Almen Medicin - Uddannelsesudvalg 07. december 2021 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Almen medicin - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 07. december, 2021 kl. 17:00
- Mødested: Virtuelt møde (meet.rm05@rooms.rm.dk)
Pkt. tekst
- 1. Godkendelse af dagsorden og eventuel opfølgning på referat fra sidste møde
- 2. Temadag juni 2022
- 3. Info til fase 3 læger om karrierevejledning
- 4. Ny overenskomst for almen praksis gældende fra 2022
- 5. Status på udvidelse af antal introduktionsstillinger i almen medicin
- 6. Uddannelseslæger i almen medicin på nedsat tid
- 7. Erfaringer fra tutorlægemødet i Aarhus/Syddjurs
- 8. Nyt fra Lægedækning- og rekrutteringsudvalget
- 9. Nyhedsbrev til tutorlægerne
- 10. Aftale om hvem der vurderer CV og laver case til resterende MMI i 2022
- 11. Datoer for uddannelsesudvalgsmøder i 2022
- 12. Nyt fra VUS
- 13. Eventuelt
- 14. Deltagere
1. Godkendelse af dagsorden og eventuel opfølgning på referat fra sidste møde
Bilag
2. Temadag juni 2022
Beslutning
Temadagen afvikles den 9. juni 2022. Lokation er ikke fastlagt endnu, der ses på både auditorie på Aarhus Universitetshospital og alternativt Lunden i Silkeborg.
Der arbejdes med temaet 'et presset sundhedsvæsen og hvilken betydning det har for almen praksis'. Der er ønske om at invitere relevante politikere med til temadagen for at belyse emnet.
Der blev udpeget et udvalg, der skal arbejde videre med planlægning og afvikling af temadagen: Joachim, Søren S og DYNAMU'erne
3. Info til fase 3 læger om karrierevejledning
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager stilling til om der ved temadage, hvor fase 3 læger deltager, kan oplyses om muligheder for karrierevejledning vedrørende overgangen fra fase 3 til speciallæge i almen praksis, ved lægefaglig konsulent. |
Sagsfremstilling
Kasper har fået en henvendelse fra Koncernøkonomi - Strategisk styring og analyse i Region Midtjylland, som blandet andet arbejder med lægedækning og rekruttering. Henvendelsen går på, om der er mulighed for at komme i kontakt med fase 3 læger og gøre dem opmærksomme på lægefaglig konsulent Dorthe Navntoft, og det arbejde hun varetager med at facilitere overgangen fra nyuddannet speciallæge til praktiserende læge, enten som praksisejer eller som fastansat læge i almen praksis. Dorte Navntoft, som er ansat i en projektstilling, rådgiver og vejleder dermed fase 3 læger i forbindelse med overgangen fra fase 3 til at etablere sig som speciallæge i almen praksis.
Tanken er, at ovenstående kan bruges som karrierevejledning til fase 3 læger og at der eksempelvis kan informeres om det ved temadage, hvor fase 3 lægerne deltager.
Se bilag for mere info om projektet og hvad fase 3 lægerne tilbydes.
Beslutning
Et enigt uddannelsesudvalget bakkede op om, at fase 3 lægerne skal oplyses om muligheden for at få karrierevejledning fra Dorthe Navntoft i forhold til at etablere sig som speciallæge i en almen praksis.
Oplysningen kan blandt andet ske via de facebook grupper, som fase 3 lægerne indgår i. Der skal også arbejdes på at få Dorthe med til fællestemadagene, som afvikles to gange om året, hvor hun kan fortælle om hendes projekt og de muligheder hun kan tilbyde nuværende og kommende fase 3 læger.
Videreuddannelsessekretariatet vil også tilføje muligheden for karrierevejledning ved Dorthe i det dokument, som alle kommende fase 3 læger får tilsendt forud for deres opstart i fase 3 ansættelsen med en række praktiske informationer.
Bilag
4. Ny overenskomst for almen praksis gældende fra 2022
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget kommer med input til udvalgte punkter i den nye overenskomst for almen praksis 2022 |
Sagsfremstilling
Der ønskes input fra uddannelsesudvalget til nedenstående punkter fra den nye overenskomst for almen praksis 2022. Den samlede overenskomst kan findes i bilag:
- Introlæger og HU-læger i almen medicin skal vederlagsfrit have adgang til kurser indenfor PLO-E, både i den selvvalgte og i den systematiske del (side 19) - se uddybning nedenfor.
a) Det anbefales, at introlæger og læger i hoveduddannelse i almen medicin i lægedækningstruede områder vederlagsfrit skal have adgang til kurser indenfor PLO-E (PLO-efteruddannelse), både i den selvvalgte og i den systematiske del. Fonden for almen praksis dækker et erstatningsbeløb til uddannelseslægen i forbindelse med deltagelse i kurser i dagtiden.
Der bør desuden ses på, om nogle af de tiltag, der aftales på projektniveau (fx ultralyd) i overenskomstregi, kompetenceudviklingsmæssigt kan tilbydes som et ekstra gode, som ligger udover det uddannelsesmæssige sigte, til uddannelseslægerne i de lægedækningstruede områder. Dette kræver en styrkelse af kompetenceniveauet hos tutorlægerne, jf. nedenfor om modernisering af tutorlægeaftalen. (side 19)
- Styrket faglig bredde ved at kombinere forløb på sygehus og almen praksis (forfordeling hvis man vælger AP i lægedækningstruet område) (side 19-20) - se uddybning nedenfor
b) Styrket faglig bredde
Delelementer i uddannelserne kan også kombineres, så et forløb som består af uddannelse på både sygehus og i almen praksis tilrettelægges, f.eks. så en højt efterspurgt geografisk placering på sygehuset, fx de store universitetshospitaler, kombineres med et forløb i almen praksis i områder, der oplever lægemangel.
Lægerne kan dermed som en del af uddannelsen få kendskab til, hvordan det er at drive en almen praksis uden for de store byer. Danske Regioner vil drøfte tiltag vedrørende tilrettelæggelsen af videreuddannelsen med videreuddannelsesregionerne, herunder også om der er øvrige tiltag, der kan understøttes via videreuddannelsesregionerne. Parterne opfordrer til, at læger der videreuddanner sig i almen medicin i et lægedækningstruet område, får adgang til ophold i speciallægepraksis under videreuddannelse – også speciallægepraksis som kan ligge langt fra deres hoveduddannelse. Dette kan fx drøftes i forbindelse med Sundhedsstyrelsens arbejde med revision af den lægelige videreuddannelse.
- Matche uddannelseslæger med tutorlæger (s. 21) - se uddybning nedenfor
Regionerne vil arbejde for i regi af de lægelige videreuddannelsescentre via en håndholdt indsats i højere grad at matche uddannelseslæger med tutorlæger. Fx ved at skabe mere information om, hvilke konkrete tutorlægepraksis der findes i de lægedækningstruede, så kontakt mellem uddannelses-/introlæge og tutorlæge sikres.
Beslutning
1) Introlæger og HU-læger i almen medicin skal vederlagsfrit have adgang til kurser indenfor PLO-E, både i den selvvalgte og i den systematiske del (side 19).
Uddannelsesudvalget kom med følgende input:
- Kurser/læring indenfor ultralyd, blokadeanlæggelse, håndgreb - nogle af de interessante ting, som ikke nødvendigvis er så tilgængelige normalt.
- Kursus i ledelse orienteret mod at være leder i almen praksis
- Det kan være et ekstra tilbud til læger i lægedækningstruede områder, som kan fremme rekrutteringen.
- Nogle i uddannelsesudvalget understregede også vigtigheden ved at skabe lige/samme uddannelse for alle uddannelseslæger og dermed være opmærksom på ikke at skabe for stor forskelsbehandling. Derudover skal der også være en opmærksomhed på, hvor meget ekstra kurser/uddannnelse skal fylde i forhold til også at prioritere, at lægen får tid i klinikken.
- mulighed for deltagelse i forskningsprojekter ved det nye center for forskning og uddannelse (NIDO) ved Regionshospitalet Gødstrup.
- Ved den kommende temadag i Vest kommer der en forsker og fortæller om ultralyd, i den forbindelse var der forslag om at lave en brainstorm om, hvorvidt mere læring i ultralyd ville være noget, der kunne være med til at tiltrække flere uddannelseslæger til.
- Ekstra tilbud om kurser/læring/uddannelse bør placeres på et tidligere uddannelsestrin end på hoveduddannelsesniveau.
2) Styrket faglig bredde ved at kombinere forløb på sygehus og almen praksis (forfordeling hvis man vælger AP i lægedækningstruet område)
- Uddannelsesudvalget forudser nogle utilsigtede konsekvenser ved ovenstående. Hvis der laves særlige forløb, hvor hospitalsdelen er placeret på Aarhus Universitetshospital og eksempelvis fase 3 ansættelsen i et lægedækningstruet område, så er forventningen, at der vil være ansøgere til forløbet, men at de pågældende læger, der får forløbet, formentlig vil blive i Aarhus eller omegn efter endt hoveduddannelsen. Forventningen er dermed ikke, at det vil rekruttere flere praktiserende læger til lægedækningstruede områder. Samtidig kan ansøgere til sådan et forløb potentielt også tage pladsen i praksis i det lægedækningstruet område fra en anden ansøger, der gerne vil have så meget uddannelsestid som muligt i et givent lægedækningstruet område samt etablere sig i en almen praksis i det lægedækningstruede område.
- Der blev også foreslået KBU-forløb med hospitalsansættelse på Aarhus Universitetshospital og praksis ansættelse i lægedækningstruet område.
Hvis en eller begge af ovenstående forløbstyper (HU og/eller KBU) skal afprøves, skal det være efter aftale med Aarhus Universitetshospital.
3) Matche uddannelseslæger med tutorlæger
- Der er en opmærksomhed på, at der reelt ikke er mange ledige pladser i praksis i de lægedækningstruede områder
- Praksisbeskrivelserne er tilgængelige for ansøgere. Særligt for hoveduddannelseslæger kan det være aktuelt at læse beskrivelse af praksis i forbindelse med hvilke hoveduddannelsesforløb de skal prioritere, herunder hvilke forløb de skal prioritere højest.
Kasper har, efter uddannelsesudvalgsmødet, undersøgt nærmere, hvad regionen definerer som lægedækningstruede områder. Regionen arbejder ud fra to lister over lægedækningstruede områder. Den ene liste bygger på objektive data i form af parametre, der måler på udbud og efterspørgsel. Denne liste kan ikke tilgås udefra. Den anden liste bygger på mere subjektive vurderinger og indstilles af Lægedæknings- og Rekrutteringsudvalget i Region Midtjylland til endelig godkendelse ved praksisplanudvalget. Den sidstnævnte liste kan findes på følgende link: https://www.rm.dk/sundhed/faginfo/praktiserende-lager/ldt-omrader/.
Samlet set er der behov for at tage dette punkt op igen ved senere uddannelsesudvalgsmøde, da der ikke var tid nok til at komme i dybden med alle underpunkterne.
Bilag
5. Status på udvidelse af antal introduktionsstillinger i almen medicin
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Direktionen i Region Midtjylland har besluttet, at der i 2022 skal udvides med 16 introduktionstillinger. Det betyder, at Region Midtjylland samlet skal opslå 130 introduktionsstillinger i almen medicin. De 16 ekstra årlige introduktionsstillinger bliver fordelt med 6 til Distrikt Øst (4 til Aarhus og Syddjurs kommune og 2 til Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg kommune), 4 til Distrikt Midt og 6 til Distrikt Vest.
Nedenfor ses den samlede fordeling af introduktionsstillinger før og efter den nye dimensioneringsplan fra Sundhedsstyrelsen:
Antal introduktionsstillinger | |||
Distrikt | Ansættelsessted | Antal introduktionsstillinger | |
Før | Efter | ||
Distrikt Øst | Aarhus og Syddjurs | 24 | 28 |
Randers, Norddjurs og Favrskov | 20 | 20 | |
Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg | 20 | 22 | |
Distrikt Midt | Viborg, Skive og Silkeborg | 26 | 30 |
Distrikt Vest | Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Lemvig og Struer | 24 | 30 |
I alt | 114 | 130 |
Fordelingen skal godkendes endeligt i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) den 2. december 2021.
I 1. halvår 1. opslag i 2022 er der allerede opslået 28 introduktionsstillinger. Tabellen nedenfor viser fordelingen af de 28 introduktionsstillinger samt hvor mange stillinger, der resterer og som dermed skal opslås i de tre øvrige runder i 2022 - såfremt DRRLV godkender indstillingen den 2. december.
Distrikt | Ansættelsessted | 1. halvår 1. opslag 2022 | Resterende antal introstillinger der skal opslås i 2022 |
Distrikt Øst | Aarhus og Syddjurs | 6 | 22 |
Randers, Norddjurs og Favrskov | 5 | 15 | |
Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg | 5 | 17 | |
Distrikt Midt | Viborg, Skive og Silkeborg | 6 | 24 |
Distrikt Vest | Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Lemvig og Struer | 6 | 24 |
I alt | 28 | 102 |
Bemærk at det indtil videre kun er i 2022, at det er besluttet, at der skal opslås 130 introduktionsstillinger. Direktionen har efterspurgt en prognose, der skal beskrive, hvor mange introduktionsstillinger, der er behov for fra 2023 og frem. Det er Sundhedsuddannelser, der skal sørge for denne prognose, som Direktionen kan tage en beslutning ud fra.
Beslutning
Søren Prins kunne fortælle, at den lægefaglige indstilling blev godkendt i Det Regionale Råde for Lægers Videreuddannelse den 2. december 2021. Det betyder, at Region Midtjylland i 2022 skal opslå i alt 130 introduktionsstillinger i almen medicin. Antallet for 2023 er ikke fastlagt endnu, da det skal besluttes ud fra en prognose, der skal være med til at vurdere behovet for introduktionsstillinger. Det er Sundhedsuddannelser, der skal udarbejde prognosen, som Direktionen skal tage beslutte ud fra.
6. Uddannelseslæger i almen medicin på nedsat tid
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget drøfter nedsat tid hos uddannelseslæger |
Sagsfremstilling
Uddannelseslæger på nedsat tid har været et stort samtalemne i flere mødefora i dette efterår. Det har blandt andet været oppe som temadrøftelse ved Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse samt ved temadag for PKL'er, UKO'er og Videreuddannelsessekretariatet. Det er primært PKL'erne der bliver invovleret i sager, hvor en uddannelseslæge ønsker nedsat tid. Dette punkt har derfor til formål at gøre resten af uddannelsesudvalget opmærksom på, hvordan ansøgninger om nedsat tid håndteres.
Det er især i almen medicin og psykiatri, at der er en stor andel af uddannelseslæger på nedsat tid i Region Midtjylland.
De tre PKL'er er involveret i alle ansøgninger om nedsat tid under praksisansættelserne ved både KBU- Intro- og Hoveduddannelsen i almen medicin.
Følgende tre elementer skal efterleves, når uddannelseslæger ansøger om nedsat tid under deres ansættelse i almen praksis:
1. Der skal søges om deltid ved praksis og PKL´en.
2. Der skal være en god grund til ønsket.
3. Den pågældende praksis, som timenedsættelsen vedrører skal give tilladelse til dette (via mail til PKL’en) OG praksis skal endvidere bekræfte, at vedkommende praksis så kan tage en ekstra udd. læge i den periode som deltidslægens ansættelse forlænges med.
Ved nedsat tid under hospitalsansættelsen for hoveduddannelseslæger, er det som udgangspunkt kun den enkelte afdelingsledelse, der skal godkende den nedsatte tid.
Beslutning
Da meget af tiden til mødet blev brugt på punkt 4, blev dette punkt kun kort berørt. Søren Prins opremsede, hvordan arbejdsgangen er for uddannelseslæger som søger om nedsat tid under deres ansættelse i almen praksis - denne arbejdsgang er også beskrevet i sagsfremstillingen.
7. Erfaringer fra tutorlægemødet i Aarhus/Syddjurs
Beslutning
Der var 35 tilmeldte til tutorlægemødet, som varede i 2,5 timer (16.30-19.00). Det var en spørgelysten gruppe tutorlæger, der bidrog til en god diskussion om de emner, der blev præsenteret.
Emnerne var blandt andet uhensigtmæssige forløb, lægevagt, kompetencevurdering, kursusdeltagelse, håndtering af fordeling af uddannelseslæger.
Oplevelsen fra Anders og Roar, som stod for tutorlægemødet var, at der var en stor tilfredshed med mødet og mødeindholdet. Anders anbefaler at der også planlægges og afholdes tutorlægemøder i de øvrige praksisområder i regionen.
Vurderingen er at tutorlægemøder bør af holdes halvårligt eller årligt.
8. Nyt fra Lægedækning- og rekrutteringsudvalget
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Julie Bæk-Jensen vil orientere om nedenstående punkter fra lægedækning- og rekrutteringsudvalget.
- Sommervikar for medicinstuderende. Meget positiv tilslutning, men de studerende og praksis vil gerne have et længere forløb end de 2 uger.
- Bustur til Struer for medicinstuderende var en stor succes.
- Ledige ydernummer slåes op med brug af kvalitativ annonceringsmodel med fokus på kontinuitet.
- Der arbejdes på at skabe socialt netværk for KBU-læger i Struerområdet.
Beslutning
Julie orienterede om de emner, der fremgår af sagsfremstillingen.
9. Nyhedsbrev til tutorlægerne
Beslutning
Nyhedsbrevet sendes ikke ud i denne omgang, da der for nyligt er sendt et ud.
10. Aftale om hvem der vurderer CV og laver case til resterende MMI i 2022
Beslutning
Margit laver en oversigt over, hvem der skal sørge for vurdering af CV for resten af 2022.
Line, Søren S, Kate og Søren P sørger for cases til resterende MMI'er i 2022.
Derudover blev der også evalueret på refleksionscasen, som er en del af MM'en. Et flertal i uddannelsesudvalget talte for at droppe den. Dette skyldes, at arbejdet med at lave casen og vurdere besvarelserne vurderes til at være mere tidskrævende sammenlignet med den gevinst, det giver. Der ses desuden en tendens til at der bliver scoret meget skævt i forhold til de øvrige stationer i MMI'en. Der sættes derfor spørgsmålstegn ved validiteten af refleksionscasen.
11. Datoer for uddannelsesudvalgsmøder i 2022
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget beslutter, hvor mange møder der skal planlægges i 2022 og hvornår de skal afholdes |
Beslutning
Der planlægges med fire uddannelsesudvalgsmøder om året. Indtil videre er der planlagt et møde den 22. marts, og så skal der findes en dato i juni måned. Kasper sørger for en doodle for at finde en dato i juni.
Møderne i 2. halvår planlægges senere.
12. Nyt fra VUS
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2021)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2021 og hele 2021 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger Nord 2. halvår 2021 + 2021 samlet). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Nye KBU tal (opdateret november 2021)
- Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
1. halvår 2021 | 534 | 180 | 120 | 57 |
2. halvår 2021 | 745 | 245 | 162 | 83 |
1. halvår 2022 | 584 | 193 | 128 | 65 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland |
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning
13. Eventuelt
Beslutning
Region Syddanmark arbejder med et brush up kursus for tutorlæger, som Søren Prins vil undersøge nærmere for at se om det er noget, som også skal tilbydes i Region Midtjylland.
Stort tak til Christian Pagh for det arbejde han har lagt i rollen som AMU. Christian stopper som AMU ved udgangen af december. Held og lykke fremover.
14. Deltagere
Beslutning
Deltagere
Søren Prins, PKL
Joachim Frølund, PKL
Roar Maagaard, PKL
Søren Svenningsen, AMU
Christian Pagh, AMU
Julie Bæk-Jensen, AMU
Anders Vibæk, AMU
Kate Klostergaard, AMU
Thomas Purup, DYNAMU
Line Juul Hulgaard, DYNAMU
Maria Ervandian, DYNAMU
Lene Marie Ørts Clemmensen, DYNAMU
Jacob Frølund, Region Midtjylland, Strategisk Styring og Analyse
Anne Krog Skovbo, VUS
Margit Højbjerg, VUS
Kasper Clausen, VUS (referent)