Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde

Se alle
  • Udvalg: Kirurgi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 01. december, 2022 kl. 12:00
  • Mødested: Mødelokale C2, Regionshuset Viborg

 


Sagnr.: 1-30-72-45-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen og gives en præsentationsrunde.

Beslutning

Der blev givet en præsentationsrunde og dagsordenen blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at udvalget følger op på relevante emner fra seneste møde.

Beslutning

Der var ingen kommentarer til referatet fra sidst.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at afdelingerne orienterer om uddannelsesmæssige udfordringer og tiltag.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Aalborg Universitetshospital: Der blev orienteret om, at der er meget travlt og at akutindtaget er øget med 15%. Introlægerne går det fint med, de har de operationer de skal have og der er faktisk for meget at lave. HU-lægerne kører de i 4 blokke, 2 læger pr. blok. De kunne sagtens bruge det dobbelte antal læger og har meget travlt.
Derudover havde de inspektorbesøg i går og fik ros på de fleste af punkterne undtagen ift. arbejdstilrettelæggelsen. Når de er sygdom, så falder deres planlægning og derfor mener uddannelseslægerne ikke, at de får nok operationer.
Men derudover er de inde i en god stime ift. uddannelse og der er masser af potentiale endnu. De vil gerne udnytte mere simulation og robotoplæringssimulation, men det er svært at nå, når der er travlt.

Hospitalsenhed Midt: Der blev orienteret om, at afdelingen har haft inspektorbesøg sammen med karkirurgisk afdeling, da de er blevet sammenlagt. Det gik fint og de havde 3 nedslagspunkter, som de skulle fokusere på. Derudover går det godt og de har fået skabt en god kultur i afdelingen. De har lukket lejer, men ikke så meget uddannelseslejer. Indtil videre har uddannelseslægerne fået det uddannelse de skal have ift. operationer. De er aktuelt 3-4 HU-læger og har 4 ansat i uklassificerede stillinger. Derudover får de uddannelseslæger fra gyn-obs til april 2023.

Regionshospitalet Horsens: Der blev orienteret om nyt fra afdelingen under pkt. 7 i forbindelse med præsentation af inspektorbesøget i Horsens.

Aarhus Universitetshospital: Tue Højslev Avlund orienterede om, at han som ny UAO er ved at få overblik og prøver at komme ind i rutinerne. De har aktuelt 10 læger HU-læger, 4 introlæger (snart 7) og 4 KBU-læger. De ser ind i foråret hvor der kommer til at mangle HU-læger pga. ph.d.-forløb. Derudover er de et ungt lægelag på 20 læger og ved sygdom er der risiko for, at det er uddannelse der ryger fra planlægningen. Det kunne være fordelagtigt, hvis der kunne laves en arbejdstilrettelæggelsesplan hvor der var taget højde for sygdom, så uddannelse blev sikret.

Regionshospitalet Gødstrup: Der blev orienteret om, at de er ved at komme tilbage efter flytningen og få genetableret strukturen. De har haft en periode hvor det har været svært at rekruttere introlæger, men det er ikke længere et problem og efter 1/1-23 er de fuldt bemandet. De er lidt nede i operationskapacitet, men gør en stor indsats for at det ikke skal gå ud over uddannelsen. De har aktuelt 3 HU-læger.


Regionshospitalet Randers: Der blev orienteret om, at de har inspektorbesøg i januar 2023, som de er i gang med at forberede sig på. Det går godt uddannelsesmæssigt, så der forventes en bedre rapport end ved sidste besøg. De hjælper med at dække akutafdelingen nogle dage om ugen, både yngre læger og bagvagter og det opleves som rigtigt godt for uddannelseslægerne. Stillingerne besættes fint.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

4. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at PKL orienterer om nyt siden sidste møde.

Beslutning

Anders Husted orienterede om, at der afholdes den store danske fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen (MUK2023) den 24-26. september 2023 i Aarhus. Mere information herom findes på følgende hjemmeside: MUK 2023 - Videreuddannelsesregion Nord (videreuddannelsen-nord.dk)

Sagnr.: 1-30-72-45-18

5. Status på uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at der orienteres om status på udarbejdelsen af uddannelsesprogrammer.

Beslutning

Anders Husted orienterede om, at alle programmer er indsendt til VUS og at de kommer for UGUP den 16. december 2022.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

6. Fælles litteraturliste

Det indstilles,

at Nina Wensel præsenterer sit udkast til en fælles litteraturliste.

Beslutning

Der har været et ønske om en fælles litteraturliste, Nina Wensel har lavet et udkast som Marlene Julia Sørensen og Anne Samsø Engberg har kigget igennem. Det er en liste over anbefalet litteratur til uddannelseslægerne, som udvalget blev enige om at få delt op i basis og supplerende litteratur.

De aftales, at Mads Gammelgaard Petersen sender listen fra Nina rundt, for at alle kan bidrage til listen. Derefter samler han arbejdet, så det ender ud med en fælles litteraturliste, som kan sendes rundt og derefter udleveres til uddannelseslægerne.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

7. Orientering om inspektorrapport fra besøg på Kirurgisk Afdeling, Regionshospitalet Horsens

Det indstilles,

at Horsens orienterer om seneste inspektorbesøg den 1. juni 2022.

Beslutning

Merete Borg orienterede om inspektorbesøget den 01.06.2022, hvor alle temaer var vurderet som 'særdeles god'.

Sammen med inspektorerne havde de indgået en aftale om 3 indsatsområde fremover. Den ene var årshjulet, som de havde sat i gang for introlægerne, det blev aftalt, at det skulle udbredes til HU-lægerne, hvilket afdelingen allerede var i gang med. Det andet indsatsområdet var invers feedback, som de er rigtig glade for, og som de skal fortsætte det gode arbejde med. Det sidste indsatområde var kompetencetavlen, som de blev anbefalet at revidere lidt.


Der var anerkendelse fra udvalget om, at det var en meget flot inspektorrapport.


Derudover orienterede Merete Borg om, at det ellers går godt og at de har et godt og åbent uddannelsesmiljø. De forsøger at flytte rundt, så de sikrer at alle får uddannelse nok og hele afdelingen har fokus på uddannelse.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

8. Gennemsyn af lægefaglig indstilling (LFI) for introduktionsuddannelse i kirurgi

Det indstilles,

at udvalget gennemser den nuværende lægefaglig indstilling for introduktionsuddannelsen.

Sagsfremstilling

Som minumum hvert 3. år skal de lægefaglige indstillinger gennemses med henblik på at få vurderet, hvorvidt de fortsat er opdateret og fortsat har den mest hensigtsmæssige fordeling og sammensætning af uddannelsesforløb i introduktionsuddannelsen.

Den gældende indstilling er fra november 2018.

Udvalget bedes derfor gennemse den gældende lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen.

Den lægefaglige indstilling er vedhæftet.

Beslutning

Der er fortsat enighed om den lægefaglig indstilling for introduktionsuddannelsen i kirurgi. Aalborg Universitetshospital gav dog udtryk for, at de gerne ville have flere stillinger.


Anders Husted orienterede derudover om, at der aktuelt er en aftale om, at AUH's introlæger skal på et regionshospital for at opnå deres herniekompetencer. Der foreligger en fast aftale om, at Horsens hjælper med 2 af i-læger, Randers med 1 i-læge og Gødstrup med 1 i-læge. Hvis AUH slår maksimum i-stillinger op (5), så sørger de selv for at finde en aftale til den sidste i-læge. Da Randers har meldt ud, at de ikke længere kan hjælpe og det hele tiden har været meningen at evaluere ordningen efter 1 års tid, så afholdes der i december møde vedr. aftalen med UAO'er og Cheflæger.

Dette vil kunne få betydning for den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen, hvis AUH ikke kan tilbyde i-stillingerne nok.

Aalborg Universitetshospital orienterede om, at de ville kunne tilbyde en del flere introstillinger, hvis ikke Region Midtjylland kan tilbyde nok.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

9. Godkendelse af fleksforløb Aalborg-Hjørring

Det indstilles,

at der orienteres om at Aalborg-Hjørring har fået godkendt et fleksforløb med start fra 1. marts 2023.

Beslutning

Der blev orienteret om, at Aalborg-Hjørring har fået godkendt et fleksforløb. Dette er der mulighed for at søge om, hvis der er HU-stillinger som ikke er blevet besat i andre specialer samt at PKL vurderer, at der er uddannelseskapacitet hertil.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

10. PKL-funktionen

Det indstilles,

at der orienteres om PKL-funktionen og hvad denne indebærer.

Beslutning

Anders Husted har opsagt sin stilling som PKL, som han har haft i 8-9 år. Stillingen har været opslået, men der har ingen ansøgere været til stilingen.


Mads Skipper, sekretariatschef for videreuddannelsesregion Nord, var inviteret til mødet for at fortælle om PKL-funktionen. Mads Skipper gav en grundig introduktion ift. de akademiske opgaver samt de administrative opgaver som PKL-funktionen indebærer.


Anders Husted forklarede, at man kommer til at lære rigtig mange mennesker at kende ved at være PKL. Det er en oplagt mulighed for at være med til at sætte retningen for kirurgisk uddannelse. Opgaven fylder mere og mindre i perioder. PKL'en behøver ikke også at være UAO, men kan også være en speciallæge.


Udvalget blev opfordret til at overveje mulige kandidater og hvis de har spørgsmål er de velkomne til at tage kontakt til Anders eller Mads.


Der var forespørgsel på, om udvalget kunne få stillingsopslaget tilsendt. VUS sørger for at funktionsbeskrivelsen udsendes til udvalget.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

11. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Uddannelseslæge.dk (ny logbog.net og evaluer.dk) (marts 2022)

Ultimo 2022 kommer der et nyt system "Uddannelseslæge.dk", der erstatter de to tidligere systemer www.evaluer.dk og www.logbog.net, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark. Der er lavet en projektorganisering omkring udviklingen af det nye system inklusiv inddragelse af forskellige brugergrupper. På Videreuddannelsesregion Østs hjemmeside kan der findes opdateret information om projektet. Se yderligere via dette link: Uddannelseslæge.dk (laegeuddannelsen.dk)


Spørgsmål til projektet kan rettes til:

Projektleder Barbara Bøgsted Knudsen, bbk@regionh.dk telefon: 3866 9938, Region Hovedstaden

Projektleder Bertil Selde Krogh, berkro@rm.dk telefon: 3052 0517, Region Midtjylland


Vejledningsappen har ændret navn til Godvejledning.dk (marts 2022)

Mange uddannelseslæger og vejledere har haft glæde af appen "Vejledning", hvor vigtige dokumenter og links med betydning for den postgraduate videreuddannelse er samlet. Denne app erstattes nu af hjemmesiden godvejledning.dk. Første gang du går ind på hjemmesiden på din mobil, får du mulighed for at tilføje til din hjemmeskærm – hvorefter den fungerer fuldstændig som en app.

Hjemmesiden er opbygget som den gamle app, og du kan her finde oplysninger om samtaler, dokumenter, undervisning, kompetencevurdering og karrierevejledning af betydning for KBU, intro- eller hoveduddannelse.


Der er vedhæftet en one pager, der kan udskrives eller videregives til vejledere og uddannelseslæger.


Midler til sprogundervisning til udenlandsk uddannede læger (april 2022)

I Region Midtjylland er det muligt at søge om 10.000 kr. til medfinansiering af et sprogforløb for uddannelseslæger. Afdelingen skal selv betale det resterende beløb. Det er en betingelse, at de kommunale sprogtilbud er opbrugt og at enhedens uddannelseskoordinerende overlæge har godkendt forløbet. Afdelingen vælger selv udbyder. Ved interesse for ordningen kan man kontakte Maja Bertz eller Kasper Hedegaard Clausen i VUS og høre nærmere.


Der findes ikke et lignende tilbud med centrale midler i Region Nordjylland, men der er muligheder for medfinansiering til lignende forløb på de enkelte enheder.


Baggrundsnotat (September 2022)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk

Beslutning

Udvalget tog orienteringerne fra VUS til efterretning.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

12. Næste møde

Det indstilles,

at dato samt emner for næste møde aftales.

Beslutning

Næste uddannelsesudvalgsmøde afholdes den 6. juni 2023. Sofie indkalder hertil. Det aftales, at dagen starter med møde i uddannelsesudvalget, hvorefter der er overdragelsessamtaler og UKYL-møde.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

13. Eventuelt

Beslutning

Der var ingen punkter til eventuelt.

Sagnr.: 1-30-72-45-18

14. Deltagere

Det indstilles,

Til stede:


Malene Ørberg Dinesen (UKYL, HE Midt)

Mads Gammelgaard Petersen (UKYL, HE Midt)

Poul Erik Lundbech (UAO, HE Midt)

Anne Samsø Engberg (UAO, Aalborg)

Merete Borg (UAO, Horsens)

Flemming Møller Vejby (UAO, Gødstrup)

Marlene Julia Sørensen (UAO, Randers)

Tue Højslev Avlund (UAO, AUH)

Anders Husted (PKL)

Sofie Brøndum Kristensen (VUS) (referent)



Afbud:


Helle Ø Kristensen (UKYL, Gødstrup)

Nina Wensel (UAO, Hjørring)

Thomas Krarup (UKYL, Randers)

Finn Lasse Kallehave (UAO, Aalborg)

Marlene Aagaard Hansen (UKYL, Aalborg)

Susanne Haas (Afdelingslæge, Randers)

Sune Brinck Erichsen (UKYL, HE Midt)

Nina Sørensen(UKYL, Hjørring)

Haydar Alqaisi (UKYL, Aalborg)

Alessio Monti (UKYL, Hjørring)