at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Dagsordenen godkendes.
Referatet fra sidste uddannelsesudvalg d. 13. juni og 21. september er vedlagt som bilag.
Der tilføjes et punkt under eventuelt: Hvidbog – udvalget kan komme med input til hvidbogen.
PKL orienterer.
NYT FRA VUS
Dimensioneringsplan 2024-2025 (august 2023)
Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny dimensioneringsplan for 2024-2025 (vedhæftet som bilag). Antallet af hoveduddannelsesforløb øges på landsplan fra 1.090 forløb (2023) til 1.140 forløb i 2024-2025. Øgningen sker inden for 13 specialer, hvoraf der dog ikke sker øgning af dimensioneringen i gynækologi og obstetrik, klinisk genetik og intern medicin: geriatri i Videreuddannelsesregion. Derudover øges ratioen for introduktionsforløb for fem specialer. Uddannelsesudvalgene i specialer med ændret dimensionering arbejder på opdatering af de lægefaglige indstillinger.
Specialevalgsdag 2024 (november 2023)
Sæt kryds i kalenderen den 30. oktober 2024, hvor der afholdes Specialevalgsdag i personalekantinen på AUH.
Specialerne vil traditionen tro få mulighed for at have en stand.
De postgraduate kliniske lektorer vil efter sommerferien få mulighed for at tilmelde specialet og angive navnet på en kontaktperson.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2023)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2023 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2023). Tallene for 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (Oktober 2023)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2023 og hele 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2023). Tallene for 2. halvår 2023 og hele 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (Oktober 2023)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2023, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2023). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 3 (Middel søgning) til pejlemærke 2 (Lav søgning) | Anæstesiologi |
Fra pejlemærke 4 (lav søgning) til pejlemærke 4 (middel søgning) | Kardiologi |
Fra pejlemærke 2 (Lav søgning) til pejlemærke 3 (Middel søgning) | Retsmedicin |
Der informeres også kort om den kommende dimensioneringsplan for 2026-20xx. Arbejdet påbegyndes i løbet af 2024, og der kommer høringsperioder og mulighed for at påvirke antallet af stillinger i specialet i løbet af efteråret 2024.
Urinvejskirurgi, Aarhus Universitetshospital havde d. 10. maj 2023 et rutine inspektorbesøg. UAO Mia Gebauer Madsen giver et oplæg på dagens møde med fokus på erfaringer fra inspektorbesøget. Inspektorrapporten og SST kommentarer er vedlagt som bilag.
1) Morgenkonference. Forslag om forbedring af stemning og læring, samt forslag om, at strukturen for overleveringen strømlines.
- Oplevelsen var dog at dette punkt kom til at fylde forholdsvis meget, idet der ikke var mange andre udfordringer på afdelingen. Der er allerede igangsat tiltag for at forebygge dette.
Bl.a. i form af revision af vagtoverleveringsskema, der er anvendes på møderne (Mia deler med udvalget), valg af ordstyrer til møderne og så har UKYL'erne lavet nogle nudging tiltag, så der bliver et større fokus på, hvad er planen, og man vil derved forsøge at udnytte læringspotentialet bedre.
2) Tilgængelighed af BV i modtagelsen. Forslag om kulturændring med f.eks. viderestilling af telefon under operationer eller hyppigere fysisk tilstedeværelse.
3) OP uddannelseskapacitet. Forslag om en buffer i skemaet, eller om andre kan løse opgaven med prøvesvar, så uddannelseslægerne kan øge deres operative kompetencer.
- Her kan udfordringen med en buffer være, at denne så vil blive brugt ved sygdom.
4) Superviseret blærespor i ambulatoriet (planlagt af afdelingsledelsen).
- er i gangsat
Afdelingen vil efterfølgende påbegynde arbejdesøge om EBU-certificering.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
at | udvalget vidensdeler fra MUK2023 |
Flere af udvalgets medlemmer deltog i september i MUK2023. Under punktet kan der videndeles fra deltagelse i relevante workshops/oplæg, ekspempelvis kompetencevurdering og trygt arbejdsmiljø. Man er meget velkommen til at medbringe kortere oplæg, som kan holdes for udvalget.
Mia fortæller kort om oplægget, der handlede om work-life-balance.
at | udvalget drøfter status på forskningstræningsprojekterne |
Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.
Hver afdeling giver et kort orientering om de forskningstræningsprojekter, som er i gang på afdelingerne. Det aftales, at der på næste møde er behov for at gennemgå det mere detaljeret, herunder også formalia bl.a. vejlederaftaler o.l. Indtil da henvises til VUS hjemmesiden for alt info vedr. forskningstræning (Forskningstræning - Videreuddannelsesregion Nord (videreuddannelsen-nord.dk)).
Punktet er sat på mødets dagsorden efter aftale med Mia Gebauer Madsen.
Navne indsendes til Mia, som sørger for at indmelde navnene samlet.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste møde i uddannelsesudvalget er d. 18 juni. kl. 9.00 – 12.00 i Aarhus på Olof Palmes Alle. Lokale følger.
Emner:
D. 11. marts holder udvalget et skrivemøde. Dette møde er allerede lagt i kalenderen. Kasper Clausen (ansvarlig for uddannelsesprogrammerne) fra VUS deltager også.
Hvidbog: Det besluttes at ansættelsesudvalget færdiggør arbejdet med Hvidbogen, og efterfølgende deles denne med uddannelsesudvalget, som kan komme med input til denne, evt. på næste møde.
Tilstede:
Nicolai Spjeldnæs (PKL, AUH)
Mia Gebauer Madsen (UAO, AUH)
Christina Gade Jespersen (UAO, RHG)
Helle Handler Petersen (UAO, Aalborg UH)
Kristian Fog-Poulsen (UKYL, AUH)
Katja Dettmann (UAO, RHN)
Madeleine Andersson Gotschalck, (UKYL, RHG)
Birgitte Louise Poulsen (UKYL, Aalborg UH)
Linea Blichert-Refsgaard (UKYL, AUH)
Dennis Bækhøj Kortsen - deltager virtuelt (UKYL, Aalborg UH)
Helle Østergaard (VUS, referent)
Afbud:
Kasper Drimer Berg (UKYL, RHG)