Evaluering af efterårets ansættelsesrunde, v/ Anne Mette
Karrierevejledning til de, der ikke kan forventes af få et HU-forløb, v/ Helle
Et uhensigtsmæssigt uddannelsesforløb, erfaringsudveksling, v/ Anne Mette
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
Evaluering af efterårets ansættelsesrunde, v/ Anne Mette
Karrierevejledning til de, der ikke kan forventes af få et HU-forløb, v/ Helle
Et uhensigtsmæssigt uddannelsesforløb, erfaringsudveksling, v/ Anne Mette
Den mest hensigtsmæssige og fair tilgang til barsels- og andre orlovsperioder i cv'et blev drøftet og der lød en opfordring til at rådgive ansøgere til også at beskrive, hvilke personlige kompetencer og erfaringer, som de kan bibringe til stillingen som følge af orlovsperioderne.
Specialet har i de seneste ansættelsesrunder haft mange kvalificerede ansøgere og principperne for karrierevejledning af velkvalificerede ansøgere med afslag på samtale/stilling blev drøftet.
Der var enighed om følgende ændringsforslag til DAISAMs vejledning:
Forholdene omkring Excel skemaet til ansøgningerne undersøges. Skemaet kan findes på VUS' hjemmeside fx under fanen 'hoveduddannelse' og herefter overskriften 'barsel, orlov eller andre ændringer': https://www.videreuddannelsen-nord.dk/hoveduddannelse/barsel-orlov-eller-andre-andringer/ (i højre side). Det blev aftalt at anbefale egne ansøgere at bruge skemaet.
Det blev aftalt, at intervieweren til samtalerne med fordel kan spørge mundtligt, om ansøger har afsluttende bemærkninger (frem for at efterspørge spørgsmål).
Det blev fremhævet, at ledelsesrepræsentanterne i ansættelsesudvalget fungerer som referencepersoner for kendte ansøgere. I tilfælde af evt. negative referencer (som bunder i personligt kendskab), skal referencen fremsendes skiftligt til VUS så hurtigt som muligt, så ansøger kan partshøres inden formødet.
De generelle erfaringer vedr. UAO/LUAO's rolle i forbindelse med et uhensigtsmæssigt forløb blev delt til fælles læring og sparring. De forskellige krav, støtteredskaber og -tiltag samt handlemuligheder i processen blev skitseret. Det kan være relevant bl.a. at inddrage egen cheflæge, uddannelseslægens vejleder, egen HR-afdeling og VUS.
Velkommen, navnerunde, valg af dirigent, godkendelse af referatet fra sidste møde d. 23. maj 2023 samt godkendelse af dagsordenen til indeværende møde.
Der blev budt velkommen og Mikka fungerede som dirrigent igennem mødet. Der blev gennemført en præsentationsrunde. Louise Holm er tiltrådt som ny repræsentant for FYA.
Dagsordenen blev godkendt.
Referatet blev godkendt.
Speciallægereformen, høringssvar fra DSAIMS's uddannelsesudvalg og fra DSMU, v/ Holger
Oplægget vedr. emnet blev gennemgået, indeholdende bl.a.:
Organiseringen som på nuværende tidspunkt er ved at revidere den lægelige videreuddannelse. Der er fokus på at tænke i hele patientforløb og undgå irrelevante søjledannelser i patientbehandlingen. I anæstesiologien er der også snitflader til andre specialer i samarbejdet om/behandlingen af den kritisk syge patient.
Kerneopgaver: Defineret som noget alle speciallæger kan internt i specialet (men som kun foregår i dette specifikke speciale). Der pågår strategiske overvejelser omkring, hvad der placeres i kerneopgaver for at sikre, at alle relevante opgaver kommer med (målbeskrivelsen skal være udtømmende). Der tages udgangspunkt i den faglige profil og de fire søjler i anæstesiologien.
Generalistopgaver: Defineret som opgaver som alle speciallæger kan forestå uanset speciale. Her kan det evt. være relevant at dele kursusaktivitet med andre specialer omkring generalistopgaver tilknyttet fx den kirurgiske patient.
Det blev betegnet som et generelt arbejde med yderligere begrebsafklaring fx af fagområde og faglig profilering/ekspertuddannelse. Sundhedsstyrelsen skal fremover godkende et fagområde
Fremtidsperspektivet: Der blev fremhævet et fokus på, hvilke nye anæstesiologiske opgaver og kompetencer, som der evt. opstår behov for i fremtiden og hvad dette betyder for uddannelsesområdet.
Hovedpointerne fra DSMU høringssvaret blev gennemgået bl.a. ift.:
Det blev betragtet som positivt også at revidere efteruddannelse i forbindelse med revisionen. Her kan der med fordel samarbejdes med andre specialer fx ift. pædagogisk ledelse (eksempelvis UAO kursus).
Nyt fra DASAIM's uddannelsesudvalg efter årets internat, v/ Holger
De primære drøftelser fra DUU internatet blev gennemgået bl.a. vedr.:
Der blev spurgt ind til DUUs holdning til, hvorvidt det er ønskværdigt, at HU-læger går alene i bagvagt. Skal der være en opbakning ift. sparring/læring? Dette blev ikke specifikt drøftet på DUU internat, men holdningen kan være, at HU-læger ikke skal fungere som speciallæger, hvis de ikke har kompetencerne hertil endnu. Det blev pointeret, at uddannelseslæger i vagt skal have adgang til supervision, men det må betegnes som et ledelsesansvar at vurdere, om pågældende læge har kompetencerne til at gå i vagt. Det tolkes eksempelvis som anerkendt faglig standard, når det obstetrisk anæstesiologisk selskab angiver nødvendigheden af en døgnbaseret tilstedeværende speciallæge til akutte kejsersnit i deres retningslinjellæge.
Nyt fra afdelingerne, bordet rundt
Mødedeltagerne angav seneste nyt fra egen afdeling.
Randers fortalte at der arbejdes på implementeringen af ny introduktionsplan, hvorefter der skal evaluereres herpå.
AUH fortalte at:
Aalborg fortalte at:
Gødstrup fortalte at:
Hjørring fortalte, at der er indført ændringer for intro-lægerne i vagtlaget, hvilket giver ro til at fordybe sig i anæstesien /intensiv stuegang. Om morgenen udvælges et anæstesiologisk patientforløb, som de gerne vil være primær tovholder på.
Horsens fortalte at:
Nyt fra VUS, v/ Mette
Uddannelsesprogrammer – hvem gør hvad? v/ Mette
Der blev kort orienteret om, at der som bekendt er udkommet ny dimensioneringsplan for 2024-2025 samt, at høringsperioden for rapporten vedr. revisionen af den lægelige videreuddannelse nu er ovre. Rapporten færdigbearbejdes af Sundhedsstyrelsen inden, at den sendes videre til politisk behandling.
Proces for godkendelse af uddannelsesprogrammer blev gennemgået, herunder datoer for de næste UGUP møder og oplæg til ny model for UGUP (godkendt på Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse d. 13. september 2023).
Den nye spørgeramme til 360o-evalueringerne, hvordan tænkes den brugt?
Oplæg og tanker fra AUH, v/ Helle
Bordet rundt
Der var en kort gennemgang af den oprindelige spørgeramme, især ift. lægerollerne og som feed back mulighed i uhensigtsmæssige forløb. Den nye spørgeramme er fokuseret på ledelsesrollen, herunder ledelse af sig selv (egenledelse) og ledelse af andre.
Der blev talt for at indføre et ledelsesspor i uddannelsesprogrammerne for AUH, også ift. udviklingen fra egen ledelse (inkl. ledelse af stue) til teamledelse til ledelse af store kald med større teams involverede/ledelse af flere kald/bagvagtsfunktion til bagvagtsfunktion på regionshospitalet.
På AUH gennemføres 360 graders evalueringerne på 1. og 3.år under HU og der blev argumenteret for, at det evt. kan være for tidligt at fokusere på ledelse på det 1. år, hvorved den oprindelige spørgeramme evt. er passende på dette tidspunkt. Der inviteres løbende til 360 graders evalueringer. Mulig strategi for gennemførsel af 360 graders evalueringer, vejledersamtaler (evaluering medbringes) og samtale med cheflæge (vedr. andre perspektiver på ledelse og karriere) blev drøftet. Det blev også drøftet, hvornår en 360 graders evaluering tidsmæssigt bedst gennemføres på regionshospitalerne. Evalueringen kan evt. også være et godt redskab i overgangen fra HU-læge til speciallæge.
Det blev bemærket, at der er gode erfaringer med at være flere facilitatorer på afdelingen, så det er muligt at sparre med andre.
Opkvalificering af vejlederne, hvad gør vi? Bordet rundt
Det blev fortalt, at der i Hjørring er udarbejdet en ny vejledning til vejledere ud fra et behov om at fastsætte, hvad intro-læger kan forventes at gøre selv/ikke at gøre selv/hvad der altid udløser, at bagvagten kommer.
Der er indført en ny struktur i afdelingen, hvor der indkaldes til uddannelsesmøder én gang om måneden. Her drøfter alle HU-læger og speciallæger, hvordan det går med uddannelsen af intro-lægerne.
AUH berettede om, at der planlæges med igen at samle hovedvejledere til en fælles dag bl.a. vedr. refleksive rapporter som emne. Der eksisterer ambitioner om at afprøve en tværprofessionel vejlederdag. Derudover drøftes HU-lægernes læringsforløb til faste speciallægemøder.
Det blev pointeret, at det altid bør drøftes regelmæssigt, hvordan det går med uddannelsen i afdelingen. Det blev især vurderet vigtigt for at sikre, at uddannelsesforløbene følges regelmæssigt og med relevante intervaller.
Horsens fortalte, at gennemgang af intro-lægerne samt andet nyt indenfor uddannelsesområdet fast er det første dagsordenspunkt på speciallægemøderne. Det samme gør sig gældende for Randers, der også har et fast punkt på speciallægemøderne med fast skema over progression ift. kompetenceopnåelse og tilbagemelding fra speciallægerne til uddannelseslægerne (vedhæftet som bilag).
Det blev drøftet, at feedback fra møderne med fordel kan være skriftlig og fuddannelseslægerne kan opleve det som centralt at få respons fra møderne. AUH efterspørger uddannelseslægernes input forud for møderne og pointerer, at de får feedback efterfølgende.
Det blev fortalt, at der i Horsens er udarbejdet en 'Vejledning til den vejledte' med opmærksomhed på, hvad uddannelseslægerne skal varetage fx miniCEX. Det blev pointeret som UAO's ansvar at sikre ,at vejlederne er klædt ordentligt på til opgaven.
Hvordan træner vi HU-lægerne i at uddanne andre? Bordet rundt
Det blev vurderet som senti uddannelsesløbet, at man skal vejlede andre i specialet. Der er eksempelvis ingen KBU-læger på afdelingen, som kan blive vejledt af andre uddannelseslæger. Der blev efterspurgt nogle tilbud, som bruges til at højne HU-lægernes kompetencer i at vejlede andre uddannelseslæger. Det blev fremført at hospitalets UKO i Horsens flere gange årligt afholder eftermiddage med fokus på vejledningen og vedligehold af disse kompetencer. Vejledere kan bruge UAO som sparringspartner.
Det blev også pointeret som en fordel med stor opmærksomhed på at sikre et godt match imellem vejledere og vejledte.
Status præhospitalskurset, v/ Simon
Status USabcd, v/ Christian
Status præhospitalskurset:
Status USabcd:
Der blev gennemgået en scanning ft. supervision over video per telefon. Der er mange forskellige tilgange til superviserede scanninger med mulighed for at koble op, når man står ude.
Der lød en anbefaling om at udpege fem lokale mentorer for at sikre tilgængelighed til tilbuddet. Det er muligt at efterspørge kode og komme i gang på nuværende tidspunkt.
Der lød et tilbud om, at Lars Knudsen kommer ud på afdelingerne for at lave opsamling på superviserede scanninger.
Overlevering til regionshospitalerne, hvordan gør Aalborg? v/ Simon
Hvad ønsker man fra regionshospitalerne?
Der blev redegjort for, at punktet udspringer af en efterspørgsel på struktureret overlevering.
Erfaringerne med overleveringer fra Aalborg blev gennemgået:
Det blev pointeret som gavnligt, at HU-lægen selv udfylder skemaet ift. egne refleksioner og samtykke.
AUH udtrykte ønske om også at påbegynde struktureret overlevering til regionshospitalerne. Der var enighed om, at det skriftlige materiale gerne skal være kort og præcist.
Evaluering af dette møde og datoer og emner til næste møde, v/ ALLE
Punkter til næste møde d. 5. december:
Første del af mødet uden cheflægerne:
Anden del af mødet med cheflægerne:
Kommende møder i URSARN:
Ansvarlige for at booke mødelokaler: Annemette og Christian
Informationen sendes til Mette, som står for mødebooking.
Der var ingen punkter til eventuelt.