Dagsordenen blev godkendt.
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
Dagsordenen blev godkendt.
I henhold til punktet om merit er der ikke endnu blevet lavet et fælles dokument mellem de tre videreuddannelsesregioner. Det er stadig en god ide at få nedskrevet, hvad kriterierne er, hvis der skulle komme et behov for fælles vurderinger.
Referatet blev i øvrigt godkendt.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Aarhus: Der har været en revidering af teamopbygningen. To teams bliver slås sammen, så de fungerer med overlap. De yngre læger dækker to områder, så der er større bemanding og fleksibilitet. Der afholdes et ugentligt møde, hvor der koordineres opgaver. Det giver også i-lægerne mulighed for at snuse til flere ting, f.eks. i forhold til ibrugtagningsopgaver. I 2020 og 2021 kommer der medicinstuderende i praktik, de hjælper med opgaver i afdelingen og skal lave en afsluttende rapport. Der har været supervision fra de yngre læger. Det har givet et positivt uddannelsesklima, som de uddannelsessøgende læger har været glade for. Corona er et benspænd i forhold til dette, da afdelingen er lukket ned, så det kun er lægen på vagt, der er på afdelingen. Og det bliver nok for meget for en i-læge både at skulle supervisere en medicinstuderende og passe vagten.
Der slås to i-stillinger op til foråret.
Der er planer om opslag af et HU-forløb, med Aalborg til sidst og med klinikforløb til senere aftale.
Aalborg: Der er ansat en afdelingslæge, Samuel, og han kommer til at fungere som UKYL. Der bliver slået en I-stilling op pr. 1. maj 2021. Der er en rigtig god kandidat, der gerne vil søge. I øvrigt udvides der med arbejdsopgaver, især inden for polyfarmaci, så snart arbejdet med vaccinationer er overstået.
I forhold til uddannelsen i lægemiddelrådgivningen bliver det et samarbejde mellem Aarhus og Aalborg, sådan at I-lægen kan være en dag om ugen i Aarhus. Der skal laves et uddannelsesprogram. I forhold til bagvagtsfunktionen bliver der sørget for, at der er en senior læge til rådighed, enten Birgitte, Samuel eller den aktuelle HU-læge.
Arbejdet med den nye speciallægeuddannelse er meget i fokus på afdelingen. Der går rygter om en fælles basisuddannelse for de parakliniske specialer og nedlukning af gamle og nye specialer. Det er meget vigtigt at være på banen i den forbindelse. Øvrige indsatsområder for 2021 er:
Det er en større udfordring at finde ansøgere til HU-forløb end det er til introduktionsstillingerne. Hvad kan årsagen være til frafaldet? Er der for få introduktionsstillinger, eller er der behov for andre HU-forløb, eventuelt nogle, hvor der er mere fastlagt på forhånd?
Ratioen mellem introduktionsstillinger og HU-forløb kan være en del af forklaringen. Efter afskaffelsen af 6-års reglen er der mange, der skal prøve flere specialer af. Der er også mange kandidater, der er forskningsinteresserede. For afdelingen er det vigtigt at få gode kandidater ind. Der er mange der søger introduktionsstilling direkte fra KBU, og de er nok nemmere at rekruttere til et HU-forløb.
Den rivende udvikling inden for specialet skal ud og leve og folk skal finde ud af hvad specialet er og hvad det kan. Specialet er funderet på en anden måde end for 5 år siden, og det skal også nå at rygtes.
Man har været rigtigt glade for at have en fleksibel mulighed for at slå HU-forløb op.
Der ønskes en drøftelse af snitfladerne i forhold til samarbejdet mellem de to afdelinger.
Man skal huske at koordinere skemalægningen , især fra maj, når der kommer en i-læge i Aalborg. Denne læge skal have en mulighed for at møde kollegaerne i Aarhus. Man kan bruge videomøder som et nyt redskab til at flere kan være med til møder/aktiviteter af interesse på tværs af regioner.
Der orienteres om, hvor langt de nye uddannelsesprogrammer er i processen og hvad status er på den lægefaglige indstilling for forskningstræning
Status på den lægefaglige indstilling for forskningstræning er, at der netop er blevet nedsat en ny Styregruppe for forskningstræning, der dog stadig mangler en formand, idet der stadig ikke er en ledende lektor. Indtil da er flere indstillinger dog blevet godkendt af sekretariatschefen, hvilket forhåbentlig også kan ske for denne.
I forhold til uddannelsesprogrammerne har det været et trægt forløb. Arbejdet startede for et år siden for at få programmerne tilpasset den nye målbeskrivelse og den nye fleksible mulighed for et halvt år med klinisk farmakologi. Den nye skabelon fra VUS har givet en del arbejde og rundsending til de ledende overlæger har taget tid. Programmerne blev sendt ind i starten af marts og blev sendt til UGUP i starten af oktober. Torben har netop fået besked om at programmerne desværre ikke er blevet godkendt. Han undrer sig over at fungerende programmer med få ændringer ikke kan godkendes.
Det er naturligvis PKL's ansvar at få det i orden, men det er meget ærgerligt at arbejdet har taget et år og så ikke kan godkendes.
Arbejdet er nødt til at starte forfra og i stedet for at tilpasse eksisterende tekst til skabelonen, skal der i stedet laves ny tekst, der passer til skabelonen. De punkter UGUP savner synes man er opfyldt, men der er ikke andet for end at starte forfra. Lene og Torben tager bolden først, og så kan det komme fordi de ledende overlæger.
VUS har mulighed for at deltage i et skrivemøde.
Sundhedsstyrelsen har igangsat arbejdet med revision af den lægelige videreuddannelse. Der er nedsat 4 arbejdsgrupper: indhold, struktur, dimensionering og governance. I videreuddannelsesregion Nord er det vedtaget at nedsætte en baggrundsgruppe pr. arbejdsgruppe, hvis opgave er at komme med input til arbejdet. Der har været afholdt møde i 3 af de fire arbejdsgrupper.
Specialet er meget interesseret i at være med i arbejdet, et lille speciale kan have særligt behov for at komme til orde. Torben har kontaktet Gitte Eriksen og Mads Skipper og følger det nøje. Mads Skipper har lovet, at hvis der skal tages beslutninger, der involverer specialet, vil man indhente kommentarer fra PKL.
NYT FRA VUS
Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)
I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.
Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.
Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.
Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret november 2020)
Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til særlig opmærksomhed på funktionstidsbestemmelsen i foråret 2021.
Fra og med 1. april 2021 frafalder den eksisterende dispensation for funktionstidsbestemmelsen for følgende to lægegrupper:
Dermed gælder funktionstidsbestemmelsen fra 1. april 2021 for alle uddannelseslæger.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (november 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Dermato-venerologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Infektionsmedicin |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Thoraxkirurgi |
Nye KBU tal (opdateret maj 2020)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)
Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.
Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.
Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.
Baggrundsnotat (november 2019)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").
Holdningspapir vedr evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Papiret er vedhæftet.
Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.
Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:
Maja orienterede.
Eva spurgte i forhold til fleksibilitet ved i-stilinger, om det var muligt at udvide ud over den samlede dimensionering. Da specialet er karakteriseret ved lav søgning, og der er et ubesat HU-forløb, så kan man godt få lov til at slå en ekstra stilling op. Dette kræver en ansøgning via hospitalets UKO til VUS.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste møde bliver 12. november fra 9-11 i Aarhus. Maja booker et lokale og deltagerne.
I forhold til medfinansieringen er det ikke afgørende, hvilken type afdeling HU-lægerne kommer ud på. Det er samme beløb.
Tilstede:
Torben Laursen, PKL
Eva Aggerholm Sædder, ledende overlæge Aarhus
Birgitte Klindt Poulsen, ledende overlæge Aalborg
Lene Hoimark, UKYL Aarhus
Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet( referent)