Dagsordenen blev godkendt.
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
Dagsordenen blev godkendt.
Referatet er vedhæftet dagsordenen.
Referatet blev godkendt.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Aalborg:
Man har forsøgt at indføre OSATS igen, det har tidligere været forsøgt uden held. Man har indført borekurser, som gerne skulle udbredes til hele landet.
Aarhus:
Det har været et tungt år med nedlukning og sygeplejersker i strejke. Det har været en udfordring i forhold til antal operationer til introlæger. For første gang i flere år har det været et problem at få ansøgere nok til introlægestillinger. Der er flere uklassificerede læger i vagtlaget( f.eks. nogle, der forsker). Man beder tit introlæger om at få erfaring fra flere afdelinger. Der er gang i supervisionsambultorier, det lykkedes ikke hver gang. Der er teambaseret undervisning i 6 ugers moduler, som slutter af med en intern test mellem de uddannelsessøgende læger. Man er gået væk fra teamallokering, men nærmer sig det igen. Man er presset af driften, så uddannelseslægerne har primært lette ambulatorier, f.eks. ikke et helt vaskulært ambulatorie.
Rigshospitalet:
Man har supervision i ambulatoriefunktionene, i forhold til samtaleteknik og ageren over for patienten. Det får rigtigt god kritik, og de uddannelsessøgende er meget glade for det. Koordineringen er en udfordring. Når man er i HU så kommer man rundt i 6 teams, hydrocephalus, onkologi, vaskulært team, pæditri, skull base og onkologi igen. Man har 4 eller 6 mdr. i hvert team, det er ikke det eneste man laver, men dog det primære fokus. Man hare egne patienter under vejledning.
Glostrup:
Der er supervision i ambulatorierne, hvilket specielt er godt for introlægerne. Der er sat et kvarter af til speciallægen. Man har slået to overlægestillinger op, men der kom ingen ansøgere udefra, hvilket bliver et problem på længere sigt. Der kommer et rekrutteringsproblem i fremtiden især inden for rygkirurgi. Det er blevet foreslået at lave deser under HU, i hvert fald lumbalt. Det er nok mest et probem i Øst pga. opdelingen mellem Glostrup og Rigshospitalet. Da opdelingen skete i sin tid blev det videnskabelige selskab ikke spurgt. Der blev spurgt om det kunne være en ide med et bekymringsbrev fra DNKS til de to afdelinger eller til Videruddannelsesregion Øst.
Odense:
Man er vendt tilbage til teamtilknytning, det har tidligere ikke fungeret godt, men er genindført fra januar. Det fungerer bedre denne gang med tre mdr. ad gangen i vaskulær, tumor og diverse. Man har stuegang om formiddagen og ser fem nye henviste patienter. Tre af tiderne bliver brugt til produktion og to af tiderne fra det team, man hører til. Det er et stort arbejde for sekretærer og vagtplanlæggeren. Man går med til MDT for de forskellige teams, og man har selv pligt til at fokusere på teamarbejdet på operationsgangen. Man har youtalk torsdag og fredag med et kvarters oplæg for alle læger i afdelingen. I slutningen af sin teamtilknytning står HU-lægen for dette, fx fremlæggelse af artikel. Det er i slutningen af morgenkonferencen. Der er supervisionsambulatorium hver tirsdag, der er tilknyttet en speciallæge uden andre opgaver end supervision. Alle patienter gennemgås i plenum. Der er 5 uddannelseslæger, og de skal have forberedt sig 15-20 min på at fremlægge sine patienter.
Der er mandagsundervisnin den 1. mandag i hver måned, undervisning afholdes af en speciallæge fra hvert team. Det foregår mest som forelæsning, og man inviterer f.eks. onkologer med, når det er onkologisk tema.
Man har fået indrettet et færdighedslaboratorium på SDU. Der er udstyr og hoveder, og man vil arrangere en dag i kvartalet derude.
Helga/Per orienterer.
Per fortalte at hans "virksomhedsbesøg" blev aflyst pga. corona, han har dog en ny aftale med Glostrup.
På Rigshopitalet har de haft en uddannelsesdag med stationer og multiple choice test inden corona. Der er nu planer om at tage den op igen og i samarbejde med Glostrup. Som uddannelsesøgende får man meget ud af det. Dagen er opstået efter inspiration fra UK, idet man oplever et behov for at blive teoretisk mere velfunderet i Danmark.
Helga fortalte at der i Nordjylland er en ny ledende lektor, Susanne Nøhr. Helga vil også gerne på besøg på afdelingen i i Aarhus.
Helga har lavet et budget. Der er lavet den ændring, at kommunikation og færdighedsteori nu kun er et kursus. Der plejer kun at være en plads på det udenlandske kursus fra ENS, men i år er der 2 pladser. Kurset fra ENS plejer at være det mest populære i forhold til det andet kursus, hvor der ikke er begrænsning på antal pladser. Helga skriver til de nyansatte HU-læger og hører hvilket kursus de er interesseret i lige efter ansættelsen, så det kan komme på plads.
I forbindelse med den nye dimensioneringsplan er flexforløbsordningen videreført, denne gang med flere forløb i spil ( 10 % mod 5 % i år). I 2021 har Videreuddannelsesregion Nord brugt 2 flexforløb på neurokirurgi, et forløb med Aarhus og Aalborg i en ny kombination og et forløb med Aalborg og Rigshospitalet. Betingelserne i Nord har hidtil bl.a. været at specialet ikke må have ubesatte forløb og at der ikke følger medfinansiering med til forløbene.
Øst og Syd undrede sig over, at der i Nord var arrangeret flexforløb uden at orientere bestyrelsen i specialeselskabet om det. Per opfordrede til at beslutningen om at søge om flexforløb ligger i DNKS' bestyrelse, eller vendes i dette forum. Helga oplyste, at selskabet i forbindelse med den nye dimensioneringsplan havde indstillet at specialet skulle op på 5 HU-forløb om året, hvilket ikke var blevet imødekommet. Man havde derfor grebet chancen for flexforløb, da der i Nord var mange ubesatte forløb i neurologi. Det ene forløb er i samarbejde med Rigshospitalet. Hun havde ikke tænkt på at orientere de øvrige afdelinger om Aarhus-Aalborg forløbet.
I forhold til næste år var der enighed om, at det kunne være fordelagtigt at have et flexforløb i Øst og en ny kombination med Odense-Kbh. I forhold til flexforløb skal de enkelte afdelinger tage fat i deres sagsbehandler hos det respektive sekretariat. Der er forskellige fremgangsmåder for godkendelse af flexforløb i de tre videreuddannelsesregioner.
Status på drøftelsen fra sidste møde. Herunder gennemgang af spørgeskema og videre kommunikation
Der er udsendt et spørgeskema til uddannelseslægerne, og deres svar var oppe til forårsmødet i DNKS. Man kunne ikke se behovet for en test, men ønskede i stedet mere åbenhed omkring kriterierne og hvordan man vægtede disse indbyrdes. Det blev herefter besluttet at sende spørgeskemaet ud til de uddannelsesansvarlige overlæger. Rapporten er netop kommet fra denne undersøgelse og er vedlagt som bilag. Heraf fremgår det, at operationslisten som primær kirurgi og ansøgerens ry i neurokirurgien er de faktorer, der vægtes højest. Herefter kommer anciennitet og selve ansættelsessamtalen.
Der blev stillet forslag om at lægge konklusionen fra rapporten på nettet (DNKS' hjemmeside). John vil gerne lave et forslag til en tekst, der beskriver forventningerne, herunder at man vurderes på, hvem der forventes at kunne lære hurtigst (potentialet).
Det blev drøftet om det kan være et problem i forhold til at kende ansøgerne, at Odense ikke er repræsenteret af deres UAO.
NYT FRA VUS
Dimensioneringsplan 2022-2023
Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.
Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.
Specialevalgsdag 2021 (maj 2021)
Årets specialevalgsdag forventes at bliver afholdt den 14. oktober 2021 i Region Nordjylland. Region Nordjylland forventer at afholde en traditionel specialevalgsdag med fysisk tilstedeværelse og stande.
Specialerne opfordres til at påbegynde planlægning af specialets stand.
Når der er yderligere fra arrangørerne får I besked.
Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)
Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (november 2020)
I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.
Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.
Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.
Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)
Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2020 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Dermato-venerologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Infektionsmedicin |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Thoraxkirurgi |
Nye KBU tal (opdateret juni 2021)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
1. halvår 2021 | 534 | 180 | 120 | 57 |
2. halvår 2021 | 745 | 245 | 162 | 83 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland |
Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)
Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.
Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.
Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.
Baggrundsnotat (december 2020)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret december 2020 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2020" og "bilag til baggrundsnotat 2020").
Maja orienterede kort. Det blev aftalt, at næste år indhenter Maja punkter fra Øst og Syd til dette punkt med en rimelig deadline. Punktet bliver herefter delt op i Nord, Øst og Syd.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Dato for ansættelsesudvalg i 2022 bliver den 29. september, så dette møde bliver derfor den 28. september 2022 fra kl 16-19.
Helga Gulisano, PKL VUR Nord
Jens Jakob Riis, UAO Aalborg
Thorbjørn Jensen, yngre neurokirurger
Tina Munch, Rigshospitalet
John Hauerberg Tamm, UAO Rigshospitalet
Jørgen Møller Degn, UAO Glostrup
Per Rochat, Rigshospitalet og PKL VUR Øst
Tina Obbekjær, UAO Aarhus
Mads Hjortdal Grønhøj, UKYL Odense
Marika Dalsgaard Aagaard, Videreuddannelsessekretariatet Syd
Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet, VUR Nord (referent)