Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

  • Udvalg: Klinisk Farmakologi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 04. januar, 2022 kl. 12:00
  • Mødested: Lokale 12, Oluf Palmes Allé 15, 8200 Aarhus N

 


Sagnr.: 1-30-72-262-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at udvalget godkender dagsorden.

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen til mødet, som finder sted i mødelokale 2, Oluf Palmes Allé 15, 8200 Aarhus N.

Dagsorden er vedhæftet som bilag.


Forplejning: Frokost ved ankomst samt kaffe/te og kage.


Der kan indmeldes punkter til eventuelt.

Beslutning

Der blev givet en præsentationsrunde.

Dagsordenen blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-262-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at referatet godkendes.

Sagsfremstilling

Referatet fra seneste møde den 11. december 2020 er vedhæftet som bilag.

Beslutning

Som opfølgning på referatet var der spørgsmål til, om der var blevet søgt en ekstra introduktionsstilling til Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital (AUH). Det kunne AUH bekræfte. Casper informerede om, at der også kan søges om ekstra i-stilling i 2022, da klinisk farmakologi er klassificeret som et speciale med lav søgning til hoveduddannelsesforløb.


Herefter blev referatet godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-262-18

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Aarhus Universitetshospital:

  • Der er i øjeblikket fem introduktionslæger ansat.
  • Rådgivning om coronavaccination fylder en del i afdelingen, hvilket er tid, der går fra uddannelse.
  • Det er i øjeblikket en del fravær som følge af coronasmitte. Der blev i den forbindelse gjort opmærksom på, at uddannelsesforløb skal forlænges ved betydelig fravær (over 10%) og/eller ikke opnåede kompetencer.
  • Der er sket ændringer i teamstrukturen, så læger i introduktionsstillinger primært bidrager i lægemiddelrådgivningen og indberetning af bivirkninger. Der er dog muligt at indgå i afdelingens 4 teams og snuse til andre områder. Der var i den forbindelse opfordring til at indtænke "snuseture" til forskellige områder af specialet, fx Amgros, i introduktionsuddannelsen for at præsentere specialets bredde og øge interessen for specialet. Der var herudover enighed om at lave fælles retningslinjer for introduktionslægers deltagelse i hoveduddannelseskurser for at sikre fælles rammer og tilstrækkelig praktisk uddannelse i afdelingerne.

   

Aalborg Universitetshospital:

  • Der er blevet ansat flere speciallæger og andre faggrupper på afdelingen. Medicindatamanager sparrer bl.a. med uddannelseslæger.
  • Anja Kirstein er ny uddannelseskoordinerende overlæge på Aalborg Universitetshospital og har rådgivet afdelingen om uddannelsesprogrammer og uddannelsesopgaver.
  • Der er oprettet to teams i afdelingen; myndighedsbetjening, herunder medicindata, samt klinisk arbejde, som dækker over bl.a. medicingennemgang og rådgivning. I introduktionsuddannelsen er lægen seks måneder i hvert team.
  • Der bliver arbejdet på at skabe mulige kliniske forløb i Region Nordjylland, herunder i geriatri og hæmatologi.
Sagnr.: 1-30-72-262-18

4. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning.

Sagsfremstilling

Torben vil som PKL orientere om evt. relevante uddannelsesemner.


Efterfølgende en evt. drøftelse af emnerne i plenum.

Beslutning

Harmonisering af meritvurderinger

Det har været forsøgt at nå frem til fælles retningslinjer for vurdering af merit på tværs af landet. Det er dog ikke færdiggjort, men der findes et udkast til retningslinjer, som PKL'erne i hhv. Videreuddannelsesregion Øst og Videreuddannelsesregion Nord kan tilslutte sig. Der var i uddannelsesudvalget enighed om, at dette udkast kan danne baggrund for vurdering af merit i Videreuddannelsesregion Nord. Det blev foreslået, at retningslinjerne kan lægges på Videreuddannelsesregion Nords hjemmeside, så også uddannelseslægerne kan se rammerne for vurdering af merit.


I det faglige selskab kan der eventuel arbejdes videre på en harmonisering af meritvurderinger på tværs af landet.


Forløb i regional administration

Der arbejdes i øjeblikket på et halvt års uddannelsesforløb i den regionale administration i Region Midtjylland som del af de to uddannelsesår uden for de kliniske farmakologiske afdelinger. Der er tale om et delt forløb mellem Sundhedsplanlægning samt Kvalitet og Lægemidler. Da der ikke er ansat læger på de to afdelinger, vil uddannelseslægen fortsat have en vejleder fra klinisk farmakologisk afdeling tilknyttet. Der udarbejdes et uddannelsesprogram for forløbet.


Uddannelsen i hhv. Aalborg og Aarhus

Når Aalborg Universitetshospital i kommende lægefaglig indstilling forventes at blive godkendt som selvstændig uddannelsesafdeling, er det relevant at beskrive forskelle og ligheder for de to uddannelsesafdelinger, herunder snitflader. Dette kan fremgå af de kommende uddannelsesprogrammer, herunder eventuel beskrivelse af overdragelsessamtaler og evt. fælles vejledermøder for de to afdelinger i hoveduddannelsesforløbene.


Aalborg som del af ansættelsesudvalget

En ledelsesrepræsentant fra Aalborg bør indgå i ansættelsesudvalget. VUS kontakter Birgitte Rønn fra Videreuddannelsesregion Øst for at undersøge muligheden for, at Birgitte Klindt Poulsen kan indgå i udvalget.

Sagnr.: 1-30-72-262-18

5. Nye lægefaglig indstillinger for introduktions- og hoveduddannelse i klinisk farmakologi

Det indstilles,

at udvalget drøfter og eventuelt godkender udkast til opdaterede lægefaglige indstillinger for introduktions- og hoveduddannelsesforløb.

Sagsfremstilling

De gældende lægefaglige indstillinger for introduktions- og hoveduddannelse er hhv. fra 2014 og 2015, og da de er over tre år gamle, trænger de til en opdatering. De gældende lægefaglige indstillinger er vedhæftet. Der er samtidig et ønske om, at Klinisk Farmakologisk Enhed (KFE) ved Aalborg Universitetshospital bliver selvstændig uddannelsesenhed. PKL Torben Laursen vurderer, at KFE har den tilstrækkelige uddannelseskapacitet.


I Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan for 2022 og 2023 er hoveduddannelsesforløb i Videreuddannelsesregion Nord dimensioneret til to årlige forløb. Introduktionsforløb er dimensioneret fra minimum fire forløb til maksimalt fem forløb årligt.


Udkast til de lægefaglige indstillinger findes som et bilag til punktet og vil blive drøftet i udvalget.


Hvis der er opbakning til de lægefaglige indstillinger, kan indstillingerne godkendes af Det Regionale for Lægers Videreuddannelse den 2. marts 2021. Dette vil gøre det muligt at følge de lægefaglige indstillinger for ansættelsesrunder i 2022.


Der gøres opmærksom på, at udvalget bør sikre ledelsesmæssig opbakning til den lægefaglige indstilling.

Beslutning

Der var opbakning til, at KFE bliver selvstændig uddannelsesafdeling. Det indebærer, at KFE fremover vil have egne introduktionsforløb og være selvstændig uddannelsessted for læger i hoveduddannelse.


Uddannelsesudvalget godkendte den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsesforløb. Det blev dog bemærket, at der fortsat skal være en vis fleksibilitet, så det er muligt at lave hoveduddannelsesforløb, der går på tværs af videreuddannelsesregioner, eksempelvis Aarhus-Odense-forløb. Dette fremgår af den lægefaglige indstilling, og i den opdaterede version fremgår det desuden, at der er mulighed for seks måneders ansættelse i eksempelvis den regionale administration. Inden for dimensioneringsperioden 2022-2023 vil der ved forløb uden for Videreuddannelsesregionen Nord som minimum tilstræbes en fordeling af hoveduddannelsesforløb på 1/3 til KFE og 2/3 til KFA. I den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen er to af de fire år præciseret med bestemt ansættelsessted på en klinisk farmakologisk afdeling, mens de kliniske ophold ikke er nærmere definerede. Med det præciserede uddannelsesindhold er hoveduddannelsesårsværkene ligeligt fordelt mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland.


Udvalget ønskede generelt en øget dimensionering for specialet, idet der oprettes en ny uddannelsesafdeling, og idet der opleves en stigning i opgaver for begge afdelinger. Der er i 2021 benyttet muligheden for en ekstra introduktionsstilling, og det vil fortsat være muligt i 2022, da klinisk farmakologi klassificeres som et speciale med lav søgning. Den ekstra introduktionsstilling kan dels bidrage til at løse det stigende antal opgaver på afdelingerne og dels bidrage til at øge rekrutteringen til hoveduddannelsesstillinger.


Udvalget blev informeret om, at der er en mulighed for at søge Sundhedsstyrelsen om en midlertidig øgning af dimensionering i specialet. Efter mødet kan det oplyses, at midlertidige øgninger er sjældne, og at det kræver accept fra de øvrige videreuddannelsesregioner. Ansøgningen om udvidelse skal ske på initiativ af det faglige selskab og/eller de lægefaglige direktører, da regionerne ønsker at fastholde den nuværende dimensionering. Udvalget, det faglige selskab og hospitalsledelserne opfordres til at gøre opmærksom på ønsket om en øget dimensionering i den kommende dimensioneringsplan, der er gældende fra 2024 og frem. I den nuværende dimensioneringsperiode kan der gøres brug af fleksibilitet i forhold til ekstra introduktionsstillinger og eventuelt muligheden for ekstra hoveduddannelsesforløb ved at gøre brug af fleksforløb, hvis der ikke er ubesatte hoveduddannelsesforløb i specialet.


Udvalget var opmærksom på, at introduktionsforløb på KFE vil betyde en reduktion af medfinansiering til introduktionsforløb på KFA. Det skyldes, at medfinansiering i Region Midtjylland afgøres af minimumdimensioneringen i den lægefaglige indstilling. Derfor vil en ændring af den lægefaglig indstilling fra minimum fire til tre introduktionsstillinger på KFA betyde en reduktion i KFA's finansiering af introduktionsforløb. Der var i udvalget dog enighed om, at det uddannelsesmæssigt giver mening med minimum ét introduktionsforløb på KFE i den lægefaglige indstilling.


Forslaget til de lægefaglige indstillinger vil blive sendt i høring hos hospitalsledelsen på de to hospitaler, og der er mulighed for at indgive indsigelser, hvis fordelingen ikke kan accepteres. Hvis det er tilfældet, kan de lægefaglige direktører på de to hospitaler blive inddraget for at sikre enighed om fordelingen.


Der vil ske en opdatering af den lægefaglige indstilling om senest tre år eller før, hvis der sker ændringer i dimensioneringen eller forløbssammensætningen.


Justerede lægefaglige indstilling for hhv. introduktions- og hoveduddannelsen er sendt i høring med henblik på godkendelse i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 2. marts 2022.

Sagnr.: 1-30-72-262-18

6. Uddannelsesprogrammer

Det indstilles, at der gives en status på uddannelsesprogrammer.

at der gives en status på uddannelsesprogrammer.

Sagsfremstilling

Uddannelsesprogrammerne har tidligere været behandlet i UGUP, men desværre uden godkendelse. Der ønskes en status på arbejdet med uddannelsesprogrammer og eventuel planlægning af skrivedag. Ud over de nedenstående programmer kan der være behov for uddannelsesprogrammer for nye forløb.


Oversigt over godkendte uddannelsesprogrammer:

Hoveduddannelse

Aarhus-Aalborg (29. oktober 2015)

Aarhus-Odense (1. februar 2017)


Introduktionsuddannelse

Aarhus (23. marts 2017)



Beslutning

I forbindelse med godkendelsen af den lægefaglige indstilling skal der laves et uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på KFE. Uddannelsesprogrammet for hoveduddannelsen skal desuden opdateres, så det fremgår, at KFE er selvstændig uddannelsesenhed, og at der et program for hhv. Aalborg-Aarhus- og Aarhus-Aalborg-forløb. Udvalget foreslog, at overleveringssamtaler og returdage kan være en del af uddannelsesprogrammerne. Der er i de nuværende hoveduddannelsesprogrammer ikke mange krav til indhold af de kliniske forløb. Der er dog en opmærksomhed på, at det kan være vanskeligt at opsætte krav for forløbene, fordi de er varierende afhængig af afdelingen.


Udvalget ønsker at arrangere en skrivedag inden næste møde i Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP). Der er møde den 25. marts med frist for indsendelse af udkast til uddannelsesprogrammet den 25. februar. Der indkaldes til skrivedag den 3. februar kl. 9-14.

Sagnr.: 1-30-72-137-20

7. Revisionen af den lægelige videreuddannelse

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen om arbejdet med revisionen af den lægelige videreuddannelse til efterretning.

Sagsfremstilling

Sundhedsstyrelsen arbejder i øjeblikket på en revision af den lægelige videreuddannelse. Formålet er at sikre, at den lægelige videreuddannelse tilpasses kravene i ”fremtidens” sundhedsvæsen.


Der er nedsat fire arbejdsgrupper, der arbejder med følgende fire temaer:


1. Indhold i og omfang af opbygning af den lægelige videreuddannelse samt lægeroller.


2. Specialestruktur (hvilke og hvor mange).


3. Modeller for dimensionering af videreuddannelsen.


4. Videreuddannelsens governance (regler, praksis og processer)


I Videreuddannelsesregion Nord er der udpeget fire baggrundsgrupper, der bistår med rådgivning af Videreuddannelsesregion Nords repræsentanter i de nationale arbejdsgrupper

Beslutning

Casper orienterede om revisionen af den lægelige videreuddannelse og viste vedlagte præsentation fra Sundhedsstyrelsen.


Revisionen skal sikre, at sundhedsvæsenet imødekommer de behov, patienterne/borgerne har i 2040. Den seneste større ændring af den lægelige videreuddannelse skete i 2004, og der er sket væsentlige ændringer i sundhedsvæsenet siden – fx ændret demografi, specialisering af sundhedsvæsen og mere specialiserede kompetencer hos de sundhedsprofessionelle samt ny teknologi og behandlingsmetoder.


Revisionen har tre pejlemærker:


  • Alsidighed. Flere læger får en større bredde i deres kompetencer
  • Fleksibilitet. En mere fleksibel uddannelse, og at læger mere fleksibelt kan løse opgaver
  • Faglighed. Læger udvikler kompetencer, der betyder, at behandlingskvaliteten er høj


Sagnr.: 1-31-77-1-18

8. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling


NYT FRA VUS


Dimensioneringsplan 2022-2023

Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.

Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.


Beslutning

Der er ikke sket en ændring af dimensioneringen for klinisk farmakologi i Videreuddannelsesregion Nord eller på landsplan.


Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)
Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.


Flemming Randsbæk er ny formand for Styregruppen for forskningstræning.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)

Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.


Baggrund

I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2021 og hele 2021 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger Nord 2. halvår 2021 + 2021 samlet). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Beslutning

Der er ingen ubesatte forløb i 2021. I 2021 blev tre hoveduddannelsesforløb i klinisk farmakologi besat, hvoraf ét forløb var et genopslag fra 2020.


Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2021 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger 2021). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2021)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2021, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2021). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Pædiatri

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kirurgi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Gynækologi-obstetrik

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Dermato-venerologi


Beslutning

Klinisk farmakologi er fortsat et speciale med lav søgning (pejlemærke 2). Der er derfor mulighed for ekstra introduktionsstilling efter ansøgning.


Nye KBU tal (opdateret november 2021)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

2. halvår 2021

745

245

162

83

1. halvår 2022

584

193

128

65


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Baggrundsnotat (november 2021)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2021 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2021" og "Bilag til baggrundsnotat 2021").


Beslutning

Ifølge prognosen for speciallæger i Region Midtjylland er der en forventet vækst i antallet af speciallæger i klinisk farmakologi fra 7 i 2018 til 17 i 2040. I 2025 og 2030 forventes hhv. 11 og 13 speciallæger.



Sagnr.: 1-30-72-262-18

9. Næste møde

Sagsfremstilling

Det foreslås, at næste møde i uddannelsesudvalget afholdes i november 2022. Der kan findes en konkret dato på møder, hvis der er specifikke ønsker til datoer.

Beslutning

Næste møde afholdes i Aarhus den 17. november kl. 12-14.

Sagnr.: 1-30-72-262-18

10. Eventuelt

Beslutning

Intet til punktet.

Sagnr.: 1-30-72-262-18

11. Deltagere

Sagsfremstilling

Til stede:

Torben Laursen, PKL

Eva Aggerholm Sædder, ledende overlæge, Aarhus

Birgitte Klindt Poulsen, ledende overlæge, Aalborg

Hanne Bække Borgeskov, overlæge (kommende UAO), Aalborg

Lene Høimark, UKYL, Aarhus

Samuel Azuz, UKYL, Aalborg

Casper Larsen, Videreuddannelsessekretariatet (referent)


Afbud: