Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

  • Udvalg: Klinisk Biokemi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 27. marts, 2025 kl. 09:00
  • Mødested: Regionshuset Aarhus, OPA 15, lokale 17

 


Sagnr.: 1-30-72-203-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Beslutning

Punkter til eventuelt:

Nete: Orientering om målbeskrivelse – blev taget under punkt 6.

Stine: Deltid – erfaringsudveksling.


Dagsorden godkendes.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Referatet fra uddannelsesudvalgsmødet d. 21. marts 2024 er vedlagt.

Beslutning

Der følges op på punktet vedr. ansættelsesudvalg. Der har i løbet af efteråret 2024 været en genudpegningsproces af ansættelsesudvalgene i hele Videreuddannelsesregion Nord. Dette er afsluttet, og der er ikke sket ændringer for dette ansættelsesudvalg.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

3. Planlægning af "klinisk ansættelse efter aftale" under hoveduddannelsen

Det indstilles,

at udvalget drøfter punktet

Sagsfremstilling

Punktet er medtaget på opfordring af PKL, Tina Parkner. Punktet har også været drøftet på mødet i det nationale Uddannelsesudvalg i specialeselskabet (DSKB). Udvalget bedes under punktet drøfte hvordan den kliniske ansættelse efter aftale bedre kan sikres hos HU-lægerne i specialet. Der opleves udfordringer med at få lavet aftaler. Der kan ligeledes drøftes, hvad der kan gøres af tiltag for at imødekomme problematikken.

Forud for mødet har VUS delt erfaringer fra speciallægeuddannelsen i Samfundsmedicin, som har lavet nogle dokumenter til HU-lægerne for at i mødekomme udfordringerne med at finde en klinisk ansættelse. Disse dokumenter kan ses på Region Nord - DASAMS under drop-down menuen: Kliniske ansættelser.


Beslutning

Under punktet drøfter udvalget de udfordringer som opstår ifm. at finde den kliniske ansættelse for uddannelseslægerne i specialet. Følgende pointer blev fremhævet:


Det er blevet stadig sværere at finde kliniske ansættelser, særligt når lægerne når længere hen i deres forløb. Indtil nu er det lykkedes at finde løsninger, men der er bekymring for, hvordan det ser ud fremadrettet, når man ser ind i flere og flere uddannelseslæger, som ønsker at gennemføre speciallægeuddannelsen.


En væsentlig del af udfordringen handler om regionale forskelle – både i forhold til hvem der kan tilbyde forløb og hvordan de kliniske ophold organiseres. Dette gælder blandt andet forskelle mellem Videreuddannelsesregionerne, hvor rammerne og mulighederne varierer betydeligt.


Der er desuden store forskelle på, hvordan økonomien håndteres i regionerne, og hvilke midler der er til rådighed til at understøtte kliniske forløb. Især i Region Midtjylland opleves dette som en barriere.


Det blev understreget, at lokal opbakning og tidlig kontakt til de kliniske enheder er helt centralt. En tæt og klar kommunikation fra starten gør det lettere at sikre samarbejde, og det bør ikke være en mulighed for kliniske afdelinger at afvise deltagelse uden saglig begrundelse.


Forskelle i praksis omkring merit blev også drøftet. Som udgangspunkt får man merit for tidligere klinisk erfaring, fx ved en introduktionsstilling i et andet relevant speciale. Der var dog usikkerhed om, hvorvidt dette er gældende i alle Videreuddannelsesregioner. Mette undersøger sagen nærmere og vender tilbage med afklaring.


Erfaringer viser, at det kan være en fordel at etablere kontakt til kliniske afdelinger allerede tidligt i forløbet – gerne efter det første år – så man sikrer, at lægerne ikke når for langt uden at have et klinisk forløb på plads. Dette bidrager også til en oplevelse af retfærdighed i fordelingen af pladser.


Relations opbygning blev fremhævet som afgørende – både mellem de enkelte læger og de kliniske afdelinger, men også på systemniveau.


Opfølgning og næste skridt:


Nete tager kontakt til Sundhedsstyrelsen på vegne af specialeselskabet for at gøre opmærksom på de regionale forskelle i mulighederne for både fleksible forløb og kliniske ansættelser.


Emnet sættes på dagsordenen til næste møde for at følge op og drøfte eventuelle nye input eller forslag.


Sagnr.: 1-30-72-203-22

4. Hvordan gør vi de dygtige uddannelseslæger dygtigere?

Det indstilles,

at udvalget drøfter aktuel praksis

Sagsfremstilling

I uddannelsessystemet har vi ofte fokus på de uddannelseslæger, som følger uddannelsesprogrammet uden komplikationer, og så har vi et øget fokus på de læger, som kommer i uhensigtsmæssige uddannelsesforløb. På afdelingerne findes også ”high-performers”, og der ønskes en drøftelse i udvalget, om vi har kendskab til denne gruppe af læger, og samtidig om hvordan vi understøtter udviklingen og læringen hos denne gruppe.


Beslutning

Udvalget drøftede, hvordan man bedst understøtter udvikling og læring hos de læger, der må betegnes som "high-performers" – en gruppe, der ofte får mindre opmærksomhed, da fokus typisk enten ligger på det ordinære forløb eller på læger med udfordringer i deres uddannelse. Det blev fremhævet, at forskning og udviklingsprojekter spiller en vigtig rolle for denne gruppe, og mange engagerer sig allerede i den slags aktiviteter.


Gruppen opleves ikke som et problem i uddannelsen – der findes som regel relevante projekter, de kan indgå i. Alligevel blev det foreslået, at der kunne arbejdes mere målrettet med karrierevejledning for disse læger, eksempelvis med fokus på fremtidige muligheder og veje i specialet.


Et konkret forslag, der blev drøftet, var at styrke brugen af individuelle udviklingsplaner, som udarbejdes ved første vejledersamtale sammen med hovedvejlederen. Disse planer kan senere justeres og danne rammen for en mere målrettet faglig og personlig udvikling gennem hele forløbet. Det skal sikre et fælles fokus og give plads til progression, da tiden i speciallægeuddannelsen går hurtigt.


Udvalget pegede også på betydningen af tidlig dialog. Allerede ved opstart bør man spørge ind til særlige faglige interesser og potentielle profiler, som kan få lov til at folde sig ud under hele forløbet. Dette kan både skabe øget motivation og mulighed for at udvikle sig inden for lederroller og andre ansvarsområder, som den enkelte læge har lyst til at forfølge.


Det blev desuden understreget, at det er vigtigt at være opmærksom på, at alle kompetencer i målbeskrivelsen ikke skal godkendes for tidligt – eksempelvis før fase 3 – men at man følger progressionen som tiltænkt i uddannelsesprogrammet. På den måde sikrer man, at læring og udvikling fortsat er i spil hele vejen igennem.


Sagnr.: 1-30-72-203-22

5. Specialebeskrivelse - status jf revision af den lægelige videreuddannelse

Det indstilles,

at udvalget drøfter hvorvidt der er nyt vedr. specialebeskrivelsen

Sagsfremstilling

Punktet kan bruges til at vidensdele nyt omkring udviklingen af specialebeskrivelsen som pilotprojekt ifm. revisionen af den lægelige videreuddannelse.

Beslutning

Nete og Søren har repræsenteret specialet i arbejdet om den nye specialebeskrivelse og har deltaget i møder med Sundhedsstyrelsen (SST), ligesom der har været omfattende skriftlig dialog mellem møderne. Arbejdsgruppen har haft en bred repræsentation fra specialet, hvilket har givet et solidt grundlag for drøftelserne. Der har været særlig fokus på at definere specialets kerneopgaver i relation til både hospital og praksis – og samtidig se fremad mod, hvordan specialet udvikler sig i de kommende år. Det seneste udkast til specialebeskrivelsen blev sendt ud med en uges frist til at give kommentarer.


Drøftelserne blev beskrevet som meget konstruktive og givende. En særlig udfordring har dog været at få forskningen anerkendt som en kerneopgave. Det er nu lykkedes at få forskningen placeret som en forskningsunderstøttende kerneopgave, hvilket vurderes som en god og vigtig beslutning. Også logistik er blevet inddraget som en del af specialets opgaver, hvilket afspejler den rolle, speciallæger i klinisk Biokemi ofte har i den sammenhæng.


Der har dog været visse udfordringer i arbejdet, særligt i forhold til at få specialebeskrivelsen og målbeskrivelsen til at hænge ordentligt sammen, da de to dokumenter overlapper på flere områder. Derudover har processen været præget af et højt tempo og korte deadlines, og mulighed for fysiske møder har styrket processen. Skabelonen for specialebeskrivelsen blev heller ikke vurderet som ideelt tilpasset specialet.


I arbejdet med målbeskrivelsen er der nu lagt op til, at kompetencerne justeres, så de i højere grad afspejler de opdaterede kerneopgaver, herunder forskningsunderstøttelse. Kompetencer relateret til formidling (f.eks. oplæg på engelsk) og forskning bliver også tilpasset. Derudover er der kommet flere kompetencer til, der retter sig mod den professionelle rolle. Samtidig er sproget blevet moderniseret, og antallet af kompetencer er reduceret for at gøre målbeskrivelsen mere overskuelig.


Næste skridt bliver at udvikle nye uddannelsesprogrammer, som tager højde for den reviderede specialebeskrivelse og målbeskrivelse.


Sagnr.: 1-30-72-203-22

6. Inspektorrapport fra besøg på Klinisk Biokemisk afdeling, Aalborg Universitetshospital

Sagsfremstilling

Siden sidst har Klinisk Biokemisk afdeling, Aalborg Universitetshospital haft inspektorbesøg. Afdelingen bedes fortælle om besøget og erfaringerne fra besøget på dagens møde.


Inspektorrapport samt SST- kommentarer kan findes via nedenstående links:

Inspektorrapport-300924.ashx

SST-kommentarer-300924.ashx



Beslutning

Meget fin rapport, hvor der generelt er stor tilfredshed med uddannelsen på afdelingen.

Inspektorerne var enige i afdelingens temascoring. Alle temaer blev scoret særdeles gode fraset undervisning og læringsmiljø, som scores tilstrækkelig. Inspektorerne beskriver en afdeling, hvor uddannelseslægerne har stor indflydelse på egen hverdag og læring, og hvor forskning er en integreret del af arbejdet.


Afdelingen aftale i samarbejde med inspektorerne to indsatsområder:


Nr. 1 Indsatsområde: Fokuseret ophold på øvrige parakliniske afdelinger (er i igangsat)

Nr. 2 Indsatsområde: praktisk involvering i analysearbejde (er i igangsat)


Det var generelt et stort arbejde at forberede inspektorbesøget.


Udvalget drøfter et forslag til at genoptage fælles undervisning på tværs af matriklerne. UKYL’erne går videre med det.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

7. Orientering om dimensioneringsplan 2026-2023

Sagsfremstilling


Sundhedsstyrelsens høring vedrørende dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030 blev afsluttet tilbage i december. Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i VUR Nord har bidraget med høringssvar. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres i marts 2025, og hvis der er nyt kan udvalget drøftet en vet. videre proces, i tilfælde af at specialet opdimensioneres.
Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser



Beslutning

Der er stadig ikke nyt endnu, men man forventer at der offentliggøres en dimensioneringsplan i forsommeren. Udvalget aftaler, at man aftaler et virtuelt møde med henblik på fordeling af forløb, hvis specialet opdimensioneres.


Stine rejser desuden en opmærksomhed på, hvordan specialet påvirkes af fremrykninger af forløb (såkaldte dubleringer). Baggrunden for tidligere dubleringer har været grundet udfordringer med at balancere mellem drift og ønsker til forskning.


Udvalget aftaler, at man skal drøfte de individuelle sager fra gang til gang, og derved træffes der beslutninger ud fra konkret individuel vurderinger.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

8. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

PKL orienterer om nyt.

Beslutning

 Tina fortalte om seneste PKL-UKO-VU, som omhandlede AI i en klinisk setting.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

9. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

 Hver afdeling orienterer om nye uddannelsestiltag fra afdelingen og eventuelle uddannelsesmæssige udfordringer

Beslutning

HEM:
  • Engageret UKO arbejder på at få forløbsbeskrivelser på hjemmesiden i samarbejde med underviserne.
  • Afdelingen starter med at deltage i karrierecafé, som finder sted to gange årligt.
  • Uddannelsesdage på Blodprøver og Biokemi tilbydes som mulighed for KBU-læger (yngre læger har ikke denne mulighed på HEM, så det bliver kun KBU) 
 
Aalborg:
  • Høj søgning til I-stillinger.
  • Flytningen til NAU fylder meget; praksisprøver starter maj 2025, endelig flytning februar 2026.
  • Uddannelsesgruppen fungerer godt.
 
Horsens:
  • Rokade med HU-læge, der nu har ansvar for et område gennem hele forløbet.
  •  Mulighed for forskningsaktiviteter via klinisk adjunktur.
 
AUH:
  •  Mange ansøger til I-stillinger og flere til H-stillinger det sidste år
  • Deltidsproblematikken er midlertidigt løst, men problem når H-læge går direkte over i phd-forløb for bemandingen. Derfor er H-stillinger rykket frem.
  • Arbejder med punkter fra "3-timersmødet". Mette fortalte om punkterne.
 
Gødstrup:
  • Deltidsudfordringer håndteret.
  • Hjemmearbejdsdage drøftet.
 
Fælles fokus:
  • Vigtigt at fastholde ensartede rammer for uddannelsesforløb – herunder placering, deltid og hjemmearbejde.
  • Introstillinger bør som udgangspunkt være på fuldtid.
Sagnr.: 1-31-77-504-22

10. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Genopslag og fleksforløb (april 2024)
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.


Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb. Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.


Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb

  • Til fleksforløb kan kun anvendes forløbssammensætninger, der i forvejen er godkendte i den lægefaglige indstilling
  • Et fleksforløb skal skriftligt godkendes ved de involverede hospitalsledelser.
  • Der medfølger ikke medfinansiering eller andre yderligere centrale lønmidler.
  • Et speciale kan anvende fleksforløb, hvis der fra den seneste ansættelsesrunde ikke er nogen ubesatte forløb i specialet.


Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.


Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (maj 2024)

Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:


Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed


Region Midtjylland

  • KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
  • Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
  • Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk


Region Nordjylland

  • KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
  • Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
  • Link til den regionale kandidatbank - rn.dk/kbu-udenlandsk-uddannet-læge


Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed


Region Midtjylland og Region Nordjylland

  • Evalueringsansættelse af 6 måneder for speciallæger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden, hvis speciale er anerkendt i Danmark og har en minimumvarighed svarende til den danske speciallægeuddannelse.
  • Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk


Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.


Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (december 2024)

Sundhedsstyrelsens høring vedrørende dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030 er nu afsluttet. Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i VUR Nord har bidraget med høringssvar. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres i marts 2025.
Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser


Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Middel til lav

Retsmedicin

Lav til middel

Intern Medicin: Infektions


Beslutning

Udvalget tog orienteringen til efterretning

Sagnr.: 1-30-72-203-22

11. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner


Beslutning

Virtuelt møde ifm. dimensionering: torsdag d. 12. juni fra kl. 14-15


Næste ordinære uddannelsesudvalgsmøde: torsdag d. 4. september i umiddelbar forlængelse af ansættelsessamtalerne, som dermed udvides 3 timer.


Punkter:


  • Opfølgning på Planlægning af "klinisk ansættelse efter aftale" under hoveduddannelsen
  • Praktisk involvering i analysearbejde – erfaringsudveksling fra Aalborg
  • Deltid opfølgning
Sagnr.: 1-30-72-203-22

12. Eventuelt

Beslutning

Stine rejste en drøftelse om deltidsstillinger med fokus på behovet for at fastholde klare og ens rammer for uddannelsesforløbene.


På Aarhus Universitetshospital (AUH) er introstillinger som udgangspunkt fuldtidsstillinger. Udvalget drøftede, hvordan man kan håndtere ønsker om deltid og differentiere mellem baggrunde for ønsket. I de øvrige afdelinger foretages en konkret vurdering fra sag til sag.


Det blev fremhævet, at det er vigtigt at være tydelig omkring rammerne ved ansættelsessamtaler, særligt for introduktionsstillinger. Der var ligeledes enighed om, at en eventuel deltidsansættelse ikke bør være under 80 %, og at det i alle tilfælde skal bero på en individuel vurdering.


Sagnr.: 1-30-72-203-22

13. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Tina Parkner, PKL og UAO, AUH

Stine Linding Andersen, UAO, Aalborg UH

Nete Hornung, UAO, Regionshospitalet Gødstrup

Else Marie Vestergaard, UAO, Regionshospitalet Horsens

Silje H. Christensen, UKYL, AUH

Jurgita Janukonyté, UAO, HE Midt

Søren Risom Kristensen, UAO, Aalborg UH

Nanna Maria Uldall Torp, UKYL, Aalborg UH

Mette Tiedemann Skipper, UKYL, AUH

Helle Østergaard, Videreuddannelsessekretariatet (vikar for Kasper Clausen)


Beslutning

Tilstede:

Tina Parkner, PKL og UAO, AUH

Stine Linding Andersen, UAO, Aalborg UH

Nete Hornung, UAO, Regionshospitalet Gødstrup

Else Marie Vestergaard, UAO, Regionshospitalet Horsens

Jurgita Janukonyté, UAO, HE Midt

Søren Risom Kristensen, UAO, Aalborg UH

Nanna Maria Uldall Torp, UKYL, Aalborg UH

Mette Tiedemann Skipper, UKYL, AUH

Helle Østergaard, Videreuddannelsessekretariatet (vikar for Kasper Clausen)



Afbud: