Dagsorden og referater
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Klinisk Farmakologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 09. december, 2019 kl. 10:00
- Mødested: OPA 15, lokale 14
Pkt. tekst
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Beslutning
Til stede var:
Torben Laursen (PKL og formand)
Birgitte Klindt Poulsen (ledende overlæge Aalborg)
Eva Aggerholm Sædder ( ledende overlæge Aarhus)
Lene Høimark (UKYL Aarhus)
Maja Bertz (VUS, referent)
Bilag
2. Nyt fra afdelingerne
Sagsfremstilling
Afdelingerne orienterer om status på afdelingerne, uddannelsesmæssige udfordringer og uddannelsestiltag, der arbejdes med. Herunder f.eks. anvendelse af formaliseret kompetencevurdering.
Beslutning
Aalborg har siden den 1. september 2018 haft en ledende overlæge. Der er pt. 1 HU-læge og 2 halve speciallæger i samarbejde med Aarhus. Pr. 1. oktober næste år oprettes der en speciallægestilling. Forskellen til afdelingen i Aarhus består i, at der ikke er nogen introlæger, og at man i Aalborg har mere implementering af medicinrådets vejledninger, monitorering, forbrug, økonomi, rapportering og ibrugtagning af nye lægemidler. Man har etableret et nyt samarbejde med kommunerne og regionsklinikkerne, der hver har købt 1/4 speciallæge. Der er ikke selvstændig lægemiddelrådgivning. Der er ikke noget formaliseret samarbejde med psykiatrien i Aalborg, der er heller ikke nogle folk at sælge til psykiatrien. Man har liaisonpsykiatri i Nordjylland, hvilket giver et helt andet samarbejde mellem psykiatrien og somatikken. Der er pt. et stillingsopslag om en afdelingslægestilling sammen med nefrologerne, hvor man 1 dag om måneden skal gå stuegang i psykiatrien, dog primært som intern mediciner. Man bliver dog koblet med en yngre læge for at kunne lave medicingennemgange i uddannelsessammenhæng. Psykiatrien har sin egen medicinkomite. Man har 5 specialistgrupper, der går på tværs af begge sektorer. På sidste år får HU-lægerne deres egen gruppe at holde styr på. De yngre læger er ved geriaterne en dag om ugen, og derudover er der Polyfarmaci-ambulatoriet i Hobro, hvor afdelingen er til stede en dag om ugen. Regionsrådet har netop bevilget 3 millioner til et projekt om præcisionsmedicin.
I Aarhus har de ikke direkte opgaven med monitorering af lægemiddelforbruget på afdelingen, men indgår med speciallægesupport i opgaven. De har ibrugtagningssager. De har også toksikologi i samarbejde med retsmedicinsk institut, der er ikke som sådan en del af driften for de yngre læger, men de kommer med og lærer at lave toksilogiske vurderinger. Psykiatrien fylder mere, de yngre læger kommer med og laver oplæg og konferencer. Derudover sammensætter man uddannelsesplanerne for den enkelte, så uddannelsen kan fokusereres på det, de har mere af i Aarhus. Der er forskellige faglige teams. Det tages løbende op til revision, hvor meget arbejdet i dem fylder. Der er også et Polyfarmacicenter i Steno (SDCA)-regi under etablering. Derudover fylder det patientnære mere. Man er til stadighed nødt til at rette sig efter efterspørgslen, og løse de opgaver, der efterspørges. . Der er en ny opgave på vej med præcisionsmedicin, dette vil blive i samarbejde med MOMA og onkologerne.
3. Merit
Sagsfremstilling
Påbaggrund af den nye målbeskrivelse, hvor kompetencerne er væsentligt omformuleret er de 3 PKL'er i specialet blevet enige om, at vurdere meritansøgninger i fællesskab i starten for at skabe en ens linje på tværs af regionerne. Førhen har der været tradition for at en introduktionsstilling i intern medicin gav et års merit for klinisk ansættelse, uanset hvor gammel denne introduktionsstilling var. Denne tradition har skabt uenighed. Den nye målbeskrivelse lægger således op til en mere restriktiv meritstrategi.
Beslutning
Den nye målbeskrivelse henstiller til, at man ikke får merit for klinisk erfaring, der er mere end 5 år gammelt. Derudover har det været drøftet, at det vil være en fordel hvis kliniktiden ligger efter at man har taget en introstilling i klinisk farmakologi. Baggrunden for henstillingen er at klæde PKL'erne bedre på til mere ensartede bedømmelser af meritansøgninger. Meningen er, at den kliniske erfaring man opnår inden man ved, at man vil være klinisk farmakolog ikke kan bruges. De øvrige regioner er meget strikse i deres vurderinger.
Torben vil gerne have udvalgets opbakning til, at det stadig er en individuel og selvstændig vurdering, hvis de øvrige PKL'er skulle stille sig på bagbenene. Der var opbakning hertil. Det er også nødvendigt med fleksibilitet, da det er det, der rekrutteres på. Der er stor forskel på arbejdsopgaver og tilgang til specialet i de tre regioner. Der er ikke noget i vejen for at bruge de øvrige til vidensdeling, men de skal ikke kunne diktere indholdet af afgørelser her. Specialet må ikke blive et speciale, man kun søger, hvis man er bange for klinik. Det skal ikke være et skåne-speciale. Eva foreslog, at man laver et Excel ark, hvor man anfører, hvornår der gives merit og på hvilken baggrund.
4. Uddannelsesprogrammer
Sagsfremstilling
Der er vedtaget en ny målbeskrivelse i klinisk farmakologi. Torben og Lene er i gang med at opdatere uddannelsesprogrammerne i overensstemmelse hermed.
Beslutning
Alle uddannelsesprogrammer er opdaterede fsva. Aarhus og de skal nu sendes til henholdsvis Aalborg og Odense. Torben samler de endelige programmer og sender dem til VUS. De skal herefter godkendes i UGUP. I den nye målbeskrivelse er beskrevet nogle returdage. De nye returdage i målbeskrivelsen kan ikke forpligte de kliniske afdelinger, men de kan indgå som et moment, når man aftaler ophold i forbindelse med opslag af nye forløb.
5. Aalborg som selvstændig uddannelsesafdeling
Sagsfremstilling
Afdelingen i Aalborg har fremsat ønske om at blive selvstændig uddannelsesenhed og indgå i uddannelsesforløbene, under den forudsætning, at man stadig ønsker at bevare det gode samarbejde med afdelingen i Aarhus. Dette er muligt så længe der er tale om en enhed med selvstændig afdelingsledelse. Det kræver at de to afdelinger imellem kan blive enige om, hvordan HU-stillingerne og I -stillingerne herefter skal fordeles, og at hospitalsledelserne kan acceptere dette. Derefter skal der laves en ny lægefaglig indstilling og et uddannelsesprogram.
Som det ser ud nu er opslagskadencen således:
I videreuddannelsesregion Nord er udgangspunktet, når vi skal fordele forløb de politiske regioner imellem, at Region Nordjylland skal have 1/3 af forløbene og Region Midtjylland 2/3.
Beslutning
Torben nævnte, at der er flere betingelser, der skal være opfyldt for, at man kan indgå i et hoveduddannelsesforløb i Videreuddannelsesregion Nord. Der skal altid være tilstedeværelse af to speciallæger. I Aalborg er der alene 2 halve speciallæger udover Birgitte. Det problem har man løst ved, at HU-lægen kan kontakte bagvagten telefonisk eller man kan sidde i Aarhus og arbejde. Afdelingen regner som tidligere nævnt med at ansætte en afdelingslæge pr. 1. oktober 2020.
Det afdelingen gerne vil, er at have en intro-læge. Der var enighed om, at det er god ide at prøve at slå en i-stilling op til efteråret. Hvis der stadig er dage uden en speciallæge i Aalborg, kan i-lægen tage med til Aarhus denne dag. Det giver også god mening sparringsmæssigt, så kommer man til at kende dem, man laver lægemiddelrådgivning sammen med.
Betingelserne for at slå en introduktionsstilling op ud over maksimum blev drøftet. Det kræver, at afdelingen selv kan finansiere stillingen og at specialet befinder sig inden for pejlemærket lav søgning. Når disse betingelser er opfyldt, så skal afdelingen sende en ansøgning til VUS via hospitalets UKO(Susanne Nøhr), der i ansøgningen gerne må skrive, at hun søger på vegne af hospitalsledelsen. Der skal derudover være et uddannelsesprogram til stillingen. VUS kan herefter godkende ansøgningen og oprette et stillingsnummer.
Der var enighed om, at dette er vejen frem.
Det blev derudover drøftet, at det næste hoveduddannelsesforløb bliver med start i Aalborg.
Bilag
6. Dimensioneringsplanen
Sagsfremstilling
Der er lige nu en høring i gang med henblik på at få alle parters input i henhold til den nye dimensioneringsplan. Høringsmaterialet vedhæftes som bilag. Den videre proces fremgår også af bilagene.
Beslutning
Maja orienterede om proceduren og det videre forløb. Specialerådet har afgivet et grundigt og velargumenteret høringssvar. Indtil videre er planen, at man ikke øger den samlede dimensionering,
Bilag
7. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
NYT FRA VUS
Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
- alle yngre læger, der har gennemført KBU
- læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010
Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.
Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (august 2019)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord, første halvår 2019 (Se bilag: Opslåede og besatte HU-stillinger 1. halvår 2019 VUR Nord). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (9. november 2018)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2018, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb). Der er sket følgende ændringer:
Nye KBU tal (opdateret oktober 2019)
- Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 204 | 134 | 61 |
*Antal tilmeldte til KBU |
|
|
| |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
|
|
Baggrundsnotat (Oktober 2018)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret maj 2018 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat" og "bilag til baggrundsnotat").
Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (februar 2019)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/
http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/
Region Nordjylland her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.
Ny kontorchef/sekretariatschef (November 2018)
Mads Skipper tiltrådte 3. januar 2019 stillingen som kontor og sekretariatschef i Koncern HR Sundhedsuddannelser
MUK 2020
Videreuddannelsesregion Nord arrangerer sammen med Region Midtjylland og Region Nordjylland, Aarhus og Aalborg Universitet, DSMU og Lægeforeningen endnu en gang en dansk fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse.
Konferencen afholdes fra den 7. til den 9. juni 2020 i Aarhus. Tilmedlingen åbner via Plan2learn den 1. november 2019.
Se vedlagte flyer.
Beslutning
Maja orienterede kort.
Eva og Birgitte spurgte om den nye sekretariatschef tog ud og besøgte især de små specialer. De vil gerne have lejlighed til at møde Mads, f.eks. til et uddannelsesudvalgsmøde og høre, hvordan han ser tingene for dette speciale.
I forbindelse med MUK 2020 er det nu kun muligt at komme på venteliste.
Bilag
8. Næste møde
Sagsfremstilling
Det skal aftales, hvornår udvalget mødes næste gang.
Beslutning
Der afholdes et nyt møde i slutningen af 2020, VUS sender datoforslag ud, når vi nærmer os.