at | dagsordenen godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes |
Dagsorden blev godkendt uden bemærkninger.
Udvalget præsenterede sig.
at | udvalget følger op på relevante punkter fra sidste møde |
Referartet er vedhæftet.
På sidste møde drøftede udvalget overlevering af uddannelseslæger mellem AUH og OUH. Siden da har OUH og AUH udført en prøvehandling, hvor de to UAO'er og de pågældende uddannelseslæger har afholdt overleveringssamtaler ift. de faglige forhold. For hver uddannelseslæge har det taget ca. 10-15 min.
Uddannelseslægerne har været glæde for at være med og UKYL'erne er ligeledes glade for tiltaget.
Overleveringen kan bl.a. være med til, forventningsafstemning mellem uddannelseslæger og uddannelsesafdelinger. Desuden giver det den efterfølgende afdeling gode muligheder for at forberede modtagelsen af den nye uddannelseslæge. Dermed også understøtte, at afdelingen såvel som uddannelseslægen får mest muligt ud af de første tre måneder i afdelingen. Herunder en optimering af introduktionsprogrammet for de enkelte uddannelseslæger.
Udvalget bakker op om at fastholde og udvide overleveringen således, at der også sker en overlevering til og fra delansættelsen i speciallægepraksis.
Ved skift til hospitalsafdelinger aftaler udvalget, at overleveringen sker tre måneder forud for skiftet. I overgangen mellem hospital og praksis og omvendt sker det i stedet ½ til 1 måned forud for skiftet.
at | orienteringen tages til efterretning |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Herudover orienterer afdelingerne om status for uddannelsen i forbindelse med COVID-19
Speciallægepraksis (Aalborg, Herning, Fredericia og Vejle)
Generelt oplever speciallægepraksis, at det går godt med uddannelsen, og de er alle glade for at være tutorlæger. Enkelte tutorlæger oplever imidlertid, at uddannelseslægerne ikke helt har det forventet og ønsket niveau når de kommer til praksis.
Tutorlægerne bakker alle op om en overlevering, der bl.a. kan være med til at sikre en forventningsafstemning.
Tutorlægerne oplever generelt, at COVID-19 ikke har påvirket mulighederne for uddannelses i speciallægepraksis. Der kan dog være en udfordring med pukkelafvikling af kurser, hvilket gør at mange uddannelseslæger får en periode med mange kursusdage ift. tid i klinik. Det gør sig både gældende for uddannelseslægerne i praksis og på hospitalsafdelingerne.
AUH
Afdelingen arbejder med KANYLer – kompetence ansvarlige yngre læger. Her har uddannelseslæger, afhængigt af egen kompetencer og interesser, ansvar for uddannelsen i forskellige kompetencer. I rollen ligger også opgaven med at finde ud af, hvem der skal afløse, når den ansvarlige selv skal videre. Det giver bl.a. en oplevelse af, at man er i lærende organisation, hvilket er med til at optimere uddannelsesmiljøet. Desuden giver det de enkelte uddannelseslæger mulighed for at øve sig i alle syv lægerolle.
Herudover arbejder afdelingen med at planlægge uddannelseslægernes ansættelse i blokke på baggrund af uddannelseslægernes ønsker og behov. Det giver et større tilhørsforhold til de forskellige specialklinikker.
Afdelingen har startet undervisning af uddannelseslægerne, fra andre faggrupper, op. Bla. undervisning i sårbehandling ved sygeplejerskerne. Dette efter ønske fra uddannelseslægerne.
Under COVID-19, hvor hverdagen i klinikken har set anderledes ud er der blevet frigivet tid til, at uddannelseslægerne har haft mulighed for selvstudier. Nogle uddannelseslæger har i relativt korte periode været væk fra afdelingen, af forskellige årsager. Det ser dog ikke ud til at påvirke deres uddannelse på sigt. Til gengæld har afdelingen haft en særlig udfordring da gravide læger ikke må se patienter en måned forud for vanlig barsel. Udfordringen er håndteret.
OUH
Afdelingen oplever, at de uddannelsessøgende generelt er tilfredse på afdelingen og afdelingen oplever, at de modtager kompetente og fagligt dygtige uddannelseslæger.
Til gengæld oplever afdelingen et øget ønske om orlov og deltid, hvilket presser afdelingen ift, skemaplanlægning. Bl.a. ift. vagtrul. OUH opfordrer derfor til en generel drøftelse af deltid under uddannelse i udvalget.
Afdelingen er desuden i gang med at implementere den nye målbeskrivelse.
I forbindelse med COVID-19 har en del af afdelingens uddannelseslæger været sendt til COVID-19 afsnittet. Afdelingen vurderer dog, at uddannelsen er godt på vej igen, og at de har fået startet bl.a. undervisningen godt op igen.
Aalborg UH
Afdelingen er flyttet i permanente lokaler og afdelingen vil gerne indgå i uddannelsen. Det vil i første omgang blive introduktionsuddannelsen, som de i øjeblikket arbejder med uddannelsesprogrammer til.
Afdelingen er endnu ikke godkendt som uddannelsessted.
Opfølgning ved PKL
COVID-19: Det har haft en betydning for alle uddannelseslæger, men ikke nødvendigvis en negativ betydning. Måden at arbejde på har været anderledes bl.a. ved at der er blevet set meget mere på billeder og foretaget mange telefon konsultationer. Der er dog også blevet tydeligt, at der også er behov for at se patienterne ved fysisk fremmøde ift. uddannelsen.
Deltid i uddannelse
PKL oplever i stigende grad, at uddannelseslæger ønsker eller oplever behov for nedsat tid. Formelt er det muligt at arbejde deltid. Uddannelsestiden skal som minimum foregå på 50 % (18,5 t/u).
I speciallægepraksis oplever de ind i mellem, at uddannelseslægerne ønsker at arbejde svarende til 4 dage i ugen. Dette oplever praksis ikke som et problem. Praksis forventer desuden, at det vil være et blivende ønske. Potentielt kan det give bedre speciallæger, da de ikke oplever at blive presset.
Vurderingen er umiddelbart, at uddannelse på let nedsat tid kan fungere godt. Herunder at glade uddannelseslæger lærer mere end presset uddannelseslæger. Der skal dog være en opmærksomhed på, at der skal være kontinuitet og et tilhørsforhold til uddannelsesstedet. Herudover opfordrer afdelingerne til at ønsker om deltid skal ses i forhold til, hvad baggrunden er for ønsket om deltid.
at | orienteringen tages til efterretning |
PKL orienterer om status i dermato- venerologi, herunder om ny målbeskrivelse.
Den nye målbeskrivelse ligner meget den forrige. Der er tale om mindre ændringer og enkelte tilføjelser. Opgaven for uddannelsesafdelinger og tutorlægerne er at blive enige om, hvilke tilpasninger det betyder for uddannelsen og udarbejde nye uddannelsesprogrammer.
at | udvalget fordeler kompetencer mellem delansættelser i hoveduddannelse |
at | udvalget aftaler proces for udarbejdelse af uddannelsesprogramme |
I juni 2020 fik specialet ny målbeskrivelse for introduktionsuddannelsen såvel som hoveduddannelsen.
Den nye målbeskrivelse betyder, at der er behov for udarbejdelse af nye uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen såvel som introduktionsuddannelsen.
De enkelte afdelinger har hver især til opgave at udarbejde uddannelsesprogrammer for introduktionsuddannelsen.
Uddannelsesprogrammerne for hoveduddannelsen udarbejdes i samarbejde mellem de involveret afdelinger. Herunder er det centralt, at kompetencerne fordeles mellem afdelingerne i de forskellige forløbssammensætniger.
I Videreuddannelsesregion Syd og Nord er alle HU forløb sammensat som vist herunder
12 mdr | 12 mdr | 6 mdr | 12 mdr. | |
Infektion(AUH) | AUH | OUH | Praksis | AUH |
6 mdr. | 12 mdr | 12 mdr | 6 mdr | 12 mdr. |
Reumatogisk (OUH) | OUH | AUH | Praksis | OUH |
Udvalget bedes fordele kompetencerne i den nye målbeskrivelse blandt de forskellige ansættelser.
OUH og AUH har udarbejdet et udkast til fordeling af de 21 EPA'er og CBD'er. Henrik L. præsenterede oplægget.
Forslaget blev drøftet. OUH og AUH har behov for at drøfte den endelige placering af EPA'er i året hvor uddannelseslægerne er på udveksling i henholdsvis Nord og Syd.
På mødet var der følgende forslag ud over det fremsendte
EPA i praksis: EPA 7, EPA 13 og evt. delvis EPS 2 (priktest og lappeprøvetestning)
EPA Aarhus for alle inkl. under udveksling fra OUH til AUH:
EPA under udveksling fra AUH til OUH: EPA 2, EPA 3 eller EPA 12 og EPA 19
Praksis er med på at tilpasse kompetencevurderingen til de fremtidige EPA og tilhørende CBD'er.
OUH og AUH kommer med en tilbagemeldingen inden for de kommende 14 dage (eftermødet)
PKL opfordrer til at skrive-processen for de nye uddannelsesprogrammer foregår synkront mellem afdelinger tutorer, når fordelingen er på plads.
at | orienteringen tages til efterretning |
at | udvalget drøfter holdningspapiret vedr evalueringskultur |
Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (nov 2020)
I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.
Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.
Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.
Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret november 2020)
Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til særlig opmærksomhed på funktionstidsbestemmelsen i foråret 2021.
Fra og med 1. april 2021 frafalder den eksisterende dispensation for funktionstidsbestemmelsen for følgende to lægegrupper:
Dermed gælder funktionstidsbestemmelsen fra 1. april 2021 for alle uddannelseslæger.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (november 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal i-stillinger i VUR Nord(november 2020)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Dermato-venerologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Infektionsmedicin |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Thoraxkirurgi |
Nye KBU tal (VUR Nord) (opdateret maj 2020)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
Holdningspapir vedr evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Papiret er vedhæftet.
Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.
Orienteringen blev taget til efterretning
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
2. juni 2021 08.30-10.30.
VUR Nord indkalder hele udvalget inkl. led. ovl.
Mødet afholdes på samme vis som ansættelsessamtalerne afholdes.
Der er et ønske om, at dagsorden gøres tilgængelige direkte via en email.
Sekretariatet ser på mulighederne.
Til stede
Formand Anne Braae Olesen PKL
Henrik Lorenzen (UAO, AUH)
Rikke Bach (UKYL, AUH)
Maiken Glud (Led.ovl., Aalborg UH)
Lone Bang Kjøller (Aalborg UH)
Sumangali Chandra Prasad (UAO, OUH)
Sigurd Broesby-Olsen (Led.Ovl. OUH)
Henrik Thorman (Praksis Vejle)
Kristian Otkjær (Praksis Herning)
Morten Østerballe (Praksis Herning)
Sanne Fast (Praksis Fredericia)
Henrik Sølvsten (Praksis, Aalborg)
Mikael Gjødesen (VUR Syd)
Trine Kirkegaard (VUR Nord, Referent)