blive arbejdet videre med dette.
Sagnr.: 1-30-72-254-18

9. Placering af I-numre og H-numre

Det indstilles,

at udvalget drøfter emnet.

Sagsfremstilling

I takt med at der er en øget søgning til specialet, og der måske bliver flere uddannelsesstillinger, er det nødvendigt at drøfte, hvordan vi sikrer, at alle uddannelsesstillinger er i brug, og at de fordeles hensigtsmæssigt mellem afdelingerne og geografisk.

 

Endvidere lægges op til en drøftelse af, hvordan afdelinger, der ikke fast er med i I-stillingspuljen og H-puljen, inddrages i uddannelsesudvalget og ansættelsesudvalget.

Beslutning

Der var en drøftelse en indledende drøftelse af emnet. Der vil fremadrettet fra PKL og videreuddannelsessekretariatet blive arbejdet med, hvordan der kan skabes overblik og hjælp med planlægningen på tværs af enhederne.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

10. Drøftelse af henvendelse vedr. mulighed for opslag, hvor et Ph.d. forløb kan indgå

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget har en indledende drøftelse og aftaler hvordan punktet forberedes til næste møde.

Sagsfremstilling

Professor Claus Vinther Nielsen ønsker at uddannelsesudvalget drøfter praksis og mulighed for, at uddannelsesforløb kan etableres med ph.d. studie og meritgivning af specifikke kompetencer.

 

PKL foreslår, at en mindre gruppe udarbejder et oplæg til næste møde indeholdende hvordan:

  • er reglerne på området
  • er muligheder og erfaringer i vores speciale
  • man i det hele taget styrke samfundsmedicinsk forskning i VUR-nord

Beslutning

Punktet blev kort drøftet. Der blev i den forbindelse henvist til, at der ligger information på VUS hjemmesiden om de formelle regler.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

11. Evaluering af uddannelsesdagen den 21. november 2019 i VUR Nord

Det indstilles,

at udvalget kort evaluerer på uddannelsesdagen i samfundsmedicin afholdt den 21. november

Sagsfremstilling

Der lægges på mødet op til en kort evaluering af samfundsmedicinsk uddannelsesdag i VUR Nord den 21. november 2019.

 

Program for dagen er vedlagt til orientering.

Beslutning

Der blev kort orienteret om uddannelsesdagen. Der blev blandt andet nedsat nogle arbejdsgrupper med fokus på, hvordan netværket omkring uddannelsesdagen styrkes og revitaliseres og på hvordan forskningstræningsopgaven kan blive gjort endnu mere attraktiv og spændende at arbejde med.

 

Der var enighed om i udvalget, at uddannelsesdagen er et godt initiativ, som der skal støttes op om. Det er afgørende vigtigt, at der fortsat er en faglig tyngde i programmet, for at det kan være en del af arbejdstiden.

Sagnr.: 1-31-77-1-18

12. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.

 

Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.

 

Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:

 

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010

 

Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.

 

Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.

 

I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf  


Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (september 2019)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord, andet halvår 2019 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, sept. 2019 VUR Nord). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
 

Sammenhængende uddannelsesforløb (april 2019)

Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde kommende KBU læger sammenhængende uddannelsesforløb i Kirurgi, Almen medicin og Psykiatri, i Region Nordjylland. De sammenhængende forløb består af KBU og introstilling samt KBU, introstilling og hoveduddannelsesforløb.

I de to seneste runder(2. halvår 2018 og 1. halvår 2019) er der i alt besat 8 sammenhængende uddannelsesforløb i Region Nordjylland fordelt på de tre specialer.

Psykiatri og neurologi har også fået dispensation til at opslå sammenhængende introstilling og hoveduddannelsesforløb, hvor både Region Midtjylland og Region Nordjylland indgår i et eller flere af forløbene. De to specialer har fået besat henholdsvis ét sammenhængende forløb hver i 1. halvår 2019. Fra 1. halvår 2020 har almen medicin i Region Midtjylland fået dispensation til i en femårig periode at opslå op til 4 sammenhængende uddannelsesforløb om året bestående af KBU, Introstilling og hoveduddannelsesforløb. Forløbene vil være forankret i den vestlige del af Region Midtjylland.

 

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2019)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.

 

På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2019, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2019). Der er sket følgende ændringer:

 

Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kl. Mikrobiologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Kardiologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning)

Pædiatri

 

Nye KBU tal (opdateret oktober 2019)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.

 

Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

 218

146

72

1. halvår 2020

613

204

134

61

*Antal tilmeldte til KBU

 

 

 

**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland

 

 

 

Baggrundsnotat (november 2019)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").

 

Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (februar 2019)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/

http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/

 

Region Nordjylland her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.

 

MUK 2020

 

Videreuddannelsesregion Nord arrangerer sammen med Region Midtjylland og Region Nordjylland, Aarhus og Aalborg Universitet, DSMU og Lægeforeningen endnu en gang en dansk fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse.

 

Konferencen afholdes fra den 7. til den 9. juni 2020 i Aarhus. Tilmeldingen åbnede via Plan2learn den 1. november 2019.

 

Se vedlagte flyer.

 

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

13. Næste møde

Det indstilles,

at udvalget fastlægger næste møde.

Sagsfremstilling

Der lægges op til at næste møde i uddannelsesudvalget ligger i uge 22.

Beslutning

Næste møde blev fastlagt til den 25. maj 2019.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

14. Eventuelt

Beslutning

Der var ikke noget under dette punkt.