at | dagsorden godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsorden godkendes. |
Vedlagt dette punkt er en samlet PDF udgave af dagsordenen.
Dagsordenen blev godkendt.
at | der med udgangspunkt i referatet fra sidste møde den 9. januar 2020 kort orienteres om status for beslutningerne vedtaget. |
Vedlagt referat fra 9. januar 2020.
Der var ikke særskilt opfølgning, ud over de punkter der er med på nærværende dagsorden.
at | orienteringen tages til efterretning. |
PKL orienterer.
Fremtidig organisering af hoveduddannelsesforløb med henblik på at opnå kompetencer i reumatologien i Region Nordjylland. PKL Anette Kærgaard orienterede om, at der havde været en indledende mailkorrespondance med uddannelseskoordinerende overlæge ved Aalborg Universitetshospital i forhold til at drøfte mulige scenarier for at sammensætte hoveduddannelsesforløb i Region Nordjylland. Møder og opfølgningen var desværre gledet ud på grund af Corona nedlukningen. Anette Kærgaard og Sigve Christensen følger op og får snarest aftalt en videre proces. Bertil Selde Krogh sender en oversigt over hoveduddannelsesforløb i Region Nordjylland til brug for den videre afklaring.
PKL Anette Kærgaard orienterede om, at der fortsat arbejdes på en ny målbeskrivelse i specialet.
PKL Anette Kærgaard orienterede om, at der ikke havde været særlige henvendelse fra uddannelseslæger, der havde særlige udfordringer i forbindelse med Coronanedlukningen (eksempelvis aflyste kurser eller lignende). Alle opfordres til at være opmærksomme, og der findes forskellig information på videreuddannelsessekretariatets hjemmeside.
PKL Anette Kærgaard orienterede om, at der var blevet aflyst to returdage, som følge af Corona nedlukningen.
PKL Anette Kærgaard orienterede om, at der indenfor relativ kort tid er blevet godkendt to dispensationsansøgninger af Sundhedsstyrelsen for to-steds kravet i specialet i VUR Nord. Uddannelsesudvalget var enigt om, at der kan være konkrete og helt særlige forhold, der taler for at der skal søges dispensation. Uddannelsesudvalget var dog meget opmærksomt på, at det er afgørende vigtigt for uddannelsen i specialet, at hoveduddannelseslæger er på to arbejdsmedicinske enheder undervejs i uddannelsen ligesom beskrevet i den lægefaglige indstilling. Dette for at sikre kvaliteten i uddannelsen, sikre at uddannelseslægen opnår bredt kendskab til specialets arbejde og arbejdssteder og sikre at uddannelseslægen efter endt uddannelse står bedst muligt i forhold til at søge en speciallægestilling.
Der var i udvalget en kort drøftelse af, hvornår man som uddannelsessted skal acceptere ændringer i uddannelsesforløb. Ændringer skal accepteres af både afgivende og modtagende enhed. Ændringer skal kunne passes ind i forhold til driftsmæssige hensyn på enheden. En uddannelses- og ansættelsesaftale er forpligtigende både for uddannelseslægen og for ansættelsesstederne.
at | orienteringen tages til efterretning. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Fra Aarhus Universitetshospital blev der orienteret om, at man har valgt at ansætte to uddannelseslæger i introduktionsstillinger til september. Der var flere kvalificerede ansøgere til introstillingerne. For øjeblikket er der flere i uddannelsesstillinger i afdelingen, heraf er et par stykker i Ph.d. forløb eller på vej i et. Der er én prægraduat på vej til afdelingen, og der blev givet udtryk for, at det er uhensigtsmæssigt, at de prægraduate besøgsdage ikke er koordineret på tværs af enhederne i Region Midtjylland.
Fra Aalborg Universitetshospital blev der orienteret om, at der for øjeblikket er to uddannelsesstillinger besat. Afdelingen har ikke været lukket ned som følge af Corona, da de fysiske rammer har gjort det muligt at kunne arbejde fra afdelingen. På grund af øget optag ved medicinuddannelse ved Aalborg Universitet ændres i den måde, hvorpå medicinstuderende introduceres til de forskellige specialer herunder arbejdsmedicin. Specialet er opmærksomt på dette, og vil søge at blive en del af den kommende struktur, med henblik på at fastholde en rekruttering til specialet.
Fra Hospitalsenhed Vest blev der orienteret om, at afdelingen har efterspurgt et inspektorbesøg i 2021. Lige nu er der ikke uddannelseslæger i afdelingen, men om nogle måneder er der 3 og i en kort periode 4. I den periode påtænkes det, at der udpeges en UKYL. Sidst afdelingen havde så mange uddannelseslæger gennemførte man også en 3 timers møde om uddannelse. Der kommer også nogle forskningsforløb og nogle prægraduate uddannelsesforløb i afdelingen.
Der var en drøftelse i udvalget om der på baggrund af erfaringerne fra Coronanedlukningen kunne arbejdes med uddannelsestiltag på tværs af enhederne. Dette kunne være i form af undervisning, akademisk kvarter, oplæg eller noget andet, der kan tilgås online. Der var enighed om, at dette kunne være en rigtig god ide, og at udvalget ville bære dette med hjem i egne enheder. Det blev aftalt, at PKL Anette Kærgaard i første omgang udarbejder en liste over emner og ”oplægsholdere” og sætter et par prøvehandlinger i gang. Forsøget blev i førsteomgang kaldt morgenundervisning og kobles på/til eksisterende tiltag i afdelingerne.
at | det drøftes, om det ubesatte HU forløb pr. 1. september 2020 skal i genopslag. |
I forbindelse med ansøgningsrunden til HU forløb i arbejdsmedicin med start 1. september 2020 var der ikke indkommet ansøgere. Der lægges op til en drøftelse af, om forløbet skal bringes i genopslag i forbindelse med næste runde til planlagt start 1. marts 2021.
Der var en kort drøftelse af, om det ubesatte forløb skulle i genopslag til næste ordinære runde. Uddannelsesudvalget var enigt om, at dette ikke var hensigtsmæssigt, da der er to ordinære opslag i næste runde, og da der umiddelbart er meget få potentielle ansøgere.
Der var en kort drøftelse af de rekrutteringsudfordringer specialet oplever i disse år, og hvilke tiltag der kan iværksættes for at imødegå dette. Der var en kort drøftelse om uddannelsesdage for potentielle uddannelseslæger kunne forbedres eller struktureres på anden måde.
Bertil Selde Krogh orienterede kort om status for udarbejdelse af ny dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen.
at | vedlagte udkast til ny lægefaglig indstilling drøftes og godkendes. |
Den nuværende lægefaglige indstilling for forskningstræning er udarbejdet og godkendt i 2014. Den kan ses på Videreuddannelsesregion Nords hjemmeside via dette link: https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/hoveduddannelse/forskningstraning/lagefaglig-indstilling/lagefaglig-indstilling---forskningstraning-arbejdsmedicin---02.12.2014.pdf
Der er blevet udarbejdet et udkast til ny lægefaglig indstilling for forskningstræning vedlagt denne dagsorden.
Der lægges op til drøftelse af udkastet og til en godkendelse af en ny lægefaglig indstilling for forskningstræning.
Der var en kort drøftelse af udkast til lægefaglig indstilling for forskningstræning. Der var nogle konkrete ændringsforslag, som blev givet til Ane Marie Thulstrup. Ane Marie Thulstrup indarbejder ændringerne og fremsender endeligt udkast til PKL Anette Kærgaard og Videreuddannelsessekretariatet.
at | emnet drøftes, og at de næste skridt aftales. |
I forlængelse af drøftelsen på mødet den 9. januar 2020 punkt 7 lægges op til, at der gives en kort orientering om status, og at uddannelsesudvalget drøfter og beslutter de næste skridt i processen.
Emnet var blevet drøftet under orientering fra PKL punkt 3 på dette mødes dagsorden, og der henvises til referatet herfor.
NYT FRA VUS
Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.
Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (maj 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for første halvår 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, maj 2020 VUR Nord). Tallene for 2019 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2019)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2019, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2019). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Mikrobiologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kardiologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Pædiatri |
Nye KBU tal (opdateret maj 2020)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
Baggrundsnotat (november 2019)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").
Holdningspapir vedr evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Papiret er vedhæftet.
Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.
Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:
Der var en kort gennemgang af de forskellige underpunkter.
Det blev bemærket fra udvalget, at holdningspapiret vedrørende evalueringskultur var noget "luftigt", og desværre ikke kom med så mange konkrete handlingsanvisninger.
at | dato for næste møde, punkter og eller temaer/emner drøftes og fastlægges. |
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste møde blev fastlagt til torsdag den 14. januar 2021. Der afholdes uddannelsesudvalgsmøde om formiddagen og ansættelsessamtaler om eftermiddagen.
Dagsordenen er udsendt til:
Anette Kærgaard (formand) - PKL - Hospitalsenheden Vest
Ane Marie Thulstrup - Aarhus Universitetshospital
Sigve Christensen - Aalborg Universitetshospital
Sorosh Tabatabaeifar - yngre læge i specialet
Bertil Selde Krogh - Videreuddannelsessekretariatet (referent)
Tilstede:
Anette Kærgaard (formand) - PKL - Hospitalsenheden Vest
Ane Marie Thulstrup - Aarhus Universitetshospital
Sigve Christensen - Aalborg Universitetshospital
Sorosh Tabatabaeifar - yngre læge i specialet
Bertil Selde Krogh - Videreuddannelsessekretariatet (referent)