at | dagsorden godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsorden godkendes |
Der bydes velkommen til ny UKYL fra Aalborg: Annemette Sloth Andersen.
Dagsorden blev godkendt
Punktet: "Nyt om forskningstræning" tilføjes under eventuelt. Fremadrettet skal dette indgå som fast dagsordenspunkt.
at | referatet godkendes |
Referatet fra sidste møde er vedhæftet denne dagsorden som bilag.
Referatet fra sidst godkendes.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
AUH:
Aalborg:
at | der gives en orientering om inspektorbesøget d. 3. november 2022 på KMA, Aalborg |
Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital have d. 3. november et rutine inspektorbesøg. UAO Jurgita Samulioniené giver et oplæg på dagens møde med fokus på erfaringer fra inspektorbesøget. Inspektorrapporten samt "Om inspektorrapporten" er vedlagt som bilag.
Overordnet er det en fin rapport, afdelingen i Aalborg har fået retur fra inspektorerne, hvor uddannelse på afdelingen fungerer fint. Der scores 7 ud af 15 som tilstrækkelig og
8 ud af 15 som særdeles god.
Inspektorerne har noteret 5 punkter, som afdelingen fremadrettet skal have fokus på:
1) Fokus på vejlederfunktionen.
2) Fokus på feedback/opfølgning efter vagt.
3) Fokus på at inddrage uddannelseslæger i alle aspekter af laboratoriearbejdet.
4) Fokus på at skabe tid til kontorarbejde.
5) Fokus på at sikre at uddannelseslægerne kan deltage i undervisning og møder
uden afbrydelser
Jurgita fortæller, at det kan være udfordrende at arbejde med disse punkter, men at afdelingen har prøvet at finde løsninger, som kan gøre uddannelsesmiljøet endnu bedre.
Der er bl.a. en løsning, som allerede nu er klar til implementering:
PKL orienterer om bl.a.
Uddannelseslæge.dk:
Det har været en udfordrende start, men systemet udvikles hele tiden, og nye features er kommet til (Marianne havde t.o. forud for mødet videresendt AUH Q&A-mail vedr. systemet). Anne deltog i en UKYL-workshop i forbindelse med AUH LVU årsmødet, og blev her klogere på systemet. Hun kan bla. fortælle følgende:
Revision af lægelig videreuddannelse:
Forud for mødet var nyeste version af revisionen netop udsendt med høringsfrist i 16. august. Se vedlagte bilag.
Specialeselskabet (DSKM) vil lave høringssvar til dette, hvor Lise Tornvig Erikstrup og Thomas Greve, er udpeget til at stå for at udarbejde et udkast.
PKL gør opmærksom på, at der er taget initiativ til at nedsætte en DSKM baggrundsgruppe til at udarbejde specialebeskrivelsen, når den tid kommer, og de enkelte afdelingsledelser er bedt om at melde repræsentanter ind fra de enkelte afdelinger.
Nyt fra PKL-UKO-VUS temadage:
Alle HU-læger i VUR Nord (undtaget Almen medicin) skal gennemføre en ledelsesfokuseret 360 graders feedback proces. Formålet med den nye spørgeramme er af sætte ”læger i ledelse” på dagsordenen, og missionen og ambitionen er at hjælpe HU-lægerne til ”next level”. Dvs. det konkrete mål bliver at hjælpe HU-lægerne til, hvordan de kan arbejde med ledelse i afdelingen vha. ”øvebaner”, hvor indsatsområder i den skriftlige udviklingsplan kan trænes i praksis.
Meningen er, at allerede certificerede feedback-facilitatorer videreuddannes (fase 3).
Marianne er allerede via deltagelse i et projekt (sammen med HU-læge Mette) ang. hvordan feedback-facilitatorne bedst klædes på til det nye, certificeret feedback-facilitator i forhold til den nye ledelsesbaserede 360 gr. feedback.
På et tidspunkt skal det drøftes, hvordan man aktuelt skal arbejde med det i mikrobiologiske speciale, evt. på et arbejdsgruppemøde. Herunder hvilke øvebaner, der findes i mikrobiologi, så det kan blive relevant og vedkommende. Der lægges op til, at det er i sidste periode af hoveduddannelsen, at man skal bruge 360 graders spørgeramme med fokus på ledelse, men det er også vigtigt, at det ikke ligger for sent i uddannelsen, så man ikke har mulighed arbejde med det.
at | udvalget til orienteringen til efterretning |
NYT FRA VUS
Baggrundsnotat (September 2022)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (April 2023)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Genetik |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Oftalmologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kl. Mikrobiologi |
Specialevalgsdag 2023 (april 2023)
I samarbejde med Videreuddannelsesregion Nord afholder Region Nordjylland i år specialevalgsdag for medicinstuderende og yngre læger. Specialevalgsdagen afholdes torsdag den 5. oktober 2023 kl. 15.15 – 18.30 på Aalborg Universitetshospital. I må allerede nu meget gerne sætte kryds i kalenderen.
PKL'er og UKO'er vil i den nærmeste fremtid modtage link til tilmelding samt program for dagen.
Hvis der er spørgsmål, kan I kontakte Maria Jul i Region Nordjylland (maria.jul@rn.dk)
Aalborg står for at arrangere Specialevalgsdagen i 2023.
Der skal gives en status på, hvor langt er de forskellige uddannelsesprogrammer er.
PKL beklager, at de har været strandet hos hende. Status er pt. at der er 2 uddannelsesprogrammer, som er betinget godkendte, og her sørger Marianne for at få de sidste rettelser indsat, så de kan komme på hjemmesiden snarest. UPDATE d. 30. juni: Et program er nu på hjemmesiden.
Uddannelsesprogrammet Aarhus-Aalborg-Aarhus skal rettes til. Det er dog først i 2026, at det tilhørende forløb skal i brug igen, men der arbejdes hen i mod at få programmet godkendt i UGUP i august. Jurgita og Marianne arbejder videre med tilretningerne
På mødet drøftes, hvorvidt kursusrækken i specialet er, som den bør være.
PKL eftersender bilag i form af opdateret kursusoversigt.
Der er sendt et skema ud til udvalget forud for mødet. Se bilag.
Udvalget drøfter længde, placering og indhold af kurserne og beslutter at den endelige opdatering af kursusrækken aftales over mail. Anne og Jurgita står for at arbejde videre med det.
Det aftales endvidere, at der indkaldes til et møde, hvor man kan finde datoer for laboratoriekurserne for 2024 og 2025. Annemette står for at indkalde til et møde i oktober.
UAO i Aalborg har bedt om, at punktet sættes på dagsordenen på dagens møde.
Der bør drøftes, hvad gør vi med godkendelse af kompetencer, hvor der er specialespecifikt kursus, som kan gennemføres efter at ansættelsesperioden er afsluttet?
Bemærk: A-kursus har sin egen kadence, sin egen signering osv. Det betyder desuden, at uden signeret hele A kursus profil, kan hele uddannelsesforløb ikke godkendes.
Udvalget drøfter problematikken i, at man ikke nødvendigvis kan få godkendt sine kompetencer i den delansættelse, hvor man iflg. sit uddannelsesprogram skulle have haft dem godkendt, da man mangler at deltage i et af de specialespecifikke kurser. Men i og med specialet ikke er større, og derfor ikke kan afholde kurserne med kortere kadence end der allerede gøres, så vil dette desværre være et vilkår for mange. PKL anbefaler, at man holder styr på hvornår de forskellige kompetencer kan opnås enten vhj. af et separat dokument, eller at man udnytter oversigten i uddannelsesprogrammerne til at notere ned i. En fremtidig overvejelse kunne være at målbeskrivelsen justeres ift., hvorvidt deltagelse i et specialespecikt kursus fortsat skal være forudsætningen for attestation af så mange kompetencer, som det aktuelt er tilfældet.
at | uddannelsesudvalget tager stilling til, hvorvidt de lægefaglige indstillinger for hoveduddannelse og introduktionsuddannelse i Klinisk Mikrobiologi stadig er retvisende |
Den eksisterende lægefaglige for hoveduddannelse i Kl. Mikrobiologi er godkendt tilbage i maj 2016, mens den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen i Kl. Mikrobiologi er godkendt i december 2015. LFI'er skal som hovedregel gennemses hvert 3. år i forhold til kvalitetssikring. Hvis PKL og uddannelsesudvalg vurderer, at der ikke skal ske ændringer i de to lægefaglige indstillinger, skal den ikke godkendes på ny af DRRLV. Gennemsynet af LFI'erne skal blot føres til referat fra dagens møde i uddannelsesudvalget.
Den lægefaglige indstilling for hhv. hoveduddannelse og introduktionuddannelse i Kl. Mikrobiologi gennemses og godkendes.
at | uddannelsesudvalget tager stilling til, hvorvidt den lægefaglige indstilling for forskningstræning i Klinisk Mikrobiologi stadig er retvisende |
Den eksisterende lægefaglige indstilling for forskningstræning i Kl. Mikrobiologi er godkendt tilbage i juli 2017. LFI'er skal som hovedregel gennemses hvert 3. år i forhold til kvalitetssikring. Hvis PKL og uddannelsesudvalg vurderer, at der ikke skal ske ændringer i den lægefaglige indstilling, skal den ikke godkendes på ny af Styregruppen for forskningstræning. Gennemsynet af LFI'en skal blot føres til referat fra dagens møde i uddannelsesudvalget.
Den lægefaglig indstilling for forskningstræning i Kl. Mikrobiologi gennemses og godkendes.
at | den fremadrettede mødeform drøftes og der findes en ny dato for næste møde |
PKL ønsker at drøfte den fremadrettede mødeform for uddannelsesudvalget.
Der skal endvidere findes dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
På mødet drøftes muligheden for at mødes fysisk hver gang, men desværre har Aalborg ikke mulighed for at få finansieret kørsel. Det besluttes,
at møderne uændret fra tidligere afholdes på skift i
Aalborg og Aarhus. Dermed bliver der så vidt mulig fysisk fremmøde for alle deltagere hver anden gang, når vi mødes i Aalborg.
Næste møde afholdes i Aalborg d. 18. 2024 juni kl. 9.00-12.00. Jurgita sørger for booking af lokale og forplejning.
Nyt om forskningstræning: Der er godt i gang i forskningstræningsprojekterne på de to afdelinger. Aktuelt har Aarhus 4 HU-læger, der er i gang. I Aalborg er én HU-læge i gang, mens der er flere, som forventes at påbegyndes deres projekter snarest.
Fremadrettet er aftalt at dette punkt indgår fast på dagsorden.
Tilstede:
Marianne Kragh Thomsen, uddannelsesansvarlig overlæge AUH, PKL
Jurgita Samulioliene, uddannelsesansvarlig overlæge Aalborg
Annemette Sloth Andersen, UKYL Aalborg
Anne Gedebjerg, UKYL Aarhus
Helle Østergaard, Videreuddannelsessekretariatet (referent)
Afbud: