Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde

Se alle
  • Udvalg: Kirurgi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 06. juni, 2023 kl. 09:00
  • Mødested: Regionshuset Viborg, Lokale F1

 


Sagnr.: 1-30-72-202-22

1. Valg af ordstyrer

Det indstilles,

at udvalget vælger en ordstyrer for mødet.

Beslutning

Birgitte, UKYL fra Aalborg blev valgt som ordstyrer.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

2. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen og eventuelt nye medlemmer præsenteres.

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt og udvalget blev præsenteret.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

3. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at udvalget følger op på eventuelt relevante emner fra seneste møde.

Beslutning

Det bemærkes, at Mads Gammelgaard Petersen har stafetten ift. litteraturlisten fra sidste møde. Der forventes, at bliver udsendt noget formaliseret. Anne Samsø Engberg vil rette henvendelse til ham ift. status på listen.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

4. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Det besluttes også at tage punkt 10; Inspektorbesøg under dette punkt, idet afdelingerne kan have nyt til orientering, som netop hænger sammen med inspektorbesøgene.

Regionshospitalet Horsens: Der blev orienteret om, at alle stillingerne er besat, og de har gode erfaringer med fast track introduktionsforløb for introlægerne.

Aalborg Universitetshospital: Der blev orienteret om, at rapporten i forlængelse af inspektorbesøget den 30/11-22 kom for 1 måned siden. Anne Samsø Engberg og Finn Lasse Kallehave er ikke enige i den del af rapporten, som omhandler arbejdstilrettelæggelsen og oplæring. Der var i rapporten ikke taget højde for, at man allerede havde indført blokke for HU-lægerne og teamtilknytning. I den mundtlige tilbagemelding blev hernie-oplæring ikke nævnt, men der blev udelukkende fokuseret på whipples-oplæring og deloperationer til whipples. Ledelsen har efterfølgende stilet en klage til Sundhedsstyrelsen ift. inspektorbesøget. Der sammenlignes med inspektorbesøget i 2019, hvor afdelingen heller ikke var genkendelig i rapporten. Der fremsættes ønske om programændring, så der inden afslutning af inspektorbesøg kan kommenteres for at undgå misforståelser. Opfølgningsarbejdet indbefatter nu udarbejdelse af en handleplan, som skal afleveres i januar 2024, og derefter nyt inspektorbesøg om 4 år. Handleplanen vil bl.a. komme til at omhandle de højt specialiserede operationer.
Der er en anerkendelse af, at uddannelsen hele tiden skal blive bedre, at de arbejder med det og der fortsat er masser af uddannelsespotentiale der kan udnyttes.

Der slås en ny stilling op til den 3. UAO, ligesom uopfordrede ansøgninger gerne modtages. Der er stor mangel på afdelingslæger, ligesom det også er et stort problem, at bagvagtslaget kun er halvt dækket. Der er et tilstrækkeligt antal KBU-læger, introlægestillingerne bliver også besat, og antallet af HU-læger går op og ned. HU-lægerne kommer som tidligere til at blive spurgt om DV + A/N + weekendarbejde. Der er aktuelt 2 langtidssygemeldte overlæger.

Aarhus Universitetshospital: Der blev orienteret om, at det er udfordrende at drifte med blot 3 HU-læger, men at de prøver at få det til at hænge sammen. Der er heldigvis udsigt til flere HU-læger fra september. Der kunne sagtens bruges en ekstra UAO. Der gøres opmærksom på fællesnævneren, som anslår en fordeling af 1 UOA pr. 8 yngre læger.

Regionshospitalet Randers: Der blev orienteret om, at det generelt går fint. Lau Lind er ny UKYL. Marlene Julia Sørensen har været til bestyrelsesmøde i DKS. Tilbagemeldingen derfra er, at RN gør det rigtig godt på uddannelsesområdet. Derudover blev der orienteret om inspektorbesøget, som gav en rigtig flot inspektorrapport.
I Randers bruges også specifikke OP kompetencevurderingsskemaer, de vil blive delt med udvalget. Sofie sørger for at rundsende dem.

Regionshospitalet Hjørring: Der blev orienteret om, at fordelingen af KBU-forløbene ændres, og processen er nu midtvejs. Dette betyder at de ikke får så mange KBU-læger på afdelingen længere. Der er tæt dialog med Akutmodtagelsen for at sikre, det ikke går ud over kvaliteten. De generelle rekrutteringsproblemer i udkantsdanmark fylder, mens der gøres opmærksom på, at det er et ledelsesproblem frem for et uddannelsesproblem. Der er nu slået en I-stilling op med besættelse til september, som vil give en pejling om rekrutteringsudfordringerne ift. om der er nogle der søger stillingen. Der ønskes evaluerings-KBU-forløb for at kunne rekruttere på sigt, for fødekæden bliver brudt uden de ordinære KBU læger. Der er flere indsatser i gang med rekruttering som overordnet mål, herunder et projekt med simulationstræning. Der mangles speciallæger og overlæger, mens HU-stillingerne er besat (også fleksforløbet).

Hospitalsenhed Midt: Der blev orienteret om, at de har haft en del reservelæger ansat, men at det ændres til efteråret, da flere rejser. Derudover har de besat stillingerne og er operativ godt med. Endoskopi-kørekortet kører rigtig godt og de har arbejdet på at lave et laparoskopi kørekort-kørekort også. Det er er oprettet ift. apparatur mv., men Poul Erik leder efter en ekstra hånd til at strukturere det, fordi det er tidskrævende både at planlægge og gennemføre simulationstræningen.


Inspektorrapporten blev udarbejdet på det tidspunkt, hvor karkirurgisk afdeling hørte ind under kirurgien. Konferencen havde ikke tilstrækkelig fokus på læring, men det er nu ændret. Introduktion med uddannelsesplaner går rigtig godt, så alt i alt var det en fin tilbagemelding. I-lægerne går ikke så meget stuegang, og der er et logistisk problem, fordi læringspotentialet ikke udnyttes godt nok. Regionshospitalet Randers har haft samme udfordring og prøvet mange forskellige modeller af, og det fungerer nu hos dem. Det fordeler sig sådan, at en overlæge fra øvre og en fra nedre tager sig af de studerende og kompetencevurderingerne, og der afsættes en hel dag til det. De yngre læger skal læres godt op i stuegangsfunktionen, hvilket selvfølgelig tager tid i de første uger, men derefter formår de også at tage over på mange opgaver relateret til stuegangsfunktionen.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

5. HU-læger, modtagelse og dokumentation af 20 traumer

Det indstilles,

at Anne Engberg uddyber punktet til diskussion.

Sagsfremstilling

Modtagelse og dokumentation af 20 traumer for HU-læger (EPA 7). Hvordan og hvor mange får HU-lægerne de forskellige steder?

Beslutning

Anne Engberg efterspørger input til opfyldelse af målbeskrivelsen for HU-lægerne, når antallet af traumer kan være svære at nå. Der bliver kaldt til de traumer, der er, men der kan realistisk ikke nås mere end max 8 traumer. Der gøres også opmærksom på, at der på Aalborg Universitetshospital udelukkende bliver kaldt til de abdominale traumer.
Aarhus Universitetshospital har samme problem. Antallet på 20 traumer er et urealistisk krav, også på den baggrund at der er en øvre grænse for, hvor mange mennesker der kan rummes på en traumestue. Der afventes et udspil fra Sundhedsstyrelsen ift. de nye målbeskrivelser, hvor forhåbningen er, at antalsmæssige krav udgår.

Der foreslås fokus på kurser, så HU-lægerne i hvert fald er teoretisk velfunderet ift. traumer. Der kan f.eks. planlægges en uges intensiv traume-blok mhp. at træne settingen og systematikken i traumekald.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

6. Hernieoplæring af i-læger fra AUH

Sagsfremstilling

Regionshospitalet Randers har svært ved at opretholde deres aftale med AUH ift. at sikre deres i-læger oplæring i hernier. Der ønskes en drøftelse af hvad der kan gøres fremover.

Beslutning

Der foregår en drøftelse i udvalget om punktet, som egentlig er et landsdækkende problem. Kravet er formuleret som 'åbne hernier', mens det er usikkert, hvorvidt det kan tolkes som alle typer hernier. Der er et ønske om, at det drøftes på et højere plan, fordi der ikke skal være tvivl, om hospitalerne lever op til målbeskrivelsen.
Rent fagligt er det langt mere givende at fokusere på niveauet af i-lægernes kompetencer i stedet for antallet af operationer. De basale hernie-operationer foretages i privat regi, og det diskuteres hvorvidt det er muligt at trække hernierne tilbage eller om uddannelsesopgaven skal flyttes med ud i det privat.

Det besluttes, at Sofie drøfter det med Mads Skipper i sekretariatet.


Sofie har efterfølgende drøftet problematikken med Mads Skipper i sekretariatet. Hvis I fagligt vurderer, at det ikke giver mening med det specifikke antal hernier-operationer som fremgår af kompetencekortene, så vil vi anbefale jer at tage det op i det specialeselskabet, som laver kompetencekortene.
Hvis ikke det er en mulighed, så kan vi undersøge mulighederne for at indgå en aftale med det private omkring oplæring i hernier.


Sagnr.: 1-30-72-202-22

7. Ph.D forløb under hoveduddannelse

Sagsfremstilling

Aarhus ønsker en drøftelse af den tidligere beslutning omkring ikke at kunne tilbyde Ph.d. forløb under hoveduddannelse.

Beslutning

Der foregår en drøftelse i udvalget om punktet, hvor Tue Avlund argumenterer for den uddannelsesmæssige værdi for Ph.d. I Aarhus er der et ønske om at åbne for muligheden for at starte Ph.d. forløb op. Udfordringen er dog kontinuerligt at kunne have et tilstrækkeligt antal HU-læger, og det er ikke muligt, hvis mange vil lave Ph.d. Ønskescenariet må vel være en balance mellem HU-læger og Ph.d. studerende. Der er angiveligt erfaringer med tilrettelæggelse af specifikke forløb fra Odense. Økonomien skal dog hænge sammen, og dimensioneringen skal overholdes. Det er tidligere vedtaget, at har man et HU-forløb, kan der ikke også gives orlov til forskning, men kendskabet til denne regel er desværre ikke nået ud til alle yngre læger.

Beslutningen om ikke at tilbyde Ph.d. under hoveduddannelse fastholdes. Alle vejledere skal vide det mhp. at få budskabet ud til målgruppen, og derudover bør det fremgå af alle stillingsopslag til HU-forløbene.


Sofie har efterfølgende undersøgt muligheden for, at det kan skrives ind i stillingsopslagene til HU-forløbene, at der ikke kan tilbydes ph.d. forløb under hoveduddannelsen. Dette er desværre ikke en mulighed. Der ligger en beslutning fra Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse om, at Rådet ser positivt på Ph.D forløb under hoveduddannelse, så det vil ikke kunne fremgå af stillingsopslagene. I opfordres til at sikre, at alle vejlederen er informeret herom i stedet for.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

8. Internat for nye introlæger

Sagsfremstilling

Randers ønsker en drøftelse af, hvorvidt der er behov og mulighed for at lave et internat for nye introlæger. Inspirationen kommer fra urologien, hvor de afholder et internat for deres nye introlæger i vest. Formålet er, at få en god start på det urologiske lægeliv med info om foreninger, lederskab, forskning, samarbejde med industrien, vejen til en HU stilling og ikke mindst god networking.

Beslutning

Der foregår en drøftelse i udvalget. Det pointeres, at vi inden for kirurgien har langt flere intro-læger, der starter forskudt, hvorfor det er lettere at planlægge og gennemføre et internat i et mindre speciale. Men der rejses forslag om alligevel at lave det én gang årligt, for på den måde også at samle i-lægerne.

Det besluttes, at Marlene Sørensen tager kontakt til de ansvarlige i urologien for at høre mere om deres tilbud og også at undersøge finansieringen.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

9. Håndtering af opgaver i forbindelse med manglende PKL

Det indstilles,

at udvalget byder ind med eventuelle bemærkninger til håndteringen af opgaver i perioder uden en PKL.

Sagsfremstilling

Videreuddannelsessekretariatet bruger i flere tilfælde PKL'en til at indhente lægefaglige vurderinger i meritsager, personsager om deltid, udvidelse af intro-stillinger osv.


I perioder uden en PKL vil Videreuddannelsessekretariatetet bede uddannelsesudvalget hjælpe med at løse følgende opgaver i specialet:


  • Uddannelsesudvalgsmøder: Udvalget vil blive inddraget ift. indhentning af punkter til dagsordener og styring af møder.
  • Personlige forløbsændringer (f.eks. uhensigtsmæssige uddannelsesforløb og dispensationssager): UAO/UALO fra den/de akutelle delansættelser vil blive spurgt om deres faglige vurdering af ændringen i uddannelseslægens forløb.
  • Meritsager: I de tilfælde hvor en læge søger om merit vil ansøgningen blive vurderet af to UAO'er/UALO'er fra andre enheder i specialet end den enhed, som lægen aktuelt er ansat hos (under samtykke fra uddannelseslægen)
  • Lægefaglige indstillinger: Udvalget vil, som altid, blive inddraget i vurdering af lægefaglige indstillinger. Sekretariatschefen vil stå som underskriver.
  • Andet: Ved ansøgning om ekstra i-stillinger eller oprettelse af fleksforløb, vil UAO'er/UALO'er fra de aktuelle afdelinger blive spurgt ind til vurdering af uddannelseskapaciteten.


Endelige afgørelser træffes som vanligt i Videreuddannelsessekretariatet på vegne af Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.

Beslutning

Udvalget accepterer ovenstående punkter, idet opgaverne naturligvis skal løses i en periode uden PKL. Sofie opfordrer til, at man kontakter Mads Skipper, hvis man kunne være interesseret i funktionen som PKL.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

10. Orientering om inspektorbesøg

Sagsfremstilling

HE Midt, RH Randers og Aalborg har haft inspektorbesøg, som de vil orientere om. Rapporterne er vedhæftet som bilag.

Beslutning

Det besluttes at tage orienteringen under punkt 4 ; Nyt fra afdelingerne.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

11. Uhensigtsmæssige forløb

Sagsfremstilling

Bertil Selde Krogh fra Videreuddannelsessekretariatet vil fortælle mere om uhensigtsmæssige forløb.

Beslutning

Bertil indleder punktet med et oprids over, hvad der kendetegner uhensigtsmæssige forløb. Traditionelt er det meget de lovgivningsmæssige aspekter i forløbene, der opstår usikkerhed omkring, herunder hvornår det kan anbefales at inddrage HR, TR eller andre.

Det uhensigtsmæssige i et forløb opstår, når det vurderes, at det krævede ikke kan nås tidsmæssigt. Der gøres samtidig opmærksom på, at det betegnes som normalt, at nogle ting giver anledning til bekymring, eller helt konkret skal justeres undervejs. Uhensigtsmæssige forløb defineres dermed kort at opstå, når læringsmålene ikke kan nås i forløbet. I disse tilfælde skal der laves en handleplan, og der henvises til notat om uddannelsesmæssige uddannelsesforløb, som ligger på hjemmesiden under Det Regionale Råd og vedhæftes referatet.

I en handleplan er det centralt at beskrive konkrete forslag om, hvordan det uhensigtsmæssige kan løses, hvordan ser man vil kunne følge progressionen mv. I KBU-forløbene er det en større udfordring pga. den meget korte tidsramme. Her gøres der dog opmærksom på, at forløbene kan forlænges. Udvalget oplever det relativ ukompliceret at vurdere de konkrete operative mål, mens det udfordrende er de yngre læger, som har problemer med selve det at være læge, træffe beslutninger osv. Dette kan også være svært at beskrive konkrete løsningsforslag hertil. Det bemærkes, at PKL ikke er inde over KBU-forløbene, men der må altid tages kontakt til VUS mhp. sparring i sagerne.


Opsummerende handler det om hurtigt at identificere et problem og handle på det. Her kan blokkene være et godt hjælperedskab, ligesom det fx også er tilladt at spørge de studerende om tidligere kompetencevurderinger. Overleveringssamtalerne er vigtige. På https://uddannelseslaege.dk/ godkendes kompetencerne, og de kan ikke fjernes igen, medmindre man har udført godkendelsen ved en fejl, i disse tilfælde skal man tage kontakt til VUS.
Det er ikke muligt udelukkende at godkende tiden.

Sagnr.: 1-31-77-504-22

12. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kl. Genetik

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Oftalmologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Kl. Mikrobiologi


Specialevalgsdag 2023 (april 2023)

I samarbejde med Videreuddannelsesregion Nord afholder Region Nordjylland i år specialevalgsdag for medicinstuderende og yngre læger. Specialevalgsdagen afholdes torsdag den 5. oktober 2023 kl. 15.15 – 18.30 på Aalborg Universitetshospital. I må allerede nu meget gerne sætte kryds i kalenderen.
PKL'er og UKO'er vil i den nærmeste fremtid modtage link til tilmelding samt program for dagen.
Hvis der er spørgsmål, kan I kontakte Maria Jul i RegionNordjylland (maria.jul@rn.dk)

Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (April 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2023). Tallene for 1. halvår 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Beslutning

Udvalget tog orienteringerne fra VUS til efterretning.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

13. Næste møde

Det indstilles,

at dato samt emner for næste møde aftales.

Beslutning

Næste uddannelsesudvalgsmøde afholdes tirsdag den 12. december 2023 i Aarhus. Sofie indkalder hertil.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

14. Eventuelt

Beslutning

Der var ingen punkter til eventuelt.

Sagnr.: 1-30-72-202-22

15. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Poul Erik Lundbech (UAO, HE Midt)

Nina Wensel (UAO, Hjørring)

Anne Samsø Engberg (UAO, Aalborg)

Finn Lasse Kallehave (UAO, Aalborg)

Alessio Monti (UKYL, Hjørring)

Birgitte Mørch Søndergaard (UKYL, Aalborg)

Marlene Aagaard Hansen (UKYL, Aalborg)

Marlene Julia Sørensen (UAO, Randers)

Lau Lind (UKYL, Randers)

Merete Borg (UAO, Horsens)

Tue Højslev Avlund (UAO, AUH)

Sofie Brøndum Kristensen (VUS)

Anne-Mette Schelle (VUS) (referent)


Afbud:

Flemming Møller Vejby (UAO, Gødstrup)

Thomas Krarup (UKYL, Randers)

Malene Ørberg Dinesen (UKYL, HE Midt)

Mads Gammelgaard Petersen (UKYL, HE Midt)

Helle Ø Kristensen (UKYL, Gødstrup)

Susanne Haas (Afdelingslæge, Randers)

Sune Brinck Erichsen (UKYL, HE Midt)

Nina Sørensen(UKYL, Hjørring)

Haydar Alqaisi (UKYL, Aalborg)