Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: Klinisk Biokemi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 18. februar, 2020 kl. 09:00
  • Mødested: Lokale 14, Olof Palmes Alle 15, Regionshuset Aarhus

 


Sagnr.: 1-30-72-261-18

1. Velkomst og præsentation

Sagnr.: 1-30-72-261-18

2. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

  • Har afdelingen nogle uddannelsesmæssige udfordringer/problemer
  • Har afdelingen nye uddannelsestiltag, som kan være til inspiration for de øvrige afdelinger

 

Beslutning

I HE Vest har der været besøg af en KBU-læge, som har haft 3 uddannelsesdage på afdelingen. Nete brugte en del tid på at planlægge et program, men det var en positiv oplevelse at have KBU-lægen på besøg. Nete vil gerne sende programmet ud til uddannelsesudvalget til inspiration. De øvrige afdelinger supplerede med deres erfaringer med KBU-læger eller medicinstuderende, der kommer på besøg på afdelingerne. I Aalborg og Aarhus er det typisk de yngre læger, der håndterer introduktion og rundvisning på afdelingen. I Aalborg bliver de medicinstuderende blandt andet præsenteret for nogle cases, som de skal arbejde med.

 

Uddannelsesudvalget var enige om, at afdelingerne skal have en opmærksomhed på, hvor mange ressourcer der lægges i arbejdet med at arrangere uddannelsesdagene.

 

AUH: De har gode oplevelser med at have faste overleveringer mellem sektionerne, når en uddannelseslæge på afdelingen går fra en sektion til en anden, således at der tages hensyn til uddannelseslægens niveau og kompetencer. På den måde sikres der et bedre flow og progression for lægens uddannelse. Afdelingen på AUH har desuden gode erfaring med at HU-læger er vejledere for introlæger - dette gør Aalborg også brug af med tilsvarende gode erfaringer.

  

Aalborg: Det går godt med rekrutteringen til introstillingerne i øjeblikket. Afdelingen har desuden inspektorbesøg til marts. Resultatet af inspektorbesøget skal for næste uddannelsesudvalgsmøde til oktober 2020.

 

Jurgita(Viborg): Der er en god bemanding på afdelingen i øjeblikket med to HU-læger.

Sagnr.: 1-30-72-261-18

3. Ændring i sammensætning af hoveduddannelsesforløb

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget foreslår en ny sammensætning af hoveduddannelsesforløbene, hvori HE Vest fremadrettet vil indgå.

Sagsfremstilling

Klinisk Biokemisk Afdeling, Hospitalsenheden Vest ønsker at indgå i hoveduddannelsen i specialet og har fået godkendt deres uddannelsesprogram.


Uddannelsesudvalget skal derfor aftale, hvordan sammensætningen af hoveduddannelsesforløbene skal være fremover. I drøftelserne skal det også tages med, at afdelingen på Regionshospitalet Randers på nuværende tidspunkt ikke har speciallæger ansat, hvilket betyder, at der er enkelte uddannelseslæger, der mangler afklaring på, hvor de skal have deres sidste delansættelse henne.


Ved ændringer i sammensætningen af hoveduddannelsesforløb skal der være opbakning fra afdelingsledelserne. Den endelige ændring kan først træde i kraft, når den er godkendt i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.


Den nuværende sammensætning af hoveduddannelsesforløbene ses nedenfor:




Fordeling af årsværk i hoveduddannelsen ses nedenfor:


I bilag ses vejledende retningslinje for sammensætning af hoveduddannelsesforløb.


Beslutning

Der var enighed om at afvente den nye dimensioneringsplan før, der laves om i den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen. Den nye dimensioneringsplan vil vise, hvor mange uddannelsesforløb, der skal slås op i perioden 2021-2025 og forventes at være offentliggjort i løbet af sommeren 2020.


Når den nye dimensioneringsplan er kendt, skal HE Vest indgå i hoveduddannelsen. Derudover skal der kigges på fordelingen af årsværk på de forskellige afdelinger, der indgår i hoveduddannelsen, så der tilstræbes en mere ligelig fordeling af årsværk. RH Randers vil som udgangspunkt udgå af den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen indtil, at der igen er ansat speciallæge(r) på afdelingen.


Der foreligger et godkendt uddannelsesprogram for hoveduddannelsesforløbet 'Aarhus Universitetshospital - Hospitalsenheden Vest'. Der skal også lavet et program, hvor Aalborg Universitetshospital indgår sammen med HE Vest. Før at HE Vest endeligt kan indgå i hoveduddannelsen, skal der godkendes en ny lægefaglig indstilling for hoveduddannelsen i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.


De pågældende uddannelseslæger, der skal have delansættelse i RH Randers skal flyttes til andre afdelinger. Kasper undersøger de økonomiske forhold ifm flytningen.

Sagnr.: 1-30-72-261-18

4. Uddannelsesudvalgsmøder fremadrettet

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter, hvad uddannelsesudvalgsmøderne skal bruges til fremover

Sagsfremstilling

Tidligere har uddannelsesudvalgsmøderne været afholdt sammen med alle uddannelseslægerne i specialet. Denne gang er det kun det specialespecifikke uddannelsesudvalg, der mødes.

 

Der ønskes derfor en drøftelse om, hvad formålet med møderne skal være fremadrettet og hvem der skal deltage.

 

Læs i øvrigt kommisoriet for specialespecifikke uddannelsesudvalg i Videreuddannelsesregion Nord i bilag (kommisorium for uddannelsesudvalg).

Beslutning

Uddannelsesudvalget aftalte, at der som udgangspunkt afholdes ét årligt uddannelsesudvalgsmøde med muligheden for at planlægge yderligere møder, hvis der er behov for det. Deltagerne til uddannelsesudvalgsmøderne vil bestå af de uddannelsesansvarlige overlæger og de uddannelseskoordinerende yngre læger.

Sagnr.: 1-30-72-261-18

5. Hvad bør hovedvejlederne vide om de obligatoriske kurser

Beslutning

PKL ønsker, at hovedvejlederne er bedre informeret om de generelle obligatoriske kurser for intro- og hoveduddannelseslæger, således at både uddannelseslægen og afdelingen opnår værdi ved den læring, som uddannelseslægen opnår ifm kursusdeltagelse. Det kan eksempelvis ske ved, at der gøres mere ud af at uddannelseslægerne skal præsentere kursusudbyttet på deres afdeling. PKL henviser blandt andet til de two-folders om de generelle kurser, som VUS har været med til at udarbejde. De forskellige two-folders kan findes på VUS´ hjemmeside samt i bilag til denne dagsorden under punktet 'Nyt fra VUS'. Ifm godkendelsen af Uddannelsesprogram for AUH-Vest forløb blev SOL-kursene placeret tidsmæssigt i AUH-delforløbet (kurserne måtte ikke fremgå begge steder). Dette er ikke som besluttet/forventet, så der er diskrepans imellem program, forventninger og praksis. Kasper følger op på dette.   

Sagnr.: 1-31-77-1-18

6. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS

 

Twopagers - Generelle kurser (juni 2018)

Der er udarbejdet en række twopagers med informationer om de generelle kurser.

Twopagerne indeholder:

 

  • en beskrivelse af formålet med kurset
  • en beskrivelse af kursets forløb
  • en opfordring til deltagerens forberedelse inden kurset

 

Twopagerne er udarbejdet for at forberede kursusdeltagerne bedre på kurset samt en opfordring til opfølgende aktiviteter efter kursusafholdelsen.

 

Twopagerne vedlægges dagsordenen og vil ligeledes kunne findes på VUS-hjemmesiden på

 

(se følge 5 Bilag: Vejledningskursus, SOL 3, Læringskursus, Kommunikation for basislæger og Akut

 

Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (november 2018)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgendene hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/

http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/

 

Ny kontorchef/sekretariatschef (November 2018)

3. januar 2019 tiltrådte Mads Skipper stillingen som kontor og sekretariatschef i Videreuddannelsessekretariatet.

 

Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.

 

Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.

 

Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:

 

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010

 

Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.

 

Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.

 

I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf

 

Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (september 2019)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord, andet halvår 2019 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, sept. 2019 VUR Nord). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

 

Nye KBU tal (opdateret oktober 2019)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.

 

Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

204

134

61

*Antal tilmeldte til KBU

 

 

 

**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland

 

Baggrundsnotat (november 2019)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst".

Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").

 

 

 

 

Beslutning

Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning

Sagnr.: 1-30-72-261-18

7. Aftale dato for næste møde

Beslutning

PKL(Mie) finder dato for næste møde, som afholdes i oktober 2020.

Sagnr.: 1-30-72-261-18

8. Eventuelt

Sagnr.: 1-30-72-261-18

9. Deltagere

Beslutning

Mie Samson, PKL

Tina Parkner, UAO, Aarhus Universitetshospital

Søren Risom Kristensen, UAO, Aalborg Universitetshospital

Jurgita Janukonyté, UAO, Hospitalsenheden Midt

Nete Hornung, UAO, Hospitalsenheden Vest

Else Marie Vestergaard, UAO, Hospitalsenheden Horsens

Agnes Bech, UKYL, Aalborg Universitetshospital

Birgitte Sandfeld Paulsen, UKYL, Aarhus Universitetshospital

Kasper Clausen, VUS (referent)