at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Deltagere:
Er der punkter til eventuelt?
Dagsordenen blev godkendt.
at | der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget. |
Der foreslås en gensidig orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag i forhold til to forskellige perspektiver:
Hver afdeling deler evt. nyheder, problemstillinger og andet relevant til fælles orientering og refleksion.
Hver afdeling bedes præsentere et vellykket uddannelsestiltag, som vurderes generelt relevant og overfør bart.
1. Generel orientering
Aarhus UH: Det blev fortalt, at afdelingen i øjeblikket har tre intro-læger (to ansat fra foråret 2020 og en ansat fra 1. oktober 2019) og to HU-læger.
2. 'Stjæl vores gode ide'
at | orienteringen tages til efterretning. |
at | uddannelsesudvalget drøfter de uddannelsesmæssige nyheder efterfølgende. |
PKL vil orientere om eventuelle relevante uddannelsesemner og nyt siden seneste møde.
Efterfølgende en drøftelse af emnerne i plenum.
Status på uddannelsesprogrammer blev drøftet. HU-programmet for Aalborg - Aarhus - Aalborg forløbet er for nyligt blevet godkendt i UGUP med enkelte rettelser. Når VUS har indført rettelserne, kommer programmet på hjemmesiden. HU-programmet for Aarhus - Aalborg - Aarhus forløbet er dagsordenssat til næste møde i UGUP og forventes med al sandsynlighed godkendt.
at | udvalget drøfter den foreløbige og evt. fremtidige betydning af COVID-19 i relation til uddannelse i specialet. |
De foreløbige erfaringer er, at COVID-19 situationen allerede har og forventes at påvirke den lægelige videreuddannelse forskelligt alt afhængigt af speciale.
Udvalget bedes drøfte den foreløbige status i en uddannelsesmæssig sammenhæng for COVID-19 i Klinisk Immunologi fx:
Til orientering opdaterer VUS løbende sekretariatets hjemmeside med uddannelsesrelevante spørgsmål relateret til COVID-19 fx information om, hvordan uddannelseslægerne skal forholde sig ift. aflyste kurser mv. Her findes også en FAQ med svar på de spørgsmål omkring COVID-19, som sekretariatet oftest oplever på nuværende tidspunkt.
Afdelingen i Aarhus UH har ikke skullet udlåne læger til COVID-19 klinikkerne, da beredskabet blev fyldt op med læger fra andre specialer. COVID-19 vurderes ikke til at påvirke uddannelsesforløbene. To intro-læger startede i begyndelsen af perioden, hvor der var lidt stille på afdelingen. Ellers har den største påvirkning af COVID-19 været aflysning af undervisning, også den tværfaglige undervisning.
at | orienteringen tages til efterretning. |
at | uddannelsesudvalget drøfter relevante aspekter ved inspektorbesøgene, som evt. kan være til fælles inspiration. |
AUH har siden seneste møde i uddannelsesudvalget haft inspektorbesøg og vil orientere nærmere herom.
Uddannelsesudvalget opsamler og drøfter, om nogle tiltag/aspekter ved inspektorbesøget kan være relevante for andre afdelinger og hvordan.
Er der nogen områder, hvor det er muligt at drage fælles inspiration af hinanden?
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
Der blev spurgt ind til indkomne opkald omhandlende donorspørgsmål, idet Aalborg UH oplever mange af disse typer spørgsmål i dagvagten. Nogle vurderinger kan evt. lægges ud til personalet i donortapningen. Aalborg oplever færre opkald, når der er mere erfarne medarbejdere tilstede i donortapningen.
Johanne fortalte om de indsamlede data på donorspørgsmål og de forskellige muligheder for afklaring/handlemuligheder. Disse har også været præsenteret for sekretærerne. Opgørelsen gjorde det også klart, at 90 procent af spørgsmålene kom internt fra AUH og de resterende 10 procent fra regionshospitalerne. Dette faktum gav anledning til en overvejelse omkring mulighederne for evt. standardisering på tværs af hospitalerne og om det kan være relevant med undervisning om betydningen for produktet ift., hvad der specifikt ikke må overses af hensyn til produktets brugbarhed.
at | udvalget drøfter muligheder i forbindelse med ubesatte hoveduddannelsesforløb i specialet. |
Igennem de seneste år har der været følgende ubesatte hoveduddannelsesforløb i Videreuddannelsesregion Nord:
Der er ikke yderligere ubesatte forløb efter den nuværende gældende forløbssammensætning.
Efter planen opslås der et ordinært Aarhus - Aalborg - Aarhus forløb i 2021.
Uddannelsesudvalget bedes drøfte mulighederne for og formålet med evt. genopslag af ovenstående ubesatte forløb, gerne i forbindelse med næste ordinære ansættelsesrunde til hoveduddannelsesstillinger.
Mette undersøger mulighederne for:
at | orienteringen tages til efterretning. |
Set i lyset af COVID-19 situationen har Sundhedsstyrelsen valgt at ændre på processen for udarbejdelsen af den kommende dimensioneringsplan. Det betyder, at der vil blive udarbejdet én plan for 2021 og efterfølgende en 5-årig plan for perioden 2022-2026. Dette initiativ er sat i værk for at sikre, at der foreligger en dimensionering af hoveduddannelsesforløb i rette tid for året 2021. I efteråret 2020 vil arbejdet på den 5-årige plan blive sat i gang.
Dimensioneringen for 2021 forventes således at svare til dimensioneringen for 2020. Det samlede antal uddannelsesforløb fastholdes (inklusiv de politisk aftalte udvidelser i almen medicin) og akutmedicin bliver uden for den samlede ramme i 2021 ligesom i 2020. Som en forsøgsordning vil der blive indført en fleksibilitet i forhold til mulighed for opslag i andre specialer af ubesatte forløb. Se vedlagte bilag med Sundhedsstyrelsens udkast til dimensioneringsplan 2021.
I forbindelse med planen for 2021, har Sundhedsstyrelsen givet teknikergruppen mulighed for at fremsende ønsker om, hvorvidt der er behov for ændringer i de enkelte videreuddannelsesregioner i forhold til planen for 2020. Teknikergruppen består af administrativt ansatte fra videreuddannelsessekretariaterne og repræsentanter fra YL. Da rammen skal fastholdes skulle eventuelle øgninger balanceres med reduktion af forløb i andet/andre specialer. Videreuddannelsessekretariatet foretog en hurtig høring i de to driftsregioner og ved PKL i almen medicin i uge 18. Der var i denne proces ikke ændringsforslag til antal hoveduddannelsesforløb, men det blev påpeget, at ratioen af introduktionsstillinger i Akutmedicin bør øges. Dette er videreformidlet til Sundhedsstyrelsen.
Udkast til dimensioneringsplanen 2021 drøftes på møde i Prognose og Dimensioneringsudvalget den 7. maj 2020.
Sundhedsstyrelsen har i dimensioneringsplanen for 2021 introduceret en fleksibilitetsordning med mulighed for at konvertere ubesatte stillinger til andre specialer svarende til op til 5 % af det samlede antal hoveduddannelsesforløb. Sundhedsstyrelsen benævner disse forløb som fleksforløb. Det beskrives i udkastet til dimensioneringsplanen for 2021, at et ubesat forløb vil kunne blive konverteret til et andet hoveduddannelsesforløb i videreuddannelsesregionen som et fleksforløb. Ændringerne som følger af fleksforløbene skal holdes inden for den samlede ramme og gælder ikke for hoveduddannelsesforløb i akutmedicin. 5 % af hoveduddannelsesstillingerne i Videreuddannelsesregion Nord svarer til 17 stillinger. Videreuddannelsessekretariatet er i gang med at udarbejde et forslag til proces for, hvordan dette kan implementeres i VUR Nord. DRRLV vil blive inddraget i processen på møderne efter sommerferien 2020.
Den nuværende dimensionering fastholdes i 2021 og baggrunden herfor blev kort gennemgået.
Det blev drøftet, at det ville være ærgerligt for specialet, hvis ubesatte forløb i klinisk immunologi konverteres til andre specialer via fleksibilitetsordningen. Udvalget udtrykte bekymring for, om Klinisk Immunologi som et lille speciale vil kunne bære konverteringen af selv få forløb.
at | orienteringen tages til efterretning. |
NYT FRA VUS
Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.
Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (maj 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for første halvår 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, maj 2020 VUR Nord). Tallene for 2019 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2019)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2019, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2019). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Mikrobiologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kardiologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Pædiatri |
Nye KBU tal (opdateret maj 2020)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
*Antal tilmeldte til KBU |
|
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
Baggrundsnotat (november 2019)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").
Det skriftlige indhold i dagsordenspunktet blev kort gennemgået og der blev spurgt ind til evt. spørgsmål. Der var ingen spørgsmål til specifikke emner.
at | udvalget drøfter ønsker til næste møde i uddannelsesudvalget? |
Skal der afholdes uddannelsesudvalgsmøde næste år i forlængelse af ansættelsesudvalgsmøde, formodentligt primo juni 2021?
Bør bestemte dagsordenspunkter/emner/temaer behandles på næste uddannelsesudvalgsmøde? Og i så fald hvilke?
Kan det være fordelagtigt at undersøge mulighederne for evt. at afholde et landsdækkende uddannelsesudvalgsmøde efter næste møde i ansættelsesudvalget? I så fald kan Mette kontakte de andre videreuddannelsessekretariater for at undersøge, om der er interesse herfor.
Det blev aftalt, at Mette ikke undersøger mulighederne for at arrangere et evt. nationalt uddannelsesudvalgsmøde medmindre det ønskes senere. Det blev vurderet til at give god faglig mening at afholde uddannelsesudvalgsmøderne internt i Videreuddannelsesregion Nord, fordi landsdækkende faglige emner med fordel behandles i regi af det faglige specialeselskab.