Dagsorden og referater
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Børne- og ungdomspsykiatri - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 16. september, 2024 kl. 09:00
- Mødested: Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Alle 15, lokale 2
Pkt. tekst
- 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
- 2. Opfølgning på referat fra seneste møde
- 3. Nyt fra afdelingerne
- 4. Nyt fra PKL
- 5. 360 graders feedback
- 6. Konferencer og anvendelse af kompetencekort hertil
- 7. kommende inspektorbesøg - erfaringsudveksling på det forberedende arbejde
- 8. Understøttelse af psykoterapiuddannelserne - hvad kan vi gøre?
- 9. Vejlederdag 2025 dato og første input
- 10. Nyt fra VUS
- 11. Næste møde
- 12. Eventuelt
- 13. Deltagere
3. Nyt fra afdelingerne
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
Aalborg:
- Afdelingen oplever en bedre rekruttering til deres introduktionsstillinger.
- Afdelingen har med inspiration fra BUA, Region Midtjylland indført kompetencekortsgruppe, hvilket giver stordriftsfordele ift. vejledning. Hver måned gennemgås et tema/kompetencekort for hele gruppen af introlæger. Det er UAOerne der er ansvarlige for at gennemføre det. Det er stadig et nyt initiativ og er ikke blevet evalueret endnu, men der er taget godt imod det.
- Oplever lidt kapacitetsudfordringer ift. 1-1 vejledning.
- Der er mange af HU-lægerne, der er på barsel.
- Planlægning af 3 timers møde til januar. Tema før mødet er ikke fastlagt endnu.
- Afdelingen har fået tildelt fondsmidler med henblik på at nytænkte børne- og ungdomspsykiatrien ift bedre og hurtigere udredning. Der er en række forskningsprojekter knyttet til fondsmidlerne.
BUA, Region Midtjylland:
- Fokus på UBR (Udredning og Behandlingsret), hvor mange arbejer på at afkorte ventetiden og komprimere udredningsforløbene, så man er færdige med hver patient senest efter 10 dage. Det kan give lidt uro i forhold til uddannelsen. Det er blevet italesat overfor ledelsen, at det fortsat er vigtigt også at prioritere uddannelse og supervision.
- Det er blevet vedtaget, at det kun er muligt at deltage i kurser efter vurdering ved afdelingsledelsen (gælder ikke kurser, der er relateret til speciallægeuddannelsen) frem til april 2025
- Der mangler kræfter i uddannelsesgruppen. Der mangler aktuelt 2 speciallægeUKYLer, som normalt står for 360 graders evaluering og midtvejsevaluering.
- Rekrutteringen til introduktionsstillinger er god fornuftig. Dog noget udfordret i Gødstrup i en periode.
- Der arbejdes på at lave en fælles hjemmeside med voksenpsykiatrien i Region Midtjylland og generelt opbygge etsamarbejde om uddannelsen. Der er blevet indført fælles introdag for I-læger fra både Børne- og ungdomspsykiatri og voksenpsykiatri. Der er også et håb om at få opbygget noget simulationstræning sammen med voksenpsykiatrien.
- Der har været 3 timers møde, som primært var inspireret af seneste inspektorbesøg. Der var blandt andet fokus på konferencerne og progression i læring. Der kom mange konstruktive forslag fra uddannelseslægerne.Der har været 3 timers møde, som primært var inspireret af seneste inspektorbesøg. Der var blandt andet fokus på konferencerne.
4. Nyt fra PKL
Det indstilles,
orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Der informeres om NRLV og fokus på psykiatrierne og pågående arbejde i BUP.dk
Beslutning
Christine informerede om seneste møde i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse i juni, hvor der var fokus på både voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien ift kapacitet, rekruttering og uddannelse.
Rapporten om revision af den lægelige videreuddannelse er offentliggjort, men der er endnu ikke sket det store i processen med at få anbefalingerne implementeret. Christine informerede i den forbindelse om, at hun er kommet med i en landsdækkende gruppe af PKLer, der skal undersøge nærmere hvike kompetencer PKLerne skal have for at understøtte implementeringen af anbefalingerne fra rapporten.
Christine fortalte om sit PKL besøg i Aalborg. Der blev blandt andet talt om, at uddannelseslægen ofte kan blive presset i krydsfeltet mellem uddannelse og drift, hvilket er generelt i både RM og RN. Efterfølgende var der en positiv dialog med cheflægen, der blev udbygget ved deltagelse i et møde i den udvidede ledelseskreds.
5. 360 graders feedback
Sagsfremstilling
Drøftelse om hvorvidt specialet kan/skal anvende den nye 360 graders feedback spørgeramme fra somatikken (se bilag).
Sara uddyber til mødet.
Beslutning
Sara Emilie Poulsen fremlagde den gældende 360 graders feedback spørgeramme samt den ny spørgeramme fra somatikken.
Den gældende har 50 spørgsmål og 12 temaer mens den nye har 41 spørgsmål og 8 temaer.
Uddannelsesudvalget gennemgik de to spørgerammer og kommenterede på forskellene, herunder at spørgsmålene var bedre formuleret i den nye ramme, er mere moderniseret og at det virker til den er bygget mere op omkring lægerollerne.
Den gamle har 50 spørgsmål, den nye har 41. Den gamle har 12 temaer, den nye har 8 temaer.
Der var opbakning til at arbejde videre med at anvende den nye spørgeramme. Der blev foreslået at afholde et ERFA møde efter i en periode at have afprøvet den nye spørgeramme for at vurdere værdien af den og/eller om den skal tilpasses. Et ERFA møde bør placeres efter sommerferien 2025, så der er god mulighed for at afprøve den nye spørgeramme.
I forlængelse af punktet overvejer Aalborg at stoppe med at lave 360 grader på H1 læger og så anvende den nye spørgeramme på Introlæger og HU-læger på H2 året.
Øvrige kommentarer til forskellene mellem den nuværende og den nye spørgeramme:
- Det man mister er stress tolerance som tema, men der er nogle spørgsmål, der stadig hører under stress tolerance i den nye.
- Planlægning mister man også som tema, men flere af spørgsmålene går igen i andre kategorier.
- Drøftelse om hvordan der spørges ind til det at være ”under pres”
- Spørgsmål til om der er nok fokus på ledelse og stress/stress tolerance
Bilag
6. Konferencer og anvendelse af kompetencekort hertil
Det indstilles,
uddannelsesudvalget drøfter afvikling af konferencer med input fra midt og nord og evt. anvendelse af kompetencekort hertil |
Beslutning
Sara præsenterede kompetencekortet ”Konferenceledelse” og det øvrige udvalg kommenterede på indholdet. Det blev understreget, at der her er fokus på det at være konferenceleder på andres konferencer. Konferenceleder har ansvaret for at lægge planen og sætte rammen for hvad der skal nås.
Kompetencekortet kan bruges til at give feedback til uddannelseslægen. Kompetencekortet er med til at sikre læringsværdien.
Der er opbakning fra ledelsen i Aalborg til, at afdelingen kan anvende kompetencekortet til konferencerne. BUA i Region Midtjylland vil drøfte det videre i deres interne uddannelsesgruppe. Der blev også vist input fra 3 timers møde og vejledermøde omkring konferencer – dette vil BUA i Region Midtjylland også arbejde videre med. Endelig blev der drøftet forskellige modeller til, hvordan man får det rette antal konferencer – dette vil også blive taget videre i hver region.
Der var desuden en opmærksomhed på at få flere faggrupper med til konferencerne.
Der følges op på anvendelse af kompetencekort til konferencer til næste møde i uddannelsesudvalget.
Se kompetencekortet i bilag
Bilag
7. kommende inspektorbesøg - erfaringsudveksling på det forberedende arbejde
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget erfaringsudveksler med henblik på kommende inspektorbesøg |
Sagsfremstilling
Børne- og ungdomspsykiatrien i både Region Midtjylland og Region Nordjylland har fået varslet inspektorbesøg. Der er er tale om et opfølgende besøg på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling i Skejby og et ordinært besøg på Børne- og ungdomspsykiatri i Aalborg.
På den baggrund lægges der op til, at uddannelsesudvalget deler deres erfaringer i forhold til det forberedende arbejde forud for inspektorbesøget.
Beslutning
Aalborg: Afdelingen får inspektorbesøg den 27/2-2025. Der skal laves et program og planlægning af selvevalueringsmøder. Afdelingen modtager gerne inspiration fra Skejby.
BUA: Laver SWOT-analyse på uddannelsesmiljøet hvor speciallæger og uddannelseslæger spørges med henblik på at få en pejling. BUA har forsøgt at lave et program for selve inspektorbesøget, som fokuserer på at få flere faggrupper med. BUA fokuserer i øvrigt på at få lægefaglig direktør og UKO med i processen, da der ved sidste inspektorbesøg hverken var lægefaglig direktør eller UKO i Psykiatrien i Region Midtjylland. Afdelingen får inspektorbesøg den 15. og 16. januar 2025.
BUA sender udkast til program til Aalborg.
8. Understøttelse af psykoterapiuddannelserne - hvad kan vi gøre?
Sagsfremstilling
Kort orientering om terapiuddannelserne og hvorledes det kan understøttes.
Beslutning
Aalborg fortalte, at de er udfordret på at få uddannelseslægerne i gennem psykoterapiuddannelsen, da der er mangel på undervisere til teoridelen af uddannelsen.
Uddannelsesudvalget drøftede udfordringer og forskellige løsninger på, hvordan man kan sikre en mere robust psykoterapiuddannelse:
- Hvordan kan vi sikre et tættere samarbejde med de psykoterapiansvarlige?
- Det er cheflægerne der i sidste ende har ansvaret for at sikre rammerne, så uddannelseslægerne får deres psykoterapiuddannelse
- Forslag om møde mellem PKLerne i psykiatri og Børne- og ungdomspsykiatri, de lægefaglige direktører i
i psykiatrien ift. sikring af psykoterapiuddannelsen - Kan der oprettes en fælles gruppe i Videreuddannelsesregion Nord, der er ansvarlige for psykoterapiuddannelsen i Videreuddannelsesregion Nord?
Der er landsdækkende netværksdag om uddannelse, herunder med deltagelse af de psykoterapiansvarlige overlæger den 30. januar 2025.
9. Vejlederdag 2025 dato og første input
Beslutning
Der blev tages udgangspunkt i brainstorm fra tidligere uddannelsesudvalgsmøde. Det blev besluttet at arbejde videre med temaet ’Uhensigtsmæssige uddannelsesforløb’ og håndtering heraf. Det blev aftalt, at der tages kontakt til mulige oplægsholdere, inden der arbejdes videre med noget mere konkret.
Det blev besluttet at afholde vejlederdagen den 2. maj 2025.
10. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
NYT FRA VUS
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (maj 2024)
Sundhedsstyrelsen har oplyste, at det forventes, at arbejdet med den kommende dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen fra 2026 og frem igangsættes i efteråret 2024 og at en ny dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Tidsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i, at den kommende dimensioneringsplan udarbejdes på baggrund af gældende Lægeprognose 2021-2045.
Genopslag og fleksforløb (april 2024)
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.
Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb. Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.
Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb
- Til fleksforløb kan kun anvendes forløbssammensætninger, der i forvejen er godkendte i den lægefaglige indstilling
- Et fleksforløb skal skriftligt godkendes ved de involverede hospitalsledelser.
- Der medfølger ikke medfinansiering eller andre yderligere centrale lønmidler.
- Et speciale kan anvende fleksforløb, hvis der fra den seneste ansættelsesrunde ikke er nogen ubesatte forløb i specialet.
Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (Maj 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2024 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2024). Tallene for 1. halvår 2024 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (Maj 2024)
Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:
Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed
Region Midtjylland
- KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
- Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
- Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk
Region Nordjylland
- KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
- Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
- Link til den regionale kandidatbank - rn.dk/kbu-udenlandsk-uddannet-læge
Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed
Region Midtjylland og Region Nordjylland
- Evalueringsansættelse af 6 måneder for speciallæger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden, hvis speciale er anerkendt i Danmark og har en minimumvarighed svarende til den danske speciallægeuddannelse.
- Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk
Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.
Beslutning
Udvalget tog orienteringen til efterretning og kommenterede på punktet vedr. genopslag og fleksforløb. Der var dels en mindre utilfredshed ved, at der ikke kan genopslås ubesatte forløb, der ligger længere væk end en runde og dels en forståelse for hensigten med fleksforløb og det at have muligheden for at anvende ubesatte forløb fra et andet speciale, så man mindsker risikoen for, at de ubesatte forløb går tabt.
11. Næste møde
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Beslutning
Næste møde i det specialespecifikke uddannelsesudvalg i Børne- og ungdomspsykiatri bliver den 12. marts 2025 kl. 09.00-13.00
Forslag til emne på næste møde:
- Inspektorbesøg
- Anvendelse af kompetencekort til konferencer jf. punkt 6 i dagsordenen
- Planlægning af vejlederdag
13. Deltagere
Beslutning
Deltagere:
Christine Ebbesen, PKL (mødeleder), BUA, Region Midtjylland
Anne Sørensen, UAO, BUA, Region Midtjylland
Sara Poulsen, UAO, Aalborg
Carina Gammelmark, UAO, Aalborg
Christina Pedersen, UKYL, Aalborg
Stina Bak Julsgaard, UKYL, Aalborg
Lise Nielsen Wulff, UKYL, BUA, Region Midtjylland
Ditte Høg Molin, UKYL, BUA, Region Midtjylland
Sara Zilke Madsen, UKYL, BUA, Region Midtjylland
Kasper Clausen, Videreuddannelsessekretariatet (referent)