at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Er der punkter til eventuelt?
Deltagere:
Afbud:
Ikke til stede:
Praktik under videomødet:
Vi kobler op på det virtuelle mødelokale: meet.rm05@rooms.rm.dk på webadressen: http://rooms.rm.dk (vejledning vedhæftet som bilag).
Referatet fra seneste møde blev godkendt.
at | der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget. |
Der foreslås en gensidig orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag i forhold til to forskellige perspektiver:
Hver afdeling deler evt. nyheder, problemstillinger og andet relevant til fælles orientering og refleksion.
Hver afdeling bedes præsentere et vellykket uddannelsestiltag, som vurderes generelt relevant og overfør bart.
Aarhus: Der lød en opfordring til at have en generel opmærksomhed på HU-lægernes løbende ferieafvikling hen over kalenderåret, så der ikke opstår "pukler" efter overgang til ny hospitalsenhed, hvilket kan forstyrre den fastlagte plan ift. kompetenceopnåelse.
Herning/Holstebro: Iryna fortalte, at hun nu er UAO for begge matrikler, frem imod Gødstrup og at der arbejdes med at systematisere hendes tilstedeværelse på begge matrikler igennem vagtplanlægningen.
at | uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning. |
PKL vil orientere om relevante uddannelsesemner, herunder:
Efterfølgende en evt. drøftelse om emnerne i plenum.
at | udvalget drøfter den foreløbige og evt. fremtidige betydning af COVID-19 i relation til uddannelse i specialet. |
De foreløbige erfaringer er, at COVID-19 situationen allerede har og forventes at påvirke den lægelige videreuddannelse forskelligt alt afhængigt af speciale.
Udvalget bedes drøfte den foreløbige status i en uddannelsesmæssig sammenhæng for COVID-19 i Radiologi fx:
Til orientering opdaterer VUS løbende sekretariatets hjemmeside med uddannelsesrelevante spørgsmål relateret til COVID-19 fx information om, hvordan uddannelseslægerne skal forholde sig ift. aflyste kurser mv. Her findes også en FAQ med svar på de spørgsmål omkring COVID-19, som sekretariatet oftest oplever på nuværende tidspunkt.
at | udvalget drøfter rekruttering/ansættelser i foråret 2020. |
I ansættelsesrunden for foråret 2020 (ansættelsesrunde 2020-1) var der otte ansøgere samt otte opslåede hoveduddannelsesforløb. I de seneste ansættelsesrunder før 2020-1 har der nogenlunde stabilt været flere ansøgere end stillinger. Dette har sikret fuld besættelse af forløbene.
I ansættelsesrunden 2020-1 lykkes det desværre kun at besætte fem ud af otte forløb, dels grundet en smal prioritering hos flere ansøgere.
Der ønskes en drøftelse af forskellige handlemuligheder for at forbedre rekrutteringen til specialet i forbindelse de kommende ansættelsesrunder. Dette kan være et spørgsmål om rekruttering til enten introduktions- eller hoveduddannelsen i radiologi.
at | udvalget drøfter mulige løsninger forbundet med problemstilling vedr. planlagt kompetenceopnåelse for HU-lægerne. |
Aalborg Universitetshospital beretter om oplevelser med HU-læger, som starter med mangelfulde kompetencer (i orthoradiologi og basal neuroradiologi). Det har resulteret i omfattende arbejde med organisering, supervision, feedback samt, at nogle H-læger har haft besvær med at få kompetencerne godkendt i logbogen.
Noget af problemet beskrives som en følge af flere hospitalers beslutning om at indføre funktionen som beskrivende radiograf, som har overtaget en lærerig funktion for Intro-lægerne indenfor radiologi. Aalborg UH har haft kontakt til Dansk Radiologisk Selskab med henblik på behandling af problemstillingen ved et bestyrelsesmøde. Der har ikke været en tilbagemelding fra Dansk Radiologisk Selskab vedr. behandling af emnet.
Der anmodes om en drøftelse af problemstillingen og evt. uddannelsesmæssige løsninger herpå, eksempelvis relateret til kompetence- og konkretiseringslisten for både Intro-læger og HU-læger.
at | udvalget drøfter principperne for at sikre en konsekvent, sammenhængende og god overlevering hospitalerne imellem. |
Der ønskes en drøftelse af den uddannelsesmæssige overlevering mellem universitetshospital og regionshospital og hvordan denne kan sikres samt forbedres.
Eksempler på den gode overlevering kan evt. være et godt udgangspunkt for at drøfte:
Udvalget bedes overveje, om det vil være relevant med en form for standard/ensretning/guidelines for den gode overlevering i radiologiske uddannelsesforløb. Er der nogle bestemte og specifikke principper, som vi må fordel kan lægge os fast på?
at | orienteringen tages til efterretning. |
at | uddannelsesudvalget drøfter relevante aspekter ved inspektorbesøgene, som evt. kan være til fælles inspiration. |
RH Herning og Holstebro har siden seneste møde i uddannelsesudvalget haft et fælles inspektorbesøg og vil orientere nærmere herom.
Uddannelsesudvalget opsamler og drøfter, om nogle tiltag/aspekter ved inspektorbesøget kan være særligt relevante og hvordan.
Opsummerende blev 4 temaer ud af 16 vurderet som 'særdeles god', 1 tema som 'utilstrækkelig' og de resterende 11 temaer blev vurderet som 'tilstrækkelig'.
Det utilstrækkelige tema var 'læring og kompetenceudvikling'.
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer til besøget:
at | udvalget drøfter den nuværende status for uddannelsesprogrammer. |
Arbejdet i Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer (UGUP) har været pauseret i en kortere periode pga. COVID-19. Møderne er nu genoptaget per video med den sædvanlige mødefrekvens.
Udvalget bedes drøfte den generelle status for uddannelsesprogrammer og herunder især:
Er der øvrige uddannelsesprogrammer, som trænger til en opdatering?
at | orienteringen tages til efterretning. |
Set i lyset af COVID-19 situationen har Sundhedsstyrelsen valgt at ændre på processen for udarbejdelsen af den kommende dimensioneringsplan. Det betyder, at der vil blive udarbejdet én plan for 2021 og efterfølgende en 5-årig plan for perioden 2022-2026. Dette initiativ er sat i værk for at sikre, at der foreligger en dimensionering af hoveduddannelsesforløb i rette tid for året 2021. I efteråret 2020 vil arbejdet på den 5-årige plan blive sat i gang.
Dimensioneringen for 2021 forventes således at svare til dimensioneringen for 2020. Det samlede antal uddannelsesforløb fastholdes (inklusiv de politisk aftalte udvidelser i almen medicin) og akutmedicin bliver uden for den samlede ramme i 2021 ligesom i 2020. Som en forsøgsordning vil der blive indført en fleksibilitet i forhold til mulighed for opslag i andre specialer af ubesatte forløb. Se vedlagte bilag med Sundhedsstyrelsens udkast til dimensioneringsplan 2021.
I forbindelse med planen for 2021, har Sundhedsstyrelsen givet teknikergruppen mulighed for at fremsende ønsker om, hvorvidt der er behov for ændringer i de enkelte videreuddannelsesregioner i forhold til planen for 2020. Teknikergruppen består af administrativt ansatte fra videreuddannelsessekretariaterne og repræsentanter fra YL. Da rammen skal fastholdes skulle eventuelle øgninger balanceres med reduktion af forløb i andet/andre specialer. Videreuddannelsessekretariatet foretog en hurtig høring i de to driftsregioner og ved PKL i almen medicin i uge 18. Der var i denne proces ikke ændringsforslag til antal hoveduddannelsesforløb, men det blev påpeget, at ratioen af introduktionsstillinger i Akutmedicin bør øges. Dette er videreformidlet til Sundhedsstyrelsen.
Udkast til dimensioneringsplanen 2021 drøftes på møde i Prognose og Dimensioneringsudvalget den 7. maj 2020.
Sundhedsstyrelsen har i dimensioneringsplanen for 2021 introduceret en fleksibilitetsordning med mulighed for at konvertere ubesatte stillinger til andre specialer svarende til op til 5 % af det samlede antal hoveduddannelsesforløb. Sundhedsstyrelsen benævner disse forløb som fleksforløb. Det beskrives i udkastet til dimensioneringsplanen for 2021, at et ubesat forløb vil kunne blive konverteret til et andet hoveduddannelsesforløb i videreuddannelsesregionen som et fleksforløb. Ændringerne som følger af fleksforløbene skal holdes inden for den samlede ramme og gælder ikke for hoveduddannelsesforløb i akutmedicin. 5 % af hoveduddannelsesstillingerne i Videreuddannelsesregion Nord svarer til 17 stillinger. Videreuddannelsessekretariatet er i gang med at udarbejde et forslag til proces for, hvordan dette kan implementeres i VUR Nord. DRRLV vil blive inddraget i processen på møderne efter sommerferien 2020.
Den nuværende dimensionering fastholdes i 2021 og baggrunden herfor blev kort gennemgået. Udvalget blev orienteret om den foreløbige proces relateret til fleksforløbene.
at | orienteringen tages til efterretning. |
NYT FRA VUS
Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.
Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (maj 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for første halvår 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, maj 2020 VUR Nord). Tallene for 2019 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2019)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2019, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2019). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Mikrobiologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kardiologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Pædiatri |
Nye KBU tal (opdateret maj 2020)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
Baggrundsnotat (november 2019)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").
Det skriftlige indhold i dagsordenspunktet blev kort gennemgået og der blev spurgt ind til evt. spørgsmål. Der var spørgsmål til funktionstidsbestemmelsen, som blev drøftet.
at | udvalget drøfter ønsker til næste møde i uddannelsesudvalget. |
Bør bestemte dagsordenspunkter/emner/temaer behandles på næste uddannelsesudvalgsmøde? Og i så fald hvilke?
Er der nogle bestemte ønsker til datoer for næste uddannelsesudvalgsmøde? Et forslag kunne fx være:
Det blev aftalt at afholde næste uddannelsesudvalgsmøde d. 27. november kl. 09.00-12.00. Mette booker så vidt muligt både et fysisk mødelokale samt et virtuelt.
Emner til næste møde i uddannelsesudvalget:
Der blev behandlet et par emner under eventuelt: