Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

  • Udvalg: Klinisk Biokemi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 17. november, 2023 kl. 09:00
  • Mødested: Lokale 13, Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Alle 15, 8200 Aarhus N,

 


Sagnr.: 1-30-72-203-22

1. Velkomst og præsentation

Sagnr.: 1-30-72-203-22

2. Eventuel opfølgning på referat fra sidste uddannelsesudvalgsmøde

Sagnr.: 1-30-72-203-22

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

Hver afdeling orienterer om eventuelle uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Aarhus Universitetshospital:

Tina Parkner (UAO og PKL) og Silje Christensen (UKYL) fra AUH fortalte om to igangværende uddannelsestiltag:


1) En af afdelingens I-læger er i forbindelse med vejlederkurset i gang med at lave en buddyordning, hvor en HU-læge er 'buddy' for en I-læge. Princippet bruges i nogen omfang allerede på afdelingen og på andre afdelinger i specialet, men fokus er at gøre det mere formaliseret, så der er en konkret udpegning af, hvem der er 'buddy'. Buddyordningen er med henblik på, at HU-lægen kompetencevurderer I-lægen, men også hjælper og rådgiver I-lægen i de daglige arbejdsopgaver.


RH Gødstrup og Aalborg Universitetshospital fortalte også om, hvordan de anvender princippet med buddyordning.


2) Silje har, med inspiration fra urinvejskirurgisk afdeling på AUH, arbejdet på et feedbackskema som indeholder muligheden for et, af lægen, selvvalgt læringsfokus. På den måde er det uddannelseslægen selv, der vælger et læringsfokus, som han/hun ønsker feedback på, ud over den øvrige feedback og vejledning, som uddannelseslægen også modtager. Det selvvalgte læringsfokus giver uddannelseslægen et større ejerskab over den type vejledning og feedback, som vedkommende får fra vejleder.



HE Midt: ikke noget nyt.


Aalborg Universitetshospital: Afdelingen har historisk mange uddannelseslæger ansat for tiden. Der er tre introlæger og to HU-læger, hvilket er rigtig positivt og skaber en god dynamik på afdelingen. Det stiller også nogle krav i forhold til, hvordan det daglige arbejde skal organiseres og planlægges i de forskellige sektioner.


Tidspunkt på året for 3 timers møde er ændret, så det går fra at blive afholdt om efteråret til nu at blive afholdt i foråret. Dette har været med henblik på at rapporten fra 3 timers mødet nu udgives om efteråret og dermed samme år som selve 3 timers mødet bliver afholdt.


Fokus på samarbejde og snitflader med sidespecialer, herunder klinisk immunologi. Der er her fokus på det samarbejde, der kommer til at være på det nye universitetshospital, når afdelingerne skal flytte derud. Der har også været et forsøg på at få mere dialog med kl. mikrobiologisk afdeling.


RH Gødstrup: For nuværende er der ikke nogen hoveduddannelseslæge på afdelingen, men det nærmer sig og afdelingen glæder sig.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

4. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

PKL vil komme ind på følgende emner


  1. Opmærksomhed på hovedvejlederens rolle og ansvar i forskningstræningen
  2. Fremtidige inspektorbesøg (AUH har planlagt inspektorbesøg til januar 2024)


Beslutning

1) PKL opsummerede den lægefaglige indstilling for forskningstræning, som også ligger tilgængelig på Videreuddannelsessekretariatets hjemmeside. Opsummeringen tog blandt andet udgangspunkt i, hvornår forskningstræningen skal påbegyndes, hvad indholdet er i modulerne og hvor forskningstræningen foregår.


Kasper fra Videreuddannelsessekretariatet gjorde udvalget opmærksom på, at der skal udfyldes en standardaftale om forskningstræning som, når forskningstræningen er afsluttet, skal underskrives af specialets PKL (Tina Parkner) og efterfølgende sendes til Videreuddannelsessekretariatet. Når aftalen er sendt til Videreuddannelsessekretariatet vil sekretariatet udbetale et vejlederhonorar til den vejleder, der står angivet i standardaftalen.


I langt størstedelen af hoveduddannelsesforløbene vil forskningstræningen blive afviklet under 1. delansættelse på Aalborg Universitetshospital eller Aarhus Universitetshospital. Da den overordnede tidsramme angiver, at forskningstræningen skal afsluttes 6 måneder før hoveduddannelsesforløbet afsluttes, vil der også være mulighed for, at noget af forskningstræningen kan foregå i sidste delansættelse på regionshospitalet. Nete gjorde opmærksom på, at den tidsmæssige placering af forskningstræningen bør uddybes yderligere i uddannelsesprogrammerne, når de skal revideres igen.


Kasper oplyste desuden om, at hvis en HU-læge har en ph.d., så vil det automatisk medføre, at vedkommende får dispensation for forskningstræning.

Der er også mulighed for at søge om dispensation på baggrund af øvrig forskning inden for specialet og enten få delvis eller fuld dispensation for forskningstræning. Med delvis dispensation forstås dispensation for en eller flere af følgende fire elementer: Teoretisk modul I, Teoretisk modul II (eller tilsvarende specialespecifikke kurser), Selvstændigt projekt og Mundtlig fremlæggelse. Såfremt dispensation kan gives for alle fire elementer svarer det til fuld dispensation. I sådanne tilfælde, vil det som udgangspunkt være på baggrund af en konkret ansøgning til Videreuddannelsessekretariatet, som vil sørge for en faglig vurdering af ansøgningen ved PKL i specialet.


2) 23. januar 2024 får AUH inspektorbesøg. Sidst de havde besøg var 2017.

Der er sendt selvevaluering ind til SST + diverse bilag. Afdelingen føler sig klar til inspektorbesøget.


Opfordring fra PKL til at hvis der er andre afdelinger, der skal have inspektorbesøg på et tidspunkt, så skal de endelig tage det op med uddannelsesudvalget med henblik på erfaringsudveksling.


Sagnr.: 1-30-72-203-22

5. Status på work/life balance og efterspørgsel på deltid

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter status på work/life balance og efterspørgsel på deltid ved uddannelseslægerne

Beslutning

Uddannelsesudvalget drøftede efterspørgslen på deltid blandt uddannelseslæger i specialet og havde her en særlig opmærksomhed på, at deltid ikke må resultere i, at man går på kompromis med uddannelseskvaliteten.


Der blev udtrykt en bekymring om en potentiel problemstilling for de uddannelseslæger, der er på nedsat tid, at de kan gå glip af noget fra det daglige arbejde. Et eksempel kunne være hvis uddannelseslægens team havde en akut situation, og der skulle tages en hurtig beslutning og vedkommende ikke var tilstede.


Flere af afdelingerne udtrykte, at 80 % ansættelse er et passende niveau for uddannelseslæger, der søger om nedsat tid. Såfremt læger ønsker nedsat tid, skal der fortsat være en god grund til ønsket og det er de berørte afdelingers ledelser, der skal godkende den nedsatte tid. PKL skal involveres og VUS godkender det endeligt for hoveduddannelseslæger.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

6. MUK 2023 - videndeling

Det indstilles,

at deltagerne fra uddannelsesudvalget, som deltog ved den Medicinske Uddannelseskonference 2023 (MUK), deler den viden, de tog med sig fra konferencen, med det øvrige uddannelsesudvalg

Sagsfremstilling

Der blev afholdt Medicinsk uddannelseskonference i Aarhus den 24.-26. september 2023, hvor Jurgita og Nete deltog.


Jurgita og Nete vil hver især holde et kort oplæg om den viden, de tog med sig, som kan anvendes i uddannelsessammenhæng.

Beslutning

  • Jurgita

Jurgitas oplæg er vedlagt i bilag og omhandlede følgende emner:

- Fremtidig uddannelse med digitale læringsredskaber

- Specialevalg i et medicinsk uddannelsesperspektiv

- Karrierevejledning gennem hele livet


  • Nete

Netes oplæg fra hendes deltagelse i MUK fremgår nedenfor:


Workshop om målbeskrivelser

Nete fortalte om de mange overvejelser, man skal gøre sig i forbindelse med udarbejdelse af en ny målbeskrivelse. Hun lagde særligt vægt på, hvem der bør indgå i den arbejdsgruppe, som skal lave selve målbeskrivelsen og de aktører, der skal involveres som høringspart i udarbejdelsen af ny målbeskrivelse. Der skal tages højde for involvering af uddannelseslæger, sidespecialer, repræsentanter fra alle regioner, specialeselskaber, afdelingsledelse m.m. Der er dermed mange interessenter i forbindelse med udarbejdelse af ny målbeskrivelse.


Workshop om feedback med Kevin Eva

Nete fortalte om de kernepunkter, hun tog med sig fra workshoppen om feedback. Et af hovedpointerne var, at vi alle har en opfattelse af os selv i forhold til, hvad vi er gode til og hvor dygtige vi er inden for visse områder. Hvis den feedback man modtager ikke passer ind i den selvopfattelse, vi har, så har feedbacken ikke nogen tilstrækkelig virkning. Derfor er det vigtigt at tilpasse feedbacken til den enkelte person.


Det er også vigtigt, at være opmærksom på, hvad feedbacken skal bruges til, det skal føre til en form for aktion eller effekt. Man skal også være opmærksom på, at den feedback man giver er troværdig og fx baseres på fakta eller data, som er troværdige.


Via følgende link kan der findes mere information om feedback fra Kevin Eva

https://core.ac.uk/reader/79500925?utm_source=linkout


- Tænk over hvad der kan være af barrierer hos den person der skal modtaget feedback

- inkorporer feedbacken ind i den behandlingsopgave man har, det skal gøres mens man udfører opgaven, det skal integreres i den opgave/funktion man har, så virker det bedre.


- giv kort feedback, men tilbyd modtager uddybende detaljer om feedback.


- Man skal, når man giver feedback, kunne stå på sikker grund, når man giver feedback, det skal være troværdigt.


- forebyg forsvarende reaktion. Hjælp modtager til at reflektere over feedback, fokus på hvad der skal ske fremadrettet, hvordan kan vi rette op på en given problemstilling.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

7. Kliniske ophold i den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget forholder sig til om de nævnte specialer, hvori HU-lægerne kan tage deres kliniske ophold af 6 måneders varighed i løbet af deres hoveduddannelse, stadig er gældende eller om der skal ske ændringer.


Sagsfremstilling

Hoveduddannelsen i klinisk biokemi består blandt andet af 6 måneders klinisk ophold, som HU-lægen selv skal tilvejebringe.


De specialer som HU-lægen kan gennemføre deres kliniske ophold i er følgende:

  • De 9 intern medicinske specialer
  • Klinisk onkologi
  • Almen medicin
  • Pædiatri
  • Psykiatri
  • Anæstesiologi
  • Gynækologi- og obstetrik


Informationen om hvilke specialer, som det kliniske ophold kan gennemføres i, fremgår af den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen i specialet (se bilag side 2).


Beslutning

Det er driftsregionerne, der står for medfinansiering af uddannelsesstillinger. Kasper har oplyst om kontaktperson til repræsentanterne i uddannelsesudvalget fra Aalborg Universitetshospital, hvor de vil kunne få afklaret, hvordan medfinansieringen er skruet sammen, hvis man skal have klinisk ophold i almen praksis i Region Nordjylland eller på en hospitalsafdeling i Region Nordjylland.


For den kliniske ansættelse i Region Midtjylland gælder, at der gives medfinansiering til hospitalsafdelingen, svarende til 200.000 kr./årsværk (2015-niveau). Hvis den kliniske ansættelse er ude i almen praksis, står tutorpraksis for 32 % af aflønningen til lægen, mens regionen står for de resterende 68 %.


Punktet tages op igen ved næste møde, hvor der også skal ses på den nye målbeskrivelse i specialet.

Sagnr.: 1-31-77-504-22

8. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (April 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2023). Tallene for 1. halvår 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Dimensioneringsplan 2024-2025 (august 2023)

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny dimensioneringsplan for 2024-2025 (vedhæftet som bilag). Antallet af hoveduddannelsesforløb øges på landsplan fra 1.090 forløb (2023) til 1.140 forløb i 2024-2025. Øgningen sker inden for 13 specialer, hvoraf der dog ikke sker øgning af dimensioneringen i gynækologi og obstetrik, klinisk genetik og intern medicin: geriatri i Videreuddannelsesregion. Derudover øges ratioen for introduktionsforløb for fem specialer. Uddannelsesudvalgene i specialer med ændret dimensionering arbejder på opdatering af de lægefaglige indstillinger.

Beslutning

Kasper fortalte desuden, at den samlede oversigt over besatte og ubesatte stillinger for hele 2023 er under udarbejdelse og vil snart blive offentliggjort. Orienteringen blev taget til efterretning.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

9. Planlægning af næste uddannelsesudvalgsmøde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget aftaler ny dato for uddannelsesudvalgsmøde samt ansættelsessamtaler for 1. halvår 2024

Beslutning

Ansættelsessamtaler for HU-forløb med ansættelsesstart 1. halvår 2024 efterfulgt af uddannelsesudvalgsmøde bliver den 21. marts 2024 fra kl. 09.00-14.00. Kasper har sendt mødeinvitation ud.


Punkter til næste uddannelsesudvalgsmøde:


- Uddannelsesprogrammer skal tilpasses ift. opdatering af målbeskrivelsen. Herunder skal der tages stilling til, hvilke specialer der skal indgå som mulighed ift. gennemførelse af det 6 måneders kliniske ophold under hoveduddannelsen.


- Erfaringsudveksling på et overordnet plan vedrørende nedsat tid blandt uddannelseslæger.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

10. Eventuelt

Beslutning

Nete har fået forespørgsel på, om man som introduktionslæge kan få lov til at deltage i obligatoriske kurser for hoveduddannelseslæger. Nete har undersøgt det nærmere og understreger, at det ikke kan lade sig gøre. De obligatoriske kurser på de forskellige uddannelsesniveau er placeret, hvor de er, bl.a. med henblik på at uddannelseslægerne kan opnå de målbeskrevne kompetencer for deres uddannelsesniveau.


Da alle specialespecifikke kurser afholdes hvert 4. år vil det være yderst sjældent, at det ikke kan nås i perioden som H-læge. Skulle det af én eller anden grund lande sådan, at H-lægen ikke når at deltage i et obligatorisk kursus, kan der altid laves et erstatningskursus, så hoveduddannelseslægen når at gennemføre kurset inden udløb, af det samlede uddannelsesforløb.

Sagnr.: 1-30-72-203-22

11. Deltagere

Sagsfremstilling

Deltagere:

Tina Parkner, PKL og UAO, Aarhus Universitshospital

Søren Risom Kristensen, UAO, Aalborg Universitetshospital

Stine Linding, UAO, Aalborg Universitetshospital

Nete Hornung, UAO, Regionshospitalet Gødstrup

Jurgita Janukonyté, UAO, Hospitalsenhed Midt

Jesper Strandberg, UKYL, Aalborg Universitetshospital

Silje H. Christensen, UKYL, Aarhus Universitetshospital


Afbud:

Else Marie Vestergaard, UAO, Regionshospitalet Horsens