Velkommen, navnerunde, valg af dirigent, godkendelse af referatet fra sidste møde d. 21. maj 2024 og færdiggørelse af dagsordenen til dette møde
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
Velkommen, navnerunde, valg af dirigent, godkendelse af referatet fra sidste møde d. 21. maj 2024 og færdiggørelse af dagsordenen til dette møde
Holger blev valgt som dagens dirigent.
Der blev budt velkommen og gennemført en kort præsentationsrunde. Der blev givet en påmindelse om at indmelde afdelingernes UKYL’er til Mette Dahl, VUS.
Referat fra seneste møde blev godkendt.
Dagsordenen til indeværende møde blev godkendt.
Nyt fra VUS, v. Mette Dahl Jacobsen
Det opdaterede kommissorium for URSARN ligger nu på videreuddannelsen.nord.dk
Der blev givet en kort orientering med fokus på kommende specialvalgsdag d. 30. oktober i Aarhus og den nyligt oprettede kandidatbank i Region Midtjylland, jf. nedenstående.
Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger
Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:
Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed
Region Midtjylland
Region Nordjylland
Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed
Region Midtjylland og Region Nordjylland
Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.
Nyt fra I-lægerne, v. I-læger fra Viborg, Gødstrup og Hjørring ifølge "I-læge-rotations-planen"
RH Viborg: Der blev fortalt om mange nattevagter, hvilket tager tid fra dagvagter og undervisningen her. Det opleves især svært at opnå kompetencekortene relateret til anæstesi præparat og smerte. Der arbejdes i fællesskab med UAO på at bedre dette. Der var på mødet en drøftelse relateret til videndeling og forslag til tiltag og der var enighed om, at det ikke opleves som relevant at tage intro-lægerne ud af aften-/nattevagten.
Det blev foreslået, at behandle punktet igen på det kommende URSARN møde til december 2024 for at drøfte udvalgets holdning til en passende mængde af aften-/nattevagter ift. uddannelse (inkl. beskrivelse af nuværende forhold og anbefalinger).
Punktet kan indeholde følgende:
Der blev etableret en arbejdsgruppe til at forberede et oplæg (indsamle oplysninger) til december mødet:
RH Gødstrup: Det blev fortalt, at intro-lægerne generelt efterspørger mere vagtarbejde for at få erfaring for, hvad der sker i vagten. Der blev talt for også at have et fokus på, hvilke uddannelsesopgaver/læring der skal gennemføres i løbet af introduktionsuddannelsen og hvilke tidspunkter af døgnet, som disse finder sted på. Her kan fx skelnes imellem den strukturerede læring i dagtid og den supplerende læring, som primært finder sted i nattetimerne. Der blev lagt vægt på vigtigheden af tilstrækkelig supervision i vagten.
RH Nordjylland: Der blev fortalt om gode uddannelsesforhold samt passende mængde vagter, men også om en periodevis underbemanding på afdelingen, som kræver, at skemalægger holder fokus på uddannelse i dagtiden. Det kræver også, at intro-lægerne selv er meget opmærksomme på at opnå relevante kompetencekort osv. i dagtiden. Der blev også fortalt om en passende søgning til introduktionsstillingerne.
Nyt fra DASAIMs uddannelsesudvalg, v. Anne Cathrine Haug
Der blev berettet om, at uddannelsesudvalget har fået godkendt midler til at etablere et tættere samarbejde med inspektorerne, hvilket har resultereret i implementeringen af en række monofaglige møder med inspektorerne. Der blev opfordret til at støtte op om tilmeldinger til junior inspektorer.
Der planlægges med et kommende internat i uddannelsesudvalget vedr. revidering af porteføljen. Her vil der være fokus på anæstesi kompetencerne i hoveduddannelsen, da det opleves, at nogle kompetencer ikke længere er tidssvarende. Derudover blev det kommende arbejde med udarbejdelse af nye nationale målbeskrivelser i regi af revisionen af den lægelige videreuddannelse drøftet, herunder en vurdering af en langvarig implementeringsproces.
Det blev også fortalt om en stor interesse for at implementere den præhospitale uddannelse i hoveduddannelse på nationalt plan.
Anne Cathrne fortalte, at hun stopper som forperson i udvalget og der skal være valg hertil til januar 2025.
Der blev efterlyst emner og input fra URSARN til kommende internat i DASAIMs uddannelsesudvalg:
Uddannelseslæge.dk, v. Betina Vest Hansen
Hvordan er implementering af uddannelseslæge.dk gået? Hvordan anvendes uddannelseslæge.dk af UAO´erne på de enkelte afdelinger? Er der en overordnet holdning til hvordan vi bør anvende uddannelseslæge.dk? Tips og tricks generelt til uddannelseslæge.dk.
Der blev gennemført et kort oplæg relateret til uddannelseslæge.dk, også fordi at UAO/UALO ofte oplever spørgsmål relateret hertil:
Der blev gennemført en runde ift. lokal praksis relateret til upload af referater (vejledersamtaler) til uddannelseslæge.dk, brug af skabeloner mm. Praksis varierer imellem hospitalerne.
Derudover blev afdelingernes forskellige tilgange til godkendelse af kompetencer drøftet. Det blev bl.a. nævnt, at opgaven nemmere udføres ensartet, når den holdes på få hænder.
Der blev opfordret til at benytte forløbsoverblikket i uddannelseslæge.dk til at sikre overblikket over nuværende og kommende uddannelseslæger.
Uddannelsen på AUH, v. Niels Dalsgaard
Uddannelsesplatform og ledervejen
Oplægget indeholdt en præsentation af HU-lægernes vej rundt i afdelingerne, AUH. Der har tidligere været et stort skriftligt informationsmateriale fra de fem forskellige afdelinger, hvorfor der arbejdes på at samle informationerne ét sted på en hjemmeside omhandlende anæstesiologi på AUH. Hver afdeling har sin egen fane på hjemmesiden. Der fokuseres også på ledelse som en selvstændig kompetence på hjemmesiden. Der er forskellige fokusområder indenfor ledelse i løbet af opholdene på de forskellige afdelinger (med tilhørende visualisering). Det blev opfordret til at inddrage regionshospitalerne i koordineringen af de forskellige temaer, da der også arbejdes selvstændigt med ledelse i det 4. år under hoveduddannelse. Der blev fra AUH’s side også efterspurgt input fra regionshospitalerne til den visuelle figur.
Det blev fortalt, at visualiseringen fungerer som et godt samtaleværktøj, især når uddannelseslægerne starter på de forskellige afdelinger ift. bl.a. forventningsafstemning.
Det blev fremført, at visualiseringen evt. kan suppleres med ’organisationsforståelse’ som trænes/er relevant, når hoveduddannelseslægerne overgår til regionshospitalerne på det 4. år. Tegningen skal også bruges som et værktøj til at synliggøre, hvad de skal lære og hvornår, så der skabes grobund for bedre at tillære sig de ledelsesmæssige kompetencer og vise den forventede løbende udvikling.
AUH hjemmeside vedr. uddannelse: https://anae-auh.dk
Det blev drøftet, at der kan være mange forskellige personlige holdninger til informationsmaterialet og hjemmesiden imødekommer de forskellige behov, da uddannelseslægerne selv kan opsøge informationen (ét samlet sted). HU-lægegruppen har derfor taget godt imod konceptet.
Hjemmesiden kan tilgås af alle (læseadgang). Niels Dalsgaard kan kontaktes ift. oprettelse af brugeradgang. Der kan evt. lægges links til regionshospitalernes uddannelsessider på hjemmesiden.
Adressen på de enkelte uddannelsessider kan sendes til Mette med henblik på at komme i referatet:
PADLET for URSARN: https://padlet.com/nettemn/ursarn-d6z6iy98sovdatge
Det blev aftalt, at Christian sørger for, at denne bliver opdateret. Det blev fremført, at denne kan være svært at finde og der blev advokeret for at orientere egne uddannelseslæger.
Link til padlet kan indsættes i hver dagsorden/referat tilknyttet URSARN møderne. FYA opretter også link på egen hjemmeside.
Afholdelse af I-kurser: Fordeling / organisering / underviserbidrag, og tilsvarende for præhospitalskurset, v. Carsten Poulsen og Helle Nibro
Kunne vi lave en samlet oversigt over fordeling af kurserne og specielt forbrug af undervisere, denne fordeling kan vi så tage med til næste URSARN, hvor cheflægerne er med?
Historikken relateret til punktet blev gennemgået, heriblandt en eksisterende aftale om, at hospitalsenhederne skiftes til at bidrage med undervisere. Det opleves at kurserne i Randers efterhånden udelukkende består af lokale undervisere fra Randers. Der ønskes derfor en drøftelse af fordeling af kurserne i Randers (se skema), da disse opleves som særligt uddannelsestunge. Der blev også opfordret til i fremtiden at lægge vægt på, at det drejer sig om regionale kurser, hvor kvaliteten af kurserne højnes, når der deltager undervisere for forskellige matrikler. Der ønskes en sikring af en ligelig fordeling af undervisere fra enhederne. Denne fordeling er påbegyndt for det præhospitale kursus og kan færdiggøres.
For A-kurserne arbejdes der på at samle timerne (for undervisere udenbys fra) på én dag, fremfor tre dage. Universitetshospitalernes ansvar for at levere undervisere til de nationale kurser blev fremhævet.
Der blev fastlagt en fordelingsnøgle for I-kurserne (jf. bilag). Skemaet rundsendes til orientering og kommentering efter mødet, til præsentation til december mødet.
Der blev italesat en potentiel grundholdning om min. to undervisere fra forskellige matrikler for at nuancere undervisningen, også for at bidrage med ny/opdateret viden til egen afdeling. Det blev foreslået, at de to ekstra I-kurser med simulation bidrages med undervisere fra de andre enheder (to-fem instruktører kunne fx være en mulighed). Randers lægger ressourcer hertil svt. alle andre kurser tilsammen.
Det blev også drøftet, at underviserne ikke i alle tilfælde behøver at være overlæger/speciallæger. Det kan også være en læringsrig opgave for HU-lægerne, men det kan også være krævende at sætte sig ind i forberedelsen, hvis opgaven varetages af ny underviser hver gang. Der blev delt positive erfaringer med en koordinerende intro-læge til den praktiske tilrettelæggelse af kurserne med speciallæger som undervisere.
Konklusion: Punktet medtages til december mødet 2024. Oplægget er, at det vil være en fordel at bytte undervisere imellem enheder og regionshospitalerne bidrager til de to kurser i Randers.
Fleksibilitet, specielt under introen, men også generelt, v. Carsten Poulsen
Hvor stort er ønsket? Hvad betyder det for uddannelsen? For afdelingen? For kollegaerne? For de, der ønsker deltid (livsløn, karrieremuligheder, andet?)?
Punktet stammer fra lokale erfaringer i Randers med et stigende antal yngre læger, som italesætter ønsker om deltid/fleksibilitet. Det blev pointeret, at introduktionsuddannelsen kun er af et års varighed, hvorved det kan være vanskeligere at imødekomme deltid samtidigt med at kompetenceopnåelsen sikres. Der blev talt for en individuel konkret vurdering af hver ansøgning om deltid.
Forskellen på generel fleksibilitet og deltid blev drøftet. Det kan være et fælles ansvar for arbejdsgiver /-tager at udvise gensidig fleksibilitet.
Der blev efterlyst input til at skrue introduktionsuddannelsen sammen på en god/forsvarlig måde, så der kan udvises en større grad af fleksibilitet end på nuværende tidspunkt, samtidigt med at læringsudbyttet ikke forringes. Det blev foreslået at drage erfaringer fra de speciallæger, som fx har afsat 20 procent til administration ift, hvordan tiden på afdelingen stadigt imødekommes/prioriteres.
Det blev foreslået at undersøge emnet/holdningen blandt de læger, som er på deltid, nærmere. Hvordan opstår ønsket om deltid af og hvordan fungerer det i praksis? Der kan også være forskel på uddannelseslægerne individuelle forhold og behov for nedsat tid.
Det blev pointeret, at det kan være relevant at kigge på arbejdsbelastningen for at undersøge læringsforholdene. Noget kan fx handle om at skabe rum/plads i arbejdsprogrammet. Det kan derfor være nødvendigt at holde godt øje med, hvorfor der efterspørges deltid fx nogle bagvedliggende faktorer i fx arbejdsbelastningen, som der kan arbejdes med.
Det kan evt. også give nedsat trivsel eller tilhørsforhold for den enkelte at være på deltid fx ift. den sociale sammenhængskraft. Nedsat tid kan afføde et vagtproblem, enten for uddannelseslægen eller de andre uddannelseslæger ift. at sikre tilstrækkelig dagtid, hvilket kan give risiko for, at nogle får en dårligere uddannelse som følge heraf. Der skal også tages højde for at alle kompetencer/akutte patientforløb ikke nødvendigvis kan planlægges, hvilket fordrer en vis kontinuerlig tilstedeværelse/volumen/hyppighed med kalderen. Der blev derudover talt for vanskeligheden for at levere samme gode uddannelse på deltid i intensiv, da det bl.a. er nødvendigt at følge patientforløbene.
Der var enighed om vigtigheden i at italesætte kravene/forventninger/mulighederne i forbindelse med ansættelse i uddannelsesstillingerne og være tydelig omkring den eksisterende ramme for uddannelsestilbuddet, også for at lave den bedst mulige individuelle løsning.
USabcd, hvor langt er vi nået og skal vi have en regional netværksgruppe? v. Christian Melchior Olesen og alle
Historikken bag punktet blev fremlagt. Der er blevet tilføjet økonomi til at samtlige læger indenfor specialet kan tilgå systemet (brugeradgang). Der blev fortalt om generelle opstartsvanskeligheder.
Der blev gennemført en kort statusrunde, hvor afdelingerne redegjorde for egen status/foreløbige initiativer.
Der blev opfordret til, at egen ledelse evt. videreformidler informationen til medarbejderniveau. Der kan evt. indhentes opbakning fra cheflægerne til mødedeltagelse i en regional netværksgruppe. Gruppen kan bruges til videndeling og erfaringsudveksling på tværs samtidigt med, at der kan tages højde for lokale behov/tilpasninger i de forskellige afdelinger.
Det blev foreslået at køre implementeringen videre i to spor; uddannelseslæger og speciallæger (ikke tovholder funktion), fx intro-lægerne overgår til HU med e-learningen i bagagen.
Potentielle opgaver/mål til næste møde i URSARN blev drøftet:
Konklusion: Der var enighed om relevansen af e-learningsprogrammet og fælles vilje til at løfte implementering, der dog har vist sig vanskelig. Der skal ske en indsamling af navne på ressourcepersoner, så de kan kontakte hinanden i interessegruppen (ligges på Padlet). For indeværende dannes der ikke en mere formel regional netværksgruppe.
Mødelokaler til næste omgang ansættelsessamtaler blev kort drøftet.
Emner til mødet i december, hvor cheflægerne er inviteret.
Derudover afholdes den første time (kl. 08.00-09.00) for ansættelsesudvalgets ledelsesrepræsentanter. Her evalueres seneste ansættelsesrunde for hoveduddannelsesstillinger.
Møder i 1. halvår 2025:
Rotation af I-læger medsendes i kalenderbookingen.
Emner til forårets møder i URSARN: