at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Der bydes velkommen til mødet, og dagsordenen godkendes.
Forplejning: Brød, smør, marmelade og ost samt kaffe, te og vand ved ankomst. Der serveres sandwich til frokost.
Deltagere
Peter Ramsing, PKL (mødeleder)
Sara Emilie Poulsen, UAO, Aalborg
Anna Sofie Kjærgaard Hansen, UAO, Aalborg
Christina Horsager Pedersen, UKYL, Aalborg
Anne Sørensen, UAO, BUA, Region Midtjylland
Christine Ebbesen, UAO, BUA, Region Midtjylland
Lise Nielsen Wulff, UKYL, AUH
Mette Morre Aabenhus, UKYL, AUH
Ditte Molin, UKYL, AUH
Casper Larsen, Videreuddannelsessekretariatet (referent)
Dagsordenen blev godkendt.
at | referatet fra møde i udvalget den 23. januar 2023 godkendes. |
Referatet fra mødet den 23. januar 2023 er vedlagt som bilag.
Udvalget godkendte referatet.
at | udvalget tager orienteringen til efterretning. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Region Nordjylland:
Region Midtjylland:
at | orienteringen tager til efterretning. |
PKL vil som PKL orientere om relevant nyt.
PKL har intet nyt at orientere om.
at | orienteringen tages til efterretning. |
Hvis der er fundet en ny PKL i specialet, kan der være en kort præsentation af vedkommende. Personen kan evt. fortælle om sin motivation for rollen.
Det er netop faldet på plads, at Christine Ebbesen er ny PKL for specialet.
Udvalget drøftede en PKL's ansvarsområder. Dette omfatter bl.a. et overordnet ansvar for at sikre uddannelseskvaliteten inden for specialet og at være drivende i forhold til uddannelsesprogrammer, kompetencevurdering og læring. PKL'en bidrager desuden med sin faglige vurdering i meritansøgninger og ved uhensigtsmæssige uddannelsesforløb.
På Videreuddannelsessekretariatets hjemmeside findes der en funktionsbeskrivelse:
Christine vil som ny PKL bl.a. have fokus på at repræsentere begge regioner og på en helhedsorienteret uddannelse med bl.a. opmærksomhed på bio-psyko-sociale-forhold.
Der var enighed om, at specialet står et godt sted – bl.a. i forhold til uddannelsesprogrammer, der er tilpasset den nye målbeskrivelse.
Udvalget takkede Peter for sin mangeårige indsats som PKL.
at | udvalget godkender den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen. |
at | udvalget godkender den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen. |
Sundhedsstyrelsen har offentliggjort en ny dimensioneringsplan for 2024 og 2025. Planen betyder, at dimensioneringen af hoveduddannelsesforløb i Videreuddannelsesregion Nord ændres fra 9 til 11 årligt. Introratioen hæves fra 2,0-3,5 til 2,5-3,5, hvilket betyder, at dimensioneringen bliver minimum 27,5 til maksimum 38,5 stillinger om året.
PKL har udarbejdet forslag til nye lægefaglige indstillinger til introduktions- og hoveduddannelsen. Der er i forslaget forsøgt at opnå målsætningen, om 1/3 af forløbene i Region Nordjylland og 2/3 af forløbene i Region Midtjylland. Forslagene har været udsendt i mailhøring over sommeren.
Hoveduddannelsesforløb
Det foreslås, at de to ekstra forløb opslås som to AUH-forløb i hhv. 1. halvår og 2. halvår. Det giver følgende fordeling af årsværk mellem regionerne:
Region Midtjylland: 65,9%
Region Nordjylland: 34,1%
mod tidligere:
Region Midtjylland: 63,9%
Region Nordjylland: 36,1%
PKL og VUS lavede en beregning, hvor de to ekstraforløb var ét AUH-forløb og ét Aalborg-forløb. Dette ville give en fordeling på 38,6% i Region Nordjylland og 61,4% i Region Midtjylland. Der er mellem regionerne aftalt en målsætning om, at 1/3 af uddannelsesårsværkene er i Region Nordjylland, mens 2/3 findes i Region Midtjylland. Henset til denne målsætning, anbefaler vi, at de to ekstra forløb bliver AUH-forløb.
Introduktionsforløb
I forslaget fordeler minimumsdimensioneringen sig med 34,5 % i Region Nordjylland og 65,5 % i Region Midtjylland. Maksimumsdimensioneringen fordeler sig med 33,8 % i Region Nordjylland og 66,2 % i Region Midtjylland. I den eksisterende fordelte stillinger sig med præcist 1/3 og 2/3 for både minimum- og maksimumdimensioneringen.
Hvis indstillingerne godkendes af udvalget, vil de blive sendt i formel høring i begge regioner og godkendt i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 13. september 2023.
Medlemmerne af udvalget skal sikre opbakning til de lægefaglige indstillinger fra deres ledelse (cheflæge, uddannelseskoordinerende overlæge, lægefaglig direktør).
Udvalget godkendte den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen.
BUA, Region Midtjylland havde inden mødet foreslået, at forløbet i første halvår ændres fra:
BUA Børn – BUA Unge – BUA Børn – Aalborg
Til:
BUA Børn – Aalborg – BUA Børn – BUA Unge
Repræsentanterne fra Region Nordjylland ønskede at fastholde forløbstypen med H4-året i Aalborg som i det foreslåede. BUA, Region Midtjylland har efter mødet meldt tilbage, at de godtager dette forslag.
For andet halvår var foreslået følgende forløb:
BUA Børn – BUA Unge – Aalborg – BUA Unge
Aalborg ønskede, at udeåret (H3) i Aalborg inden for børnepsykiatri rykkes til H2-året, hvor der er fokus på ungdomspsykiatri. Dette skyldes, at der opleves færre sager på børneområdet, og der kan være en risiko for, at det kan være vanskeligt at finde nok sager til yderligere en hoveduddannelseslæge.
Udvalget godkendte dette forslag og dermed den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen.
De lægefaglige indstillinger vil blive sendt i høring med henblik på godkendelse i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 13. september 2023.
at | udvalget giver bemærkninger til den lægefaglige indstilling forskningstræning. |
Den lægefaglige indstilling for forskningstræning (vedhæftet) skal snart opdateres. Udvalget kan give bemærkninger til den nuværende indstilling.
Børne- og. Ungdomspsykiatrisk Selskab (BUP) arbejder på ensretning af forskningstræningen, hvor der bl.a. er tanker om præciseringen af muligt indhold i opgaven og ambitionsniveauet. Der var en opmærksomhed på, at det kan være vanskeligt for uddannelseslægerne at nå deltagelse i det specialespecifikke forskningskursus, da det kun udbydes hvert andet år. Der var en opfordring til at undersøge, om det er muligt at udbyde kurset hvert år.
Udvalget godkendte den gældende lægefaglige indstilling for forskningstræning. Der var en opmærksomhed på, at det kan være nødvendigt med en revidering som følge af arbejdet i BUP og udfaldet af revisionen af den lægelige videreuddannelse.
at | orienteringen tages til efterretning. |
Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.
Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.
Peter gav status, og udvalget bidrog med yderligere projekter. Peter vil lave en opdateret liste.
at | kompetencekortene drøftes. |
Kompetencekortene skal opdateres, så de passer til de nye uddannelsesprogrammer. Der er udarbejdet en udgave, hvor de er lavet som kompetencekort til at arbejde med feedback frem for vurdering, som det har været tidligere. Der mangler en tekst som på alle kortene, som kan bruges til at angive fokus og mål for det videre arbejde med kortet. Desuden var der feedback fra det fælles vejledermøde om, at teksten på de enkelte kort kan forenkles. Det er meningen, at vi ser på det på mødet og korrigerer det, vi kan og eventuelt uddelegerer arbejdet med konkrete kompetencekort med plan for den videre proces. Peter fremlægger, og de mest opdaterede kompetencekort er i bilag.
Udvalget drøftede en revidering af kompetencekortene. Udvalget lagde op til en mindre revision med primært sproglige ændringer. Der er behov for at beskrivelse niveauet for vurderingen, og så bør der være plads til at notere læringspunkter til næste feedbacksamtale, og hvilke øvebaner/metoder der kan anvendes til at opnå læringspunkterne.
Peter vil foretage revideringen.
at | orienteringen tages til efterretning. |
Rapporten for revision af den lægelige videreuddannelse er i høring frem til den 16. august 2023.
Casper orienterer om centrale anbefalinger og høringssvaret fra Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Høringsmaterialet findes her:
Casper orienterede om høringsudkastet af rapporten og Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelses høringssvar. Der var bl.a. en opmærksomhed på, at implementeringen vil komme til at tage lang tid.
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sara og Christine deler deres erfaringer med uddannelsen.
Sara og Christine fortalte om deres igangværende masteruddannelse i Health Professions Education ved Maastricht University. Uddannelsen er på to år svarende til ét år på fuldtid. Uddannelsen har bl.a. fokus på læringen af forskellige roller i forhold til uddannelse, og refleksion over egen læringsproces bliver også vægtet.
Der er oprettet et netværk blandt andre studerende fra Danmark inden for psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri.
at | dato for næste møde aftales. |
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Det foreslås, at næste møde er i januar/februar 2024.
Udvalget fastsatte datoen for næste vejlederdag til den 15. marts 2024. Derudover besluttede udvalget at afholde udvalgsmøde den 15. januar 2024 kl. 9.30-13.30 i Regionshuset Aarhus.
Da Casper Larsen går på barsel den 31. august 2023, vil det være Kasper Hedegaard Clausen, der er kontaktperson fra Videreuddannelsessekretariatet og vil deltage i mødet.