Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater fra udvalgets arbejde

Se alle
  • Udvalg: Dermatovenerologi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 04. december, 2019 kl. 08:30
  • Mødested: Hotel Park, Viaduktvej 28, 5500 Middelfart, lokale oplyses ved ankomst


Sagnr.: 1-44-72-241-17

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at udvalget godkender dagsordenen

Sagsfremstilling

Dagsordenen er vedhæftet som pdf.

Beslutning

PKL Anne Braae bød velkommen.

 

Dagsordenen blev godkendt uden kommentarer

Sagnr.: 1-44-72-241-17

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at udvalget, efter behov, følger op på referatet fra sidste møde i 2018

Sagsfremstilling

Referatet er vedhæftet som bilag.

Beslutning

Der var ingen kommentarer til referatet fra sidste møde.

Sagnr.: 1-30-72-51-14

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at afdelingerne og tutorlægerne orienterer om uddannelsessituationen i afdelinger og praksis
at udvalget tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Orientering fra afdelinger og tutorlæger om uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag, der bl.a. kan tjene som inspiration for andre.

 

Beslutning

OUH

Afdelingen har netop haft inspektorbesøg. Det har affødt nogle opfølgningsopgaver i afdelingen. Afdelingen kan desuden se, at den i OUHs årsrapport generelt få lavere score ift uddannelse, end de øvrige afdelinger på OUH.

 

En af udfordringerne var bl.a. kvaliteten af afdelingens konferencer. En udfordring er bl.a. manglende fremmøde fra speciallæger til konferencerne, hvilket er med til at mindske kvaliteten og udbyttet af konferencer. UAO og afdelingsledelsen har bl.a. forsøgt at flytte dagen for konferencen, hvilket ikke har virket efter hensigten. Der forsøges nu med en ny strategi, hvor konferencen placeres i umiddlebart forlængelse af morgenkonferencen. Dertil en række nedslag i eftermiddagen og et arbejde med at tilpasse planlægningen i afdelingen, med henblik på en forbedret struktur med flere krydspunkter mellem uddannelseslæger og speicallæger i løbet af dagligdagen.

 

Arbejdet skal gerne være med til at give en større tilfedshed med uddannelsen blandt uddannelseslægerne.

 

Afdelingen oplever også udfordringer med rekrutteringen af speciallæger. 

 

AUH

Afdelingen forsøger at arbejde med værdi i uddannelsen. Uddannelseslægerne er blevet bedt om at rangliste, hvad der er vigtigst for dem i deres uddannelse. Her blev mesterlære og konference rangeret som noget af det højeste. Blandt uddannelseslægerne var der stor tilfredshed med øvelsen, bl.a. fordi de oplevede, at der var nogen der reelt spurgte ind til, hvad de havde af ønsker og viste at de carede sig om dem.

 

Arbejdet har bl.a. medført en revision af kompetencevurderingsskemaerne.

Dertil anvender afdelingen nu et rød, gul og grøn system. En måde hvorpå uddannelseslægerne, selv, score sig ift., hvor rutineret og erfarne de er inden for et område. På de områder en given uddannelseslæge er rutineret, kan denne anvendes som en uddannelsesressource for de øvrige uddannelseslæger på afdelingen.

 

Dertil arbejdes der på at øge antallet af krydspunkter mellem uddannelseslæger og speciallæger. Også her anvendes rød, gul og grøn systemet.

 

Afdelingen arbejder desuden med kompetenceansvarlige yngre læger (KANYL). De indgår i undervisningen i afdelingen. Mens KANYL'erne får erfaring med undervisning, er det også med til at aflaste speciallægerne på afdelingen.

 

Den næste plan er, at de individuelle forløb skal planlægges bedre, med mere fokus på hvad den enkelte uddannelseslæge har behov for. Herunder arbejde med en relativ høj og hurtigt læringskurve, således uddannelseslægerne hurtigt oplever succes og opleve at de indgår i afdelingen almindelige arbejde på området. Tanken bag dette er at understøtte et bedre flow i uddannelsen og dens progression. Heri kan man bl.a. ind tænke overleveringsskemaer/samtaler. se drøftelse af dette længere nede.

 

Generel kører uddannelsen godt og der er dedikeret folk på opgaven.

 

Status fra AUH medførte en drøftelse af overleveringssamtaler og/eller skriftlige overleveringer.

 

PKL foreslår, at der sker en fast overlevering ifm. afdelings/praksis skift i hoveduddannelsen. Konkret at der i uddannelsesprogrammerne skrives, at der sker en overlevering ifm. skift mellem delansættelser. Dertil at uddannelseslægen skal give samtykke til dette. hvis der ikke gives samtykke, vil den næste afdeling orienteres om netop det og ikke yderligere. Hvorvidt overleveringen skal ske skriftligt eller mundtligt er ikke afgørende. Det er dog vigtigt at der er klare aftaler omkring rammerne, og hvad overleveringerne indeholder og omhandler. Overleveringen kan evt foregå 2-3 måneder forud for et skift, da det vil give den modtagne afdeling mulighed for at lade det indgå i arbejdsplanlægningen.

 

Fordelene ved overleveringen forventes at være bedre flow i uddannelsen, mere åbenhed og mindre snak i krogene. Alle overleveres uanset om der er udfordringer eller ej. Herudover vil uddannelseslægerne kunne se og føle, at afdelingerne carer sig om deres uddannelse og progression. Desuden vil det evt kunne forbedrerekrutteringssituationen på baggrund af en god uddannelseskultur.

 

Der er bred opbakning til overleveringen i udvalget. Afdelingerne i Odense og Aarhus arbejde sammen videre om en konkret fremgangsmåde og hvorledes det skal indarbejdes i uddannelsesprogrammerne.

 

 

Tutorlæger VUR Syd

Tutorlægerne savner en oversigt over hvem de skal kontakte hvis de har x spørgsmål.

 

Praksis er optaget af den opgave specialet har med at få italesat af dermato-venerologi er et godt speciale og at der er mulighed for slutstillinger. I øjeblikket oplever praksis at de yngre læger er meget bekymret for fremtidsudsigterne i specialet.

 

I praksis er tutorlægerne meget glade for at fungere som "fluen på væggen" under uddannelseslægernes konsultationer. Dertil er tutorlægerne såvel som uddannelseslægerne glade for den tætte kontakt og mesterlæren, der kan foregå i netop praksis.

 

Tutorlægerne oplever at uddannelsen generelt går rigtig godt og at de får nogle dygtige uddannelseslæger ud i praksis.

 

PKL opfordrer tutorlægerne til at være opmærksomme på at uddannelseslægerne der kommer direkte fra AUH til praksis, alle har en handleplan med sig, der beskriver hvor de står og hvad de skal arbejde med. Det kan være en hjælp i planlægningen af praksis-opholdet.

 

Praksis oplever, at uddannelseslægerne gerne vil vide mere om det at have en praksis bl.a. overenskomst, administrative opgaver osv.  Praksis er opmærksom på dette, og det er en vedvarende opgave. Praksis skal bl.a. godkende en EPA vedr. drift og administration i praksis.

 

AalborgUH var ikke til stede. PKL orienterede kort om at afdelingen er under opbygning. I øjeblikket arbejdes der bl.a. på hvilke funktioner afdelingen skal have. Når afdelingen er klar til at indgå i uddannelsen, forventes det at afdelingen i første omgang skal indgå i introduktionsuddannelsen.

Sagnr.: 1-44-72-241-17

4. Revision af målbeskrivelse

Det indstilles,

at udvalget drøfter revisionen af målbeskrivelsen

Sagsfremstilling

Selskabets uddannelsesudvalg er i gang med at reviderer specialets målbeskrivelse.

Anne Braae fortæller om processen og status.

 

Herefter vil der være mulighed for at drøfte den nye målbeskrivelse.

Beslutning

Anne oplyste at arbejdet med den nye målbeskrivelse er godt i gang. Alle afdelinger har været involveret. Det samme har yngre læger i specialet og tutorlægerne.

Der er tale om en revision og ikke en revolution.

I den nye målbeskrivelse tages der bl.a. højde for de kritikpunker, der har været af den gældende målbeskrivelse.

 

Forventningen er, at arbejdet er færdigt i foråret 2020, hvorefter den nye målbeskrivelse skal godkendes i Sundhedsstyrelsen.

 

Herefter skal uddannelsesprogrammerne revideres.

Sagnr.: 1-44-72-241-17

5. Revision af de specialespecifikke kurser

Det indstilles,

at udvalget drøfter revisonen af de specialespecifikke kurser

Sagsfremstilling

Revisionen af målbeskrivelsen giver anledning til revision af de specialespecifikke kurser

Anne Braae fortæller om processen og status.

 

Der vil derefter være mulighed for at drøfte fremtidens specialespecifikke kurser.

Beslutning

Som følge af revision af målbeskrivelsen, kommer der ligeledes en revision af de specialespecifikke kurser. Hvor stor en revision er endnu ukendt. Der er mange ideer på banen, hvilke en mindre gruppe arbejder ud fra.

 

Forventningen er, at der kommer noget ud i løbet af foråret 2020.

Sagnr.: 1-31-77-1-18

6. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen. 

 

Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring. 

 

Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:

·     alle yngre læger, der har gennemført KBU

·     læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010 

 

Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.

 

I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf  


Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (august 2019)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord, første halvår 2019 (Se bilag: Opslåede og besatte HU-stillinger 1. halvår 2019 VUR Nord). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk, mens de for Videreuddannelsesregion Syd findes her http://www.videreuddannelsen-syd.dk/wm361956. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
 

Sammenhængende uddannelsesforløb (april 2019)

Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde sammenhængende uddannelsesforløb inde for følgende specialer psykiatri, almen medicin, neurologi og kirurgi. Der er både forløb der inkluderer KBU-Intro, KBU-Intro og HU og Intro-HU.

 

Der er godkendt følgende sammenhængende forløb:

 

KBU-Intro i Almen medicin, Kirurgi, Psykiatri.

- Region Nordjylland har lov til at slå 10 forløb op pr. KBU- runde.

 

KBU-Intro-HU i specialerne:

- Almen medicin x 8 årligt. 4 i Region Nordjylland og 4 i Region Midtjylland

- Kirurgi x 2 årligt

- Psykiatri x 4 årligt

 

Intro-HU i specialerne:

- Psykiatri x 8 årligt

- Neurologi x 3 årligt

 

I perioden aug2018-sept2019 er der i alt besat 18 sammenhængende forløb i Videreuddannelsesregion Nord.

 

Fleksibilitet i antal i-stillinger (9. november 2018)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.

 

På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2018, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb). Der er sket følgende ændringer:

 

 

Nye KBU tal (opdateret oktober 2019)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.

 

 

 

Baggrundsnotat (Oktober 2018)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret maj 2018 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat" og "bilag til baggrundsnotat").

 

Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (februar 2019)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/

http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/

 

Region Nordjylland her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.

 

MUK 2020

Videreuddannelsesregion Nord arrangerer sammen med Region Midtjylland og Region Nordjylland, Aarhus og Aalborg Universitet, DSMU og Lægeforeningen endnu en gang en dansk fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse.

 

Konferencen afholdes fra den 7. til den 9. juni 2020 i Aarhus. Tilmedlingen åbner via Plan2learn den 1. november 2019.

 

Se vedlagte flyer.

 

Beslutning

VUR Syd

VUR Syd barsler med en forsøg i 2020, hvor de ønsker at frikøber en uddannelsesperson fra et af hospitalerne til at besøge praksis tutorlæger i de små praksis specialer.

 

Trine orienterede om punkterne ovenfor.

Især funktionstidsbestemmelsen kan være relevant for specialet. Derfor opfordres der til en opmærksomhed på dette. 

 

MUK 2020 er fuldt booket.

Sagnr.: 1-30-72-51-14

7. Næste møde

Beslutning

Næste møde afholdes i forbindelse med samtalerne den 3. juni 2020. Samme sted 08.30-10.30.

Der er sendt outlook invitationer ud. 

Sagnr.: 1-30-72-51-14

8. Eventuelt

Sagnr.: 1-30-72-51-14

9. Deltagere

Beslutning

Tilstede:

PKL Anne Braae Olesen

Ledende Overlæger Mette Deluran (AUH)

UAO Henrik Lorenzen (AUH)

Ledende overlæge Sigurd Brøsby-Olsen(OUH)

UAO Sumangali Chandra (OUH)

Tutorlæge Sanne Fast (Syd)

Tutorlæge Henrik Thormann (Syd)

Mikael Giødesen (VUR Syd)

Trine Kirkegaard (VUR Nord) Referant.

 

Afbud:

UKYL Simon Fage (AUH)

UKYL Rikke Bech (AUH)

Tutorlæge Henrik Sølvsten

Turlæge Kristian Otkjær

Tutorlæge Morten Østerballe

Ledende overlæge Maiken Glud (AalborgUH)