Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde

Se alle
  • Udvalg: Intern medicin
  • Mødedato: 18. februar, 2025 kl. 14:00
  • Mødested: Regionshuset Aarhus, lokale 18

 


Sagnr.: 1-30-72-146-20

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender dagsordenen.


Sagsfremstilling

Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.


Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.


To punkter til eventuelt (Hanne):

  • Nyt fra DSMI
  • Ny målbeskrivelse
Sagnr.: 1-30-72-146-20

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at referatet godkendes.


Sagsfremstilling

Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.


Beslutning

Referatet blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-146-20

3. Dimensioneringsplan 2026-2030

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning samt drøftes ud fra et intern medicinsk perspektiv.

Sagsfremstilling

Sekretariatschef Mads Skipper orienterer om arbejdet med dimensioneringsplanen for 2026-2030. Se under bilag for dokumenter, som er sendt til alle postgraduate kliniske lektorer.

Beslutning

Mads orienterede om den kommende proces for den nye dimensioneringsplan for 2026-2030.

Det forventes, at den nye dimensioneringsplan præsenteres i Det Nationale Råd i marts, herefter i høring og
endeligt udmeldes i juni.


Det er endnu uvist hvilke intern medicinske specialer, der skal opdimensioneres, men med regeringens reform udspil, ved vi allerede nu, at IM: geriatri kommer til at være et af specialerne, som politisk ønskes opdimensioneret.


Bjarke rejste en bekymring ift. det økonomiske perspektiv, hvis der sker en yderligere opdimensionering.


I og med man endnu ikke ved noget konkret, er det uvist hvordan økonomien påvirkes. VUS prøver at lave en økonomiberegning mhp. de kommende økonomibeskrivelser for 2026.

Sagnr.: 1-30-72-146-20

4. I-stillinger for Intern Medicin

Det indstilles,

at udvalget drøfter udviklingen inden for besatte og ubesatte I-stillinger i Intern Medicin.

Sagsfremstilling

Videreuddannelsessekretariatet har i det seneste halvår hørt fra flere kilder, at de yngre læger har svært ved at finde klassificerede I-stillinger. Det gælder blandt andet inden for Intern Medicin.


Vi ser derfor gerne, at de postgraduate kliniske lektorer drøfter udviklingen inden for besatte og ubesatte I-stillinger i Intern Medicin. Herunder tendensen om at de yngre læger gennemfører mere end en klassificeret I-stilling inden søgning af hoveduddannelse.


I vil på mødet få forelagt data på antallet af yngre læger med en eller flere intern medicinske I-stillinger samt hvorvidt afdelingerne opfylder deres minimumdimensionering. Data på antallet af besatte I-stillinger i Videreuddannelsesregion Nord vedlagt. Disse data opgøres én gang om året til Sundhedsstyrelsen.


Beslutning

Videreuddannelsessekretariatet (VUS) præsenterede data over antallet af årsværk besat pr. hospital pr. år for I-stillinger i Intern Medicin. Data viser, at Videreuddannelsesregion Nord generelt lever op til minimumdimensioneringen, men at der er et stykke op til at besætte svarende til
maksimumdimensioneringen. Der blev også præsenteret data for, hvor mange læger der har haft mere end én I-stilling, samt en oversigt over, hvor mange I-stillinger der kræves for at skabe en H-stilling. (Præsentation vedlagt som bilag)


Overordnet set drøftes følgende udfordringer:

1. Mange ansøgere til I-stillinger, hvilket bekymrer afdelingerne ift. jobsikkerhed for uddannelseslægerne.

2. Tendens til at nogle yngre læger gennemfører mere end én I-stilling, hvilket skaber udfordringer i rekrutterings- og ansættelsesprocessen.


Deltagerne bød hver især ind med synspunkter med udgangspunkt i specialerne:


  • Hanne (infektionsmedicin):
    Opfordrer til, at yngre læger har to I-stillinger for at opnå både specialiseret og bred erfaring, som led i karriererådgivningen. Hun foreslår, at specialer, der har for mange kvalificerede ansøgere, overvejer at henvise dem til andre afdelinger med mangel på ansøgere fremfor at afvise dem helt.


  • Janne (gastroenterologi & Hepatologi):
    Ser ikke dobbeltbesættelse som et problem, da dem, der har flere I-stillinger, ofte blot er usikre på specialevalg. Hun påpeger forskelle i efterspørgslen mellem AUH og Aalborg UH og nævner, at store ansøgerfelter kan være periodiske.


  • Bjarke (endokrinologi):
    Fremhæver vigtigheden af den faglig profil, og hvordan den medicinske ekspert vægtes. Han understreger, at det kan være fristende at ansætte læger med erfaring fra tidligere I-stillinger, men at man bør være opmærksom på at give plads til nye ansøgere.


  • Trine (hæmatologi):
    Pointerer, at der ikke er krav om flere I-stillinger, men hvis en ansøger har det, vægtes hæmatologisk erfaring højt ved ansættelse af H-stillinger. Afdelingen ansætter primært læger til uklassificerede stillinger som buffer, men forskningsmidler spiller også en rolle i denne mulige prioritering.


  • Krista (nefrologi):
    Fremhæver, at der på hendes afdeling ikke ansættes i HU uden specialiseret erfaring inden for nefrologi. Tidligere har uklassificerede stillinger været brugt, men det vil ikke være en mulighed fremover, grundet økonomi. Hun oplever, at nogle yngre læger har svært ved at tage en beslutning om specialisering.


Yderligere betragtninger:

  • Der mangler centrale data om, hvor mange der søger I-stillinger, og der foreligger endnu ikke data om eventuel arbejdsløshed blandt yngre læger. PKL’erne bekræftede dog at der har været en meget stor søgning til introstillinger i andet halvår af 2024.
  • Målsætningen i VUR Nord er at få besat alle H-stillinger i VUR Nord.
  • Deltagerne påpeger vigtigheden af målrettet karriererådgivning, hvor man kan pege ansøgere i alternative retninger.
  • Muligheden for at ansætte læger i I-stillinger fremfor uklassificerede stillinger blev drøftet.
  • Deltagerne bekræfter, at der er flere ansøgere til I-stillinger, men at antallet af læger med to I-stillinger ikke umiddelbart udgør et problem.
  • Forslag om indføre større fleksibilitet, hvor læger kan gennemføre seks måneder af en i-stilling på en specialiseret afdeling og derefter skifte til en bred intern medicinsk afdeling eller omvendt. Med de nuværende rammer kræver det en meritansøgning til VUS. VUS er åbne overfor dette.
  • Der var enighed om at med så få (12 %), der historisk set har påbegyndt og/eller gennemført to i-stillinger i internmedicin, ser man ikke umiddelbart det som værende et problem, og dermed er løsningen ikke at aftale opdelte i-stillinger (6x2) i den lægefaglige indstilling.
  • Der var enighed om vigtigheden af målrettet karriererådgivning og overvejelse af fleksible løsninger for at imødekomme både lægernes behov for erfaring og afdelingernes rekrutteringsbehov.
Sagnr.: 1-30-72-146-20

5. Ansvarsfordeling af medicinske afdelinger - VUR Nord

Det indstilles,

at udvalget godkender udkast til en ny ansvarsfordeling af de medicinske afdelinger i VUR Nord

Sagsfremstilling

Videreuddannelsessekretariatet foreslår nedenstående ansvarsfordeling. De postgraduate kliniske lektorer bedes tilkendegive, om de kan bakke op om ansvarsfordelingen.


Medicinsk afdeling

Ansvarlig

VUS medarbejder

RH Nordjylland

Stig Andersen

Helle Ø

Thisted og Hobro, Aalborg UH

Anette Schlemmer

Trine

RH Gødstrup

Trine Silkjær & Hanne Arildsen

Rune

HE Midt

Krista Dybtved Kjærgaard

Helle Ø

RH Randers

Jens Tveen Kjærgaard Bak

Rune

RH Horsens

Janne Ladefoged Fassov

Rune



Beslutning

Ændringer til ovenstående er:

Krista og Bjarke deler fremadrettet HE Midt.

Jens Tveen Kjærgaard Bak dækker Randers

Annette dækker Thisted- og Hobro (Aalborg UH er specialiseret og dækkes af egne PKL’er, hvorfor der kun er tale om to medicinske afdelinger).


Der er en opfordring til, at når de specialiserede PKL alligevel besøger afdelingerne i Nordjylland ved deres PKL-besøg, vil det være godt, at de også har et blik på I-delen.

Sagnr.: 1-30-72-146-20

6. Uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Status for I-programmer

Ved en nyere gennemgang kan Videreuddannelsessekretariatet se, at 10 ud af 29 uddannelsesprogrammer for introduktionsuddannelsen i Intern Medicin er forældede.


Status for KBU-programmer

Der er ligeledes en del KBU-uddannelsesprogrammer, som er forældede. Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til, at PKL'erne påminder de enkelte afdelinger om de manglende opdaterede KBU uddannelsesprogrammer.


I kan finde en oversigt over de forældede uddannelsesprogrammer samt ansvarspersoner i den vedlagte Excel-fil.


Tidsplan for revideringsproces

Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til, at de ansvarlige postgraduate kliniske lektorer går i dialog med de uddannelsesansvarlige overlæger ift. en opdateringsproces. Vi foreslår at uddannelsesprogrammer skal være færdige 1. august 2025 (med forventning om godkendelse ved UGUP i september 2025).


De postgraduate kliniske lektorer og uddannelsesansvarlige overlæger er velkomne til at kontakte Trine Kirkegaard Petersen, Helle Østergaard og Rune Knudsen, hvis der er behov for sparring.


Beslutning

Status tages til efterretning.


Der er en opmærksomhed på et uddannelsesprogram på Medicinsk Afd. Hjørring, som skal færdiggøres (Ansvarlig: Stig).

Sagnr.: 1-30-72-146-20

7. Status på revision af den lægelige videreuddannelse

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning samt drøftes ud fra et intern medicinsk perspektiv.

Sagsfremstilling

Sekretariatschef Mads Skipper vil præsentere seneste nyt vedr. implementering af anbefalinger fra rapport om fremtidens speciallæger. Rapporten er vedhæftet som bilag.

Beslutning

Deltagerne drøftede punktet.


Bjarke indgår gennem specialeselskabet i SSTs pilot-arbejdsgruppe vedr. ny specialebeskrivelse i IM: endokrinologi. Der er ligeledes også igangsat pilotprojekter for yderligere ortopædkirurgi, IM. Kardiologi og Kl. biokemi.


I arbejdsgrupperne
ses bl.a. på skabelonen, og hvordan forholdet skal være mellem hospitaler, privat praktiserende speciallæger, praksis osv. Man tager udgangspunkt i det eksisterende og kigger på den fremtidige udvikling.


Der er et udkast på vej, som kan ligges til grund for udviklingen af målbeskrivelsen.

Bjarke har kunnet byde ind med det uddannelsespædagogiske i arbejdet, og dette vil også være vigtigt i det fremtidige arbejde.


Hanne fortæller ligeledes at der er kommet en udmelding, om at der vil ske en tilbagerulning ift. hovedfunktionen vs. en regionsfunktionen, og dette skal falde på plads, inden de endelige specialbeskrivelser kan udmeldes.


På mødet var der enighed om, at det er vigtigt at have et uddannelsesperspektiv med, når der skal udarbejdes specialebeskrivelser i de øvrige specialer. I de nuværende arbejdsgrupper er der ikke særskilte pladser til uddannelsespersoner. VUS opfordrer derfor PKL’erne til at gå i dialog med selskaberne for at understøtte, at én af selskabets repræsentanter i arbejdsgrupperne har et uddannelsesperspektiv. Der er en tilsvarende opmærksomhed i de regionale udpegninger.


Sagnr.: 1-30-72-146-20

8. Vidensdeling om afholdelse af uddannelsesudvalgsmøder

Det indstilles,

at de postgraduate kliniske lektorer drøfter deres erfaringer med uddannelsesudvalgsmøder inden for eget speciale.

Sagsfremstilling

Med udgangspunkt i PKL-UKO-VUS temadagen d. 20. marts 2024 findes det relevant, at de postgraduate kliniske lektorer deler deres erfaringer med mødefacilitering af uddannelsesudvalgsmøderne i de intern medicinske specialer. Herunder mødeform samt indhold/emner/temaer for møderne. Dagsordenspunktet er tiltænkt som et inspirationspunkt.

Beslutning

Under punktet tages udgangspunkt i hvordan man som PKL kan arbejde med sine uddannelsesudvalg når ikke alle afdelingsrepræsentanter er medlemmer af uddannelsesafdelingernes uddannelsesteam. Det gælder særligt ift. at understøtte videreformidling og transfer fra drøftelser og beslutninger i uddannelsesudvalget til afdelingerne og koordinering af den brede intern medicinske uddannelse på tværs af afdelinger og specialer.



Mulige tiltag kunne være:

  • Bedre inddragelse af UAO’er, herunder adgang til alle dagsordener og referater i de intern medicinske specialer.
  • Inddragelse af UKYL’er: UKYL’er kunne potentielt deltage i møderne, men da de ofte vil komme fra andre specialer, kan dette begrænse deres bidrag.


Deltagerne drøfter muligheden for at etablere en fælles kreds for intern medicinske UALO’er/UAO’er, som mødes 1-2 gange årligt, men det formål at styrke fokus på bred intern medicinsk uddannelse, eksempelvis i relation til common trunk eller i-stillinger.

Et sådant forum kunne fungere som en platform for videndeling og koordinering på tværs af afdelinger.

Umiddelbart er der opbakning til at afprøve idéen, som tages op på næste møde.


Udfordringer med at sikre videreformidling og transfer fra udvalg til afdelinger kan med fordel sættes på dagsordenen for de næste uddannelsesudvalgsmøde. Her kan der også fokuseres på udbytte og evaluering af uddannelsesudvalgsmøderne generelt.

Sagnr.: 1-30-72-146-20

9. Skriftlig orientering om godkendt lægefaglig indstilling

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.


Sagsfremstilling

Den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen i Intern Medicin blev godkendt ved Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 4. september 2024. Der er tale om en administrativ opdatering på baggrund af fusionen mellem Medicinsk afdeling, Viborg og Diagnostisk Center, Silkeborg.


Den gældende lægefaglige indstilling er vedlagt som bilag


Beslutning

Taget til efterretning.

Sagnr.: 1-30-72-146-20

10. Nyt fra specialerne

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning.


Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

 Taget under øvrige punkter

Sagnr.: 1-30-72-146-20

11. Næste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde er d. 22. september 2025 kl. 14.00-16.00


Emner:


Opfølgning på Vidensdeling om afholdelse af uddannelsesudvalgsmøder og evt. årlige møder på tværs af alle intern medicinske UAO’er/UALO’er.

Sagnr.: 1-30-72-146-20

12. Eventuelt

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Beslutning

Nyt fra DSMI og ny målbeskrivelse:


En ny målbeskrivelse for introduktionsuddannelsen i intern medicin er på vej og sendes snart i høring samt videre til Sundhedsstyrelsen (SST). Medicinske EPA’er (Entrustable Professional Activities) er ikke inkluderet i denne omgang, men det kunne være relevant at arbejde med det fremadrettet, gerne specifikt for medicinske specialer. F.eks. på én PKL-UKO-VUS temadag.


Overordnet ligner den nye målbeskrivelse den tidligere version, men der er tilføjet nye elementer, især relateret til kompetencer. Der er øget fokus på klinisk observation som vurderingsmetode og så er der introduktion af et nyt kompetencekort, der omhandler de parakliniske færdigheder.

Sagnr.: 1-30-72-146-20

13. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

- Hanne Arildsen (Infektionsmedicin)

- Trine Silkjær (Hæmatologi)

- Janne Ladefoged Fassov (Gastroenterologi & Hepatologi)

- Jens Tveen Kjærgaard Bak (Lungemedicin)

- Krista Dybtved Kjærgaard (Nefrologi)

- Annette Schlemmer (Reumatologi)

- Bjarke Johannessen Bruun (Endokrinologi)

- Stig Andersen (Geriatri)

- ? (Kardiologi)

- Mads Skipper (Sekretariatschef VUS)

- Rune Knudsen (AC-fuldmægtig VUS)

- Helle Østergaard (AC-fuldmægtig VUS)

- Trine Kirkegaard Petersen (AC-fuldmægtig VUS)


Afbud:


Beslutning

Tilstede:

- Hanne Arildsen (Infektionsmedicin)

- Trine Silkjær (Hæmatologi)

- Janne Ladefoged Fassov (Gastroenterologi & Hepatologi)

- Krista Dybtved Kjærgaard (Nefrologi)

- Bjarke Johannessen Bruun (Endokrinologi)

- Mads Skipper (Sekretariatschef VUS)

- Rune Knudsen (AC-fuldmægtig VUS)

- Helle Østergaard (AC-fuldmægtig VUS)

- Trine Kirkegaard Petersen (AC-fuldmægtig VUS)


Afbud:

- Annette Schlemmer (Reumatologi)

- Jens Mogensen (Kardiologi)

- Stig Andersen (Geriatri)

- Jens Tveen Kjærgaard Bak (Lungemedicin)